Bilo kako bilo, u sezoni 2018/ 19 nas opet čeka višak. Nije važno je li višak 4 ili 5 miljuna tona, opet je višak. A što višak čini, to smo imali priliku vidjeti untarg godinu dana.
Nažalost, to j etako kod šećera – jedna godina je nedovoljno vremena za raščistiti višak, najmanje dvije, nekad čak i tri.
Proje
kako znate da nas čeka višak?
[/quote]
Ne znam, samo zaključujem po tome ŠTO JOŠ NITKO NI NA JEDNOM KONTINENTU NIJE NAJAVIO MANJAK ILI BAR RAVNOTEŽU.
jA BR NISAM USPIO NAĆI TAKO NEŠTO. aKO IMA, SAMO DAJTE, IZVJESITE OVDJE.
[/quote]
Projekcija,procjena,mislim da ćemo,najavljujem za sezonu…koliko bi aktuari izračunali tu postka rizika?
[/quote]
A dobro, vi onda nabavite jendu dobru kristalnu kuglu pa ulažite po njoj.
Ja ću pješke, sa procjenama i prognozama.
Bilo kako bilo, u sezoni 2018/ 19 nas opet čeka višak. Nije važno je li višak 4 ili 5 miljuna tona, opet je višak. A što višak čini, to smo imali priliku vidjeti untarg godinu dana.
Nažalost, to j etako kod šećera – jedna godina je nedovoljno vremena za raščistiti višak, najmanje dvije, nekad čak i tri.
Proje
kako znate da nas čeka višak?
[/quote]
Ne znam, samo zaključujem po tome ŠTO JOŠ NITKO NI NA JEDNOM KONTINENTU NIJE NAJAVIO MANJAK ILI BAR RAVNOTEŽU.
jA BR NISAM USPIO NAĆI TAKO NEŠTO. aKO IMA, SAMO DAJTE, IZVJESITE OVDJE.
[/quote]
Projekcija,procjena,mislim da ćemo,najavljujem za sezonu…koliko bi aktuari izračunali tu postka rizika?
[/quote]
A dobro, vi onda nabavite jendu dobru kristalnu kuglu pa ulažite po njoj.
Ja ću pješke, sa procjenama i prognozama.
[/quote]
Naravno da budem. A vi nastavite gatati na temelju PROCJENA
evo nas na 140. prije no što sam pretpostavio.
izgleda moje prognoze i nisu tako li-la. nisu bas kriustalna kugla, ali nisu ni li-la.
@Investimir… i ostali,
Mislim da stvarno pretjerujete sa svojim prognozama jer ste potpuno zagadili temu. Očito neki imaju nekakav problem s ovom dionicom, pa se sad piše sve i svašta.
Ja osobno ne vjerujem u profitabilan šećer u RH jer mislim da je to prošlo svršeno vrijeme. Sve je bilo dobro dok je EU imala kvotni režim i zaštitnu cijenu te uvozne carine. Kad je krenula liberalizacija tržišta, cijena se raspala. Zapravo, domaće šećerane u odnosu na svjetsku cijenu šećera nisu nikad bile konkurentne.
No, ostavimo to sad postrani. Mislim da nema potrebe da se producira 90% postova na temi kojima se ne kaže ništa novo sto već ne znamo i koji uglavnom služe osobnom prepucavanju. Stvaraju se stalne nepotrebne tenzije jer oni koji su u papiru tesko podnose kritike, a još teze gubitke, a oni koji nisu ili su bili i popusili dolijevaju ulje na vatru. Zato se lijepo svi skupa skulirajte i pišite o konkretnim stvarima vezanim uz šećer i Viro, a ne tko je prvi počeo i čiji je veći.
evo nas na 140. prije no što sam pretpostavio.
izgleda moje prognoze i nisu tako li-la. nisu bas kriustalna kugla, ali nisu ni li-la.
Rušenje cijene dionice na ZSE nije nikakav problem,teoretski se možete udružiti sa nekoliko računa i pomalo spuštati na možda i 50 kuna,usput će vam prodati svoj dio netko ih ima ali baš i ne prati situaciju..itd
Nagradno pitanje zasto ce Viro narasti do 260-280 kn do kraja svibnja?
Molim kolegu Investimira da prati vijesti i dobro promisli sto je kljucno za cijenu u narednih 30 dana.
Prije 15 dana sam postao da je dno šećera na 330E, i to je to za iduće 3.g. Slijedi RAST koji će biti brz.
Opet nagradno pitanje ZAŠTO? Što ne vidite u slici kolega INVESTIMIR?
Zašto napominjem da je sredina ili kraj travnja KLJUČNA?
Hoće li VIRO biti na 115, 125 ili 140kn gdje će biti dno, baš me i ne zanima.
Jer znam gdje će uskoro krenuti.
Ponavljam: PRATITE VIJESTI OD PROŠLOG TJEDNA PA JOŠ 20-25 DANA.
ovaj remoker je tako pametan. pošaljite nam sliku molim da ju mozemo drzati kraj kreveta da se divimo i kad lijezemo i kad ustajemo.
@Investimir… i ostali,
Mislim da stvarno pretjerujete sa svojim prognozama jer ste potpuno zagadili temu. Očito neki imaju nekakav problem s ovom dionicom, pa se sad piše sve i svašta.
Ja osobno ne vjerujem u profitabilan šećer u RH jer mislim da je to prošlo svršeno vrijeme. Sve je bilo dobro dok je EU imala kvotni režim i zaštitnu cijenu te uvozne carine. Kad je krenula liberalizacija tržišta, cijena se raspala. Zapravo, domaće šećerane u odnosu na svjetsku cijenu šećera nisu nikad bile konkurentne.
No, ostavimo to sad postrani. Mislim da nema potrebe da se producira 90% postova na temi kojima se ne kaže ništa novo sto već ne znamo i koji uglavnom služe osobnom prepucavanju. Stvaraju se stalne nepotrebne tenzije jer oni koji su u papiru tesko podnose kritike, a još teze gubitke, a oni koji nisu ili su bili i popusili dolijevaju ulje na vatru. Zato se lijepo svi skupa skulirajte i pišite o konkretnim stvarima vezanim uz šećer i Viro, a ne tko je prvi počeo i čiji je veći.
O tome i pišem untarag 9 mjeseci, samo nitko nije htio slušati, nekima i sad teško ide.
svaku vijest koju nadem ja postam i domaću i stranu, tako bih vlio da i drugi. cijena ce ili gore ili dolje, ali ovdje tko je nesto naucio zna da mora nanjusiti oporavak šećera, ne oporavak cijeen.
Ja ću samo ponovno spomenuti kakao i lika kojeg su zvali “Chocfinger” s razlogom,barem do prosinca 2017,hedge fund manager alfa i omega za ovu sirovinu.
Tužna priča vam ide ovako:
https://www.ft.com/content/af1bca49-8ec4-31d8-a5bc-1bcacba0db6c
Chocfinger’ Anthony Ward to shut down flagship fund
Anthony Ward, the commodities trader known in the cocoa market for his large bets, is closing his flagship hedge fund.
Mr Ward, dubbed “Chocfinger” due to his influence over the cocoa price, is closing his CC+ fund, which was focused mostly on cocoa and coffee.
The move, first reported by Bloomberg, comes as leading fund managers in the commodities markets have been in retreat as the rising influence of algorithmic and systems based trading on resource prices has made position taking based on “fundamental” supply and demand factors more difficult.
Earlier this year, legendary oil trader Andy Hall announced he would close his main Astenbeck fund, while Blackstone Group also closed its resources fund, returning money to investors.
Jonathan Parkman, co-head of agriculture at commodity brokers Marex Spectron, said: “We’ve lost intelligent and well informed money managers in our space this year.”
….da bi se tri mjeseca kasnije kakao lansirao na skoro +50% većoj cijeni.Pratio sam kakao tada i sada i mogu vam reći da nitko nije objavio cijene će rasti,opće beznađe kad i najveći padaju.Guglajte Andy Hall,skoro u dlaku ista priča samo vezano uz naftu.
Da skratim,nitko vam neće staviti na oglasnu ploču šećer će rasti!Po mom skromnom mišljenju kupuje se kad zadnji optimist baci ručnik u ring(poznato?),kad se cijena stabilizira u vidu višestrukog dna i kad cijena proizvoda bude manja od troška proizvodnje.
I uz sve to morate imati velika m..a i kupiti pa šta bude.Ne odmah,nego postepeno.I ne Viro,barem što se mene tiče.
S tim da se moram ograditi od Zadrine izjave vezane za cijenu repe i šećera,siguran sam da u svijetu postoje jeftiniji i profitabilniji proizvođaći koji i sada zarađuju,hint,potražite takve i pogledajte što oni kažu i da li i koliko zarađuju.
Po dostupnim informacijama nitko nema zaradu na ovim cijenama. Zato je vrlo moguć scenarij od kolege Remorkera
Razlučni vjerovnici potražuju ukupno 4,3 milijarde kuna, a među njima su Adris, Franck, TDR, AWT International, Saponia, Sokol Marić, Medika, Viro i Žito
https://www.vecernji.hr/premium/agrokor-adris-grupa-vjerovnici-fabris-perusko-1233154
napokon i koja dobra vijest – sudeći po članku viro ima razlučna prava, a nagodba predviđa tu minimale otpise. gazda ih je navukao, ali nije ni zadro od jučer – uzeo je izgleda dobre zaloge