Ima neko link ili neke podatke koliko je zasada posijano repe po državama EU u 2018 za sezonu 2018/2019?
Ne da nije dobro, nego je kriminalno……a to je po meni samo prilika….teško da će Viro propasti, a i ako propadne, za mene risk reward je čisto Ok
Znam kako je situacija u HR. Ali vani je mehanizacija bolja,neznam dali su polja u sličnom ili boljem stanju…
Gotovo u cijeloj EU sjetva kasni nekih 3 tjedna u odnosu na optimalno. O kolikim se površinama radi i dali je došlo do smanjenja istih, teško je još uvijek reći. U Hrvatskoj bi po zadnjim informacijama trebale biti smanjene između 15 i 20 % !
Tek smo imali 1 negativno izvješće….a u zadnjih 10g. odnos
dobiti i gubitka je samo +180milijuna dobiti.
K tome upitna je i Indijska proizvodnja kako prenosi business.
Jer nema logike da bude 29,5 MT (uz potrošnju u Indiji cca 25MT) uz
toliko proizvedene trske.
Evo malo više u članku, čekaju se službeni podaci Indijske vlade.
Vaš link …
A i IBEF državna Indijska organizacija predviđa 27,2 MT
što je daleko manje od 30 MT kako pišu neki listovi i obmanjuju.
Sugar production in India is expected to reach 27.2 million tonnes in 2017-18 season (October-September).
Vaš link …
[/quote]
India has produced 29.9 million metric tonnes sugar as of April 15 during the current October-September 2017/18 season, the Indian Sugar Mills Association (ISMA) said on Tuesday, according to India’s IANS news agency.
“Sugar production in the current season up to April 15, has crossed the expected levels and the Indian sugar industry has already produced 29.9 million tonnes,” ISMA said in a statement, adding that, “the actual sugar production up to April 15 is already 5 million tonnes more than the estimated sugar consumption for the whole season up to September 30”.
Out of the total 524 sugar mills which operated in the ongoing season, 227 were crushing sugarcane as on April 15, it said.
The major producers — Maharashtra, Uttar Pradesh and Karnataka — have so far produced 10.498 million tonnes, 10.48 million tonnes and 3.63 million tonnes, the data showed.
“Since 227 sugar mills are still crushing sugarcane, there will be a further addition to the stocks which will only increase the surplus sugar availability over and above the domestic requirement,” the statement said.
The association further said that due to the high stocks, the market price of the sweetener across the country is lower by around INR8 (US$0.12) per kilogram than the production cost.
According to ISMA, sugar mills have been unable to pay cane prices to farmers due to the depressed sugar prices.
“As on March 15, the cane price arrears reported to the government was already over INR180 billion across the country. Since the sugar prices have only fallen from therein, the cane price arrears would have crossed INR200 billion, which would be the highest ever at this time in any of the past seasons.”
Cijena pala na 369…najnize ikada. Ocekuje se blagi oporavak cijene srednjerocno…
Mene zanima koji ce biti utjecaj Agrokora na cijelu ovu situaciju. Tesko da ce Viro na sve ovo proci lišo.
Gotovo u cijeloj EU sjetva kasni nekih 3 tjedna u odnosu na optimalno. O kolikim se površinama radi i dali je došlo do smanjenja istih, teško je još uvijek reći. U Hrvatskoj bi po zadnjim informacijama trebale biti smanjene između 15 i 20 % !
http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/zbog-kisovitkog-i-hladnog-ozujka-proljetna-sjetva-kasni/168411/
http://www.glas-slavonije.hr/360530/7/Neki-poljodjelci-odustat-ce-od-sjetve-secerne-repe
Evo jedan dobar pregled
https://www.sucden.com/media/1396/sucden-quarterly-market-report-february-2018.pdf
Ak ti stisnu dokap ili neku varijantu predstecajne, onda ćeš gledati “dva-tri puta” niže cijene. I to nakon dokapa.
Nijedna kriza u seceru nije potrajala duze od 2g. Rast cijene iza je bio troznamnekasti.
Vec sam pisao kako su prometi mali jer je top10 na 92%. Ja sam javno napisao da sam mezio 150-165kn. Prosjek 159kn i da sam usao 10% planiranog i da ne vjerujem da cu na dnu pokupiti ciljanu kolicinu od 2000kom jer nece toliko se prodati. Rekao sam i da sam mezio dovoljno na skali 155-165kn i rekao ajmo skala dolje da nastavim meziti. U 5mj. krece rally 70% rasta. Jos 1 pad iza toga i dugorocni rast. I da. Potrajat ce 1.5g. i Viro ce izdrzati bas kao i ATPL. A svi znamo sta je slijedilo na Atpl nakon 100kn.
Dno me ne zanima u smislu hoce biti 114kn ili 131kn. Al znam da je sigurno tu i da gore ne moze.
Ono dobro su stabilna firma i vrhunska organizacija. Proizvodjaci repe do 2020g imaju bonus od EU pa mogu davati i jeftinije dosta. K tome Francuzi su unutra.
Cak i ne vjerujem u dokap da ce biti potreban.