@alt333
Jesi ti svjestan da će cash u narednih 3-5 godina imati najmanji povrat od sve ostale imovine…ne možeš se nazivati ulagačem i reći da imaš 80% u cashu
BREXIT – to može uzdrmati nikoga, pa nisu Britanci ludi(vole se praviti trenutno takvima), oni ucjenjuju EU, pa oni su 4 vladari svega poznatog, nakon USA, KINE i Rusije
ako ti u dionicama izgubiš 50% vrijednosti,a ja u cashu ostvarim 1% prihoda u narednih 5 godina,tko je imao veći povrat’TJ TKO JE BOLJI ULAGAČ?
@alt333
Jesi ti svjestan da će cash u narednih 3-5 godina imati najmanji povrat od sve ostale imovine…ne možeš se nazivati ulagačem i reći da imaš 80% u cashu
BREXIT – to može uzdrmati nikoga, pa nisu Britanci ludi(vole se praviti trenutno takvima), oni ucjenjuju EU, pa oni su 4 vladari svega poznatog, nakon USA, KINE i Rusije
Vi smatrate da je “ulagac” onaj tko ulozi npr. u VIRO 400-500 kuna po dionici pa proda po 70 kuna(ili ne proda-svejedno)?
Daleko je “bolji ulagac” onaj tko oroci kune na 1% ili kupi obveznice jer ima nekakav profit(2-3%),a ne izgubi 70-80% uloga.
uglavnom dobro se drže samo dionice koje izdaju dividendu i koje imaju dobru dobit,mada i one polako padaju,neprimjetno..očito ovi što prodaju znaju da se iza brda nešto gadno valja..kako neće brexit će pogoditi sve banke,zato jer je London centar bankarstva,došlo bi do velikog puknuća ionako prenapuhanih nekretnina i bal bi krenuo..a o Hrvatskoj ne treba ni govoriti,ako nam samo turizam podbaci za 5% mi upadamo u recesiju..to bi se moglo desiti iduće godine..
Tolušić je neki dan izjavio na nekoj od TV, da su se domaće šećerane konsolidirale, ma što god mu to značilo, rekao je da 90% te industrije ide u izvoz i da se mora pronaći rješenje, što on to zna ,a mi ne znamo, ja ne znam, osim službenih podataka da je AZTN upućen zahtjev za odobrenje spajanja ili kako god se to već zvalo, možda ministar ima malo privilegiran položaj, obzirom da je iz VP županjije, pa su si oni ka svoji
@alt333
Vi smatrate da je "ulagac" onaj tko ulozi npr. u VIRO 400-500 kuna po dionici pa proda po 70 kuna(ili ne proda-svejedno)?
Daleko je "bolji ulagac" onaj tko oroci kune na 1% ili kupi obveznice jer ima nekakav profit(2-3%),a ne izgubi 70-80% uloga.
[/quote]
nem psolutnog pobjednika tu, smo relativnog – gled s neto rezultt
uzmi bkica – on moz nas vim soji dinicama pogubiti sve, na rvp je dovoljno zaradio da pokrijesve to i jošmu ostane do krja života
dakle – tko ej u pravu – bakic ili ti
da mnogu su pogubili dosta na viro, medu njima i ja, ali vec sam i zaboravio jer sam prodao odavno zahvaljuci porukama i podukama nekih pametnih ljudi
tko se pravi apmetna i tvrdi da uvijek samo zaraduje i nigdje nkad ne gubi , taj je lažov gori od rh političara
netko izgubi na viro, netk dobije, isto tako na drugim dionicama – gleda se neto rezultat
Uobičajena politička retorika praznog govora. Mislim da ni on nije ništa bolje upućen u problematiku od nas. Zna samo da ga netko stalno vuče za rukav i traži pomoć. Standard za poljoprivredu ! Pod konsolidacijom vjerojatno misli na buduće ujedinjavanje tvrtki u nekakvom obliku kako bi uopće bilo moguće na nekakav način progurati mjere pomoći.
Očekivala se bura, ali ipak se dogodio povjetarac na sastanku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića s predstavnicima šećeranskog sektora u Osijeku. Tolušića sa suradnicima uspio je uvjeriti sve da je stanje u hrvatskoj proizvodnji šećera stabilno i da se očekuje uspješna proljetna sjetva slatkog korijena.
“Netko će mi za ovo iskopati oči jer smo za proizvođače šećerne repe jako mnogo napravili, i to daleko više nego li za neke druge sektore u poljoprivredi. A želim i dalje pomagati. Za projekte proizvođača šećerne repe isfinancirali smo apsolutno sve koji su to htjeli. U niti jednom sektoru nije tako. Sve projekte smo odobrili pa čak i one koji su imali manjkavosti u prijavama. Sada čujem i da je problem s bolestima u šećernoj repi jer neka zaštitna sredstava nisu odobrena na našem tržištu. I to ćemo napraviti čim neka od zaštitarskih kuća zatraži dozvolu”, rekao je ministar poljoprivrede u osječkom HGK.
Dodatnih 60 milijuna kuna tijekom tri godine
Iznio je i podatak da je nedavnim projektom osuvremenjivanja proizvodnje korijena šećerne repe kod proizvođača završilo oko 10 milijuna eura kojima je nabavljena brojna kvalitetna mehanizacija i oprema. Osigurana je i posebna potpora po hektaru tijekom tri godine (2019., 2020., 2021.) što je dodatnih približno 20 milijuna kuna po godini odnosno 60 milijuna kuna, što znači da je riječ o više od 700 eura po hektaru plus redovna potpora koju dobiju.
“Hrvatska se i na EU razini bori za što bolje uvjete u sektoru šećera te za održivost hrvatske proizvodnje šećera. Na zadnjem sastanku radne skupine za šećer koju je oformio povjerenik Phil Hogan iznio sam naše smjernice, a to su u svakom slučaju zadržati proizvodno vezana plaćanja i nakon 2020. godine. Zatim spriječiti nelojalnu konkurenciju kao i poduzeti odgovarajuće mjere od strane Europske komisije”, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede na sastanku s proizvođačima i prerađivačima šećerne repe u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek.
Na sastanku kojem su pored Tolušića i Majdaka prisustvovali i Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ernest Nad, stručni suradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u HGK, Zoran Kovačević, predsjednik osječke HGK, predstavnici proizvođača, ali i prerađivača, odnosno šećerana, Karalić je predstavio prijedlog programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019.-te do 2021.godine koji izgleda dosta kvalitetan i ulijeva optimizam samim proizvođačima.
Hrvatska se i na EU razini bori za što bolje uvjete u sektoru šećera te za održivost hrvatske proizvodnje šećera. Na zadnjem sastanku radne skupine za šećer koju je oformio povjerenik Phil Hogan iznio sam naše smjernice, a to su u svakom slučaju zadržati proizvodno vezana plaćanja i nakon 2020. godine. Zatim spriječiti nelojalnu konkurenciju kao i poduzeti odgovarajuće mjere od strane Europske komisije”, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede na sastanku s proizvođačima i prerađivačima šećerne repe u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek.
Na sastanku kojem su pored Tolušića i Majdaka prisustvovali i Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ernest Nad, stručni suradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u HGK, Zoran Kovačević, predsjednik osječke HGK, predstavnici proizvođača, ali i prerađivača, odnosno šećerana, Karalić je predstavio prijedlog programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019.-te do 2021.godine koji izgleda dosta kvalitetan i ulijeva optimizam samim proizvođačima.
Josip Bešlić, poljoprivrednik iz Bokšić Luga u općini Đurđenovac, osvrnuo se na teškoće u proizvodnji. Istaknuo je da su veliki problemi s bolestima i zaštitom od njih i da su kemijske kuće na našem području očito u problemima sa šećernom repom spominjući i kako je prošle godine pretanjurano više od tisuću hektara zbog bolesti. Istaknuo je posebno problem s korovom Abutilon. Kaže da je poznato da u Europi ima sredstvo koje ga uspješno rješava, ali ono kod nas nije registrirano i naši proizvođači šećerne repe ne mogu do njega. Ministar mu je odgovorio, kako smo i naveli, da će, čim zaštitarske kuće poduzmu korake za registraciju toga sredstva, Ministarstvo napraviti što treba u najkraćem roku da to sredstvo bude priznato.
Petar Pranjić, predstavnik baranjskih poljoprivrednika koji smatra da će sjetva biti prepolovljena, upitao je predstavnike šećerana je li istina da će ove godine repu prerađivati samo osječka i županjska šećerana i što uopće znači za proizvođače spajanje triju šećerana u jednu tvrtku. Odgovorio mu je Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito d.o.o. kako je to prije svega ušteda za prerađivače, odnosno šećerane i olakšanje poslovanja i položaja na tržištu njima. A poljoprivrednicima se ništa ne mijenja, čak je za očekivati da će takvim zajedničkim djelovanjem biti za proizvođače izborene manje cijene repromaterijala. No, istaknuo je da spajanje još nije pravno završeno jer se čeka stav Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
Sijat će se manje površina
Stjepan Pušić iz Poljoprivredne zadruge Almus iz Ernestinova kazao je da je i dalje veliki problem državna zemlja, jer su je “dobili mnogi koji po ničemu nisu zaslužili uopće raditi zemlju, a kamoli je dobiti od države u zakup”.
U svakom slučaju, može se reći da je i pored toga što je prošla godina bila jako teška za proizvođače šećerne repe i zbog suše i bolesti, ipak i sjetva i prerada i otkup siguran i da uz stalnu podršku države nema problema za same proizvođače. Očekuje se da će biti posijano nekih 15 posto manje površina od onih koje bi bilo potrebno jer se mnogi proizvođači boje tehnoloških i klimatskih problema kao što je bilo prošle godine
Uobičajena politička retorika praznog govora. Mislim da ni on nije ništa bolje upućen u problematiku od nas. Zna samo da ga netko stalno vuče za rukav i traži pomoć. Standard za poljoprivredu ! Pod konsolidacijom vjerojatno misli na buduće ujedinjavanje tvrtki u nekakvom obliku kako bi uopće bilo moguće na nekakav način progurati mjere pomoći.
sve je to jasno, ali sam se samo htio osvrnuti na rečenicu, gdje on kategorički izjavljuje , domaće šećerane su se konsolidirale,
možda je mislio da će dalje zajednički praviti gubitke ili …………
…sam se samo htio osvrnuti na rečenicu, gdje on kategorički izjavljuje , domaće šećerane su se konsolidirale,
možda je mislio da će dalje zajednički praviti gubitke ili …………
Ma ne, mislio je reći da su šećerane objavile konsolidirane FI. I doista jesu. 😉