VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo i Osijeka sa druge strane

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/aTDsFaKDTNFBC1mnm5e7Hg==.pdf

Anonimno, 22.03.2019. u 07:47

Ad.3.
Donosi se odluka kojom se odobrava Osnovni ugovor sklopljen između trgovačkih
društava VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d., SLADORANA TVORNICA ŠEĆERA d.o.o. i TVORNICA ŠEĆERA OSIJEK d.o.o. dana 28. prosinca 2018. godine.
Ad.4.
Donosi se odluka kojom se Upravi Društva daje suglasnost za prodaju i prijenos
dionica trgovačkog društva HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA d.d., sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 269g, i to prodaju i prijenos 640 redovnih i 160 povlaštenih dionica trgovačkom društvu TVORNICA ŠEĆERA OSIJEK d.o.o. te 576 redovnih i 144 povlaštenih dionica trgovačkom društvu SLADORANA TVORNICA ŠEĆERA d.o.o., po cijeni koja odgovora nominalnoj vrijednosti dionica, i to nakon i pod uvjetom da se prethodno ishodi odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za namjeravanu koncentraciju.

Dakle, treba otići pogledati materijale za skupštine i pribaviti osnovni ugovor iz prijedloga točke 3. za skupštinu.

Očito jest prema točki 4. da će se dogoditi i prodaja dionica Hrvatske industrije šećera od strane Vira prema Sladorani i Tvornici šećera Osijek, po nominali uz uvjet da tu transakciju odobri AZTN. Dakle, pripajanje, spajanje ili već sto je vjerojatno, no pitanje je načina i konačnog učinka tih radnji.

Sad će ispasti da je Osijek skoro duplo bolje firma…pogledajte knjig.vrijednosti koje unose

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/aTDsFaKDTNFBC1mnm5e7Hg==.pdf

Nije “Osijek” duplo bolja firma nego unosi vise imovine odnosno prodaje je. Treba primijetiti da udjel dobiva i Sladorana, očito i ona vrši neku prodaju imovine, pa prema tome cini se da postoji i treći prijedlog koji neće ići na odobravanje dioničarima jer je Sladorana u 100%-tnom vlasništvu Vira. Kao sto se može vidjeti iz Saziva skupštine dionicara Vira, tamo se kao imovina namijenjena prodaji spominju samo operacije odnosno nekretnine i pokretnine na prostoru Virovitice. (Točka prijedloga odluke br. 5 poziva za skupštinu Viro d.d.)

Tako da treba to sve skupa pažljivo proučiti, a ne brzati sa zaključcima.

Niste pročitali sve od početka. Hrvatska šećerna inustrija nastaje spajanjem sve tri šećerane, od kojih osijek ima 40 posto vlasništva u novoj firmi

Ja nisam pročitao, a ti pišeš kako Osječka ima dvostruko vecu knjigovodstvenu vrijednost?

Štoviše, pišeš još vecu glupost, da je “… osječka duplo bolja od Vira…”, sto god to duplo bolja znacilo.

A uopće nije knjigovodstvena nego je to vrijednost imovone procijenjena ili kakva već, to pouzdano ne znamo.

A sto ti misliš da je Viro 5 puta veći od Osijeka. Osijek je dvije petine domaće proizvodnje šećera i tako je otprilke ta prodaja i podijeljena.

Niste pročitali sve od početka. Hrvatska šećerna inustrija nastaje spajanjem sve tri šećerane, od kojih osijek ima 40 posto vlasništva u novoj firmi

Puno ranije je definirano da viro ima 60% u novom drustvu
Vijest je stara. Samo se sada konkretizira.
VIRO ce imat udijel u novoj firmi a dionicari Vira imaju udjel u Viru. Apsolutno nikakva vijest.
Mene vise interesira za koliko ce smanjiti operativne troskove za obje firme. To bi trebalo sve interesirati i dionicare termesa
I to je odlicno za dionicare obje firme,ali ne i za radnike.

Ja ipak mislim da bi dioničare ipak trebalo prije prihoda i svega ostalog interesirati njihov polozaj kao dionicara u odnosu na novo društvo. Tek nakon sto to budu znali mogu procjenjivati i računati sve ostale pokazatelje. Mislim, to mi se cini logičnim, a ako netko drugi ima drugačije interese, slobodno.

Nije “Osijek” duplo bolja firma nego unosi vise imovine odnosno prodaje je. Treba primijetiti da udjel dobiva i Sladorana, očito i ona vrši neku prodaju imovine, pa prema tome cini se da postoji i treći prijedlog koji neće ići na odobravanje dioničarima jer je Sladorana u 100%-tnom vlasništvu Vira. Kao sto se može vidjeti iz Saziva skupštine dionicara Vira, tamo se kao imovina namijenjena prodaji spominju samo operacije odnosno nekretnine i pokretnine na prostoru Virovitice. (Točka prijedloga odluke br. 5 poziva za skupštinu Viro d.d.)

Tako da treba to sve skupa pažljivo proučiti, a ne brzati sa zaključcima.

nije beznačajno ni to, jer su u Osijeku nekretnine čini mi se u gradu, a u Virovitici na periferiji(bio sam na Skupštini davno, dok sam imao puno dionica), Županja se možda ne unosi, jer tko zna kakav su zaahtjev poslali prema AZTN, možda će im uvjetovati da Sladoranu moraju prodati, kao što su Todoriću dali uvjet prodaje dijela Konzuma u slučaju kupnje Merkatora, a za Županju ima interesa od nekih stranaca, tako sam bar načuo da tamo netko gleda tvornicu, ali ima uvijet da nekretnine budu 1/1 , a tamo se još vuku neka suvlasništva od PPK ŽU

@puRco
I sladorana unosi svoju imovinu, piše u pozivu da je ugovor između sve tri šećerane i da u Sladoranu idu dionice, a ne znam zašto se ne daje dopuštenje za prijenos imovine na skupštini Vira, valjda ne treba po statutu Sladorane…

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

za sada bih rekao da HIŠ ima podršku, barem prema cijeni dionice, doduše skromnu, ali ipak nije minus, stvarno bi bilo čudno da i ovu izvoznu granu uništimo, a i dalje rasipamo na kao neku brodogradnju, onih 60 mil. do 2023 će valjda pomući i dati rezultat, a Zadro je rekao da očekuje rast cijena oko 5mj/2019, nismo daleko, vidjeti čemo

New Report

Close