evo sunca supatnici
https://www.investing.com/commodities/london-sugar
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/sugar/doc/price-reporting_en.pdf
možda u njihovim snovima, JAN najniža cijena u zadnjih xz mjeseci
evo sunca supatnici
Ma to sam ja komentirao ispod tog prepisanog članka od Pilija. Članak je bizaran jer nagovješćuje nešto sto se gledajuci sve javno dostupne servise – ne vidi. Moguće da je i došlo do rasta cijena, al to se na futuresima nigdje ne vidi, sto je prilično bizarno i čudno.
http://www.poslovni.hr/forum/tema/poceo-oporavak-cijena-europskog-secera-49248
Možda bisiness insajderi imaju neke druge informacije, al nevjerojatno je da to futuresi ne bi barem djelomično anticipirali.
Nažalost, ja se ne.bih složio s gornjom tezom jer gledajuci cijenu ne postoji nikakav znacajan tehnički indikator koji bi sugerirao dugorocan oporavak.
https://www.macrotrends.net/2537/sugar-prices-historical-chart-data
Nije, da se tako izrazim, problem Vira samo nepovoljna cijena šećera, nego dva skoro pa bankrotirana društva koja se spajaju i koja će po svemu sudeći imati znacajne potrebe za novim kapitalom.
Jel?
https://www.fxstreet.com/analysis/technical-analysis-c-sugar-2019-04-02-201904021429
The S&P Global Platts agency expects global sugar shortage in the 2019/20 agricultural season in the amount of 1.93 million tons. The season starts in October. Will sugar prices rise?
Stime da na ovom linku ima objasnjenje i stvaran graf.
Ovo sto ste vi postali je samo link na nista.
Nemoze admin gledat i kontrolira linkove.
On the daily timeframe, Sugar: D1 has been in a neutral trend since October of the last year and the lower boundary of the neutral trend is the 200-day moving average line. Now prices are edging up from there. A number of technical analysis indicatorsformed buy signals. The further price increase is possible in case of a reduction in global harvest.
The Parabolic Indicator gives a bullish signal.
The Bollinger bands have narrowed, which indicates low volatility. The lower Bollinger band is titled upward.
The RSI indicator is above 50. No divergence.
The MACD indicator gives a bullish signal.
[/quote]
Napisano je sve.
Podkrijepljeno s linkom
Dok se to ovdje skuzi ode viro na 150
A ja cu i dalje ciganit na 70 pa kaj upadne
“Suedzucker, which plans to reduce output by 700,000 tonnes per year starting next season, expects to make another operating loss in its sugar segment of 200-300 million euros in 2019/20. France’s Tereos, the world’s second-largest sugar maker, expects a full-year loss for 2018/19.”
Znaci Suedzucker ocekuje i slijedece (19/20) godine gubitak u secernom biznisu.
Cekam povoljan trenutak za ulazak u VIRO, ali to definitivno jos nije sada, pogotovo uz cinjenicu da je u tijeku spajanje sa TŠO.
Obzirom da je deficit u proizvodnji najavljen tek za 19/20, ove godine vjerojatno ništa od nekog pomaka:
“Analysts expect the global sugar market to record a deficit of 1.9 million tonnes in 2019/20, but following years of surplus, stockpiles are plentiful, keeping prices stubbornly range-bound near decade lows.”
@leond
Kaze ovo vase
Spot EU white sugar prices were at 422 euros ($474) a tonne in late March, according to price provider S&P Global Platts, while global white sugar prices on ICE are currently at around $330 a tonne, not far off the 2018 decade low of $307.50.
(Graphic: EU versus global white sugar prices – tmsnrt.rs/2WKQfre)
The rise in spot EU prices is not captured in official European Commission data, which shows average prices at end-January at 312 euros a tonne based on invoices paid by buyers who booked their purchases at the start of the season.
Dakle secer 422
Pa nastavlja
The rise in prices follows a poor EU harvest that has left output for the 2018/19 season at around 18 million tonnes, down some 3 million tonnes from 2017/18. The 2019/20 EU harvest is also seen at around 18 million tonnes following reduced beet plantings.
Naravno da su zatvorene neke tvornice. Al svabe i Francuzi ih jos imaju xxx
Al to je spekulativni kratkoročni pattern, ne bih se još oslanjao na ovakvu sliku u dugoročnom smislu.
Ja nikako da shvatim zašto se jednostavno ne kladite na secer, a ne na Viro? Svi ovdje “upućeni”.
Al dobro, ne isplati se plakati za prolivenim mlijekom. Ja se nadam da će se secer oporaviti, al ne znam za Viro odnosno ne bih vukao (pre)direktne paralele sa cijenama šećera.
https://www.businesstimes.com.sg/energy-commodities/lower-indian-sugar-output-may-cheer-world-market
Both the Indian and Brazilian factors have colluded to make raw sugar this year’s top performer among the so-called soft commodity markets. New York-traded sugar futures have a year-to-date gain of more than 6%, versus the rise of less than 1% in cocoa and declines of nearly 8% in coffeeand 13% in orange juice.
Bloomberg reported that prolonged dry weather in India’s Maharashtra was affecting the state’s sugar cane planting, and production may drop 25% from a year ago to reach just 8 million tons in the year staring on Oct. 1. That would be the biggest fall since 2016-17, when production almost halved.
A kazu nema dobrih vijesti.
Po tome kako ti interpretiraš dobre vrijesti, najbolja vijest bi bila da su svi farmeri na svijetu koji proizvode secer iz repe (i barem polovina onih koji ga proizvode od trske) odlucili da ove godine neće zasijati ni jedan ha obradivih površina pod tom kulturom?!
Podbačaj u jednoj regiji ništa ne govori o svjetskoj proizvodnji i trendovima u potrošnji. Možda će u nekoj drugoj regiji imati golem višak.
Ja bih se ponajprije fokusirao na Europu i bijeli secer. To je najbliže onom u Londonu – No5, a iznad svega bih se koncentrirao na sam Viro i dobre vijesti za nj.
A i opcenito me zanima sto je u ovako posrnulim biznisima dobra, a sto losa vijest? Recimo, hipotetski, da se sutra objavi vijest da je Viro ili da su Viro i IPK Tvornica šećera na prodaju, jel bi to bila za dioničare dobra ili losa vijest?
Taj oporavak moramo vidjeti na grafu cijene i on mora biti dugorocno održiv. Tek kad to bude očito i većini dostupno (razvidno) tek onda bi se cijena mogla početi oporavljati. Al to opet ne govori ništa o samoj firmi i pretumbaciji koja se priprema. Ono sto je zanimljivo, a ujedno je i poražavajuće da se nitko nije usudio komentirati spajanje tih dviju firmi i kakve bi to moglo reperkusije imati na postojeće manjinske dioničare. Netko je bio postao skupštinske dokumente ovdje: Vaš link … (post sa prethodne strane, koji je napisao kolega slavonac78 i linkove u privitku) pa bi se već prvi obrisi rog deala otuda, mogli nazrijeti.
Uz ovakvu slabu likvidnost, cekanje oporavka cijene secera, slab i sve slabiji bid, moglo bi se dogoditi jednako kao i za IPKK, da VIRO ostane zaboravljen u modalitetu drazbe:
“Dionice koje u tromjesečnom razdoblju ostvare prosječno manje od jedne transakcije dnevno i imaju prosječni dnevni promet manji od 35.000,00 kuna smatraju se manje likvidnim dionicama i trguju se u modalitetu dražbe.”
Ako ovakvo stanje potraje jos ovaj kvartal…