Recimo, hipotetski, da se sutra objavi vijest da je Viro ili da su Viro i IPK Tvornica šećera na prodaju, jel bi to bila za dioničare dobra ili losa vijest?
To bi bila fanstastična vijest! Jer bi sigurno ponuda bila najmanje 150% veća na ovu cijenu na burzi.
Znakovi za optimizam su tu. Sve upućuje na nagli rast cijene šećera.
Viro? Pa ljudi pogledajte rupetinu do 250-300kn. Ne bi se iznenadio da skoči kao i Optima 150% u par dana. Prosječa cijena trgovanja u ovom medvjeđem valu (ako izuzmemo veliku transakciju na 140kn) bila bi cca 277 kn. Dakle 277kn je prosjek trgovanja zadnje 2 ipol godine.
Recimo, hipotetski, da se sutra objavi vijest da je Viro ili da su Viro i IPK Tvornica šećera na prodaju, jel bi to bila za dioničare dobra ili losa vijest?
To bi bila fanstastična vijest! Jer bi sigurno ponuda bila najmanje 150% veća na ovu cijenu na burzi.
Viro? Pa ljudi pogledajte rupetinu do 250-300kn. Ne bi se iznenadio da skoči kao i Optima 150% u par dana. Prosječa cijena trgovanja u ovom medvjeđem valu (ako izuzmemo veliku transakciju na 140kn) bila bi cca 277 kn. Dakle 277kn je prosjek trgovanja zadnje 2 ipol godine.
[/quote]
this time next year we will be millionars
looooooooooova do krova
[/quote]
Yeah, sjajno. Ništa ne košta da ti popeglas barem ovu sicu do 200, pa ćemo “mi” dalje preuzeti štafetu.
Čovjek pomisli slučajno da ovdje postoji barem 2-3 korisnika koji nešto razumiju o temi, a kad ono… trač, truč… 200, 500, 800… sad će, samo sto nije.
Fascinantno mi je da većina ovdje radije sjedi na papiru umjesto da prihvati gubitak i ide dalje. Cijena šećera je par dolara od all time low, čak i da se dogodi taj Remorkerov “brutalan rast”, to neće imati efekt na Viro bar godinu dana, a do tada treba preživjeti i plaćati račune. Iz ovoga će Viro izaći jako oslabljen i prezadužen pa je pitanje koliko bi i duplo veća cijena šećera trebala trajati da se firma vrati na staze slave… I to je pod uvjetom da sve bude idealno, a kolike su šanse da se to zapravo dogodi? Ovdje je trebalo napraviti stop loss na 10% i adio bella do sljedećeg susreta nakon par godina…
Kolega Rambo pametnije Vam je pogledati predviđanja analitičara za cijenu do kraja 2019.g.
8 od 10 analitičara očekuje cijenu šećera između 16 i 18 USD.
A prognoza za narednih 5g kaže šećer na 23-24 USD. A to su ipak analitičari uglednih svjetskih kuća.
Po meni su to bullish vijesti i za očekivati je oporavak šećerne industrije u Hrvata.
P.S. Nemam puno dionica VIRA i čini mi samo 6.8% portfelja, ali ovdje nemam sumnje da će vrijediti daleko više do kraja godine, a vjerovatno i prije.
… pogledati predviđanja analitičara za cijenu do kraja 2019.g.
A prognoza za narednih 5g kaže šećer na 23-24 USD. A to su ipak analitičari uglednih svjetskih kuća.
recimo da bude tako. što bi to značilo za godišnje FI Vira tj. koliku dobit bi to donijelo na kraju 2019. godine?
… pogledati predviđanja analitičara za cijenu do kraja 2019.g.
recimo da bude tako. što bi to značilo za godišnje FI Vira tj. koliku dobit bi to donijelo na kraju 2019. godine?
[/quote]
uz sinergijski učinak spajanja i smanjenja troškova, Viru bi to moralo dati između 15-20mil. dobiti
Ma daj, razuman “navijač” bi napisao riječ – uštede, al ovdje očito prolazi sve iako je jasno da će na ovim razinama cijena i spojeno društvo raditi gubitak. Pa imali su lani operativni gubitak (iz osnovnog biznisa prije plaćenih kamata), a gdje su još rashodi za kamate i ostale financijske troskove?
Imat će uštede na adminitroranju i proizvodnji, al to bi oni sami trebali navesti jer svrha spajanja i jesu uštede na poslovanju radi održivosti biznisa i poslovnog modela.
kolega, govorimo u slučaju rasta cijena šećera
kolega, govorimo u slučaju rasta cijena šećera
Pa spot cijena tko sad zeli u EU kupiti i dobiti secer je već na 422 eura. Po meni iznad cijene pozitivnog poslovanja. Dakle ja očekujem mali plus u izvjescu. Ali krajem 2019 očekujem barem 20 posto vece cijene.
Pa spot cijena tko sad zeli u EU kupiti i dobiti secer je već na 422 eura. Po meni iznad cijene pozitivnog poslovanja. Dakle ja očekujem mali plus u izvjescu. Ali krajem 2019 očekujem barem 20 posto vece cijene.
[/quote]
U prvom kvartalu su uvijek veliki troškovi zbog nabavke repromaterijala za sadnju repe/pripreme zemljišta… mislim da netreba očekivati dobit u prvom ali u drugom bi trebala biti