VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.seebiz.eu/za-proizvodace-secerne-repe-predlazu-se-potpore-od-60-milijuna-kuna/ar-189912/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa/

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Ja sam danas uzeo na 93 32 komada i na najnizoj 1 skupljam ko pcelica

Ja bih radije sakupljao recimo Kraš po ovim cijenama, koliko god to heretično zvučalo. A Kraš ima trenutno vise veze sa šećerom nego Viro. Želim reci on ima benefite od niske cijene i oversupplya, a Viro nema. Secer je nebrendirana roba, sirovina. Na tome je jako tesko biti konkurentan i napraviti zadovoljavajući povrat kroz ulaganje. Barem lokalno. Mislim si, zašto se kladiti na malenu lokalnu šećeranu u problemima, umjesto na samu sirovinu?

Lokalno igraju samo bas jako podcijenjene price, uglavnom one koje se ne mogu transportirati i lokalni brendovi. Te nešto jačih izvoznika. Nisam siguran da je Viro jako podcijenjen bez obzira na nisku cijenu.

izgleda da je u ovu cijenu ugrađen i stečaj..ma kakvi kraš..braći pivac ne odgovara visoka cijena,nego što niža za preuzimanje,ovo ispod 100 kuna je perverzija..šećer raste strelovito,a virova dionica zamrla totalno..čudno da niko to ne počisti

Ja bih radije sakupljao recimo Kraš po ovim cijenama, koliko god to heretično zvučalo. A Kraš ima trenutno vise veze sa šećerom nego Viro. Želim reci on ima benefite od niske cijene i oversupplya, a Viro nema. Secer je nebrendirana roba, sirovina. Na tome je jako tesko biti konkurentan i napraviti zadovoljavajući povrat kroz ulaganje. Barem lokalno. Mislim si, zašto se kladiti na malenu lokalnu šećeranu u problemima, umjesto na samu sirovinu?

Lokalno igraju samo bas jako podcijenjene price, uglavnom one koje se ne mogu transportirati i lokalni brendovi. Te nešto jačih izvoznika. Nisam siguran da je Viro jako podcijenjen bez obzira na nisku cijenu.
[/quote]
KRAS = Blje. Kad to pisem mislim na ona vremena kada je Ivica trebao dati ponudu i svi su to znali al onda gle cuda oslobodjen obveze. E pa slicno je izvedeno na krasu samo s malo vise maste.
Marica ce vas sve tam proda za saku jezeraca
A pivci ce vas istisnut kad njima bude po volji. I ne prije.
VIRO je sasvim druga prica i cvrsto u rukama zadre i francuza

kada pogledam Viro u portfelju, bas boli….boli ko ni jedna pozicija do sada u mojoj povijesti investiranja

al cemo izdrzati bez obzira na outcome

a lijepo sam govorio – slušaj tatu aliasa

ali ne, svatko je sebi najpametniji

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Ima neko misljenje za daljnje kretanje cijene šećera?

@Aardwark

Ne znam zašto se obraćate imaginarnim investitorima.

Kras je po mojem sudu puno vrednija firma od Vira. Vidjeli smo jučer, prekjučer da je prodan u Srbiji Bambi za 260 milijuna eura uključujući dug. Koji nije velik. Firma je profitabilnija od Kraša, apsolutno i relativno, i ima 80 milijuna eura prihoda, a Kras 140. Bambi je bolje posložena priča od Kraša sa puno manjim proizvodnim portfeljem i udjelom na regionalnom trzistu. Rekli bi, pa to je nedostatak. E pa nije, zato jer ulaganjem u manji broj brendova s jasnim fokusom na odredjenu grupu proizvoda napucana profitabilnost, a time i vrijednost za vlasnike.

http://www.forbes.com/sites/zarkodimitrioski/2019/02/18/serbian-condiments-producer-sold-for-e260-million-to-coca-cola-hbc/ Serbian Condiments Producer Sold For €260 Million To Coca-Cola HBC – Forbes

Marica neće još jako dugo biti u Krasu, biologija cini svoje, a Pivci sigurno neće raditi protiv svoje investicije. Kras treba presložiti, racionalizirati i staviti fokus na nekoliko najvrednijih brendova. Mozda čak i podijeliti poslovanje na čokoladni i dio proizvodnje keksa, vafla i ostalih slatkiša. Marginalne brendove prodati ili ugasiti. Vjerojatnost da Pivci preuzmu firmu je velika, al po ovim cijenama nema šanse. Cijene po kojima bi se veći broj dionicara odvojio od svojih dionica su “puno dalje na sjeveru”. Pivci su zapravo bez obzira na cijelu situaciju, u neku ruku osigurač uspjeha i budućnosti Kraša, a ne ESOP i radnici okupljeni oko Marice i postojeće ekipe. Pivci sigurno nisu ulazili da nastave dosadasnjim modelom poslovanja i upravljanja. Po mojem misljenju, Pivci će ionako za koju godinu preprodati Kras i dignuti ozbiljnu lovu. Kras bi tada mogao biti prodan za iznos od barem 200-300 milijuna eura. Zašto? Pa zato je ima izuzetno vrijedne lokalne brendove. To vam je lijepo navedeno u ovom gore tekstu glede akvizicije Bambija od strane Coca Cole HBC na primjeru Bambija.

Al na stranu Kraš. Poanta mog posta je bila vezana na komplementarnost ulaganja u šećerane odnosno konditore. I naglasak na najveću razliku izmedju ta dva biznisa, a ta je – Brand.

Za nebrendirani proizvod odnosno sirovinu mnogo je teze postići očekivanu cijenu, naprosto jer je ona podložna kretanju na svjetskom i/ili regionalnom trzistu i jer proizvodjac sirovina (pogotovo maleni poput Vira) ne može nametati niti upravljati cijenom svog proizvoda (osim vremenskom manipulacijom zaliha i prodanih proizvoda). On defacto cijenu mora preuzeti kao egzogenu varijablu i prilagoditi joj se.

Evo jos malo vijesti o seceru
Kako ce to pomoci Viro neznam

https://www.fxstreet.com/analysis/technical-analysis-c-sugar-2019-02-21-201902211049

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6728853/Brexit-opportunity-tackle-obesity-crisis-making-sugar-expensive-experts-claim.html

Sto je dobar sto los a sto ocekivan izvjestaj?

Sto je dobar sto los a sto ocekivan izvjestaj?

1. 0 -5 ,
2. -50,
3. -15 do -20

New Report

Close