VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Svrha ove koncentracije i udruživanja u jednu tvrtku prvenstveno jeste smanjivanje troškova proizvodnje. Gledajući globalni europski trend smanjivanja površina pod šećernom repom i najave nekih kompanija o budućem zatvaranju pojedinih pogona radi racionalizacije poslovanja, zasigurno nešto slično možemo očekivati i kod nas. Koliko znam Virovitica ove godine neće raditi jesensku “kampanju” i možda nam i to nešto govori o mogućem razvoju događaja ! To je tvornica koja je u biti više rafinerija za preradu sirovog šećera i koja gotovo više da i nema sirovinsku bazu u relativnoj blizini. Da je u vlasništvu neke veće strane kompanije, vjerujem da bi već davno bila ugašena ili korištena samo kao rafinerija za loših godina kada bi eventualno nedostajalo repnog šećera. Vlasnici je forsiraju samo zato što su tamo svojevremeno uložili veliki novac u podizanje kapaciteta.

Upravo to wasp. Uzeo si mi rijeci iz usta.

Evo jos nekih vijesti.

Neonicotinoid insecticide ban, bad weather could cut Europe’s already slumping sugar beet yields

Zasada izgleda da osim smanjenja zasadjenih površina ide na ruku i hladno proljeće u njemackoj.
Poslije svake oluje dodje lijepo vrijeme. Samo strpljivo.

Mi moramo najprije znati sto će biti sa manjinskim dioničarima i koje će biti njihovo učešće u vlasnickom kapitalu novog društva. I hoće li biti direktno ili indirektno. Tek tada se možemo baviti sjetvom i vremenskim (ne)prilikama u Njemačkoj.

Treba svakako otići na skupštinu i pitati upravu.

Vaš link …
Zadro, koji je predsjednik Uprave Vira, izjavio je kako je ovo udruživanje ispunjenje njegova sna te “jamstvo da proizvodnja šećerne repe ostaje u Hrvatskoj”. Širi značaj ovog udruživanja istaknuo je i Pipunić koji je predsjednik Uprave Žito grupe, kazavši kako će najveću korist od udruživanja imati “proizvođači repe, naši kooperanti u Slavoniji i Baranji, jer ćemo im se u ovakvom organizacijskom obliku moći posvetiti mnogo više”.

Nekoliko pozitivnih vijesti al sad je pitanje kad ce Viro natrag na 140-150kn gdje bi bilo realno.
I dalje secer vani stagnira ili lagani rast. Ceka se impuls kojeg bi trebao predvoditi Brazilski Real. Ako on krene rast onda i razina 20USD nije daleko. Po meni je valuta Real presudna.
Postoje indikacije da bi se Real trebao oporaviti znacajnije.

Ima li tko strucan da pojasni kako brazilski Bovespa index naraste 120% a valuta u istom vremenu padne? Ako je vec valuta junk kako to da burza raste u Brazilu? Ili isti namjerno namjestaju tecaj da osiguraju sto veci rast? Dakle poticu izvoz, turizam, trgovinu.
Valuta i indeks su reciprocni vec 20 mj. Nevjerovatno.
Kad tad ce se izjednaciti. Po zakonu ekonomije jednostavno mora.

Ima li tko strucan da pojasni kako brazilski Bovespa index naraste 120% a valuta u istom vremenu padne? Ako je vec valuta junk kako to da burza raste u Brazilu? Ili isti namjerno namjestaju tecaj da osiguraju sto veci rast? Dakle poticu izvoz, turizam, trgovinu.
Valuta i indeks su reciprocni vec 20 mj. Nevjerovatno.
Kad tad ce se izjednaciti. Po zakonu ekonomije jednostavno mora.

Pa valuta je pala 6%. Možda je bila nekakva devalvacija. Uzmi vise točaka pa provjeri, a ne u jednoj točki. A i pitanje je strukture odnosno konstrukcije indeksa. Recimo PBR je veliki stock koji je narastao od početka 2016. 3 puta, pa to možda gura indeks. Nekoliko large stockova koji su bili potpuno skrseni.

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=PBR&ty=c&ta=0&p=m

Ljudi…treba znati prihvatiti kada je dosta…
London 326

ja mislim da tu spasa nema….Trump kako god ce drzati naftu oko 60$

ja sam prvi mislio da rastom Fed-a krece commodity play, i uzeo ne malu poziciju na Viru, kad ono, vracamo se opet na free money

-60% na Viru, najveci gubitak karijere, j…..

Cak su i veliki proizvodaci secera iz secerne trske u aziji,zabiljezili znatne gubitke na proizvodnji i prodaji secera i u zadnjem tromjesecju(ovdje je to uglavnom na 31.01.).Tvrtka KSL (cijim dionicama ponekad trgujem ) je samo zahvaljujuci proizvodnji energije i gnojiva uspjela ostvariti vrlo mali profit .Na seceru su gubitci bili veliki.
Isto ili slicno je i sa ostalim tvrtkama iz ove branse u Aziji,iako su troskovi proizvodnje(radna snaga) daleko nizi nego u EU ako se secer dobiva iz secerne repe.
Takoder se obecavaju veci poticaji za secer ove godine.
Dakle,nemam nekih vecih ocekivanja da ce se stanje ove godine promijeniti na bolje.

Ljudi…treba znati prihvatiti kada je dosta…
London 326

ja mislim da tu spasa nema….Trump kako god ce drzati naftu oko 60$

ja sam prvi mislio da rastom Fed-a krece commodity play, i uzeo ne malu poziciju na Viru, kad ono, vracamo se opet na free money

-60% na Viru, najveci gubitak karijere, j…..

Pa obično kad se investitori žele kladiti na commodity onda kupe commodity ili neku izvedenicu na njega, a ne proizvođača commoditiesa u nekoj malenoj zemlji.

Zašto to pišem, ne radi filozofije nego zato što je većinski vlasnik davno dao do znanja manjinskim dioničarima da ih ne želi u ovoj priči. U međuvremenu su se trendovi okrenuli protiv njega i on je postao jednako velik gubitnik (ako ne i veći). Kako je pjevao naš čuveni hrvatski pjesnik, Petar Preradović: “Stalna na tom svijetu, samo mijena jest…”

Budu postali optimisticni na 150 🙂

New Report

Close