VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN1KZ0B5?__twitter_impression=true

Eno na 150 barijera koja je stajala na 220

“U Francuskoj najveće štete zbog velikih vrućina i suše trpe proizvođači šećerne repe, zbog čega se u toj državi predviđa pad prinosa šećera za deset posto. Očekuje se i pad prinosa kukuruza, a budući da je Francuska najveći poljoprivredni proizvođač među članicama EU, Europa će morati posegnuti za uvozom nedostajućih poljoprivrednih kultura iz SAD-a.”

http://www.seebiz.eu/hrvatske-secerane-mogle-bi-imati-koristi-od-susnog-europskog-ljeta/ar-180291/

Najniza cijena secera u zadnjih 10 godina i dalje pada.
Sugar decreased 0.19 Cents/LB or 1.87% to 9.99 on Monday August 20 from 10.18 in the previous trading session. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974 and a record low of 1.25 in January of 1967.
Nikakve suse u Europi ne mogu “zaustaviti” sve vecu proizvodnju u JUZNOJ AMERICI I AZIJI.

"U Francuskoj najveće štete zbog velikih vrućina i suše trpe proizvođači šećerne repe, zbog čega se u toj državi predviđa pad prinosa šećera za deset posto. Očekuje se i pad prinosa kukuruza, a budući da je Francuska najveći poljoprivredni proizvođač među članicama EU, Europa će morati posegnuti za uvozom nedostajućih poljoprivrednih kultura iz SAD-a."

http://www.seebiz.eu/hrvatske-secerane-mogle-bi-imati-koristi-od-susnog-europskog-ljeta/ar-180291/

Danas pomak u tom smjeru iako secer svaki tjedan new low

Teško je zaustaviti proizvodnju u južnoj americi jer im je prvo cijena proizvodnje najniža na svijetu,drugo ne bave se samo proizvodnjom šećera,tako da i u lošim vremenima imaju pozitivan CF i treće ove brazilske npr imaju prednost da mogu umjesto šećera proizvesti etanol,jer je cijena tamo visoka…i tako sve do opravka cijene šećera,i sam gledam AGRO i CZZ za čim bolji ulaz dugoročno.

"Only dead fish swim with the stream"

kakva su razmišljanja, bi li taj strateški francuski partner priskočio u pomoć Viru u slučaju kakvih finacijskih problema, nemogućnosti dogovora s bankarima, ipak su oni uložili u značajan dio i platili solidnu cijenu, možda oni pomažu i na drugim segmentima poslovanja, mislim imaju više iskustva, znaju sigurno neke stvari bolje, imaju više kapitala, tržište,
moje razmišljanje je da nisu ušli grlom u jagode, ali trenutna im situacija ne ide u prilog, možda su i znali da će biti ovako, pa su ušli da imaju bolji uvid za ostatak
po koliko ?
to je pitanje dana ?

kakva su razmišljanja, bi li taj strateški francuski partner priskočio u pomoć Viru u slučaju kakvih finacijskih problema, nemogućnosti dogovora s bankarima, ipak su oni uložili u značajan dio i platili solidnu cijenu, možda oni pomažu i na drugim segmentima poslovanja, mislim imaju više iskustva, znaju sigurno neke stvari bolje, imaju više kapitala, tržište,
moje razmišljanje je da nisu ušli grlom u jagode, ali trenutna im situacija ne ide u prilog, možda su i znali da će biti ovako, pa su ušli da imaju bolji uvid za ostatak
po koliko ?
to je pitanje dana ?

Zasada mislim da viri neće biti prodan mislim da situacija nije tako teška odnosno da je najgore iza nas. Na duge staze dobro je da otpadne ili da se okrupnimo dio šećerana. Država ima spremna mjere za pomoć šeć.industriji i mislim da će i uplatit neku lovu.

država će uplatiti lovu ?
ma koju ? kakva pomoć ?
tko njihovu pomoć čeka, bolje da odmah zatvara

Teško je zaustaviti proizvodnju u južnoj americi jer im je prvo cijena proizvodnje najniža na svijetu,drugo ne bave se samo proizvodnjom šećera,tako da i u lošim vremenima imaju pozitivan CF i treće ove brazilske npr imaju prednost da mogu umjesto šećera proizvesti etanol,jer je cijena tamo visoka…i tako sve do opravka cijene šećera,i sam gledam AGRO i CZZ za čim bolji ulaz dugoročno.

Nemijte podcijeniti niti Aziju,posebno Indokinu.Tu leze ogromni potencijali za povecanje proizvodnje uz iznimno jeftinu radnu snagu.Zivim tamo i primjetio sam da su dijelovi Tajlanda i Kambode premrezeni nepreglednim poljima secerne trske.Takoder neke kompanije-secerane u Aziji kojih imam dionice stalno povecavaju proizvodnju,ali i ulazu u druge proizvodnje,kao gnojiva ,ethanola i sl.Njima se proizvodnja i sada isplati o ostvaruju dobit i isplacuju nam uredno dividende.Mislim da im secerane u EU nemaju sanse biti konkurencija u cijeni proizvodnje.

Nemijte podcijeniti niti Aziju,posebno Indokinu.Tu leze ogromni potencijali za povecanje proizvodnje uz iznimno jeftinu radnu snagu.Zivim tamo i primjetio sam da su dijelovi Tajlanda i Kambode premrezeni nepreglednim poljima secerne trske.Takoder neke kompanije-secerane u Aziji kojih imam dionice stalno povecavaju proizvodnju,ali i ulazu u druge proizvodnje,kao gnojiva ,ethanola i sl.Njima se proizvodnja i sada isplati o ostvaruju dobit i isplacuju nam uredno dividende.Mislim da im secerane u EU nemaju sanse biti konkurencija u cijeni proizvodnje.
[/quote]
Ne podcjenjujem uopće,samo što Brazil dosta pratim,a aziju baš i ne.Koliko mi je poznato Indija ima trošak proizvodnje preko 20 centi,EU isto tako.Iako ima i pojedinačnih kompanija koje su profitabilnije.
Slažem se da EU šećerane mogu biti opstati jedino kad je cijena šećera vrlo visoka,osim suedzucker.
Brazil proizvede šećer za 10-14 centi.

"Only dead fish swim with the stream"

država će uplatiti lovu ?
ma koju ? kakva pomoć ?
tko njihovu pomoć čeka, bolje da odmah zatvara

Mislim da su mjere već dogovorene i da su na počeku. Bilo u nekoj emisiji…

New Report

Close