Evo još malo zanimljivih stvari.
1. Dijagram potrošnje šećera po stanoviku u kg po kontinentima
iz čega se može vidjeti da Asia i Afrika itekako mogu povećati potrošnju.
2. Graf potražnje iz kojeg se vidi očit trend rasta potrošnje koji naravno
i proizvodnja mora pratiti.
3. Primjeri stranih dionica šećera na 1.05-2.5 book-a i nekih 300-400% od dna.
4. Uvozna cijena šećera u EU zadnjih mjeseci raste uz silne količine šećera.
Nije jeftino Indijcima i dopremiti silne količine,a niti isplativo.
Zanimljiv je i podataka da EU ne proizvodi dovoljno šećera za svoje potrebe,
već cca 85% svojih potreba.
eu ne proizvodi 85 %, eu je proizvodila 85 % prije ukidanaj kvota. Sada eu proizodi oko 20, 5, a troši oko 17,5. Plus još vuče oko 4 milj ezaliha. Eu j edakle ove godine u plus 7 milja. bem ti, tolki ni brazil ne uspije spržiti u etanol
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/dashboards/sugar-dashboard_en.pdf [ec.europa.eu]
ovo nisam ja isisao iz prsta, jedan veliki tata mi je rekao. hvala tati, a vi dječice, samo pametno i knjigu u ruke
previse price, ulozis i miran si…imas 2 mogucnosti, jedna je dokap zbog lose bilance i danjeg pada cijena secer, to eventualno tamo 2019 godine, a druga je porast cijene secera i rast cijene dionice….
dokap nece ici po meni ispod 160-200 kn, ako uzmemo fundamente i jako bitnu proizvodnju secerne repe za nase poljoprivrednike…
i opustite se, cijena nafte je bila prije 3 godine 30$, vidi je sada…
commodity ce nedvojbeno rasti, cak i brze od equitya
previse price, ulozis i miran si…imas 2 mogucnosti, jedna je dokap zbog lose bilance i danjeg pada cijena secer, to eventualno tamo 2019 godine, a druga je porast cijene secera i rast cijene dionice….
dokap nece ici po meni ispod 160-200 kn, ako uzmemo fundamente i jako bitnu proizvodnju secerne repe za nase poljoprivrednike…
i opustite se, cijena nafte je bila prije 3 godine 30$, vidi je sada…
commodity ce nedvojbeno rasti, cak i brze od equitya
ako netko misli da ne moze više pasti jer je već palo, to je kao pastis a 8 kata pa u prolazu kod trećeg izjaviti- sve je u redu.
Nakon q1 bit ćemo oko 140. Moja prognoza. Naravno, drugi imaju druge prognoze. Ako pogriješim, rado ću usvojiti ono znanje koje je pomoglo onim akoji su ispravno nagađali.
ko uopce govori da ne moze pasti, pa moze pasti i na 50 kn, a dali je to onda prilika ili i tada treba bezaninu i pljuvanje opaliti?
ista logika se postavlja i za 200 kn, 150 kn, 100 kn, 300 kn
ko uopce govori da ne moze pasti, pa moze pasti i na 50 kn, a dali je to onda prilika ili i tada treba bezaninu i pljuvanje opaliti?
ista logika se postavlja i za 200 kn, 150 kn, 100 kn, 300 kn
ne razumijete, nije riječ o pljuvačini, ja nikad nisam rekao da viro ne valja, viro je jedna od najozbiljnih tvrtki u rh
ja govorim o baba vangi i kristalnoj kugli, i o stanju na svjetskom trzistu šećera – to stanje je nepromienjeni kao i u 207, dapače, sve su naznake da će biti još i gore jer NEMA AMA BAS NIJEDNE NAJAVAE DA CE IJEDNA OD KAPITALNIH ZEMALJA IZVOZNICA OVE GODIN EPROIZVESTI MANJE, AMA BAŠ NIJEDNE.
i ako j elanski višak strovalio viro u 60 milja dubioza, što mislite što će biti ove godine gdje viro će opet prodavati šećer po tim istim cijenam, a bom ei gorima.
o tom ja pričam, ali mislim da sam dovoljno pričao. tamo oko 140 kn se ponovo aktivnije uključim.
Dugo nisam bio na ovom forumu, jako ste napredovali u pogledu fundamenata šećera. Pohvalno. Par savjeta, za stanju u Brazilu, ethanol paritet i mjesecnu proizvodnju po regijama imate sve u UNICA reportovima, kako fundamentalno ameri vide stanje je WASDE report. Treba pratiti, a to sam vec govorio, COT report i pozicioniranje money managersa jer su oni ti koji diktiraju cijenu. Po zadnjem izvjestaju pozicija je -126 tisuća net short, iako po kretanju cijene sećera zadnji tjedan oćekujem da je realno stanje blizu -170k. Osobno sam ušao u petak long swing poziciju na sećeru po cijeni od 12.8 May ugovor, ne oćekujem sećer niže od 12.5 gdje planiram dokupiti. Šećer je u contagu, npr. march ugovor 2019 je na 14.5, sto može raditi mali pritisak na cijenu kod rollovera. Pozdrav i sretno svima.
Kad cijena za koji dan probije 200kn kolega Investimir mnoge ce zasvrbjeti prsti,a i Vas takodjer. Al sacekajte fino na 140kn i kupite 0 kom. Dno je gotovo i slijedi oporavak. Ne kazem da ce cijena narast 100% u 5 dana ali dno je dotaknuti. Ne moze se ovo usporediti s brodogradnjom kako neki misle.
Ja ne tvrdim da će cijena sutra ili prekosutra ili za godinu dana biti 140,120 kn ili 250 kn. Ono što znam je da Viro jedna od bolje upravljanih kompanija u RH, isto tako da je šećer blizu dna, a ono što mogu konstatirati da je cijena šećera nisko.
Viro je kompanija koja za sada nema problema sa likvidnošću, ima 500 mil kuna duga, što je dosta. TK je 240 mil, CFO je jedan od boljih u Hrvatskoj i to je dosada dokazano više puta. Također kratkotrajna imovina šećer + keš je cca = taj isti dug.
To mi daje ok fundamente i činjenice da uložim 10% porfelja na mogući prekoret, ništa drugo…
Evo još malo zanimljivih stvari.
1. Dijagram potrošnje šećera po stanoviku u kg po kontinentima
iz čega se može vidjeti da Asia i Afrika itekako mogu povećati potrošnju.
2. Graf potražnje iz kojeg se vidi očit trend rasta potrošnje koji naravno
i proizvodnja mora pratiti.
3. Primjeri stranih dionica šećera na 1.05-2.5 book-a i nekih 300-400% od dna.
4. Uvozna cijena šećera u EU zadnjih mjeseci raste uz silne količine šećera.
Nije jeftino Indijcima i dopremiti silne količine,a niti isplativo.
Zanimljiv je i podataka da EU ne proizvodi dovoljno šećera za svoje potrebe,
već cca 85% svojih potreba.
Lijepo,jos samo nedostaje graf proizvodnje šećera,da saznamo koliki je višak?
Da će dugoročno rasti potrošnja šećera u svijetu to svi znamo,kao i kave,kakao,svinjetine,soje itd…
Vaš link …
Koliko ja vidim forecast je i dalje loš ove godine i teško da će se ponoviti 2015/2016 godina.
Usput,vidim da vas zanima šećer,čemu Viro kad možete direktno kupovati neki ETF ili futurese?
Ove godine očekuje se veća potrošnja, dakle projicirano je bilo 171,5 milja, al bit će cca 174,6 milja.
A što se tiče proizvodnje projicirano je bilo 174,6 a moglo bi biti 178,4 milja.
Iako se te vijesti razlikuju od portala do portala.
Dakle 5 milja u etanol bi moglo spasiti stvar. Pogotovo ako u Indiji krenu
monsuni u 8mj. i El Nino moglo bi biti skakanja cijena u nebo.
Al to nitko ne može predvidjeti.