Brazilski real probio liniju supporta. Dakle jacat ce u odnosu na dolar. Sto to znaci za secer? Nema prodaje ili sve manje i po prirodnom zakonu secer ce rasti.
Ja nisam rekao da je dogovorena cijena 400. Sjetimo se ne davno i cijene 700. Dakle islo je 2017.g. a cijene su bile i po 500 tada. Otud plus.
Naravno da se roba isporucuje. Otkaz snosi posljedice. Malo proguglajte.
Ali slicno nesto se radi i sa domacim kupcima. Upravo radi oscilacija cijena rade se ugovori i dogovorna cijena. Optimist sam jer sam u pola godine samo 2x kratko vidio Viro u centrima po 3.3 kn. Bilo je slicno i 2014.g.
Dakle nije bas sve crno kako cijena kaze. Dapace ispod 240kn nije ni trebalo. Ovo je diskont. Tako ja to vidim. Mezite dok ima jer nece jos dugo.
Nije to kladjenje vec vid osiguranja. Viro nije to radio na neprofitabilnoj cijeni sigurno.
Dakle to je u biti najbolja zastita kod naglih oscilacija.
Gledano u buducnost tko nam kaze da secer nece opet na 500 eura? Odakle to netko moze znati?
Puno faktora igra i zato smatram da hedganje i nije losa opcija.
Evo npr sada..kava u svijetu jeftinija nego ikad. A opet u centrima ne pojeftinjuje.
Zasto to kazem. Jer trenutni volumeni su ogromni. Nikad nisu bili toliki. Obicno se to dogadja na dnu.
da, ali netjko mora platiti račun – ako viro misli izvući više nego što bi u datom trenutku mogao prodati n aspotu, to netko mora platiti – ona druga strna tj.
a ta druga strna je usla u dil s virom oečkujući ne da izgubi, nego da zaradi, zar ne. a ne moze zaraditi ako od vira kupi po 350 usd, a cijena na spotu 320 itd.
jedno veliko kladenej, ali mislim da je alias to nesto i naprimjeru objasnjavao na primjeru nafte – proizvođači ipak malo bolje vladaju loptom nego mesetari i prekupci koji nerijetko postupaju kao krdo. moram iskopati taj aliasov post, poučan je.
Naplate se oni kroz shortove kolega.
Dakle ne mora nitijedna strana izgubiti. Obicno gube spekulanti.
Sta ovaj remorker buba ne bi ni aleksandar makedonski macem prerezao
kolega investimir. probajte najlakse sve ovo sam istraziti jer cete tako najbolje i nauciti. mozda vam je na nafti lakse. npr how to hedge oil. ili examples how to hedge oil. ili how oil companies hedge oil itd itd itd.
ja sad nemam vremena ali vam posaljem knjigu s primjerima ovih dana. moram je i naci gdje mi stoji
ha, ha, pa kako onda mi laici da naučimo nesto od remorkera kad on svojim primejruma iskune bavca u ocaj
slobo, nemoj nas vise braniti, svojom brigom ces nas sahraniti – balas
remorker, nemoj nam vise …. 🙂
evo nadoh od aliasa – to je poruka, ali daj i dat će ti se , neka narod koji ima uši čuje, tko nema, sam si je kriv
Kad se netko kladi short to znaci da ocekuje da ce cijene pasti i on zaraduje novac kad cijena secera, dionice, obveznice ili bilo cega padne. long je onaj koji se kladi da ce cijena određene robe, dionice ili obveznice rasti itd.. ako ja ocekujem da ce secer pasti na 350 eura, a sad je 500 ja cu uci short. Obrnuto vrijedi za long. Ako ocekujem da ce RIVP rasti ja cu kupiti te dionice LONG. Iako se ne kaze long jer se to podrazumjeva. Kad ides short ti zapravo posudujes tuđe dionice ili štovec i onda mu kasnije to moras vratiti. Ajmo na primjeru. Vi mislite da će RIVP rasti, a ja mislim da će pasti. Vi meni posudite dionice RIVP-a na 40kn. Ja automatski prodam te dionice i kupujem sebi nesto drugo. Recimo posudim i prodam 100 komada za ukupno 4.000kn. I nakon 6mj RIVP padne na 20 kn i ja zaradim. Kako? Pa ja kupim dionice na burzi odnosno te iste dionice (100 kom) za 2000kn i vratim vam 100 dionica. Moja zarada je razlika za onoliko koliko sam ih kupio i koliko sam ih prodao u pocetku. Vrlo jednostavno. Samo se to automatski radi na burzama vani i ja ne moram nista prodavati nego se automatski proda. Sta znaci da se pokriva prodaja? Ako RIVP ne padne nego nastavi rasti na 50kn i ja se prepadnem da će nastaviti rasti ja ponovo moram KUPITI RIVP da vam mogu vratiti 100kom i na taj nacin jos vise pojacavam kupnju sto dodatno jaca cijenu dionice. Sad ako je 100.000 ugovora za to da ce secer pasti, a secer krene rasti oni moraju kupovati secer da ga “vrate” od onog od kog su ga posudili i to jos vise jaca cijenu i onda opet ide kupnja drugih koji se prepadnu i tako brzo cijena poraste, jer svi ti koji su bili short moraju POKRITI svoj dug tj. vratiti posudene dionice, robu ili bilo sto.
budući je viro u ovakvim poslovima, a mi smo u ili oko vira, a ne znamo puno ili nista o takvim poslovima, evo doprinosa, sva prava pridržana naravno 🙂
🙂 sad cu vas jos vise zbuniti, ali ono o čemu smo jucer i danas pisali nije baš ovo gore o čemu ste me citirali 🙂
ima neka poveznica, ali nije isto sto i hedgiranje ili futursi
ne, ne, znam da nije isto, to svakako razumijem, razumijem i tehničko to, jedino ne dokucujem svu silinu imolikacija kad recimo tisuce proizbodaca ili tisuce špekulanata krenuti otvarati ili zatvarati short pozicije
ovo sam posata jer je to lekcija br 1, dakle osnove, a onda dolaze više operacije
ipak, meni se čini, svatko tu svakoga pokusava nadmudriti, ii barem nadmudriti budućnost, jer novac ne pada s neba, ako ne kome ide u dzep, nekome mora iz dzepa. uopće , vrlo je blizu pameti da proizvodaci secera mesetare secerom jer dosit atk im ablji uvid od njih, pogotov ako imaju skolovane mlade lavove verzirane u medunarodnim trzsitima