VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

op, 126 čuna – padaju rekordi.

remorker, vaše najave nikako da dođu na svoje – svaka pozitivna najava biva popraćena negativnim posrnućem nadolje. ili ja nešto krivo tumačim?

=4. 07. je rasplet Agrokora – kakav-takav. ajde da svi prodišemo tada barem malo pa da svim dionicama bude barem malo bolje jednom kad tog otrova više ne bude.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

agrokor je sada psihološki problem, ne više toliko materijalni. to je otrov koji truje sve sto dode u doticaj s njim

ja samo zelim da taj otrov bude odtranjen, kako god, i da viro i druge dionice budu napokon opet vrednovanje po tekućim rezultatima i po bližim i daljim izgledima. više od godinu dana plivao u kaljuži i ni viro nijedna druga dionica ne mogu se otrgnuti tom gravitacijskom polju. ne mpomazu ni izvjesca, ni rezultati, , ni preuzimanja, čak ni divka.

@Remorker
A zasto danas -5%?

Nema nikakvih losih vijesti. Jos 1 dobra sezona u Indiji, u

dobra sezona u indiji je NAJGORA MOGUĆA VIJEST – dok indija ne omane, nama ne sovane

Ne bi se slozio kolega Investimir. A evo zasto. Indija je proizvela nepuna 32MT. Potrebe Indije su 25MT. Po odluci vlade 3MT ide u rezerve a 1.5MT se uskoro izvozi u Kinu.
Dakle radi se o 2.5MT viska u Indiji a to nije strasno jer i njihova potrosnja moze biti iznad 25MT. Osim toga Indija sad stimulira i etanol i ima tu deficit pa ce i taj visak 2.5MT nestati.
Dakle istinski problem je Brazil i zato oni pumpaju u etanol.

dna na 20 MT, vršak na 32 MT – strašna amplituda.

Sad su tamo monsuni. Ako oni podbace, ako bude suho i toplo, pun ašaka brade. Ako i u EU bude suho i toplo, još više šaka brade.

Salb monsun i besparica indisjkog seljaka kojemu tamošnji ivice ne plaćaju redovito – to nam treba

Zato Brazil smanjuje secer i pumpa etanol na rekordne razine. A i proizvodnja ce imati pad sa 36MT na ispod 29MT ove godine.
Ali cinjenice su da Brazil ima potrosnju 12MT a proizvodi 30MT. I taj kolac njegov mora pasti znacajno.
Glede Vira..vrijedi barem 350kn po dionici a cijena 126kn. Ne moze to tako dugo po pravilima burze i primjera iz proslosti.
Ja krecem u 2 krug shopinga i sad cu nastojati dok pratim gledalicu nadvisit svakoga na kupnji barem za 1kn.
Meni pocinje 2 faza shopinga.

Indija ima kontuinranu proozvodnju cca 25-28MT. A 2g je podbacila na 24 i 20 MT. Al generalno oni proizvode 26-27MT najcesce.
Oni stvarno nisu problem po meni.

Svakako da odnos ponude i potražnje na globalnoj razini utječe na cijenu šećera. Medjutim, zanemarujete odnos ponude i potražnje u EU. Zašto je on u tolikom neskladu i zašto proizvodjaci repe i dalje povećavaju proizvodnju?

Očito nastoje kompenzirati pad cijene povećanjem proizvodnje i prinosa i izvozom van EU. I solidnom geografskom diverzifikacijom, ali na prostoru EU. Ne možete gledati šećerane izdvojeno od proizvodjaca repe. Šećerana bez proizvodne baze su osudjene na brzu propast.

Secer ne trpi visoke transportne troškove i zato mi se rasprava o Indiji, Brazilu i etanolu cini dosta deplasiranom.

Indija ima kontuinranu proozvodnju cca 25-28MT. A 2g je podbacila na 24 i 20 MT. Al generalno oni proizvode 26-27MT najcesce.
Oni stvarno nisu problem po meni.

Oni nisu problem, je li. A kad oni omanu, šećer ode u nebo – pogledajte 2008, pogledajte 2016 – Indija je bila ta koja je poslužila kao okidač, ne Brazil. Tako da držimo mi lijepo palčeve Indiji, a ne Brazilu

Po onome sto citam Brazilske secerane ce neke zatvoriti..fokus vecinom na etanol. A proizvodnja ce drasticno pasti. Sto je bitno tko koliko…bitno je da ode visak a sve se razvija u tom smijeru. K tome transport i uvozne kvote su tolike da Indijci i Brazilci ne mogu pratiti EU.

Po meni na dugorocnom grafu radi se inverted h$S
Ovaj tjedan ili najkasnije slijedeci bi trebalo krenuti na put prema 14 usda
A dugorocno ako se potvrdi i puno vise.

New Report

Close