Kada je Viro otkupio od PBZ-a 33000 kom. svojih dionica po cijeni od 140 kn. to je bio jasan znak da se stvari odvijaju u dobrom smjeru.
I to je to.
Zna Viro i Zadro bolje kako mu je stanje u Viru nego neki forumaš.
Konsolidirano gledano, njima je EBITDA negativna. To ne može nikako biti dobro. A zapravo je najveći problem to sto će oni značajnije otpise i uskladjenja najvjerojatnije knjižiti tek u posljednjim kvartalu odnosno u godišnjem izvjecu.
Usporedite malo izvješće za tri prošlogodišnja kvartala, ono za cijelu godinu i ono konačno revidirano financijsko izvješće.
Kada je Viro otkupio od PBZ-a 33000 kom. svojih dionica po cijeni od 140 kn. to je bio jasan znak da se stvari odvijaju u dobrom smjeru.
I to je to.
Zna Viro i Zadro bolje kako mu je stanje u Viru nego neki forumaš.
Forumaš koji želi znati i forumaš koi misli da netko drugi tj zadro misli z anjega, su dviej različite stvari.
Neka u ponedjeljak bude 150, u utorak 200 i u srijedu 250, ja ću biti stoposto za jer dok ljudi ne počmu zarađivati, nem anam oporavka.
Pa lipo vam pise u 2017
Na dan 31. prosinca 2017. godine Grupa ima
zalihe u vrijednosti od 485.469 tisuce kuna,
koje se sastoje od neto vrijednosti gotovih
proizvoda, trgovacke robe, sirovine i materijala
te predujmova za zalihe. Vrijednosno
uskladenje u iznosu od 95.264 kuna odnosi se
a vrijednosno uskladenje zaliha buduci da je
vrijednost zaliha secera koja se moze realizirati
na trzistu niza od vrijednosti troska zaliha
Sta znaci da na ovaj minus dodajte taj od 95 mil koji je je upisan prosle godine i to je realni rezultat koji bi bio u ovoj godini, zato je trosak zaliha tako mali jer je proizvodna i nabavna vrijednost zaliha umanjena 31.12.2017 za iznos od 95 mil
@StatusQuo
Tu ste u krivu. Jer cijena 31.12.2017 je tu negdje gdje je sada i nebi trebalo biti tolikog uskladenja…nesto ce biti jer su zalihe prodavane i nize, al koliko vidimo ove godine su sami dosta toga vec vrijednosno uskladili tako da mozda nece biti nista
31 12 2017 30 09 2018
Gotovi proizvodi A038 125,76 3, 14
Ja bih to ovako shvatio – trošak sirovina i materijala je tako nizak jer nisu ništa ni proizvodili. Prihodi od prodaj esu im došli od prodaje gotovih proizvoda – prodali su više od 120 milja šećera. I to o svoj prilici ipak po nešto višoj cijeni no što su bili proknjižili i sveli zalihe na skladište na neto utrzivu vrijednost na dan 31 12 2017.
Dakle, imali su prihode od prodaje jer su prodavali robu sa skladišta, a nisu imali velike troškove sirovian i materijal jer nisu gotovo ništa ni proizveli do 30 09 2018. Može li se tako tumačiti.
Vlakića nema više, to je prošlo svršeno vrijeme.
Ali, ako je ovo dosita to, ako Viro ipak ovako podnošljivo plovi uz ovakve cijene šećera u rh, europi i svijetu, onda kapa dolje. Ja sam za svaki održivi biznis, sve što je dijametralno suproztno od uljanika i petrice.
Ako sam dobro protumačio stvar, oni u q3 nisu gotovo ništa preradili. Jednostavno su prodavali zalihe. a budući su zalih ebili sveli na neto utrživu vrijednost na 31 12 2017, to su te zalihe u trenutku prodaj eipak generirale neki živi novac jer ja n eznam o kojoj cijeni su oni bili prevrednovali zalihe na zadnji dan 2017, ali u medubremne tj. sad na 30 09, cijena se ipak malo oporavila – ajmo reci da su proknjižili bili po 330-340 eura, a sad je ipak oko 370. ima li tko zadnji eu prosjek z ašećera?
Pa ti si bio linkao članak o tome…. gdje je Zadro izjavio da su prodavali znatno niže?!
jedna dobra stvar od kašnjenja izvješća je, da smo u miru preko vikenda mogli dobro sve izanalizirati i donijeti odluku, danas neka svatko postupi po svojim zaključcima, mislim da nema prostora opravdanju nismo znali
Ono što je još više indikativno, a to je ponašanje šećerana. Znači možemo predpostavljati da su se sve šećerane ovako ponašale i da je zapravo žuta prerada u potpunosti izostala ove godine, a to znači da su zalihe manje, i to znatno manje od svih mogućih reporta…..
Financijski oni stvarno mudro upravljaju, rekao bi 2 razine više od Pipunića….
Po čemu si to zaključio?