VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kakva je to igra?

Da većinski vlasnik priželjkuje kooperante za dioničare, ne znam je li bih ja htio sudjelovati u takvom suvlasništvu. Vrlo vjerojatno ne.

Jednom sam bio na skupštini jednog društva gdje su kooperanti dionicari postavljali pitanja upravi, nije mi se svidjelo. Uopće.

ni ja ne mislim da je to dobro, ali Zadro je to priželjkivao, valjda je tako na zapadu, da proizvođaći imaju udio, pa bi mu to bila neka garancija opstanka proizvodnje, ovako uz ssve moguće poticaje, naknade, dodatke, teško je nekoga nagovoriti na proizvodnju šećerne repe, jer nije tu doma

Kakva šupljina ovdje na nalozima.
Pa do 200kn je rupetina boli glava.
Mislim da treba kupovati svaki propad.

To je glupost jer onda ti proizvođači sirovine počnu uvjetovati svoju proizvodnju time što su dioničari. Nije to bilo u Viru nego u jednoj našoj drugoj prehrambenoj firmi. Vidio to na svoje oči. Kao, možemo li mi dobiti povoljnije to i to jer smo kao dioničari… e pa ja mislim da ne možete. Imate ugovor i uvjete, to što ste dioničari je vaš izbor, a ne uvjet, pa se molim lijepo – prilagodite.

Naravno da je ideja jako dobra da kooperanti budu i dioničari iz razloga što Viro već dugi niz godina plaća repu iznad “realnog”, do kraja izlazi u susret sa kupnjom sadnog materijala itd. uglavnom nema kooperanta koji nije zadovoljan sa Virom jer ih očito drži kao kap vode na dlanu. Ako postanu dioničari sve te povlastice mogu ostvarit kroz dobit umjesto da ih direktno dotira. Znači bili bi direktno zainteresirani za što manje troškove i veću bruto/neto zaradu

Nisam siguran koliko bi kooperanti kod nas bili “prosvijetljeni” da pored svih muka naše poljoprivrede još ulažu u dionice tvrtke koja je u očiglednim problemima i sa kojom zadnjih godina imaju daleko više problema nego koristi ! U Njemačkoj je to već desetljećima praksa. Proizvođaći šećerne repe preko raznih udruga su ozbiljni dioničari u nekoliko najvećih tvrtki u ovoj branši. Ali naravno, to je ipak Njemačka. U neko lijepo vrijeme znali su dobiti poticaje, prodati sirovinu i onda još čekaju solidnu dividendicu koju su te tvrtke redovito isplaćivale. Svi zadovoljni a ovce na broju. Ali ovakvo nešto kod nas i u ovo vrijeme… ???

Mislim da zapravo više ljudi/kooperanti općenito nemaju izbora. Pogledajte većinu grana u bilo kojem segmentu gospodarstva , sve što se tako direktno dotira zapravo propada sa većim ili manjim vremenskim odmakom. Jednostavno se teži samoodrživosti i tko nije konkurentan jednostavno propada. Mislim da će se i u bliskoj budućnosti početi događati u Podravci. Zadrugarstvo ili neki oblik dioničarstva u poljoprivredi u zapadnom svijetu postoji već dugo i zapravo su svi zadovoljni. Neznam dali je to namjera Viro ali dionice se mogu poklonit, prodat po nominali,na rate, zamjenom za repu ( kompenzacija)… Općenito mislim da se radi samo o tome dali su korektne namjere i dali je proces transparentan, ako jesu ljudi to brzo prepoznaju i priča ide.

Naravno da je ideja jako dobra da kooperanti budu i dioničari iz razloga što Viro već dugi niz godina plaća repu iznad "realnog", do kraja izlazi u susret sa kupnjom sadnog materijala itd. uglavnom nema kooperanta koji nije zadovoljan sa Virom jer ih očito drži kao kap vode na dlanu. Ako postanu dioničari sve te povlastice mogu ostvarit kroz dobit umjesto da ih direktno dotira. Znači bili bi direktno zainteresirani za što manje troškove i veću bruto/neto zaradu

Javi se kad se probudiš iz sna…. ili drugim riječima ne vjeruj svemu što pišu po novinama…ili iz usta većinskog vlasnika.

Obzirom kako su se odnosili i kako se odnose prema dioničarima, bit će kooperanti sretni ako im i ubuduće plate sve proizvedeno i ugovoreno. Na vrijeme.

Evo me ,probudio se. Godina 2020 . Toda je vratio svoje carstvo, u Hrvatski sabor su ušli i sa desne i ljeve strane ljudi koji vole Hrvatsku, njezin narod ,teritorij..u poljoprivedi se ( pošto smo mala zemlja ) većina spojila u neki oblik zadrugarstva. Turizam je kompenzirao pad noćenja sa prodajom isključivo domaćih proizvode vrhunske kvalitete. Tekstilna i obućarska industrija doživljava novi procvat. Istra je spašena sa 40-tak milijardi, brodogradnja sanirana. Dobar dio mladih ljudi se počeo vraćati nazad jer ima posla za sve.U gospodarstvu se javio novi Linić koj je osmislio priču i za male a koja se zove “plati račun za robu ili usluge koju si naručio”.

Naravno da je ideja jako dobra da kooperanti budu i dioničari iz razloga što Viro već dugi niz godina plaća repu iznad "realnog", do kraja izlazi u susret sa kupnjom sadnog materijala itd. uglavnom nema kooperanta koji nije zadovoljan sa Virom jer ih očito drži kao kap vode na dlanu. Ako postanu dioničari sve te povlastice mogu ostvarit kroz dobit umjesto da ih direktno dotira. Znači bili bi direktno zainteresirani za što manje troškove i veću bruto/neto zaradu

Javi se kad se probudiš iz sna…. ili drugim riječima ne vjeruj svemu što pišu po novinama…ili iz usta većinskog vlasnika.

Obzirom kako su se odnosili i kako se odnose prema dioničarima, bit će kooperanti sretni ako im i ubuduće plate sve proizvedeno i ugovoreno. Na vrijeme.
[/quote]

Odgovorio ti, ajd sad ti

nakon dužeg vremena mala pozitivna vjestica, koncentracija je dozvoljena, e sada što to znači za nas dioničare, vidjeti ćemo, nadam se da nije 0 ka u Ante

http://zse.hr/default.aspx?id=91312

nakon dužeg vremena mala pozitivna vjestica, koncentracija je dozvoljena, e sada što to znači za nas dioničare, vidjeti ćemo, nadam se da nije 0 ka u Ante

http://zse.hr/default.aspx?id=91312

Pa znaci da smiju nastaviti sa započetim procesom “spajanja” šećerana. Kojeg Ante?

New Report

Close