Zar mislite da je rezerva od 49 milja velika uz svjetske potrebe od 180 milja?To je samo 3,5mjeseca. Po meni jako malo.
Npr neka prirodna katastrofa i sto onda?
Po vama najbolje da nemamo secera,mesa,kruha,….
Toliko ste puni sebe i napuhani da bi vas netko trebao ubosti iglom.
Gdje je link?? Ja svoj mogu postati odmah.
Zalihe secera su uvijek kroz povijest bile na razinama cca 1/4 do 1/3 jedne godisnje svjetske proizvodnje i to lako mogu dokazati. A ta proizvodnja raste zadnjih 100g kao i potrosnja.
Nadalje zalihe 2014/15 su bile na skoro istim razinama gdje i ove danas.
Evo u privitku graf. A kolega Alias nece postati kao i obicno veliko nista.
A glede viska samo ove godine on nije veci od 6MT. A ni toliko.
Tko sad laze kolega i ne zna.
Ma nevjerovatno je koliko neistina iznosite
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/dashboards/sugar-dashboard_en.pdf
ako laze europski statistički ured, lazem i ja. pod world sugar balance
O kakvom visku pricate kolega Bisakovi?
Pa sasvim je normalno da postoje i rezerve u skladistima za slucaj da sezona podbaci.
Npr dogodine El Nino i fali 10MT secera. A svijet treba secer. To je sve normalno. A cijene se ciklicki mijenjaju.
Prosli izvjestaj je bio plus 19 milja. Cak su i kratkorocne i dugorocne obveze smanjene.
Cim se u seriji dogodi vise ovakvih zelenih izvjesca onda ce i cijena biti daleko visa.
E sad dok su kupili veci paket dionica to kaze sve. Ocekuje se rast cijena secera.
Koliko sam shvatio,cijeli vas optimizam se zasniva na elementarnim nepogodama tipa “El Nino” koje bi se navodno trebale dogoditi u Brazilu u buducnosti?Naravno, da ja smatram da je to potpuno pogresan pristup .U Aziji postoje ogromni kapaciteti za povecanje ove proizvodnje i idealne klimatske prilike,a proizvodnja je relativno jednostavna i secerna trska uspjeva i na onim terenima gdje druge kulture ne uspjevaju.Dakle,smatram da kratkorocno nema razloga za optimizam vezano za povecanje cijene secera.
Takoder smatram da je cijena ove dionice precjenjena u odnosu na druge (daleko vece) proizvodace secera u svijetu i da ima osnova za daljnji pad cijene.
Gospodin remorker ne shvaca da je kina, kao najveci uvoznik, povecala cijenu secera na oko 900$ po toni. To ce samo tjerati seljake da jos više sade i smanje potrebu za uvozom. Dogodi li se el nino, a po kartama sam ja davno gledao da bi se mogao dogoditi u sezoni 2019/2020, će smanjiti proizvodnju trske u indiji (zbog suše) tek najmanje sljedeće godine u 12 mj. Znaci jos godina i pol dana. Ja ne kazem da se nece dogoditi rast secera kad tad, ali samo govorim da zurbe za ulazak u njega ili dionice uopće nema. Ljeto je za sad i u hr super pogodno, jer se zbog kasnje sadnje, a u slučaju suše, mogla dogoditi katastrofa. Kiša lijepo pada i pomaze repi. CEO sudzuckera kaže da, iako su i oni krenuli s kasnom sadnjom, su prinosi iznimni. U francuskoj isto. Etanol je u brazilu počeo padati kao kruška, jer su tankovi 70% puni. Previše ga se proizvodi, pa ga nema tko trošiti. S padom njegove cijene, a jačanjem dolara, ponovo je moguce da se šećerane odluce za secer. To što je dolar prema realu oslabio 2%, nakon rasta od 20%, je sasvim normalno. Vi, kao najkvalitetniji tehničar ovdje, to morate znati. Indija je vratila trecninu duga seljacima, pa se i oni lagano postali zadovoljni i nastavljaju sa pripremama za ovu sezonu. Ima toliko stvari koje ne idu u prilog cijeni secera da to nije normalno. Kupili ste dionice i normalno je da navijate da cijena raste. Ali iako ste najbolji i najbogatiji forumas ovdje, vrlo teško da će se to uskoro dogoditi. Kako ste iskusan investitor, vi samo strpljivo čekajte i lagano nadokupljujte po 2000 komada pri svakom padu cijene od 10kn. Sjecam se tamo negdje na 160-170kn kad ste mi govorili da nikako ne možete kupiti 10.000 komada jer ih jednostavno nema na burzi. Vidite kako ih ipak ima. Nekako se ipak moglo naci.
I još nešto, da vam ipak nekad dam za pravo, niste ni vi pogriješili sa zalihama. Vaš je problem što vi idete na chart, a ne po agencijama zaduženim za objavu podataka, a grafovi neki put znaju varirati. Isto kao i izvjesca. Od amerike, do indije, do europe i australije ćete naci različite količine završnih zaliha u svijetu. Razlog je jednostavan; nitko zapravo nema pojma koliko zaliha na skladištima uopce ima. Njima se, kao i s naftom, često manipulira. Odjednom nestanu, pa nastano, ovisno gdje veliki igraci zele da cijena ode. Tu svakako treba ubrojiti i vas.
I za kraj bi vas zamolio da me ne nazivate drukerom jer me to iskreno pogađa. Slaba sam srca i eto sinoc sam jedva zaspao. Stvarno nije u redu. Hvala i svako dobro. Tvoj Warren
I samo bih Vas još želio podsjetiti
Ok. Postavite link. I kad ga ne nadjete ne pisite vise. Moze?
Ako ste Vi u pravu ja ne pisem.
Iako sam svjestan činjenice da su vaši interni izračuni zaliha točniji od poljoprivrednih statističkih ureda EU, da li postavljanje mog linka sa zalihama znači da više nećete pisati, ili, pošto su podaci s navedenog linka potpuno netočni, vi nastavljate dalje u revijalnom tonu? Hvala
a kada je najteže, onda kreneš kupovati, naravno da nitko od nas ne može kupiti dno, možeš jedino računati na neefikasno tržište te da u promjeni ovog svega što je Alias nabrojao ukrcaš se na vlak, al ovako, meni se sve čini da će Viro preživjeti, i to u čak bi rekao slabo ožuljanom stanju…..a cijena sada je 23 mil eura, to je za njih stečajna cijena….
iz Q1 smo vidjeli da imaju problem s ovom cijenom i da i dalje samo gomilaju zalihe, Vlada će pomoći u skladišnom prostoru (Tolušić to riješio), svaki kvartal će biti borba s ovim cijenama…..
Remorker nemoj navlačiti više, imaš 400 komada, da vjeruješ u Viro i preokret cijene šećera, danas bi kupio 1000-2000 komada….tako da molim te nemoj više drukat i spamat temu dok ne budeš imao ozbiljnije količine u koje se kuneš već 6 mjeseci
Ma ja stvarno vjerujem da ce secer kad tad okrenuti. I ja pratim, ali sudzucker. Viro mi je prerizican. Lako je kad kupujes dionice za sebe, ali kad moras kupovati i drugima, onda je to drugi par rukava. Jer sudzucker je i ovaj kvartal poslovao s dobiti, ali ne od secera, nego od juiceva, smrznutih pizza, etanola i ostaloga. Viro ima samo šećer. Tko zna koliko ovako stanje može potrajati, a sudzucker daje i 3,75% dividendni prinos. Kad secer jednom krene rasti, sudzucker će napraviti 100%, dok ce viro, ako prezivi, napraviti 500%. Ali uzmemo li Sharpov omjer, kojem je u brojniku prinos, a u nazivniku rizik, ja ću sigurno ostvariti bolji rezultat. Nije samo prinos bitan. Kad budete ulagali tuđe novce onda ćete shvatiti o čemu govorim. Dno nikad nisam tražio, jer ga je nemoguce uhvatiti. Ali da se sad treba zuriti s ulaskom, stvarno ne vidim razloga.
imamo li izvješće, reklo bi se po cijeni da nije loše, nego preloše, rekao sam vam da je Sladorana stjerana na 90 kn i onda ponuda po 160, zašto bi ovdje bilo drugačije, prilika je da se veliki riješe malih za sitne novce, očekujem ponudu za sve po 140kn uskoro
ovo je prava rasprava, ja bih volio da na svakoj temi ina jedan remorker i jedan alias, onda ovo ne bi bio forum, ovo bi bila škola.
tata alias ima napismeno to što priča u vidu invest analize, još prije godinu dana ja sam ljudima savjetovao da nabave to, kao ne treba mi, nikad nije kasno, za sitne pare uštedite velike pare. nisam u talu s aliasom, ali mi j ečovjek prištedo dobre pare i dobre živce i želim to ovdje reći. nema od tamburanja ništa, tržište šećera je ozbiljna znanost, treba ući unutra barem kao upućeni amater, a ne kao kauboj jimmy
ovo je prava rasprava, ja bih volio da na svakoj temi ina jedan remorker i jedan alias, onda ovo ne bi bio forum, ovo bi bila škola.
tata alias ima napismeno to što priča u vidu invest analize, još prije godinu dana ja sam ljudima savjetovao da nabave to, kao ne treba mi, nikad nije kasno, za sitne pare uštedite velike pare. nisam u talu s aliasom, ali mi j ečovjek prištedo dobre pare i dobre živce i želim to ovdje reći. nema od tamburanja ništa, tržište šećera je ozbiljna znanost, treba ući unutra barem kao upućeni amater, a ne kao kauboj jimmy
To vrijedi za normalne drzave u kojima se postuje zakon.
Za ZSE kladionicu je dovoljno imat srece.
A najpametniji su oni koji kladionicu izbjegavaju
A najpametniji su oni koji kladionicu izbjegavaju
– mislite li na agrokor ???
– I love this game.
Pozdrav !