A i prvi kvartal, kad se izbace ostali financijski prihodi koji su neobično odskočili ovaj kvartal, vjerojatno zbog nekog hedge-a ili neke terminske transakcije, Ebitda je bila oko nule. I to je čak bilo i lošije nego u isto vrijeme lani, gledajući čisto operativnu profitabilnost.
Istina.Al lani je cijena bila 440kn a sad je 160kn.
Ocekujem rast paralelno sa rastom cijene secera prema 270-280kn.
Kolega Investimir pravac je promijenjen i ide se gore. A lijepo sam rekao nece ispod 130kn i kupujte. Bas kao i na Podravci kad sam pisao na 250kn i rekao da kupujem.
Izvjesce je zeleno makar nije lako gledati kolegi Investimiru i put prema 270kn je otvoren. Pa se sad cudite zasto raste.
Uostalom i pad od 240kn prema dolje je ostvaren na malim prometima.
Oko 220kn cemo ugledati milijunski promet uskoro.
Prijenos znanja u segmentu proizvodnje šećerne repe je posebno važan. To je bilo vidljivo već u 2017. g. a
nastavit će se i u idućem razdoblju gdje se očekuje daljnje unapređenje potencijala koji postoji kod domaćih
proizvođača. Očekuje se da će suradnja s vodećim proizvođačem repe u EU također otvoriti putove ka
povoljnijem financiranju, što uključuje i već započeto korištenje platforme za fzv. ‘hedging’ prodaje i kupovine
na londonskoj i njujorškoj burzi tijekom 2017. g., odnosno poslovanje na globalnim tržištima. Putem ove
suradnje tražit će se prilika I za moguće akvizicije na regionalnim tržištima što bi trebalo osigurati dugoročno
održivi rast Društva.
zna li netko što to oni točno rade – jel to oni preprodaju šećer u londonu i new yorku – kupim jeftino, prerodam skuplje.
A i prvi kvartal, kad se izbace ostali financijski prihodi koji su neobično odskočili ovaj kvartal, vjerojatno zbog nekog hedge-a ili neke terminske transakcije, Ebitda je bila oko nule. I to je čak bilo i lošije nego u isto vrijeme lani, gledajući čisto operativnu profitabilnost.
Istina.Al lani je cijena bila 440kn a sad je 160kn.
Ocekujem rast paralelno sa rastom cijene secera prema 270-280kn.
[/quote]
Ja mislim da ti ne razumijes da secer moze rasti, a Viro ne mora. Poslovanje Vira je dosta slozeniji proces i rizicniji od kratkorcnog kretanja cijene secera.
Koliko si angaziran oko pisanja glede cijene Vira pokazuje da si sav van sebe jer zapravo ne razumijes da na ovako nelikvidnom marketu gadjanje dna je ravno gadjanju muhe u letu prackom. A i ne znam cemu toliko razbacivanje brojevima. Koliko si ih vec nabrojao, od 100 do 800, tesko da mozes promasiti. To valjda pises da uvijek mozes napisati, jesam vam rekao?
Predlazem ti da se toliko ne mucis ovdje i da se previse ne sekiras.
Prijenos znanja u segmentu proizvodnje šećerne repe je posebno važan. To je bilo vidljivo već u 2017. g. a
nastavit će se i u idućem razdoblju gdje se očekuje daljnje unapređenje potencijala koji postoji kod domaćih
proizvođača. Očekuje se da će suradnja s vodećim proizvođačem repe u EU također otvoriti putove ka
povoljnijem financiranju, što uključuje i već započeto korištenje platforme za fzv. 'hedging' prodaje i kupovine
na londonskoj i njujorškoj burzi tijekom 2017. g., odnosno poslovanje na globalnim tržištima. Putem ove
suradnje tražit će se prilika I za moguće akvizicije na regionalnim tržištima što bi trebalo osigurati dugoročno
održivi rast Društva.
zna li netko što to oni točno rade – jel to oni preprodaju šećer u londonu i new yorku – kupim jeftino, prerodam skuplje.
Ne oni vjerojatno terminski prodaju secer i pritom se hedgiraju pomoću nekog oblika futuresa.
http://www.theoptionsguide.com/sugar-futures-short-hedge.aspx
To im može smanjiti potencijalne gubitke, ali samo ako se zaključaju na “pravoj cijeni” i onda kad cijena krene gore nemaju hedge. Uglavnom, oni se mogu zaštiti od volatilnosti na cijeni šećera (iako se oni štite defacto samo od tržišnih rizika, a ne i ostalih rizika), al se ne mogu zaštiti od nerentabilnosti proizvodnje šećera. A trenutno je to popriličan problem svih domaćih proizvodjaca šećera.
Prijenos znanja u segmentu proizvodnje šećerne repe je posebno važan. To je bilo vidljivo već u 2017. g. a
nastavit će se i u idućem razdoblju gdje se očekuje daljnje unapređenje potencijala koji postoji kod domaćih
proizvođača. Očekuje se da će suradnja s vodećim proizvođačem repe u EU također otvoriti putove ka
povoljnijem financiranju, što uključuje i već započeto korištenje platforme za fzv. 'hedging' prodaje i kupovine
na londonskoj i njujorškoj burzi tijekom 2017. g., odnosno poslovanje na globalnim tržištima. Putem ove
suradnje tražit će se prilika I za moguće akvizicije na regionalnim tržištima što bi trebalo osigurati dugoročno
održivi rast Društva.
zna li netko što to oni točno rade – jel to oni preprodaju šećer u londonu i new yorku – kupim jeftino, prerodam skuplje.
Hedge je uobičajena zaštita kod proizvodnje sirovina,popularno kod proizvođača nafte posebno, to može biti odlično ako si npr hedgiran na 100$ a cijena šećera,nafte itd na 70$.
Ako je viro tek sad započeo sa tim debelo kasni jer ima gubitke i na ovim cijenama,a valjda očekuje da će cijene biti još niže.
Ukratko,hedge može biti dobar i ne mora,posebno ako cijena odleti na 200 a ti hedgan na 100,zato se samo dio proizvodnje “zaštićuje”.
razbijate glavu nepotrebno…nakrcali su 2017, da “kao” u 2018 imaju clean start…
druga stvar je da imaju toliko zaliha, da secer curi izvan van satora za vjencanja….
jedina pomoc je ovdje cijena secera i drzanje tekuceg CF iznad vode…
bit ce sve to ok, samo je pitanje vremena
To će biti super secer koji je tak brižno uskladišten. Vidim nitko se ne bavi onim najbitnijim, kašnjenjem sjetve i lošim agrotehnickim uvjetima na terenu.
https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/neki-poljodjelci-odustat-ce-od-sjetve-secerne-repe-9140
Ovdje ima još nešto – ako je cijena sad a 370 eura i ako oni knjize po toj neto uztrzivoj cijeni, a n e po trošku zaliha, to znači da im je proizvdonja iznad 30 eura i to dosta jer ipak su 100 milja srezali zalihe.
Viro dakle proizvede po 390 ili 400 eua tona – samo iznad toga je profitabilan. ako ja to dobro vidim
Je, za pad Vira je bio zaslužan pad cijene šećera, al za rast će morati biti zaslužna dostatna proizvodnja koja će uposliti glavninu proizvodnih kapaciteta, dobar prinos uz zadovoljavajucu digestiju i oporavak cijene šećera na regionalnom i svjetskom trzistu. Ovdje pojedinci i dalje ne razumiju da se tržište otvorilo i da je to dalo poticaj povećanju proizvodnje i da se ista neće uravnotežiti zato sto će ratari sad najednom zaključiti da to tako ne ide i da se ne isplati. Da bi se to uravnotezilo potrebno je dulje vrijeme i specifične okolnosti. Sa stajališta velikih šećerana nije samo bitan profit već tržišni udjel jer je on bitnija komponenata od cijene na dugi rok. Većina vas gleda ovdje cijenu commodity-a, a ne gleda ono čime se firma stvarno bavi, ugovaranjem proizvodnje šećerne repe i preradom u finalnu sirovinu odnosno proizvod. To je core biznis Vira, a ne trgovina šećerom jer Viro nije trgovac šećerom. Zalihe će se potrošiti i rasprodati po nekim cijenama, za novu rundu poslovanja trebat će ponovno zasijati, otkupiti i preraditi šećernu repu i to je proces koji ovisi o brojnim čimbenicima i rizicima, a ne samo tržišnom riziku cijene šećera. Viro nosi dosta duga u knjigama, a taj dug će trebati najprije dijelom refinancirati, a nakon toga i nastaviti uredno otplaćivati. Pogledajte bilješku 30 i vidjet ćete da je neto dug u odnosu na 2016. godinu porastao sa 90 na vise od 160%. Sto to znaci za kreditni rizik?
http://zse.hr/userdocsimages/financ/VIRO-fin2017-1Y-REV-K-HR.pdf
Pogledajte i strukturu prihoda sa pojedinih tržišta u 2017. godini i vidjet ćete da su se prihodi s EU tržišta drastično smanjili, a da je prodaja usmjerena prema nekim novim tržištima. I da je jedino stabilno ostalo domaće tržište koje očito kasni sa uskladbom cijene sa spot marketom jer se pretpostavljam posluje preko komercijalnih ugovora koji imaju ugradjene neke zaštitne mehanizme.
Da skratim priču, Viro će da bi ovu godinu poslovao stabilno morati postići mnogo vise svega nego u prethodnim godinama i minimizirati mnogo vise rizika na koje ne može izravno utjecati nego im se može i mora prilagoditi. Trenutno je firma u Safe-modu i nastoji se sto vise razduziti jer je menadžment očito procijenio da bi se mogli naći ako se ovako nepovoljni trendovi nastave, u škarama financijske poluge odnosno nepovoljnog omjera kapitala i duga. Dakle, nekakvo bezvezno mantranje oko cijene šećera i izvlačenje direktne poveznice s cijenom dionice Vira je beskorisno dok god Viro ne proizvodi secer rentabilno odnosno dok mu proizvodna cijena ne pokriva troškove proizvodnje finalnog proizvoda. Hedgiranjem se može zaštiti cijena zalihe, al se ne može štititi od gubitaka na samoj proizvodnji.
Ljudi cinjenica je da je pad bio neutemeljen…dionica je zakucana ispod 200 kn jer se ocekivao komatozan izvjestaj a na kraju ovi ubiljeze zescu dobit. Po meni ide se na razine preko 200 kn a kad se rijesi agrokoka ide i mnogo vise.
Ljudi cinjenica je da je pad bio neutemeljen…dionica je zakucana ispod 200 kn jer se ocekivao komatozan izvjestaj a na kraju ovi ubiljeze zescu dobit. Po meni ide se na razine preko 200 kn a kad se rijesi agrokoka ide i mnogo vise.
Dobit je samo iz razloga jer su prosle godine umanjili vrijednost zaliha pa kao sada ispada da su zaradili jer je prodajna cijena veca od nabavne cijene zaliha, medjutim nabavna cijena je umanjena za onaj otpis u 4Q pa se tesko moze rec da je to sada nabavna cijena.