31 12 2017 30 09 2018
Gotovi proizvodi A038 125,76 3, 14
Ja bih to ovako shvatio – trošak sirovina i materijala je tako nizak jer nisu ništa ni proizvodili. Prihodi od prodaj esu im došli od prodaje gotovih proizvoda – prodali su više od 120 milja šećera. I to o svoj prilici ipak po nešto višoj cijeni no što su bili proknjižili i sveli zalihe na skladište na neto utrzivu vrijednost na dan 31 12 2017.
Dakle, imali su prihode od prodaje jer su prodavali robu sa skladišta, a nisu imali velike troškove sirovian i materijal jer nisu gotovo ništa ni proizveli do 30 09 2018. Može li se tako tumačiti.
Tako izgleda…
Ali, KAMO SE DJENUO SAV TAJ ŠEĆER – PAONI SU IPAK VIŠE TISUĆA HEKTARA POGODILI.
Dakle, ako nisu išli u preradu šećerne repe – gdje je ta repa . Može l se repa uopće slčadiptiti i čuvati, to bi mio bio prvi glas.
Repa je odrađena prošle godine….koliko ja shvaćam…a od tada samo hladni pogon, koliko ja kužim….nije išlo ništa u završni proizvod, u šećer, već su riješavali zalihe
Dobro je pitanje?
Nije u repi, nije u šećeru, gdje je?
oresković – gdje je repa koju su požnjeli sad u 9 i 10 mjesecu. pa ta repa ne moze stajati u sirovom stanju. mora biti preaena i tretiran u neki sirovi secer, ne moze ostati u repi zar ne, jer repa trune.
Ali, KAMO SE DJENUO SAV TAJ ŠEĆER – PAONI SU IPAK VIŠE TISUĆA HEKTARA POGODILI.
Dakle, ako nisu išli u preradu šećerne repe – gdje je ta repa . Može l se repa uopće slčadiptiti i čuvati, to bi mio bio prvi glas.
ili ne poznajete proizvodni proces šećera ili se pravite nevješti , kampanja u šećeranama znači prerada repe u šećer i primaju se sezonski radnici, sav posao bude uglavnom završen do kraja kalendarske godine, otpuštaju se radnici i sve se stavlja u hladni pogon i prodaje proizvedeni šećer, nakon toga se ide u proljeće u preradu sirovog šećera, ako ima interesa, ove godine ga izgleda nije bilo, jer nitko nije htio raditi zalihe na ovim cijenama, no dobro, uskoro će vam cijena sve vaše nedoumice riješiti, ako pišete da bi kupili jeftinije, onda je ok, ali kasnite brate, kasnite
evo i odgovora onima zašto je netko sve pokupio na 130 nedavno
Pa ne kužim ni ja proces ni knjiženja, a ti me sigurno nisi uvjerio pričom o sezoncima i otpuštenim radnicima.
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=59404#poglavlje1589051
oresković – gdje je repa koju su požnjeli sad u 9 i 10 mjesecu. pa ta repa ne moze stajati u sirovom stanju. mora biti preaena i tretiran u neki sirovi secer, ne moze ostati u repi zar ne, jer repa trune.
al to je Q4 prijatelju….početkom 10 mjeseca je krenula kampanja, i ne ide repa direktno u bijeli šećer
ili ne poznajete proizvodni proces šećera ili se pravite nevješti , kampanja u šećeranama znači prerada repe u šećer i primaju se sezonski radnici, sav posao bude uglavnom završen do kraja kalendarske godine, otpuštaju se radnici i sve se stavlja u hladni pogon i prodaje proizvedeni šećer, nakon toga se ide u proljeće u preradu sirovog šećera, ako ima interesa, ove godine ga izgleda nije bilo, jer nitko nije htio raditi zalihe na ovim cijenama, no dobro, uskoro će vam cijena sve vaše nedoumice riješiti, ako pišete da bi kupili jeftinije, onda je ok, ali kasnite brate, kasnite
Mislim da se ne tazumijemo – sa 11 milja siorvina i materijala ONI NISU MOGLI NAPRAVITI NIŠTA – MOGLI SU SAMO ZAPRIMITI REPU I TO JE TO.
Pa valjda i az preradiu repe u sirovi šećer treba ju neke sirovine i neki materijali
Ja sam za to d aljdi zarade, to je dobro za sve, ja samo milsim da niti jedno izvjesce ne valj uzeti olako tj. treba ga raščivijate na proste faktore, i zato pitam. Narvno da nisam iz struke i naravno da mi tehnilogija proizvodnej nije poznata u pojedinostima. Ja samo primjeruem nesrazmjer 2017 napram i 2018 i pokusavam shvatiti otkud to. Ako je objasnjenej da nisu nista preradili nego ce u q4, to je u redu, to ima smilsa.
oresković – gdje je repa koju su požnjeli sad u 9 i 10 mjesecu. pa ta repa ne moze stajati u sirovom stanju. mora biti preaena i tretiran u neki sirovi secer, ne moze ostati u repi zar ne, jer repa trune.
jeste li ikada čuli da već nekoliko godina šećerana ima dinamiku vađenja repe, kooperanti drže repu u zemlji dok im se iz šećerane ne javi da su na redu za vađenje, gdje ste zadnji puta vidjeli hrpetine repe na skladištenju? to je i napravljeno iz razloga što repa na takvom skladištenju trune i gubi na digestiji, vidim ja da ste vi još na proizvodnji kad je Karlo Peši tovario repu na željezničkim stanicama u vagone, ostaviti ću vam za sada 100-tku za ocjenu, ali niste je zaslužili samo da znate,
jeste uspjeli što ćopnuti do 120, nova proizvodnja se odvija sada i uz oporavak cijene šećera ne bi vam bilo loše imati nešto dionica
Ne mislim ajništa ćopati dok u eu kola 4,5 miljuna tona viška.
Ne morate mi docitari, nisam blesav, ja samo pitam – kako to da su svih ranijih gdoina preradivali i u q3 , a ove godine ništa. Repa je ove godine ne zakasnila, nego i uranila zbog sušnog ljeta i puno sunca. Pa anravno da repa trune, al repa trune i u zemlji kad joj dode zrenej, a i vani u skladištu. Svih proteklioh godina su počinjali srdinom 9 mjeseca vaditi, ove godine očito nisu, samo to kažem
Kampanja vađenja šećerne repe počela je 13. rujna, doprema u tvornicu 15. rujna, a prerada 16. rujna 2017.
godine. Rujan je bio povoljan za kampanju vađenja, u listopadu je bilo 15-ak loših kišnih dana ali usprkos tomu
kampanja se odvijala bez prekida. U nastavku kampanje sve do samog završetka kampanja je odrađena sa
maksimalnim kapacitetom rezanja i proizvodnjom šećera iz repe na dnevnoj bazi iznad 1.000 tona.
Sljedeća prerada vlastitog sirovog šećera odvijala se istovremeno s preradom šećerne repe i to u razdoblju od
17.09. do 03.12. kada gaje ukupno prerađeno 12.556,74 tona iz čega je proizvedeno 12.230,2651 konzumnog
šećera.
ili ne poznajete proizvodni proces šećera ili se pravite nevješti , kampanja u šećeranama znači prerada repe u šećer i primaju se sezonski radnici, sav posao bude uglavnom završen do kraja kalendarske godine, otpuštaju se radnici i sve se stavlja u hladni pogon i prodaje proizvedeni šećer, nakon toga se ide u proljeće u preradu sirovog šećera, ako ima interesa, ove godine ga izgleda nije bilo, jer nitko nije htio raditi zalihe na ovim cijenama, no dobro, uskoro će vam cijena sve vaše nedoumice riješiti, ako pišete da bi kupili jeftinije, onda je ok, ali kasnite brate, kasnite
Mislim da se ne tazumijemo – sa 11 milja siorvina i materijala ONI NISU MOGLI NAPRAVITI NIŠTA – MOGLI SU SAMO ZAPRIMITI REPU I TO JE TO.
Pa valjda i az preradiu repe u sirovi šećer treba ju neke sirovine i neki materijali
Ja sam za to d aljdi zarade, to je dobro za sve, ja samo milsim da niti jedno izvjesce ne valj uzeti olako tj. treba ga raščivijate na proste faktore, i zato pitam. Narvno da nisam iz struke i naravno da mi tehnilogija proizvodnej nije poznata u pojedinostima. Ja samo primjeruem nesrazmjer 2017 napram i 2018 i pokusavam shvatiti otkud to. Ako je objasnjenej da nisu nista preradili nego ce u q4, to je u redu, to ima smilsa.
probajte izračunavati u postocima omjere proizvodnje i troškove 2017 i 2018 pa ćete vidjeti da ima logike, šećerane ako ne rade, nemaju potrebu za velikim troškovima, zalihe su prodali i ispucali za plaćanje dobavljača, a onda se tijekom ljeta vjerojatno umirili i uz nešto remonta, sačekali novu proizvodnju, koja se odvija upravo sada, ne očekujete valjda da se u 15-ak dana u 3Q proizvede od nove repe toliko šećera da bi to značajno otjecalo na prošla 3Q, sada se odvija taj proces i uz dobru cijene šećera (ako bude- naglašavam) Viro bi mogao krenuti s rastom cijene, za sve ostalo tu vam je kolega Pepermint, ali mudro šuti i mezi