Ona je već uništena, i za to nije kriva Vlada niti političari, već tržište odnosno dugogodišnja nekonkurentnost i nespremnost za tržište izvan regulacija i subvencija EU. Mnogo vece firme su u velikim problemima, pa teret krivnje “lokalnog neuspjeha” lezi ipak “negdje drugdje”. Sve lokalne firme u branši su potpuno privatne i njihov poslovni uspjeh i neuspjeh ovisi o dioničarima odnosno ključnim vlasnicima.
Ona je već uništena, i za to nije kriva Vlada niti političari, već tržište odnosno dugogodišnja nekonkurentnost i nespremnost za tržište izvan regulacija i subvencija EU. Mnogo vece firme su u velikim problemima, pa teret krivnje “lokalnog neuspjeha” lezi ipak “negdje drugdje”. Sve lokalne firme u branši su potpuno privatne i njihov poslovni uspjeh i neuspjeh ovisi o dioničarima odnosno ključnim vlasnicima.
mislim da su ipak pokazali žilavost da se odupru daleko većim divovima, nije jednostavno s ovako malog tržišta biti konkurentan i spreman, ali da su dobili parsto milijuna s proizvođačima za konkurentnost, možda bi ipak polučili bolje rezultate od Đanija Rosande, aaa
ali nisu, prioritet je imala Istra, Slavonija ionako služi još uvijek samo za odbranu od Srba, jel tako, možda si zaboravio da se 5 godina samo borilo da Osijek ne postane Osek, a Županja je bila u neprekidnoj općoj opasnosti 1300 dana, da ne bih dušu griješio i Istra je dala svoj doprinos, ali želim reći koliko je naša industrija samo ratom devastirana i oštećena, a naravno da bi bilo lijepo biti konkurentan europskim pa i svjetskim proizvođačima gigantima, ali ajmo za početak malo smanjiti apetite i pokušati održati i poboljašati ono što imamo, naravno tko želi i vidi svjetliju budućnost
Ma joj daj, sve je bilo super kad je EU garantirala zaštitnu cijenu i podržavala kvotni režim. Kad je to ukinuto, sve se raspalo kao kula od karata.
I ne znam čemu tvoje bezvezne paralele s brodogradilištima, to naproato nema nikakve veze jesno s drugim. Pa još i s ratom. Zadre i Robic su kupili imovinu stečajnog dužnika, davno nakon rata, a Sladoranu još kasnije. Kupili su jer su znali da će RH uživati privilegije europske šećerne industrije u vrijeme pristupanja EU i nakon toga, a ne jer su smatrali da hrvatski secer može biti konkurentan bez poticaja, u široj regiji odnosno globalno.
Niste pročitali sve od početka. Hrvatska šećerna inustrija nastaje spajanjem sve tri šećerane, od kojih osijek ima 40 posto vlasništva u novoj firmi
Puno ranije je definirano da viro ima 60% u novom drustvu
Vijest je stara. Samo se sada konkretizira.
VIRO ce imat udijel u novoj firmi a dionicari Vira imaju udjel u Viru. Apsolutno nikakva vijest.
Mene vise interesira za koliko ce smanjiti operativne troskove za obje firme. To bi trebalo sve interesirati i dionicare termesa
I to je odlicno za dionicare obje firme,ali ne i za radnike.
[/quote]
Kao sto sam rekao
Sve se zna odavno al sad krece akcija udruživanja i formalno sto znaci za imatelje dionica Vira da nece Zadro sjediti po strani i ne braniti svoj ulog i poziciju u VIRO. Naravno time brani nas dionicare
A sad bi bilo ok da se viro vrati iznad 100.
Ova razina me cini nervoznim
Tvornica šećera Osijek, pak, u vlasništvu Termes grupe kojom dominira Marko Pipunić, treći je subjekt koji bi držao 40% udjela u novom društvu. Većinski udjel – 60% – pripada Viru, koji je pod kontrolom obitelji Marinka Zadre, uz pojedinačno istaknute dioničare iz Francuske i Švicarske
naimxs,
ne kužim, po tebi EU ne treba nikako štititi svoju industriju, nego samo promatrati kako se sve urušava, ne vidim ništa loše da se svatko u svijetu bori za svoje, a što se tiče brodogradnje i usporedbi, sa do sada ubačenim novcima u brodogradnju, mogli su od Slavonije napraviti Nizozemsku, samo da je strategije
p.s.
baš čudno da ništa nema veze s ratom, jedino što su Zadre kupile Viro od stečajnog dužnika, a Sladoranu od DAB-e, jer je prethodno isto već bila pokradena dva puta, pa nisu došli u probleme i stečaj od prevelike dobiti i ulaganja u osnovna sredstva, očito je to imalo svoje posljedice na razvoj i napredak tehnologije, nisam baš vidio da se ijedan gazda nešto bahatio i razbacivao dividendama dok je bilo lijepe dobiti, nego su ulagali u proizvodnju, skladišta, prečistače i u tome je došla i ova nevolja s cijenom šećera, koja će nadam se proći, ako ne, onda će izgleda opet sve put stečaja, pa eto onda ti kupi pa uživaj ka i oni do sada
A sto je onda Miodrag Kostic pokupovao gotovo sve šećerane za 1 dinar u Srbiji? I Hellenic Sugar? Sve su bile pred ili u stečaju. Jel tamo bio rat? To je biznis koji bez potpora, lokalno, nema budućnosti. Nema na poljoprivredi velikih profita…. osim ako ti garantiraju cijenu i otkupnu kvotu kao u EU. To se trebalo davno prije sagledati, a ne danas… u retrovizoru. Tko je to davno shvatio, samo je okrenuo glavu u stranu na spomen Vira. A sve se znalo…. još prije nekoliko godina.
Ja ne tvrdim da je dog dana možda neće biti bolje, al kako je bilo prije pet ili desetak godina, tesko da će biti.
A sto je onda Miodrag Kostic pokupovao gotovo sve šećerane za 1 dinar u Srbiji? I Hellenic Sugar? Sve su bile pred ili u stečaju. Jel tamo bio rat? To je biznis koji bez potpora, lokalno, nema budućnosti. Nema na poljoprivredi velikih profita…. osim ako ti garantiraju cijenu i otkupnu kvotu kao u EU. To se trebalo davno prije sagledati, a ne danas… u retrovizoru. Tko je to davno shvatio, samo je okrenuo glavu u stranu na spomen Vira. A sve se znalo…. još prije nekoliko godina.
ja ne govorim o dioničarstvu malih, oni su se mogli okrenuti, da, i sam sam se okrenuo s velikim dijelom,
ali kuda će se okrenuti većinski, mogli su prodati, nisu htjeli, o tome smo već pisali, Zadro je htio delistirati, nije uspio, da li je sada vrijeme prodati? za ništa? meni nije, možda nekome je, pa evo ima potraživanja na bidu
Mogli su… samo pitanje po kojoj cijeni. To su sve price, za koje nitko ne zna sto je stvarno bilo u pozadini. Taj koji im je nešto i nudio (Agrana), nudio je na temelju preostalog broja godina do ukidanja kvota. Sigurno im nije davao nemoralnu ponudu.
Mogli su… samo pitanje po kojoj cijeni. To su sve price, za koje nitko ne zna sto je stvarno bilo u pozadini. Taj koji im je nešto i nudio (Agrana), nudio je na temelju preostalog broja godina do ukidanja kvota. Sigurno im nije davao nemoralnu ponudu.
ok, sve je to bilo i prošlo, sada treba pokušati naći rješenje i oni ga očito traže i žele naći, sada imaju i strane partnere, pa će možda i od njih doći kakva pomoć, ali radi se o industriji s ukupno oko 1000 ljudi i trebali bi opstati, jer na sebe vežu i priličan broj kooperanata, što bi im sigurno bilo draže da su uspjeli njih dobiti kao dioničare, kao što je Zadro i priželjkivao, a ne ove što s 5 dionica lupaju +- 10% na ovoj žabokrečini,
ajd zdravo, petak je odoh malo odmoriti zasluženo
Da većinski vlasnik priželjkuje kooperante za dioničare, ne znam je li bih ja htio sudjelovati u takvom suvlasništvu. Vrlo vjerojatno ne.
Jednom sam bio na skupštini jednog društva gdje su kooperanti dionicari postavljali pitanja upravi, nije mi se svidjelo. Uopće.