VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kakva depresija ovdje….

Ljudi pa ovo je skoro nemoguće…

Znači službeno se izašlo sa sljedećim podatcima:

-konkurentske firme iz eu u proteklih 10 godina su uzele čudo love da restrukturiraju šeć.biznis

– iz HR niti jedna firma iz branše nije imala te pogodnosti osim nekih marginalnih

– direktno su optužene neke članice EU da su u proizvodnji cijene šeć. manipulirale da si povećaju tržište odn. smanje konkurenciju

– sve to je i više je Hr industrija izdržala, uspjela se konsolidirati ( ujediniti) , i dati pozitivan izvještaj

-onda kreće daj pogledaj stranu xy i pročitaj mišljenje revizora

– moramo biti objektivni

– čini ti se da si to pročitao

– ma znaš kaj to sve kaj je napisano uopće nije tako, sve je to manipulacija

– koja je proizvodna cijena

Ja bi kupio nikad pa ni tada dionicu firme u koju ne vjerujem. Po meni ovo je jedan od rijetkih bisera u primarnoj proizvodnji. Rado bi saslušao makar jedan pravi argument. Ovi osvrti su presitan pogled na makro situaciju

Čuj, a kaj se ti pjeniš? Revizor je sukladno Zakonu i pravilima struke “istaknuo pitanje” u svojem misljenju jer je očito da se društvo nalazi ili se na koncu 2018., ali i prvog ovogodišnjeg kvartala, u situaciji privremene insolventnosti. Tko je smjestio “Zeki Rogeru” i sto je bilo od stoljeća 7. u EU i na lokalnom terenu je u trenutnoj situaciji, nebitno.

To ne znaci da će Viro “pod vodu” jer je očito da su svi poduzeli određene aktivnosti da se to ne dogodi. Međutim, ne postoji “Deus ex Machina” koji će povoljno refinancirati dug i uletjeti sa lovom da sve to barem privremeno popegla. Treba korektno i vjerodostojno sagledati sto nosi spanjanje, osobito manjinskim dioničarima. Ili ne nosi.

Da je Viro biser otimali bi se za njega, a znamo da tome nije tako. Moguće je da su svi u krivu ili barem većina, a ti u pravu… no, ja se ipak ne bih kladio na tebe. Sorry. Bez uvrede.

Kakva depresija ovdje….

Ljudi pa ovo je skoro nemoguće…

Znači službeno se izašlo sa sljedećim podatcima:

-konkurentske firme iz eu u proteklih 10 godina su uzele čudo love da restrukturiraju šeć.biznis

– iz HR niti jedna firma iz branše nije imala te pogodnosti osim nekih marginalnih

– direktno su optužene neke članice EU da su u proizvodnji cijene šeć. manipulirale da si povećaju tržište odn. smanje konkurenciju

– sve to je i više je Hr industrija izdržala, uspjela se konsolidirati ( ujediniti) , i dati pozitivan izvještaj

-onda kreće daj pogledaj stranu xy i pročitaj mišljenje revizora

– moramo biti objektivni

– čini ti se da si to pročitao

– ma znaš kaj to sve kaj je napisano uopće nije tako, sve je to manipulacija

– koja je proizvodna cijena

Ja bi kupio nikad pa ni tada dionicu firme u koju ne vjerujem. Po meni ovo je jedan od rijetkih bisera u primarnoj proizvodnji. Rado bi saslušao makar jedan pravi argument. Ovi osvrti su presitan pogled na makro situaciju

Čuj, a kaj se ti pjeniš? Revizor je sukladno Zakonu i pravilima struke “istaknuo pitanje” u svojem misljenju jer je očito da se društvo nalazi ili se na koncu 2018., ali i prvog ovogodišnjeg kvartala, u situaciji privremene insolventnosti. Tko je smjestio “Zeki Rogeru” i sto je bilo od stoljeća 7. u EU i na lokalnom terenu je u trenutnoj situaciji, nebitno.

To ne znaci da će Viro “pod vodu” jer je očito da su svi poduzeli određene aktivnosti da se to ne dogodi. Međutim, ne postoji “Deus ex Machina” koji će povoljno refinancirati dug i uletjeti sa lovom da sve to barem privremeno popegla. Treba korektno i vjerodostojno sagledati sto nosi spanjanje, osobito manjinskim dioničarima. Ili ne nosi.

Da je Viro biser otimali bi se za njega, a znamo da tome nije tako. Moguće je da su svi u krivu ili barem većina, a ti u pravu… no, ja se ipak ne bih kladio na tebe. Sorry. Bez uvrede.
[/quote]
Ja se sigurno ne pjenim ali je indikativno da si se našao prozvanim.
Iznio si niz subjektivnih procjena pa sam i ja napravio isto
Što to znači “treba realno sagledati”? Koj je točan kriterij za to?
Moje realno sagledavanje sam napisao ,mislim da je ovo jedna od najboljih firmi u toj primarnoj proizvodnji u RH. U RH kapitala za biznis nikada nije niti bilo jer ti koji nam nisu zapravo niti dali da stvorimo svoju državu a čudom smo uspjeli jednostavno su odlučili da na kapital nedaju. Može jedino kroz kupovanje najboljih firmi pa usput i kupovanje tržišta sa njima i bonus cijana ako prije tog kroz razne sustave naprave neki lom samo da spuste cijenu.Oni štampaju tu lovu i plasiraju ju preko svojih centralnih banaka po svojim kriterijima.Do nas nikada ništa neče doći. Nama su zaljepili naljepnicu nekakve svoj slobodne procjene koju su nazvali kreditni rejting i to je to ,to im je opravdanje, Ako sami ne riješimoneke stvari kao što su ove dvije firma riješile ( još jednom zahvaljujem pokretačima krize ) . jedina opasnost koja postoji je da ošišaju male dioničare. Ostalo prva liga
PS ako te moje pisanje smeta jednostavno se nemoj osvrnut na njega. Pišem samo zato da nebi depresivci i defetisti svoj trag ostavili pisanjem kao da je njihova zadnja i konačna
Ti napiši svoje i to je ok

Ja se osobno nisam nasao prozvanim. Ja sam samo naveo revizorsko misljenje, i istaknuto pitanje, a ti si se počeo “pjeniti” i moj navod koristiti u smislu nekakve manipulacije i izmišljanja pa sam reagirao. A ucinio sam to jer je taj dan objavljeno revidirano izvješće za prošlu godinu kojeg očito većina nije ni pogledala. Uključujući i tebe.

Vidim ja da su neki još u fazi poricanja, pa ispada da su svi krivi… od zlih komercijalnih i centralnih banaka i bankara, pa sve valjda do Rotschilda i Velike duhovne lože slobodnih zidara. Ako je to i istina, oni sigurno nisu pritisnuli gumb “buy” na ekranu računala.

Meni je najbolji komentar jednog dijela ljudi kada su Agrokor oteli ” pa šta je on uopće kupovao te sve firme kad nema novce”. Ti isti ljudi nemaju saznanja da se do ozbiljnog kapitala u RH nikada nije moglo ili ga nije bilo. Dan danas se krediti dijele “po vezi”. Meni je recimo drago da su ti Hrvati u tima jako teškim vremenima preuzeli te firme i jedan veliki dio je ipak opstao na razno razne snalžljive načine jer kapitala nema. Viro konkretno zapravo “živi” sa sa svojim kooperantima koji mu proizvode repu. on njima plaća više nego korektno , imaju sadni materijal,stručne službe itd znači ama baš sve. A druga strana te ljepe priče je da je Viro uzeo taj repromaterijal na dug a to znači da će ga te uvozne firme koje to sve prodaju prodat taj repromaterijal 20-30 posto skuplje ( moja procjena ) . Iste te banke koje financiraju istu tu indusrtiju po bijelom svijetu tako će konkurentskoj firmi dat lovu po kamati 1-3 posto da kupi taj repromaterijal za gotovinu. Taj modusoperandi možeš prenjeti na gotovo sve firemu u RH osim onih čiji su vlasnici dio ekipice koje si spomenuo.
Ima puno veća priče od one pročitao sam nekoliko bilanci/RDG od firme i unutra piše sve

https://www.reuters.com/article/us-suedzucker-sugar-france/beet-growers-to-make-offer-for-suedzuckers-french-sugar-units-idUSKCN1SD1TJ

Interesantan tekst

Ni malo ohrabrujući članak ! Još jedan dokaz na koji način razmišljaju veliki igrači i u kojem smjeru uopće ide europska ind. šećera. Biti će nažalost ovoga još. Interesantno je vidjeti informaciju da i Cristal Union (dioničar Vira) razmišlja o zatvaranju dijela tvornica ! Što to sve znači za tvrtke iz jugoistočne Europe u kojoj tvornice nisu toliko gusto koncentrirane i gdje je cijena šećera ipak nešto viša ? Po meni pitanje svih pitanja ovdje je kolika bi to mogla biti prosječna cijena proizvoda u nekom srednjem periodu od npr. 5 godina. Jasno je da postoje sezonske oscilacije uzrokovane ovim ili onim, ali nekakva cijena na koju bi se moglo u globalu računati.. Ovakve radikalne odluke velikih i etabliranih kompanija ove branše jednostavno ne mirišu na dobro.

Nafta bi mogla snaznije narasti preko 80 USD. Ameri pritiscu Iran. Iran najavljuje zatvaranje Hormuskog zaljeva cime bi se zaustavio protok nafte. Skuplja nafta znaci i vecu potrosnju etanola. US rezerve nafte pale 15% sto je bullish za cijenu nafte.

https://www.cnbc.com/2019/05/09/iran-tensions-could-drive-up-oil-prices-above-80-commodity-strategist.html

K tome Brazil 10MT manje secera jer nastavlja maksimalno s etanolom koji je trenutno 30% isplativiji od secera.

Brazil Sugar Mills to Focus More on Ethanol Production

Nagli skok secera?
Mozda zbog

After hitting an all-time high of 10.7 mln tonnes in 2018/19 (Oct/Sep), sugar output in Maharashtra is likely to decline by 15 – 20% to 8.0-8.5 mln tonnes, white value, in the next crushing season due to lower acreage, said Prakash Naiknavare

Opala, 800.000 kuna prometa uz pad cijene od -23%?? Prodavač je dao stvarno veliki diskont na količinu.

Ignore: KressoM, delux

tko je ptrodavac – s 11500 kom taman je ispod crte u top 10

neki fond mozda

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

tko je ptrodavac – s 11500 kom taman je ispod crte u top 10

neki fond mozda

vjerojatno je raiff izašao….ali bila je dogovorna transakcija jer je najprije došao zahtjev za kupnju 11.870 komada, a onda se ovaj iskrcao….65 kn odlična cijena za ulaz onome tko ulazi…..

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Kratkoročno, lako moguće – odlična…….ali vrlo vrlo kratkoročno…..

New Report

Close