VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Cijena secera se vratila na 11 .Kupio nesto malo dionica jedne secerane u Aziji pa ako nastavi “up”,dokupljivat cu malo po malo.Inace ta tvrtka proizvodi i etanol i gnojivo i ima svoj transport.Ciste secerane me ne zanimaju.
“Sugar increased 0.23 Cents/LB or 2.14% to 11 on Friday September 7 from 10.77 in the previous trading session. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974 and a record low of 1.25 in January of 1967.”
Izvor:https://tradingeconomics.com/commodity/sugar

@Paperman:
Vas optimizam je OK kada ga gledate kroz “ruzicaste naocale” i “emocionalni naboj i zelje”,ali mislim da je bez osnova.I ja mislim da bi secer mogao nesto porasti do kraja godine,mozda do 12-12.5 @ /LB najvise 13 ili oko te razine i to samo ako se “vasa katastroficna predvidanja o susama i el. nepogodama ostvare” u sto nisam bas uvjeren.Naime,osim Indije i Tajland je jedan od najvecih izvoznika ,kao i Kina ,a tu postoje velike rezerve i dodatne mogucnosti,a i niz drugih zemalja ASEAN-a moze proizvoditi puno vise ako cijene budu povoljne.
Ni za Brazil ne vjerujem da ce jako podbaciti.

Postoje sluzbeni podaci da ce Brazilska proizvodnja biti 22% niza. A to je drastican pad. Svejedno Brazil prosljedjuje 65% u etanol jer je isplativ iznad 95 centi. Dakle donosi novac za razliku od secera. Kina ne izvozi i to je pogreska. Dapace Kina i dalje uvozi. Imamo i EU proizvodjace koji biljeze pad i preko 15%. Ukrajina,SAD, Francuska,Njemacka…svi ce podbaciti. Dakle viska secera ove godine nema.
A samo nagadjam sto bi bilo da Indija podbaci planiranih 35MT. A i to je moguce.
Svejedno i da ne podbaci ove godine nema viskova, a EU rezerve najnize u proteklih 7g.
Viro bi tu trebao masno profititirati. Sad je EU secer na cca 385 Eura a do kraja mjeseca vjerovatno na 425 eura sto daje priliku Viru da rijesi zalihe i zaradi.

Postoje sluzbeni podaci da ce Brazilska proizvodnja biti 22% niza. A to je drastican pad. Svejedno Brazil prosljedjuje 65% u etanol jer je isplativ iznad 95 centi. Dakle donosi novac za razliku od secera. Kina ne izvozi i to je pogreska. Dapace Kina i dalje uvozi. Imamo i EU proizvodjace koji biljeze pad i preko 15%. Ukrajina,SAD, Francuska,Njemacka…svi ce podbaciti. Dakle viska secera ove godine nema.
A samo nagadjam sto bi bilo da Indija podbaci planiranih 35MT. A i to je moguce.
Svejedno i da ne podbaci ove godine nema viskova, a EU rezerve najnize u proteklih 7g.
Viro bi tu trebao masno profititirati. Sad je EU secer na cca 385 Eura a do kraja mjeseca vjerovatno na 425 eura sto daje priliku Viru da rijesi zalihe i zaradi.

VIRO ce prije svega ovu godinu zavrsiti sa ogromnim gubitkom i pitanje je da li ce moci opstati bez dokapitalizacije,po meni,ako se nesto brzo ne promjeni.Secerane same, bez dodatne proizvodnje i dodane vrijednosti ce vrlo tesko opstati.Ako negdje proizvodnja podbaci,drugdje ce se povecati.Po meni,VIRO uopce nije konkurentan i nije isplativ za investiranje.

Prognoze vezano za rast cijene secera:”https://walletinvestor.com/commodity-forecast/sugar-prediction”
Neki odgovori:Yes. The long-term earning potential is +10.71% in one year.

What will Sugar price be worth in five years (2023)?
The Sugar (“SB” ) future price will be 9.292 USD.

Dakle,dugorocnije,rok od 5 godina,predvida se pad cijene na 9.292 USD.

https://www.zse.hr/default.aspx?id=86733

https://www.zse.hr/default.aspx?id=86733

ovaj link je kljucna informacija…ajmo ozbiljnost

AZ s 9,88 pripajanjem na 12,12 %
pa nije to beznačajno, možda objedinjavaju da prodaju u kompletu

Prognoze vezano za rast cijene secera:"https://walletinvestor.com/commodity-forecast/sugar-prediction"

The Sugar ("SB" ) future price will be 9.292 USD.

Šećer je najvolatilnija roba na svijetu, koja ogromno ovisi o vremenskim uvjetima u svakoj zemlji koja je veći proizvođać. Dakle, sa sigurnošću se može odrediti cijena ove robe za maximalno godinu dana unaprijed. Bubnuti koliko će nešto biti za 5 godina, a pogotovo u svijetu roba, je krajnje neozbiljno i smijesno. Takve analize nisu ni za rit obrisat i zaobilazite ih u širokom luku.

Na nekoliko stvari treba sad obratiti pozornost, i zato sam i uložio u šećer nedavno.

1. Indija jos ima dugove od prošle godine koji se nisu isplatili seljacima. Ove godine, s rekordno niskom cijenom šećera, će se ti dugovi dodatno nagomilati, što znaci da sljedeće godine više neće biti toliko šećera iz te zemlje.

2. brazil proizvodi sve manje, a glavni razlog je, uz nisku cijenu šećera, trgovinski rat amerike i kine. kina je uvela porez na soju amerima, koja je sad puno profitabilnija za proizvoditi od šećerne trske. Kako su nasadi trske u brazilu, sad, u prosjeku, stari oko 4 godine (što je najviše u zadnih 50 godina), tako se njihovi nasadi zamjenjuju za soju. To će i dugoročno povećati cijenu šećera, jer će ova promjena biti strukturna.

3. treba uzeti u obzir da je i real prema dolaru pao na 4,3 (opet najviše u povijesti), pa se jos isplati proizvoditi sećer. I to će se kad tad okrenuti i utjecati na povećanje cijene šećera.

4. u europi su zabranjene neki pesticidi koji su utjecali na jaće prinose, a koji su sad bez njihovog korištenja oslabili. to se može vidjeti i iz sudzuckera koji je najavio smanjenje prinosa od oko 20%. to je za njih milijun tona šećera manje. i suša je kriva (ne samo pesticidi) da me se krivo ne shvati.

uglavnom, ima toga još, ali mi se ne da pisati. ova godina je još gotova za šećer, ali sljedeća bi mogla biti puno zanimljivija. zato treba početi kupovati od nedavno i zato sam ja krenuo kupovati. LP

Prognoze vezano za rast cijene secera:"https://walletinvestor.com/commodity-forecast/sugar-prediction"

Šećer je najvolatilnija roba na svijetu, koja ogromno ovisi o vremenskim uvjetima u svakoj zemlji koja je veći proizvođać. Dakle, sa sigurnošću se može odrediti cijena ove robe za maximalno godinu dana unaprijed. Bubnuti koliko će nešto biti za 5 godina, a pogotovo u svijetu roba, je krajnje neozbiljno i smijesno. Takve analize nisu ni za rit obrisat i zaobilazite ih u širokom luku.

Na nekoliko stvari treba sad obratiti pozornost, i zato sam i uložio u šećer nedavno.

1. Indija jos ima dugove od prošle godine koji se nisu isplatili seljacima. Ove godine, s rekordno niskom cijenom šećera, će se ti dugovi dodatno nagomilati, što znaci da sljedeće godine više neće biti toliko šećera iz te zemlje.

2. brazil proizvodi sve manje, a glavni razlog je, uz nisku cijenu šećera, trgovinski rat amerike i kine. kina je uvela porez na soju amerima, koja je sad puno profitabilnija za proizvoditi od šećerne trske. Kako su nasadi trske u brazilu, sad, u prosjeku, stari oko 4 godine (što je najviše u zadnih 50 godina), tako se njihovi nasadi zamjenjuju za soju. To će i dugoročno povećati cijenu šećera, jer će ova promjena biti strukturna.

3. treba uzeti u obzir da je i real prema dolaru pao na 4,3 (opet najviše u povijesti), pa se jos isplati proizvoditi sećer. I to će se kad tad okrenuti i utjecati na povećanje cijene šećera.

4. u europi su zabranjene neki pesticidi koji su utjecali na jaće prinose, a koji su sad bez njihovog korištenja oslabili. to se može vidjeti i iz sudzuckera koji je najavio smanjenje prinosa od oko 20%. to je za njih milijun tona šećera manje. i suša je kriva (ne samo pesticidi) da me se krivo ne shvati.

uglavnom, ima toga još, ali mi se ne da pisati. ova godina je još gotova za šećer, ali sljedeća bi mogla biti puno zanimljivija. zato treba početi kupovati od nedavno i zato sam ja krenuo kupovati. LP
[/quote]
Svaka čast kolega Alias, ali mogli ste još malo napisati 🙂

[/quote]
Analize kao analize.Dakako da ih ne treba uzimati “zdravo za gotovo”,pogotovo srednjorocne .Nije u tome stvar.Ja sam takoder nedavno poceo kupovati dionice 2 tvrtke koje proizvode secer od secerne trske,ali i etanol,gnojivo i jos neke nusprodukte.Na jednoj vec imam pristojnu zaradu u svega nekoliko dana.
Secer je i danas narastao na 11.17 $ /LB. Ovdje je VIRO tema,a uvjeren sam da ta secerana i ne samo ona,vec veci broj secerana u EU nije i nece biti konkurentna proizvodacima secera u Brazilu i aziji,posebno jer se bavi samo proizvodnjom secera.
Suse koje se spominju nece imati takav znacaj na cijenu kako neki prizeljkuju jer su zalihe jos velike,a mogucnosti povecanja proizvodnje secera iz sec. trske u aziji i J. americi ogromne.Povecanje cijene secera ce samo ponukati ljude u aziji,Indiji,Thailandu,Kambodi,Maleziji,Laosu,Vietnamu ,Indoneziji itd da prosiruju nasade secerne trske.Jeftina radna snaga,povoljna klima cine svoje.
Prognoze do kraja godine ili godinu dana imaju uporista .
Na ovo sve, dakako, utjece i vrijednost dolara.
Tek uzgred,secer nije najvolatilnija roba na svijetu.Od kuda vam to?Veliki broj poljoprivrednih kultura je iznimno volatilan kao i minerali.

Vecina analizi pocinje s tom recenicom, pa sam je i ja uvrstio. Niti jedna roba (bar mislim) nije imala rast 3000% (sa 2c na 60c) i opet nazad. Ti uzimas cijene zdravo za gotovo, a ne u odnosu na druge kulture. Znaci, ako je u aziji za trsku 10c prosjek profitabilnosti, onda oni sad zarađuju 10%, što i nije neka dobit. Cim nesto dođe profitabilnije (kao sad soja u brazilu) vrlo brzo se to promjeni. Tu svakako treba uzeti u obzir i el-nino, koji najviše pogađa upravo zemlje koje si nabrojao. Znaci, ako one budu u budućnosti vukle proizvodnju, jedna veća nepogoda (a el-nino očekujem, kako rekoh, u sljedeće dvije godine), onda će to dodatno desetkovati proizvodnju i nabiti cijenu šećeru.

Znam da se radi o viru. Ni ja nisam kupio viro, nego, kako rekoh, šećer. Dali će viro iz svega ovoga izaci ziv, ostaje za vidjeti.

New Report

Close