Ako nije bitno čiji je, zašto onda nema Viro šećera ili Sladorane po cijeni 3,09kn.
zato što strani lanci prodaju stranu robu, tek onda domaću. svatko za se travu pase
nema više r šećera i eu šećera – sve je to jedno veliko eu tržište. što, vironeće prodati šećer u italju ili njemačku ako mu ponude pristojnu cijenu. pa naravno da oće.
uupna proizvodnja od 16, 7 – to je manje više koliko oiznosi i ukupma potrošnja. to je dobra vijest, da meće biti viška. ako tako bude
Nema ga jer su ga rasprodali, da bi preživjeli. Ili ga drze na zalihi i čekaju oporavak. Kako god, sigurno ga nisu prodavali sa debelom premijom na porijeklo.
@Don Juan
nije jednom rečeno od strane Zadre( starog) da Coca -cola RH isključivo koristi njihov šećer, a mogli ste neki dan primjetiti i da je Zadro (ovaj puta mlađi) zahvalio domaćoj konditorskoj industriji, znači da vjerojatno podržavaju našu proizvodnju i partnerstvo i da nisu odustali zbog par lipica razlike u cijeni, da na kraju zaključim što se tiče kvalitete domaćega šećera, tu smo sigurno u prednosti u odnosu na strane proizvođače, jer sigurno u tehnologiji još uvijek ne koristimo tolike količine gnojiva i kemijskih sredstava, kao proizvođaći, koji ostvaruju duplo više prinose repe/ha, možda netko voli kupiti Kyaru po 3,15 ili taj u Kauflandu po 3,09 , ali mene to podsjeća na one crvljive vijetnamske konzerve tune, što ih je Gazda prodavao dok je još bio mlad i nedodirljiv, a vi se i dalje nastavite sprdati s domaćim proizvođačima i slobodno konzumirajte šećer, linolade i bosansku colu, s identičnim šećerima ( malo se podsjetite na rad europarlamentarke Borzan vezano za temu jednakosti proizvodnje za različita tržišta)
"Imali smo punu potporu hrvatske prehrambene industrije i hvala im na tome, kaže Zadro"
Pa kažem…. nisi vidio sve one komade u Bogovićevoj, na splitskoj rivi i Stradunu kako s osmjehom i velikim respektom naručuju Colu… to sigurno ima veze sa šećerom u flaši.
Ja se s nikim ne sprdam nego je obicna glupost da je ovaj ili onaj secer bolji. Po čemu je srpski secer iz repe lošiji od hrvatskog, ako zanemarimo rodoljublje i ostale emotivne papazjanije? Zna se kako se secer deklarira kao industrijski, koliko smije imati primjesa, vlage i sl. Sve ostalo su kokodakanja o ljepoti i slatkoći lokalnog kokošinjca.
[/quote]
Glupost. Svak ii najjednostavniji proizvod ima nekoliko faza proizvodnje od ulaska osnovne sirovine u tvornicu.Viro se nekoliko puta pohvalio da su ima najvećim dijelom kupci multinacionalke koje zahtjevaju jako visoke standarde
Bas… Navodno ga izvoze u Lindt u Švicarsku i Hershey u SAD. Htjeli su srpski, al tamo još nisu uspjeli razrezati blok od tone i pretvoriti ga u kristale ili tekućinu. Secer ima relativno visoke transportne fiksne troskove. Ne isplati ga se daleko tegliti… osim ako primjerice na arapskom poluotoku ne zele koristiti bijeli repin secer iz EU. Na tu udaljenost, da li je iz Njemačke, Francuske ili Hrvatske ne bi trebalo da bude bitno skuplje. Barem bi tako neka elementarna logika nalagala.
Secer se inače dodaje čokoladi u 5 faza…. a dionicari Vira najviše vole onu konačnu… kad je Viro iznad 500, kad se tuku da ga preuzmu ili onu u kojoj Svizac mota cokoladu.
Ljudi, dajte se probudite. Od svih tih silnih pisanija ja ni jednu trezvenu nisam čuo o samoj firmi. Ili neki zanimljiv podatak iz godišnjeg revidiranog izvješća. Dajte se malo angazirajte i napišite nešto vjerodostojno, pametno i zanimljivo za citati i komentirati.
@Don Juan
nije jednom rečeno od strane Zadre( starog) da Coca -cola RH isključivo koristi njihov šećer, a mogli ste neki dan primjetiti i da je Zadro (ovaj puta mlađi) zahvalio domaćoj konditorskoj industriji, znači da vjerojatno podržavaju našu proizvodnju i partnerstvo i da nisu odustali zbog par lipica razlike u cijeni, da na kraju zaključim što se tiče kvalitete domaćega šećera, tu smo sigurno u prednosti u odnosu na strane proizvođače, jer sigurno u tehnologiji još uvijek ne koristimo tolike količine gnojiva i kemijskih sredstava, kao proizvođaći, koji ostvaruju duplo više prinose repe/ha, možda netko voli kupiti Kyaru po 3,15 ili taj u Kauflandu po 3,09 , ali mene to podsjeća na one crvljive vijetnamske konzerve tune, što ih je Gazda prodavao dok je još bio mlad i nedodirljiv, a vi se i dalje nastavite sprdati s domaćim proizvođačima i slobodno konzumirajte šećer, linolade i bosansku colu, s identičnim šećerima ( malo se podsjetite na rad europarlamentarke Borzan vezano za temu jednakosti proizvodnje za različita tržišta)
"Imali smo punu potporu hrvatske prehrambene industrije i hvala im na tome, kaže Zadro"
Nisam stručnjak što se tiće proizvodnje pića ali znam da coca-cola uopće ne koristi šećer kao sastojak već jeftiniju inačicu koja se zove glukozno-fruktozni sirup. U Americi koriste čisti glukozni sirup koji je još jeftiniji i radi se od kukuruze. Pogledajte si deklaraciju pa ćete vidjet o čemu govorim. Cocta na primjer koristi šečer koji je zdraviji od ovog surogata i time se hvali velikim slovima na etiketi: BEZ GLUKOZNO-FRUKTOZNOG SIRUPA I ORTOFOSFORNE KISELINE. Dakle kupujte Atlanticovu Coctu ako želite da vam porastu dionice Vira, uz to i manje narušavate zdravlje, a dobro i meni s Atlanticovim dionicama.
Mislim da Viro ipak radi nešto sto se zove tekući secer za industriju pića, no ne znam pouzdano. Mislim da sam nekad čitao nešto na tu temu jer su imali i neko vece ulaganje vezano za takav secer i tu industriju.
@Don Juan
nije jednom rečeno od strane Zadre( starog) da Coca -cola RH isključivo koristi njihov šećer,
Viro je bio u pregovorima sa coca colom za tekući šećer al nikad ništa službeno ugovoreno, možda nemogu oni zadovoljiti njihove mjesečne kapacitete. Njihov glavni dobavljač je Nordzucker.
Ovo šta se kod nas puni je već gotov koncentrat ili sirup u koji se samo voda dodaje.
Pa pišem.
Mene ne zanima Viro, al ove koje zanima oni se stalno bave cijenom šećera u Kauflandu i Lidlu. Jel netko provjerio od ovih sto povazdan obilaze diskontne trgovine koliko je secer u Žapcu?
Da se mnogo toga iščitati iz revidiranog. Samo je trebal davno citati.
Cola vec duze ne koristi secer jer su vladajuci tada tako i potpisali da moze. Cola u limenci koja se proizvodi u Madarskoj je od RH secera jer je tamo glukozni sirup zabranjen! Tako da kad vecina ljudi komentira kako im je Cola u limenci bolja zbog limenke, to je skoro tocno al ima tu necega i u seceru. Najbolji pokazatelj kolko je to lose je taj da je RH mislim jedina drzava u EU koja je odobrila Colu od glukoznog sirupa……sramota.
Tekuci secer i obicni secer ide upravo kako je kolega rekao prema Atlanticu za Coctu i Cedevitu, Juicy sokove, Pipi (naravno) i dr.
https://wap.business-standard.com/article/markets/sri-lanka-emerges-the-largest-sugar-importer-from-india-uae-distant-second-118121300921_1.html
Interesantno da se vidi ko su najveći uvoznici indijskog secera.
evo malo o kvaliteti, koja je ovdje nekima nebitna, i ja bih kupio na 50, ali…………. izgleda neće biti
evo malo o kvaliteti, koja je ovdje nekima nebitna, i ja bih kupio na 50, ali…………. izgleda neće biti
Pazi danas u konzumu.
Kad se vec kiti cijena secera