VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po elliot valovima dno je tu.

Dno će biti tek kad najveći optimisti, bolje rečeno fantazisti svoje rasprodaju…….odnosno Vi……
Onda će realisti doći na svoje…….ako firma prezivi, naravno…….
[/quote]

problem je što nitko ne zna kad će krenuti oporavak šećera. svi proizvođači još imaju neke zalihe keša za preživjeti pa još ne rasprodaju zalihe u bescjenje već ga proizvode i dalje.
međutim, ne dođe li skoro do preokreta, istopit će se i te zalihe keša pa će se prodavati zalihe po “daj što daš”, a onda će krenuti dodatni padovi i šećera i cijena dionica.
zato je najbolje sve ovo gledati sa strane jer od kako pratim ovu temu svi ti “povoljni” ulazi na 200 kn, 190, 160,140,130…pokazuju se kao gadne pušione, a kraj pada se ne nazire

Moze li netko prokomentirati stavku gotovi proizvodi. Tu je smanjenje 230 milja. A nije bas da se jeftino prodaje Viro secer u centrima. A potrazivanja nijansu veca za 16milja. Da li je islo u kratkorocne i dugorocne obveze jer tu imamo smanjenje.

jedan dio nosi prodaja(od toga su podmirivali dobavljače, obveze bankama i drugi
Promjene vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda

Ma ja stvarno vjerujem da ce secer kad tad okrenuti. I ja pratim, ali sudzucker. Viro mi je prerizican. Lako je kad kupujes dionice za sebe, ali kad moras kupovati i drugima, onda je to drugi par rukava. Jer sudzucker je i ovaj kvartal poslovao s dobiti, ali ne od secera, nego od juiceva, smrznutih pizza, etanola i ostaloga. Viro ima samo šećer. Tko zna koliko ovako stanje može potrajati, a sudzucker daje i 3,75% dividendni prinos. Kad secer jednom krene rasti, sudzucker će napraviti 100%, dok ce viro, ako prezivi, napraviti 500%. Ali uzmemo li Sharpov omjer, kojem je u brojniku prinos, a u nazivniku rizik, ja ću sigurno ostvariti bolji rezultat. Nije samo prinos bitan. Kad budete ulagali tuđe novce onda ćete shvatiti o čemu govorim. Dno nikad nisam tražio, jer ga je nemoguce uhvatiti. Ali da se sad treba zuriti s ulaskom, stvarno ne vidim razloga.

Uzmi protective put na underlying, Odnosno ako hoces Sudzuker long, uzmi put sa strike gdje ti je ulaz , pa tako ogranici downside, ovo tim vise sto ti dionica daje dobar dividendi prinos, pa te zastita nece puno kostati, a ostavljas upside neogranican.

Ako hoces jos vise ziheraski, slozi collar, protective put + prodani call na cca 15% upside-a, tako zastitu, bar kod ovih sto ja trgujem, ne znam za implied volatility i opcije kod Sudzuker, neces nista platiti jer premija koju primis od prodanog call-a + dividenda vrlo vjerovatno dode ekivalent premije koju moras platiti za preotective put. Pa slozis sebi time frame, u kojem su moguca samo dva ishoda, ako si u pravu zaradis 15-ak% ako nisi i dionica ode dole debelo ne gubis nista.

Ma ja stvarno vjerujem da ce secer kad tad okrenuti. I ja pratim, ali sudzucker. Viro mi je prerizican. Lako je kad kupujes dionice za sebe, ali kad moras kupovati i drugima, onda je to drugi par rukava. Jer sudzucker je i ovaj kvartal poslovao s dobiti, ali ne od secera, nego od juiceva, smrznutih pizza, etanola i ostaloga. Viro ima samo šećer. Tko zna koliko ovako stanje može potrajati, a sudzucker daje i 3,75% dividendni prinos. Kad secer jednom krene rasti, sudzucker će napraviti 100%, dok ce viro, ako prezivi, napraviti 500%. Ali uzmemo li Sharpov omjer, kojem je u brojniku prinos, a u nazivniku rizik, ja ću sigurno ostvariti bolji rezultat. Nije samo prinos bitan. Kad budete ulagali tuđe novce onda ćete shvatiti o čemu govorim. Dno nikad nisam tražio, jer ga je nemoguce uhvatiti. Ali da se sad treba zuriti s ulaskom, stvarno ne vidim razloga.

Uzmi protective put na underlying, Odnosno ako hoces Sudzuker long, uzmi put sa strike gdje ti je ulaz , pa tako ogranici downside, ovo tim vise sto ti dionica daje dobar dividendi prinos, pa te zastita nece puno kostati, a ostavljas upside neogranican.

Ako hoces jos vise ziheraski, slozi collar, protective put + prodani call na cca 15% upside-a, tako zastitu, bar kod ovih sto ja trgujem, ne znam za implied volatility i opcije kod Sudzuker, neces nista platiti jer premija koju primis od prodanog call-a + dividenda vrlo vjerovatno dode ekivalent premije koju moras platiti za preotective put. Pa slozis sebi time frame, u kojem su moguca samo dva ishoda, ako si u pravu zaradis 15-ak% ako nisi i dionica ode dole debelo ne gubis nista.
[/quote]

Nije losa ova prva ideja. Sudzucker mislim da bi neko vrijeme trebao biti jako malo volatilan pa mozda prodati i put i call ili napraviti long butterfly (ako se dobro sjecam). Dugo nisam radio s opcijama pa sve moram ponovo proucavati, a sad zbog analiza nemam vremena. Ali ideja je OK

Ovisno kolika ti je izlozenost od zeljene izlozenosti. Moze i ova opcija, ako nisi vec zauzeo zeljenu poziciju, a hoces swing long, prodaj putove ispod, sad sam pogledao SZU, npr. oct 12 put ide 0.56, 1opicja-100 dionica, prodas put na 12 skupis 0.56 premije i ako te izvrsi ulaz ti je 11.44, a ako ne ostane ti 0.56 premije ( 4.5% prinos na angazirani kapital za 3 mjeseca), a duzi time frame npr. dec 12 put ide po 0.83. Uglavnom ja vise nista ne radim bez opcija, risk menagment i miran san kad je tudi portfolio u pitanju su na prvom mjestu.

Ovisno kolika ti je izlozenost od zeljene izlozenosti. Moze i ova opcija, ako nisi vec zauzeo zeljenu poziciju, a hoces swing long, prodaj putove ispod, sad sam pogledao SZU, npr. oct 12 put ide 0.56, 1opicja-100 dionica, prodas put na 12 skupis 0.56 premije i ako te izvrsi ulaz ti je 11.44, a ako ne ostane ti 0.56 premije ( 4.5% prinos na angazirani kapital za 3 mjeseca), a duzi time frame npr. dec 12 put ide po 0.83. Uglavnom ja vise nista ne radim bez opcija, risk menagment i miran san kad je tudi portfolio u pitanju su na prvom mjestu.

Profići imaju ovo, a mi obični smrtnici moramo kupovati viagru. izem ti pravdu na ovom svijetu.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Risk management ,opcije i “miran san” su vise teorijske kategorije.Jamacno da mozete poluciti i dobre rezultate ,ali morate “stvari postaviti idealno”,a opcije i WARRANTI su iznimno rizicni instrumenti i samo najiskusniji investitori imaju konzistentnog uspjeha s njima.
Za veliku vecinu S/L i trailing S/L i conditional orders i bucket orders (IALGO trading) su dostatni instrumenti i neprerizicni za kontrolu gubitaka.
Negdje sam procitao da je nesto manje od 10% investitora uspjesno u investiranju,a kod opcija 2-3%.
Ja trgujem ponekad WARRANTIMA i moram priznati da su to izrazito rizicni instrumenti s kojima mozete bukvalno izgubiti cijeli ulog u trenutku.

@bisakovi

Nije istina. Opcije kod ozbiljnih investitora služe kao hedge glavne pozicije upravo da se rizik minmalizira, POSTOJE 1000 razlicith opcijskih strategije, ovisno ko sta voli i trazi od marketa, naravno manje pismeni mogu trgovati opcijama kao da su lottery tickets, kupovati far out of the money naked callove/putove i ici kontra “grka”, odnosno thete i nadati se jackpotu.

Otprilike kao da citam brazilca koji mi na portugalskom objasnjava o trzistu secera. A portugalski neznam…

Rastimo zajedno...

@bisakovi

Nije istina. Opcije kod ozbiljnih investitora služe kao hedge glavne pozicije upravo da se rizik minmalizira, POSTOJE 1000 razlicith opcijskih strategije, ovisno ko sta voli i trazi od marketa, naravno manje pismeni mogu trgovati opcijama kao da su lottery tickets, kupovati far out of the money naked callove/putove i ici kontra "grka", odnosno thete i nadati se jackpotu.

Tako je -opcije sluze da se rizik minimalizira ,ali istovremeno i dobitak se ogranicava,zar ne?
Opcije u smislu u kojem vi pisete su za velike lotove dionica i velike vrijednosti,za fund menagere velikih fondova ,Buffeta i sl.
Tocno je da postoji veliki broj opcijskih strategija,ali zar Vi stvarno mislite da ovi “nasi forumasi” mogu “vani”trgovati opcijama i warrantima i da budu uspjesni?
ZSE je “mala bara puna krokodila”,a Dow,Nasdaq,Nikkei,Shanghai i slicne burze su “veliki oceani puni grabljivica” koji jedva cekaju “novake” da ih ogule.
Ja znam samo jednog uspjesnog investitora Njemca sa opcijama koji iskljucivo zivi od toga i dionica vec 20 godina i zivi u Bangoku.

Problem je rujan i urod repe u eu. Zbog toga su sad opcije u secer, pogotovo sudzucker, dosta rizicne (tek mi sad palo na pamet). Swing moze biti na jednu ili drugu stranu prilicno velik. Zato kazem da je ona tvoja prva opcija mozda najpametnija

@bisakovi

Nije istina. Opcije kod ozbiljnih investitora služe kao hedge glavne pozicije upravo da se rizik minmalizira, POSTOJE 1000 razlicith opcijskih strategije, ovisno ko sta voli i trazi od marketa, naravno manje pismeni mogu trgovati opcijama kao da su lottery tickets, kupovati far out of the money naked callove/putove i ici kontra "grka", odnosno thete i nadati se jackpotu.

Tako je -opcije sluze da se rizik minimalizira ,ali istovremeno i dobitak se ogranicava,zar ne?

[/quote]

Ne, upside moze ostati neogranicen/moze se ograniciti. Ovdje ima toliko opcija ulaganja, da svakom tko misli ozbiljno trgovati ili jednog dana ziviti od ovoga trebao bi dublje uci u materiju.
Jedinih par strategija gdje se upside ogranicava, a da su primjereni tzv, malim investitorima su prodani callovi/putovi kada se vec ima underlying asset , collar i vertical bull/bear spreadovi.

Da pojednostavnim na primjeru, recimo kad bi na zse se moglo trgovati opcijama, ako netko zeli uci u viro long jer misli da ce npr kroz 6-12 mjeseci doci do oporavka. Kupi 100 komada viro po 110, kupi zastitu u vidu jedne put opcije na strike 110 koja dospijeva npr. za 12 mjesec 2018 i nju plati po 5 , sto znaci da je slozio trejd u kojjem maskimalno riskira 5 bodova dole,( premija koju je platio), odnosno maksimalan rizik mu je ogranicen na ekvivalentu viro 106 kuna. A ako viro naraste 100% , opet ce zaradati 100% jer ima dionice, umanjeno za 5 kuna sto je platio premiju jer ce opcija istjeci bezvrijedna. Ako viro padne na 50 on ima pravo prodati svojih 100 dionica po 110 m pa mu je cijeli gubitak samo 5 bodova( sto bi na zse iznosilo 5×100-500 kuna) koliko je platio premiju. I ovo je najjednostavniji primjer, ali da ne zagusujem temu vise, oko necega sto i ne postoji na zagrebackoj burzi.

New Report

Close