VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ma izvješće ništ ne pokazuje. Jedino izvješće koje bi moglo pokazati stanje jest ono konačno, za kraj godine, revidirano. Oporavak će se dogoditi, samo još nitko ne zna kada i koliko će još proći vremena do njegove pojave. Ovo kašnjenje izvješća kod mene je ostavilo pritajene sumnje da su naknadno nešto petljali ne bi li malo smirili duhove, jer razmišljanje da su menadžement i vlasnici bitni i da kontroliraju sve odluke je uobičajena zabluda prosječnog “dode”. Da, oni kontroliraju, sve dok voda ne dođe do grla, a onda kontrolu preuzimaju kreditori… ne na Agrokor way, nego tako da ti upravljaju financijama i kreditom i doziraju ti financiranje samo da bi nastavio funkcionirati i vraćati njihove pozajmice.

Netko je spomenuo kako je menadžment sjajan i sve to super hendla. Ja zaista ne znam na koji način je to iz izvješća uopće moguće zaključiti? Jedino da poznajete nekoga iznutra, pa kažete on je super lik, dobar i iskusan kadar, zna posao i slično. Međutim, nema ovdje puno filozofije i najbolji menadžer ne može izvesti iz krize monokulturnu firmu, dok god je cijena te monokulture – ta, koja generira gubitak. I to operativni gubitak gdje pojam operativne marže trenutno ne postoji. Tu se piše uglavnom na temelju nekakvih subjektivnih dojmova koji su rezultat činjenice jel netko ili nije u poziciji, a većina “dopisnika” nema pojma uopće o biznisu niti se ikad njime bavila. Kupili su dionice jer su im se učinile jeftine, jer nisu razumjeli da se loši rezultati ugrađuju u bilance s odmakom, jer su mislili da je dno blizu, jer su vjerovali u brazilski real, monsune, El-Nino, indijske carine, EU – šećernu politiku (što god to bilo – jer to danas nakon liberalizacije tržišta u EU očito ne postoji) i sl.

Ne znam kako ovdje razmišlja prosječan “dodo”, no ja ne vidim neki seks oko Vira? Izrazito volatilan biznis, menadžment koji je kao profesionalan i dobar, al ustvari nije jer su vlasnici toliko u operativnom biznisu da svojim odlukama zapravo zbunjuju i njega i investitore. Naprimjer, bilo je savršeno jasno da će liberalizacija tržišta u EU utjecati na snažan rast proizvodnje u EU, što će regionalno i lokalno slomiti cijene (pretpostavljam da su zato one bitno niže od EU prosjeka i naravno zato jer sve lokalne šećerane trebaju novac da bi preživjele i nastavile poslovati) i da se likvidnosno treba pripremiti za udar tog jeftinog šećera i iz Europe i iz svijeta. Nisam baš uvjeren da se Viro na vrijeme pripremio za takav scenarij, zapravo sam sve skloniji mišljenju da oni ovako nešto nisu ni izbliza očekivali (to se dosta jasno vidi po njihovim medijskim istupima).

Ja se nadam da će se šećer oporaviti, a Viro brzo izvući iz trenutne situacije, no sve u svemu ostaje činjenica da ovakve malene kompanije u monokulturnom biznisu jako ovise o svjetskim i europskim cijenama i da investitori nemaju (osim shorta na sam šećer) solidnog instrumenta zaštite. Uobičajeno, na jednostranom tržištu (samo long strana), zaštita je sam biznis koji mora statistički odnosno povijesno gledano, biti otporan i na dosad najjači ili najveći zabilježeni udar krize i preživjeti ga. Nisam baš siguran da bi Viro to bio u stanju jer kompanija tek nastala nakon posljednjeg takvog šoka, i to na temeljima “soc.-real. firme” koja se zbog nagomilanih problema prethodno ‘urušila’.

https://www.macrotrends.net/2537/sugar-prices-historical-chart-data

Ma izvješće ništ ne pokazuje. Jedino izvješće koje bi moglo pokazati stanje jest ono konačno, za kraj godine, revidirano. Oporavak će se dogoditi, samo još nitko ne zna kada i koliko će još proći vremena do njegove pojave. Ovo kašnjenje izvješća kod mene je ostavilo pritajene sumnje da su naknadno nešto petljali ne bi li malo smirili duhove, jer razmišljanje da su menadžement i vlasnici bitni i da kontroliraju sve odluke je uobičajena zabluda prosječnog "dode". Da, oni kontroliraju, sve dok voda ne dođe do grla, a onda kontrolu preuzimaju kreditori… ne na Agrokor way, nego tako da ti upravljaju financijama i kreditom i doziraju ti financiranje samo da bi nastavio funkcionirati i vraćati njihove pozajmice.

Netko je spomenuo kako je menadžment sjajan i sve to super hendla. Ja zaista ne znam na koji način je to iz izvješća uopće moguće zaključiti? Jedino da poznajete nekoga iznutra, pa kažete on je super lik, dobar i iskusan kadar, zna posao i slično. Međutim, nema ovdje puno filozofije i najbolji menadžer ne može izvesti iz krize monokulturnu firmu, dok god je cijena te monokulture – ta, koja generira gubitak. I to operativni gubitak gdje pojam operativne marže trenutno ne postoji. Tu se piše uglavnom na temelju nekakvih subjektivnih dojmova koji su rezultat činjenice jel netko ili nije u poziciji, a većina "dopisnika" nema pojma uopće o biznisu niti se ikad njime bavila. Kupili su dionice jer su im se učinile jeftine, jer nisu razumjeli da se loši rezultati ugrađuju u bilance s odmakom, jer su mislili da je dno blizu, jer su vjerovali u brazilski real, monsune, El-Nino, indijske carine, EU – šećernu politiku (što god to bilo – jer to danas nakon liberalizacije tržišta u EU očito ne postoji) i sl.

Ne znam kako ovdje razmišlja prosječan "dodo", no ja ne vidim neki seks oko Vira? Izrazito volatilan biznis, menadžment koji je kao profesionalan i dobar, al ustvari nije jer su vlasnici toliko u operativnom biznisu da svojim odlukama zapravo zbunjuju i njega i investitore. Naprimjer, bilo je savršeno jasno da će liberalizacija tržišta u EU utjecati na snažan rast proizvodnje u EU, što će regionalno i lokalno slomiti cijene (pretpostavljam da su zato one bitno niže od EU prosjeka i naravno zato jer sve lokalne šećerane trebaju novac da bi preživjele i nastavile poslovati) i da se likvidnosno treba pripremiti za udar tog jeftinog šećera i iz Europe i iz svijeta. Nisam baš uvjeren da se Viro na vrijeme pripremio za takav scenarij, zapravo sam sve skloniji mišljenju da oni ovako nešto nisu ni izbliza očekivali (to se dosta jasno vidi po njihovim medijskim istupima).

Ja se nadam da će se šećer oporaviti, a Viro brzo izvući iz trenutne situacije, no sve u svemu ostaje činjenica da ovakve malene kompanije u monokulturnom biznisu jako ovise o svjetskim i europskim cijenama i da investitori nemaju (osim shorta na sam šećer) solidnog instrumenta zaštite. Uobičajeno, na jednostranom tržištu (samo long strana), zaštita je sam biznis koji mora statistički odnosno povijesno gledano, biti otporan i na dosad najjači ili najveći zabilježeni udar krize i preživjeti ga. Nisam baš siguran da bi Viro to bio u stanju jer kompanija tek nastala nakon posljednjeg takvog šoka, i to na temeljima "soc.-real. firme" koja se zbog nagomilanih problema prethodno 'urušila'.

https://www.macrotrends.net/2537/sugar-prices-historical-chart-data

Ovdje piše 10-tak ljudi,ja bi rekao po ovome što ste napisali da vi najmanje znate od svih . A i nebi vam odgovorio jer mislim da ste preselili trolanje sa Agrokora ovdje odnsono pokušavate preselit

na kojoj bi cijeni, molim kolege koji znaju, preporučili kupnju uopće, je li to 80,50,20 ili možda 7kn, ili da čekamo da šećer dođe (ako dođe) do 500€/t , onda će i moja baba kupovati za kolače, da može prolaziti kraj onih koji nisu kupili ranije, nitko ovdje ne spori da je stanje ozbiljno i napeto, puno je faktora u igri za poboljšanje na koje sigurno nećemo utjecati mi, pa čak niti vlasnici ovih naših šećeranica, ali kupujemo jer očekujemo poboljšanje, možda ne dođe nikada, izgubiti ćemo svoj novac, kao i većina vas i ne kužim zašto vas to smeta

Kad bi netko ljepo zamolio,pa poklonio i možda još platio kavu negdje pa da ajd onda bi uzeo dionice

na kojoj bi cijeni, molim kolege koji znaju, preporučili kupnju uopće, je li to 80,50,20 ili možda 7kn, ili da čekamo da šećer dođe (ako dođe) do 500€/t , onda će i moja baba kupovati za kolače, da može prolaziti kraj onih koji nisu kupili ranije, nitko ovdje ne spori da je stanje ozbiljno i napeto, puno je faktora u igri za poboljšanje na koje sigurno nećemo utjecati mi, pa čak niti vlasnici ovih naših šećeranica, ali kupujemo jer očekujemo poboljšanje, možda ne dođe nikada, izgubiti ćemo svoj novac, kao i većina vas i ne kužim zašto vas to smeta

Izvješće je bolje od očekivanog i to je dobro, nek dionica na tome i raste. Strah od urušavanja nije bio neopravdan, pogledajt erecimo ipkk bilancu – to en izgleda dobro.

Viro po ovom izvješću im apuno bolju bilancu tj. ima puno duži dah, a to je pitanje života i smrti.

Kada bi taj eu birokratski mastodont napokon donio neke mjere, to bi izvjesno poguralo i viro. ovako prpušten sam sebi, viro ne moze uciiti nista sto vec nij eučinio – stroga hibernacija i kontrola troškova. to j eprivatna tvrtka u ozbiljnim rukama, oni će svoje odraditi, hoće li im se fortuna nasmiješiti , daj bože

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Izvješće je bolje od očekivanog i to je dobro, nek dionica na tome i raste. Strah od urušavanja nije bio neopravdan, pogledajt erecimo ipkk bilancu – to en izgleda dobro.

Viro po ovom izvješću im apuno bolju bilancu tj. ima puno duži dah, a to je pitanje života i smrti.

Kada bi taj eu birokratski mastodont napokon donio neke mjere, to bi izvjesno poguralo i viro. ovako prpušten sam sebi, viro ne moze uciiti nista sto vec nij eučinio – stroga hibernacija i kontrola troškova. to j eprivatna tvrtka u ozbiljnim rukama, oni će svoje odraditi, hoće li im se fortuna nasmiješiti , daj bože
[/quote]
To je srz svega.
Pao je jer je trebao. Jel previse. Meni je al nekome nije
Al ako se drzava umjesa ili EU sa zastitnom carinom sve bu dobro

Koja država?

Hrvatska? Ne znam kako bi to bilo moguće?

A EU, zašto bi EU štitio baš taj sektor? Nakon što ga je štitio dva desetljeća izravnim subvencijama.

Zato šta štite brodogradnju, totalno neprofitabilan i besmislen sektor, ali izvozni sektor koji donosi konvertibilnu valutu, baš kao i šećer? A šećer je do nedavno bio jako profitabilan, znači da nije strukturno ništa pogrešno sa njim za razliku od brodogradnje. EU će uskoro morati početi JAKO štititi svoju proizvodnju jer je era “slobodnog” tržišta gotova, bar dok Amerika ne prisili Kinu da igra po pravilima, a to bi moglo potrajati… Čak i prije nego EU donese neke mjere, države članice će reagirati u zaštiti svojih nacionalnih interesa. Gledajte i učite…

Ma dajte prestanite pisati gluposti, upravo su zaštitna cijena i kvotni sustav radili nered na svjetskom tržištu. Svatko bi htio biti u industriji u kojoj postoji protekcionizam i imati garantiranu cijenu, al to dovodi do neefikasne alokacije resursa i eksternalija. Naravno da postoji i druga strana priča jer mnogi bez potpora nisu konkurentni, no upravo namjera EU i jest bila da se sustav dovede u održivu ravnotežu i da industrija opstane… ali i ono najvažnije, da potrošači prestanu plaćati subvencije u cijeni.

Dok god postoje protekcionističke ekonomije tipa Kina, postojat će potreba za zaštitnim carinama i poticajima. Zbog toga se i vodi ovaj trgovinski rat između SAD-a i Kine. Nisam ni ja za kvote i zaštitne carine, ali s obzirom da ih SAD sve više uvode kao odgovor ne nepoštene trgovinske prakse Kine i s obzirom da EU plaća sve veću cijenu u tom trgovinskom ratu, logično je da će i EU morati reagirati da se zaštiti, u protivnom će EU industrija ili propasti ili toliko oslabiti da neće više biti konkurentna kad se tržište napokon liberalizira. Prestanite gledati na ove stvari ideološki i počnite gledati pragmatično. Ovo nije problem slobodnog tržišta nego upravo obrnuto, nedostatka istog…

Kakve veze imaju SAD i Kina sa cijenom šećera u Europi?

EU je 20 godina poticala industriju šećera u Europi da postane konkurentna u svjetskim razmjerima, a ponajviše radi samih građana i industrije da ne plaća znatno skuplji šećer nego u drugim dijelovima svijeta. I sad kad su ukinuli to, sad bi u godinu dana trebali vratiti ponašanje na staro?

Da, ako je industrija šećera i cijeli taj sustav vitalno ugrožen. Al on nije vitalno ugrožen. Ugroženi su pojedini uglavnom maleni i neovisni proizvođači koji su zbog pogrešne strategije i očekivanja zapali u ozbiljne probleme. EU je godinama isplaćivala visoke rente da bi se takvi proizvođači u nekonkurentnim državama maknuli sa tržišta. Zato danas više nema šećerane u Ormožu u susjednoj Sloveniji, ili grčkih šećerana iako Hellenic Sugar i dalje posluje (uglavnom preko šećerana u Srbiji).

@don
Ako indija stiti svoje i subvencionira zasto eu nebi stitio svoje?
I kakvom slobodno trzistu vi pricate?
Oni subvencioniraju cak i prijevoz secera.
Kakvo je to slobodno trziste?
Pricate bedastoce.
Pomjesali ste loncice

New Report

Close