VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@burza
Dao sam si truda i podijelio ta dva broja danas. Ne znam da li mi je nesto promaklo, ali danas se istovarilo finih preko 400 komada s tendencijom daljnjeg dampinga cijene, pa mi nista nije jasno. Da li netko zna vise od ovog i da li ce se opet probat zaje male kao i nebrojeno puta do sada? Osim tih 140ak kuna/dionici interesantno ce biti kako ce ici pretvaranje dionica iz razlicitih drustava i koliko ce vrijediti novo drustvo. Meni se ovo na ovoj cijeni cini dobra prilika ali…

Mene muči edna stvar ovdje… onako na prvi pogled…

Anonimno, 21.03.2019. u 18:33

Ad.5.
I. Donosi se odluka kojom se daje suglasnost na sklapanje Ugovora o kupoprodaji i prijenosu imovine temeljem kojeg Ugovora VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d. prodaje i prenosi, a HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA d.d. kupuje i stječe imovinu u funkciji proizvodnje šećera koja se odvija u prodavateljevom proizvodnom pogonu na lokaciji u Virovitici, Matije Gupca 254, a koju imovinu u naravi čine nekretnine (zemljišta i građevine), infrastruktura s priključcima i opremom, strojevi, instalacije te svakovrsne pokretnine, kao i odgovarajuća s time povezana posebna prava i obveze, sve za kupoprodajnu cijenu u visini od 198.260.000,00 HRK (slovima: sto devedeset osam milijuna dvjesto šezdeset tisuća kuna).

Dakle spominje se prijenosa imovine, a obveze kome ostaju obveze?

Naime nije mi jasno sto je sa obavezama koja nisu osigurane tom imovinom? I sto to znaci za dioničare? Jer ovako, kako je sročeno ja ne vidim ostaju li postojeći dionicari suvlasnici novih društava? Osnovac HIŠ-a je Viro.

Aha… Dakle, na ovaj način bi se zapravo izdvojila ta imovina u posebnu firmu. A onda će valjda uslijediti pripajanje IPK ili Termesa. Ne znam…. sve mi je to malo još maglovito. No, u načelu dionicari Vira bi trebali ostati dionicari Vira koji bi pored HIŠa imao i ostalo čime se Viro bavio. + pretpostavljam industrija šećera Osijek.

Pa pise ti da se prenose i obaveze. Mislim da ce to bit jedno novo drustvo. Pitanje je koliko bi mogla vrijediti nova kompanija i kako ce se vrsiti pretvorba dionica pojedinih firmi u novu.

Piše da se prenosi imovina i s njome neodvojive obveze, a to su hipoteke na imovini kojom su osigurani krediti. Mene zanima gdje ostaju sve ostale nekolateralizirane obveze, a očito ostaju na Viru.

Treba pažljivo citati tekst predložene odluke i razumjeti njezin sadržaj.

Joda, vjerojatno se neće vršiti nikakva pretvorba starih dionica u nove. Vi ćete i dalje biti dionicari Vira, a Hrvatska industrija šećera u vlasništvu Vira i Termes grupe. Termes će zauzvrat dobiti udjele u HIŠ.

Ništa ne tvrdim, moguće su svakojake kombinacije no ova je najjednostavnija i najlogičnija.

ovo je meni nepoznanica,
“VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d. prodaje i prenosi, a HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA d.d. kupuje i stječe imovinu”
prodaje ? i prenosi
hoće li nova HIŠ dobiti nekakav kredit? od koga ? i kupovati od Vira i TŠO , hoće li netko uplatiti pozajmicu HIŠ pa od toga kupovati, temeljni kapital nove tvrtke HIŠ je 200 000 kn,
možda bi nam ovdje mogao kolega LDZ malo pomoći, on bi trebao puno više toga znati

Ne zelim kvariti zabavu ali dijelim jednako misljenje kao i kolega naimxs, a to je da ce se dio imovine Vira u vrijednosti 198.260.000 kn prebaciti na novo osnovano drustvo, pretpostavljam unosom stvari u temeljni kapital. Jednako ce uciniti i Termes grupa (mozda u manjem iznosu pa ce imati i manji udio u vlasnistvu novoosnovanog drustva). Prijenosom imovine prenijeti ce se i obveze povezane s unesenom dugotrajnom imovinom. U konacnici dionicari Vira i dalje ce biti dionicari Vira samo ce Viro u GFI konsolidirati novosnovano drustvo, odnosno ovo je cisto racunovodstveni postupak u kojem nece biti nikakvih benefita (ali ni stete) za dionicare Vira. Moguci benefiti ili stete jedino se mogu pojaviti prilikom vrednovanja imovine partera u novo drustvo (npr. unesena imovina Termes grupe bude precijenjena ili podcijenjena).
Jedino nije jasno sto pise da ce se imovina kupit (tko ce uopce dati novce novoosnovanom drustvu?; ako Viro kupi sam od sebe opet u konsolidaciji ima jedaku vrijednost).
Ako se mene pita tresla se brda rodio se mis…za sad nista spektakularno…iako je indikativno da je novo drustvo d.d. pa ce mozda ici u dokap???

Rastimo zajedno...

Prodaje i prenosi a zauzvrat najvjerojatnije ne dobiva novce nego dionice novog društva. Mislim da su to pravne konstrukcije iz kojih se zasada ništa ne vidi konkretno.

Pa Viro bi trebao dobiti dionice, al ne i dionicari Vira. Jer bi onda imali i dionice Vira i dionice tog novog društva.

Nije to slučajno. Takav oblik prenošenja imovine. Tko kaže da Viro treba išta dobiti osim potraživanja?

Treba otići na skupštinu i tamo pitati odgovorne osobe društva glede svih detalja. Meni se otpočetka ne svidja njihova ideja i nije mi nimalo privlačna.

Viro dobija dionice novog drustva sto znaci da su dionicari vira idirektni vlasnici (u nekom postotku) novog drustva koje ce viro u GFI-u konsolidirati i nece bit nikakve razlike (u trenutku prijenosa, kasnije mozda da) za dionicare.

Rastimo zajedno...

Je, razumijem ja to. Samo to nigdje nije izrijekom potvrđeno. Nego piše da se defacto odnsono deiure obavlja kupoprodaja. Ja otuda, za sada vidim samo potraživanje Vira prema HR industriji šećera.

Sto će biti u drugom ili nekom kasnijem koraku, ja to ne znam i zato naglašavam potrebu da se postojećim dioničarima to javno ili na skupštini pojasni. Kako će oni glasati o takvoj odluci ako u pozadini nije jasno koji je njezin konačan učinak i o čemu zapravo dionicari odlučuju?

New Report

Close