VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Koliko mogu primjetiti niti jedna dionica secera nij ispod razina 2014.g. Dapace na dvostrukim ili visestrukim razinama. Pad na Viru je debelo pretjeran bez razloga. Viro nije uopce trebao ispod 200 kn. Ali sreca prilika za pametne.
Statista navodi zalihe secera cca 50MT sto nije puno.
KLS na 3.48 jucer i to pokazuje kako kolega Bisakovi umjesto da zaradi on gubi jer je panicar i ne zna trgovati.Nije za vas trgovanje kolega. Dokazali ste da ne znate i ispadate smijesni. U Aziji secerane su poskupjele drasticno. Evo malo grafova.

Tocno,samo ste zaboravili napisati da imam i KBS koji nisam prodavao(valjda u zurbi s ciljem vredanja) koji sam dokupljivao zadnjih dana tako da sam u lijepom plusu.
Osim toga ni na KSL nisam izgubio (osim simbolicno , za razliku od Vas) nego prerano izasao iz pozicije sto je tocno.Ne mogu sve pogoditi,a upravljam rizicima kako najbolje znam.
I dalje cu biti oprezan sa seceranama i vjerovatno prodati ako ocijenim da mi je dobit zadovoljavajuca.
Tek uzgred “moje” secerane su likvidne i imaju dnevne promete u milionima EUR-a.

ja uvijek vjerujem da ovi što imaju šećeranu više znaju od onih, koji imaju samo dionice, inače bi valjda bilo obrnuto, mislim da puno budnije prate kretanje cijene od nas

Ti koji imaju šećeranu isto imaju dionice. Doduše malo vise od onih “koji samo imaju dionice”. Obzirom da ne postoji dominantan igrač u tržišnom smislu, nema monopola, oligopola i sličnih tržišnih anomalija i svi se vjerojatno moraju prilagodjavati trzistu odnsono cijeni, a ne tržište njima. Tako da to sto oni budno prate, je posljedica njihove uključenosti u samo težište, a ne činjenice da oni mnogo bolje procjenjuju trzisne trendove. Bolje su informirani i brže reagiraju, te imaju iskustvo. No, to ih neće poštedjeti mogućeg bankrota ako negativni trendovi na trzistu potraju.
[/quote]
naravno da sam mislio pod “imaju šećeranu” na većinski paket dionica, toliko sam do sada uspio skužiti tržište kapitala, nisam mislio da imaju šećeranu nako bez dionica i da sigurno više znaju o proizvodnji, cijenama, tržištu, nego kolege koje ovdje piskaraju o svjetskim zalihama i trendovima, a posjeduju parstotina dionica ili ništa, naravno d atreba uzeti u obzir i učešće Francuza u svim procesima, u ovome trenutku mogu biti od velike pomoći glede prodaje i izvoza, ali da su Zadre propustile priliku prodati za milijardu, jesu, i sada se moraju boriti da se nekako održe u ovom vremenu nakon ukidanja kvota, možda i uspiju, jer i ministar Tolušić je spomenuo da će pomoći s programima, jer je šećer naš najveći izvozni adut, neće ga valjda samo tako baciti u vjetar

“Smatramo da su ispunjeni preduvjeti za pokretanje potpore za privatno skladištenje u sektoru šećera”, naglasio je, kako se prenosi u priopćenju, ministar Tolušić.”

We are near the 10-year peak in sugar cycle:

Largest sugarNSE -4.53 % producer, India, is shifting into ethanol in a big way due to government support and would not be in a position to export much from next year. That will create a gap in the market and lead to a rally, M Manickam, CMD, Sakthi Sugars

https://economictimes.indiatimes.com/markets/expert-view/we-are-near-the-10-year-peak-in-sugar-cycle-m-manickam-sakthi-sugars/articleshow/66235589.cms

"Only dead fish swim with the stream"

Bome secer 40% u jako kratkom vremenu….
Uskoro izvjesce…valjda su sada zatvorili hedge, nemoguce da toliko drze poziciju

“Malo” ponoviti osnovne računske operacije ili koristiti kalkulator.
[/quote]
Ja cu precizno napisati da nema zabuna.
Secer je u NY porastao +37.74%.
I to je cinjenica.
U Londonu je porastao +23.16%.
I to je cinjenica.

A rally in the Brazilian real has prompted a scramble to cover bearish bets on the coffee and sugar markets by hedge funds, leading to a sharp rebound in both commodities.

“Funds and other speculators have been buying out short positions due to trend changes in the Brazilian real,” said Jack Scoville at brokers Price Futures Group in Chicago.

http://www.blackseagrain.net/novosti/brazilian-real-rally-hits-bearish-positions-on-coffee-and-sugar

Over the first six months of the year new product launches containing stevia rose by 27% at a global level, with a third of new foods and beverages that launched with high-intensity sweeteners containing stevia, almost double the proportion in the first half of 2012.

Food and beverage companies have an increasing need for just such an ingredient, because consumers, health experts and governments have become increasingly concerned about obesity and diabetes, and consumers have become increasingly health and wellness conscious,” said Purecircle.

Major companies to release products containing the Purecircle’s sweetener in the first half of the year include Calbee Foods, The Coca-Cola Co, Danone, Grupo Bimbo, Kraft Heinz, Nestle, PepsiCo and Unilever.

https://uk.webfg.com/news/aim-bulletin/purecircle-ups-stevia-production-as-sugar-tax-lift-demand–3542806.html

Očekivano rastu proizvođači Stevie,to je trend koji će se nastaviti u budućnosti kako bude rasla svijest o štetnosti šećera i progresivno uvođenje sugar tax.

Bome secer 40% u jako kratkom vremenu….
Uskoro izvjesce…valjda su sada zatvorili hedge, nemoguce da toliko drze poziciju

“Malo” ponoviti osnovne računske operacije ili koristiti kalkulator.
[/quote]
Ja cu precizno napisati da nema zabuna.
Secer je u NY porastao +37.74%.
I to je cinjenica.
U Londonu je porastao +23.16%.
I to je cinjenica.

[/quote]

Da je to tako, onda bi svi bili milijunaši koji bi arbitrirali između ta dva tržišta. Klađenje na šećer bi bilo potpuno nepotrebno. Bitna je samo razlika u cijenama.

Al čak i da se šećer oporavlja, dugoročno, za što nema pouzdane potvrde ni tehničke ni fundamentalne to će za Viro malo značiti obzirom na situaciju na domaćoj burzi. Morate shvatiti da Viro kao malen monokulturni proizvođač nema adekvatne zaštite za ovakve cijene na dugi rok i da nije slučajno što je prije petanestak godina Virovitička tvornica šećera bila u stečaju. Naravno, ista nije po efikasnosti bila usporediva s današnjim Virom, no niska cijena, “ubit” će i najžilavije ako predugo traje.

@DonJuan
Slazem se i ne slazem se….

Ok, Rambo fair enough. Ipak nekako mislim da ce to jos pricekati barem do godisnjeg izvjestaja kad vidimo kolika je steta i pravi gubitak…

“Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje se održalo u Luxembourgu sudjelovao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Između ZPP-a i svinjske kuge, na zahtjev talijanske delegacije, Vijeće je razmotrilo informacije o trenutnom stanju na tržištu šećera. Ministar Tolušić tom je prilikom, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u sektoru šećera, koji je posebno važan u Hrvatskoj kao godinama najuspješniji izvozni sektor.

“Ukidanje proizvodnih kvota dovelo je do izrazitog pada cijena na tržištu, koje su sada već na razini ili ispod razine proizvodnih troškova. Iz navedenog razloga Hrvatska je bila protiv liberalizacije tržišta šećera u okviru trgovinskih sporazuma. Smatramo da su ispunjeni preduvjeti za pokretanje potpore za privatno skladištenje u sektoru šećera”, naglasio je ministar Tolušić.

Potrebna je veća fleksibilnost kod ograničenja potpora”

Upravo ovakvi istupi Ministara koji su znamo kako premrezeni u lijepoj nasoj mi ulijeva zabrinutost oko gubitaka jer gdje je on mogao dobiti takve informacije i tako gurati ovu tema da nije voda dosla do grla ili gore kod naseg najveceg proizvodjaca. Nadam se da grijesim.

Upravo ovakvi istupi Ministara koji su znamo kako premrezeni u lijepoj nasoj mi ulijeva zabrinutost oko gubitaka jer gdje je on mogao dobiti takve informacije i tako gurati ovu tema da nije voda dosla do grla ili gore kod naseg najveceg proizvodjaca. Nadam se da grijesim.

ne nego se neupućeni. Zadro je još početkom ove godine javno kukako kako im je otišlo cca 20-30 mil samo na skladištenje, a da sve ostale države to subvencioniraju šećerašima…..tako da je to sve stara vijest….voda nije došla do grla, al je u plućima

New Report

Close