Evo je neki lik stavio 789 komada na prodaju na 185kn.
U čemu je štos baš te brojke?
Možda i bude preuzimanje, al ne mislim da će ići ispod 140-150kn.
Koliko vidim jedini je to veći nalog a idući su na 250, 300 i 350kn.
nadam se da ste svjesni sto ce biti u Q1
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/sugar/doc/price-reporting_en.pdf
Kolega Oreskovic pisete kako ste kupili dionice, a ja sumnjam da imate i komad. Secer ne pada ispod 12.5 USD. 15% kapaciteta etanola u US su ispali radi poplava i velike zalihe su propale. Nadalje prognoza u Indiji je spustena na 30.5 MT radi nepogoda u pokrajini UP. Etanol biljezi rast potrosnje od 55% i u ovoj godini ima 18% vecu cijenu. EU zalihe biljeze pad od 3.5MT u odnosu na proslu godinu. Stvaraju se svi preduvjeti za nagli skok secera prema 16 USD. Viro ce rasti do kraja godine iako cete se Vi cuditi.
Ovaj kvartal ce biti na nuli al iduci bi moga u plus. A kad se to dogodi dionica ce galopom znacajno narasti i prije izvjestaja.
Pametni sad kupuju. Dno je iza nas.
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/sugar/doc/price-reporting_en.pdf
Kolega Oreskovic pisete kako ste kupili dionice, a ja sumnjam da imate i komad. Secer ne pada ispod 12.5 USD. 15% kapaciteta etanola u US su ispali radi poplava i velike zalihe su propale. Nadalje prognoza u Indiji je spustena na 30.5 MT radi nepogoda u pokrajini UP. Etanol biljezi rast potrosnje od 55% i u ovoj godini ima 18% vecu cijenu. EU zalihe biljeze pad od 3.5MT u odnosu na proslu godinu. Stvaraju se svi preduvjeti za nagli skok secera prema 16 USD. Viro ce rasti do kraja godine iako cete se Vi cuditi.
Ovaj kvartal ce biti na nuli al iduci bi moga u plus. A kad se to dogodi dionica ce galopom znacajno narasti i prije izvjestaja.
Pametni sad kupuju. Dno je iza nas.
[/quote]
cijena se pomalo oporavlja, zalihe će odigrati presudnu ulogu, tko bude mogao izdržati s minimalnim količinama prodaje, a da servisira redovito obveze, kada krene oporavak udruženim snagama, nadam se da slijedećih par godina nećemo imati problema s plasmanom i niskim cijenama, dobio u petak poziv za Skupštinu, idem
Poslije svake oluje…..
European Parliament: protecting farmers and quality products
MEPs also want to widen the market safety net by allowing public intervention (a market management tool used when prices drop beyond a certain level) for new products, such as white sugar, sheep meat, pig meat and chicken.
Brazilska proizvodnja secera u prva 3 mjeseca biljezi pad izvoza 35%. Istovremeno izvoz etanola porastao 98%.
Dakle za ove cijene sve manje prodavaca.
šećer vani danas dobro krenuo, a Zadro je i sam rekao da u 5/2019 kreće oporavak tržišta, pa valjda on zna bolje od nas i kuži taj šećerni biznis
Da nije došla ovakva kriza u šeć.biznisu nebi se spojile tri šećerane nikad pa ni tada. Ovo je potez stoljeća. Samo da nas male nekako ne izigraju. Moj dojam je da neće ali nikad neznaš. I sada još kada krene oporavak lagani …
Sugar decreased 0.01 Cents/LB or 0.08% to 12.66 on Tuesday April 2 from 12.67 in the previous trading session. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974 and a record low of 1.25 in January of 1967.
https://tradingeconomics.com/commodity/sugar
Dakle,pad ,a ne rast secera.
Za 2019 ,a vjerovatno i 2020 nema mjesta optimizmu, za sada!
šećer vani danas dobro krenuo, a Zadro je i sam rekao da u 5/2019 kreće oporavak tržišta, pa valjda on zna bolje od nas i kuži taj šećerni biznis
Zadnjih 30g secer je imao najgore perfomanse od veljace do travnja. Podaci o izvoznim kolicinama prva 3mj.ulijevaju veliki optimizam. Svibanj ce biti jako zelen i nema sumnje u to. Pogledajte analize velikih. Prognoza secer na 15-16 USD do rujna.
Naloge na prodaju izmaknite na 150-170 kn . Kad krene udar ce biti brz i snazan kao na Optimi.
Gledajući i “obrađujući” sve informacije, dođem do zaključka da ova cijena jednostavno mora ići prema gore. Nedavno sam u ugodnom društvu razgovarao o toj problematici i načuo da se novi prodajni ugovori krajem ožujka rade s cijenom dobro preko 400 eura ! Naravno da za tu informaciju ne mogu gurnuti ruku u vatru jer se temelji na izvoru tipa “rekla kazala”, ali nisu baš ni potpuno bezveze. Po zadnjem siječanjskom izvješću cijena u našoj regiji je mizernih 367 €/t. E sada gledam… ozbiljnija konsolidacija + mogući rast cijene šećera =