cukar 3,09 u kauflandu. mašala
Zapravo, što niže to bolje – brže će rasprodati nagomilane zalie.
Mislim da je secer u retailu neosjetljiv ili slaboosjetljiv na cijenu. Nitko neće kupovati vise šećera za doma ako je jeftiniji. Osim pred berbu.
cukar 3,09 u kauflandu. mašala
Zapravo, što niže to bolje – brže će rasprodati nagomilane zalie.
Samo što to nije šećer hrvatskih šećerana.
A to ke ko kko bitno čiji je?
Meni je famozno kak se ovdje uvijek piše o šećeru i šećeru u EU, a nitko ne zna kakvo je stanje u samoj kompaniji?! Naravno da su output i cijena bitni, al ne podjednako za sva tržišta i proizvodjace.
Vidim da ste već prešli i na okrupnjavanja, samo ne razumijem zašto bi netko nešto okrupnjavao? Sto to ima Viro i sto to proizvodi, a sto se ne može supstituirati sa lokalnih ili nekih drugih udaljenih obradivih površina? Ili drugim riječima, koliko od vas kad kupuje secer gleda čiji je, razlikuje ga po okusu i ukusu i spreman je kupiti skuplji secer pored istovrsnog jeftinijeg?
Slovenija primjerice uopće nema proizvodnju šećera, kao ni BiH ili Grčka naprimjer… pa svejedno proizvode odnosno pune i Coca Colu i čokolade i koriste secer u kućanstvima Itd. Itd.
Zlatno vrijeme EU šećera je iza nas, osim ako se ponovno ne uvede kvotni režim. Konkurentni će biti veliki, regionalno i proizvodno diverzificirani i jako fokusirani. Svi ostali će se povijati kao klasje na vjetru o očekivanju ovog ili onog dogadjaja.
Što se tiče šečera, Luka Ploče je izvozna ili uvozna luka za šečer, u 12 mjesecu je pretovareno 60 000 tona, a u najavi je pretovar 30000 tona 15. 12 .. Nije navedeno dali je to utovar ili istovar na brod ili s broda. Ako netko ima info za isto bilo bi dobro da nam javi….
Pa ne prodaju ni oni skuplje. Sto misliš da oni postižu u Bosni bitno visu cijenu?
Najjaci kanal prodaje je industrija, a ne polica u dućanu. Industrija inace voli plaćati skuplji secer jer je domaci i vrhunski brend. Ja kad jedem linoladu na palačinkama i napolitanke ili pijem colu osjetim lokalnu kvalitetu i visu cijenu.
Ako nije bitno čiji je, zašto onda nema Viro šećera ili Sladorane po cijeni 3,09kn.
zato što strani lanci prodaju stranu robu, tek onda domaću. svatko za se travu pase
nema više r šećera i eu šećera – sve je to jedno veliko eu tržište. što, vironeće prodati šećer u italju ili njemačku ako mu ponude pristojnu cijenu. pa naravno da oće.
uupna proizvodnja od 16, 7 – to je manje više koliko oiznosi i ukupma potrošnja. to je dobra vijest, da meće biti viška. ako tako bude
@Don Juan
nije jednom rečeno od strane Zadre( starog) da Coca -cola RH isključivo koristi njihov šećer, a mogli ste neki dan primjetiti i da je Zadro (ovaj puta mlađi) zahvalio domaćoj konditorskoj industriji, znači da vjerojatno podržavaju našu proizvodnju i partnerstvo i da nisu odustali zbog par lipica razlike u cijeni, da na kraju zaključim što se tiče kvalitete domaćega šećera, tu smo sigurno u prednosti u odnosu na strane proizvođače, jer sigurno u tehnologiji još uvijek ne koristimo tolike količine gnojiva i kemijskih sredstava, kao proizvođaći, koji ostvaruju duplo više prinose repe/ha, možda netko voli kupiti Kyaru po 3,15 ili taj u Kauflandu po 3,09 , ali mene to podsjeća na one crvljive vijetnamske konzerve tune, što ih je Gazda prodavao dok je još bio mlad i nedodirljiv, a vi se i dalje nastavite sprdati s domaćim proizvođačima i slobodno konzumirajte šećer, linolade i bosansku colu, s identičnim šećerima ( malo se podsjetite na rad europarlamentarke Borzan vezano za temu jednakosti proizvodnje za različita tržišta)
“Imali smo punu potporu hrvatske prehrambene industrije i hvala im na tome, kaže Zadro”
Osobno očekujem da kad Viro krene rasti da će rasti bar 3-4x u odnosu na današnju cijenu. Dakle moja procjena do nekih 350-400 kn.
Etanol pokazuje pravi smijer,a taj smijer je rast cijena jer je dogodine potražnja ogromna. Sama Kina će morati uvesti cca 5 milijuna tona litara etanola. Pa to ni Brazil ne može proizvesti.
Slijedi i pad proizvodnje u šećeru, jer prijeti El Nino, ove godine suša i urod te digestija će biti znatno lošiji.
Indijske šećerane gomilaju dugove prema farmerima, taj balon kad pukne nitko neće uzgajati šećer idućih 5g. Već u Brazilu farmeri bježe od šećerne trske, soja je IN.
Kina ima velike projekcije potrošnje kroz narednih 12.g. kao i cijela Azija. Nordzucker pokazuje smijer, a to su akvizicije jer zna što slijedi.
Za 3-4g. ne bi se iznenadio da šećer bude umjesto trenutnih 12,75 USD nekih 25-30 USD.
A i Viro u centrima po 7-8kn. A tada će biti neke druge multiple pa će i 500kn biti sića.
U svakom slučaju došlo je do okretanja kompletnog trenda i tu više nema sumnje. A ono što slijedi
kroz idućih nekoliko godina pa sve do 2025 ili 2030g. je značajno povećanje potrošnje šećera, ali i naglo povećanje potrošnje etanola zbog regulativa koje trebaju se ostvariti do 2020, 2022. i 2025.g.
2019.g. će biti godina snažnog rasta cijena šećera i tu više nemam sumnje.
Viro mrljavi na malim i nikakvih volumenima. Čeka se milijunski promet i START dugoročnog rasta.
Evo kupio iz inata 1kg šećera u Kauflanda i bacio ga. Otiđite, kupite pa probajte.
Ako nije bitno čiji je, zašto onda nema Viro šećera ili Sladorane po cijeni 3,09kn.
kao da vi ne znate trgovačke navlakuše, šećer im je sada idealno došao pred blagdane, navuku te šećerom, a oderu na ostalim artiklima za kolače, mijenjaju cijene brzinom svjetlosti, 100 artikala snize, a 500 podignu, pa ti pregledaj stalno reklamne letke i pretrčavaj za cijenama, dok te jednom ne pregazi auto na pješačkom, jer buljiš u letke
@Don Juan
nije jednom rečeno od strane Zadre( starog) da Coca -cola RH isključivo koristi njihov šećer, a mogli ste neki dan primjetiti i da je Zadro (ovaj puta mlađi) zahvalio domaćoj konditorskoj industriji, znači da vjerojatno podržavaju našu proizvodnju i partnerstvo i da nisu odustali zbog par lipica razlike u cijeni, da na kraju zaključim što se tiče kvalitete domaćega šećera, tu smo sigurno u prednosti u odnosu na strane proizvođače, jer sigurno u tehnologiji još uvijek ne koristimo tolike količine gnojiva i kemijskih sredstava, kao proizvođaći, koji ostvaruju duplo više prinose repe/ha, možda netko voli kupiti Kyaru po 3,15 ili taj u Kauflandu po 3,09 , ali mene to podsjeća na one crvljive vijetnamske konzerve tune, što ih je Gazda prodavao dok je još bio mlad i nedodirljiv, a vi se i dalje nastavite sprdati s domaćim proizvođačima i slobodno konzumirajte šećer, linolade i bosansku colu, s identičnim šećerima ( malo se podsjetite na rad europarlamentarke Borzan vezano za temu jednakosti proizvodnje za različita tržišta)
"Imali smo punu potporu hrvatske prehrambene industrije i hvala im na tome, kaže Zadro"
Pa kažem…. nisi vidio sve one komade u Bogovićevoj, na splitskoj rivi i Stradunu kako s osmjehom i velikim respektom naručuju Colu… to sigurno ima veze sa šećerom u flaši.
Ja se s nikim ne sprdam nego je obicna glupost da je ovaj ili onaj secer bolji. Po čemu je srpski secer iz repe lošiji od hrvatskog, ako zanemarimo rodoljublje i ostale emotivne papazjanije? Zna se kako se secer deklarira kao industrijski, koliko smije imati primjesa, vlage i sl. Sve ostalo su kokodakanja o ljepoti i slatkoći lokalnog kokošinjca.