A gdje su nam "šećeraši", cijena šećera se malo oporavila otpočetka ove godine, ali je trgovina potpuno zamrla. Any news?
Zbog suše u Brazilu. Ali ovaj tj se očekuje kiša pa mislim da nece potrajati. I rasta cijene nafte naravno
Ma vijesti vezano uz Viro.
Pa nije vijest hoće li par dana šećer gore ili dolje, spajaju dvije firme, tu će se nešto očito odigrati, mene zanima vijest ili racionalna procjena što će to značiti za postojeće (manjinske) dioničare?
ako želi obeštetiti male dioničare onda se uzme prosjek zadnjih 3 mjeseca trgovanja i na tu ponderiranu vrijednost se nadoda 20-30% obeštećenja,tako je bilo kad je konzum povukao dionice sa tržišta..samo je ovdje pitanje može li se napraviti squeeze out s obzirom na raznolikost vlasničke strukture..procjenjuje se da će šećer ovo proljeće dobro narasti tako da mu je ovo pravi trenutak da se riješi malih,i to po ovako smiješnoj cijeni..
A sto ako u procesu pripajanja naprave dokap? Obzirom na ne bas sjajnu financijsku poziciju obaju društva. I izglasaju da ne mogu svi dokapitalizirati? Unesu npr. u nju neku drugu imovinu i/ili sl.?Hipotetski pišem naravno.
Mislim, postoji tu dosta kojekakvih mogucih kombinacija. A očito je da nema ni nikakvih novih javnih pa ni kuloarskih informacija pa se cijena skroz umrtvila.
Sve skupa može biti dobro, ali i ne mora za postojeće dionicara. Zato su valjda svi oprezni i čekaju.
Izaslo izvjesce koje je bolje od ocekivanja. problem je sto oni govore da je secer u banani, ali imaju druge stvari kojima raste poslovanje, pa od tu i rast. Npr cijena etanola skocila sa 495 na 615 eura u dva mjeseca. Ove godine očekuju 4,7 mil t secera, za razliku od proslogodisnjih 5,7. Znaci, samo oni imaju u eu 1 mil tona manje secera. Isto tako CEO kaze da se cijena secera pocela zadnjih mjesec dana popravljati, ali da za njih od tog rasta nema kruha jer su godisnji ugovori vec potpisani. I to sigurno treba uzimati u obzir kod Vira tj. kakvi su ugovori koje on potpisuje
evo , i ove je alias potplatio – baljezgaju o nejkom etanolu brazilskom
sjetno je u prosincu pojeftinio i šećer, za 1,9 posto u odnosu na studeni, dijelom zbog osjetnijeg povećanja proizvodnje u Indiji i pada cijena sirove nafte koje smanjuju potražnju za šećernom trskom u proizvodnji etanola, paralelno povećavajući ponudu za proizvodnju šećera, posebno u Brazilu
http://www.seebiz.eu/cijene-hrane-u-2018-pale-35-potonuce-cijene-secera/ar-187617/
Ja ne vidim korelaciju između cijene nafte i cijene etanola, kao što ne postoji ni korelacija između cijene šećera i cijene nafte, a to jasno pokazuju i povijesni podaci. Otprilike tako je govorio najbolji tehničar među nama. Ahahahahaha
Kuščević: Ni Vlada niti HDZ ne utječu na politiku HDZ-a BiH
da, apsolutno nema veze. sličnost imrna i pripadnost istom narodu je slučajnost
nije svako zlo za zlo – iapk, tko želi tj. čak i onaj tko en želi, koji se upinje da ništa ne nauči, na kraju i on nauči nešto s ovog foruma
dakle, ima nade za đake prvake
na 380€ oni moraju biti na 0…znam da se spominje granica od 400€, al moraju oni vec na 380€ biti
i dalje ne znamo za famozni hedge, sto je s njime, kada ce zapravo kapnuti, ako ce kapnuti uopce i gdje ce se prikazati, ili je vec prikazan….
a ovo sa novim predruzecem gdje za Osijek znamo da ce se zatvoriti prije ili kasnije Pipunic dobiva 40% cega?,
ja sam dionicar ovdje, cisti bet na turnaround, nista drugo…al ovo je najgora dionica koju sam posjedovao:):):):):):)
Granica profitabilnosti i trošak cijene proizvodnje je naravno važno pitanje koje nekako tek sada dobiva na težini kada svi polako špekuliraju koja bi se to cijena šećera trebala ustaliti nakon raščišćavanja ovih silnih zaliha u naredno vrijeme. Pogotovo kod nas gdje cijela industrija visi o koncu. Po nekim mojim informacijama, cijena same proizvodnje šećera, pri ovoj cijeni sirovine je oko 2,80 – 2,85 kn/kg. Na to se naravno nadovezuju ostali troškovi tj. “dugi i kratki” krediti ! Za cijenu prerade sirovog žutog šećera ne znam, ali koliko mi je poznato i njega se u posljednje vrijeme prerađivalo samo toliko da se ne gube mušterije. Mogućnost spajanja tvrtki je sigurno korak naprijed. Poglavito u smislu boljeg iskorištenja svake pojedine tvornice i na transportu sirovine koju su jedni drugima otimali ispred nosa i vukli u svoje dvorište a pri tome još nabijali cijene te iste. Ali malo će im to sve vrijediti ako bi šećer još neko vrijeme ostao na ovim razinama. Tek bi onda gledali cirkus !
na 380€ oni moraju biti na 0…znam da se spominje granica od 400€, al moraju oni vec na 380€ biti
i dalje ne znamo za famozni hedge, sto je s njime, kada ce zapravo kapnuti, ako ce kapnuti uopce i gdje ce se prikazati, ili je vec prikazan….
a ovo sa novim predruzecem gdje za Osijek znamo da ce se zatvoriti prije ili kasnije Pipunic dobiva 40% cega?,
ja sam dionicar ovdje, cisti bet na turnaround, nista drugo…al ovo je najgora dionica koju sam posjedovao:):):):):):)
mislim da je Pipunić čak malo u povoljnijem položaju, obzirom na strukturu vlasništva, u današnje vrijeme je bolje imati jednu šećeranu, nego dvije, pored toga bi i ministarstvo poljoprivrede trebalo već reagirati, ukoliko stvarno imaju namjeru pomoći sektor, jer ako budu otezali, neće imati kome pomagati