VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bit ce to sve ok…bili su i viskovi s naftom, pa nije otisla na 12$

a i dalje su veliki viskovi, a USA ne prestaje…

svaki commodity ima svoju 0 tocku

nezahvalno je prognozitati – pa i vi prognozitrate, i ja prognoziram. vi svojim ulazom, ja neulazom il iobrnuto.

čudit ćete se kad viro objavi još malo gubitka, pa još više, pa još više. onda cemo vidjeti tko je dobro prognozirao. ne idemi mi nikud dok viškovi ne planu. aviškovi su strašni – pa mi smo u rujnu imali 500 eura u eu, a u prosincu 400 eura. i to jos nije kraj – cijene ce se izjednaciti eu i svijet pa cete se opet cuditi

Znači da se mora naći dugoročno rješenje za održivo poslovanje,a to je drastično rezanje troškova kao što sam napisao ranije? Imate neku drugu sugestiju?

da malo smanjimo ovu plahtu ode nam tinta

kada izade q1, čudit ćete se
kada izade q2, čudit ćete se
kada izade q3, čudit ćete se

e, kas e nacudite, onda cete vidjet imoj nalog

[/quote]
nemam ni jednu dionicu Vira
trebam li se i ja čuditi

nezahvalno je prognozitati – pa i vi prognozitrate, i ja prognoziram. vi svojim ulazom, ja neulazom il io brnuto.
čudit ćete se kad viro objavi još malo gubitka, pa još više, pa još više. onda cemo vidjeti tko je dobro prognozirao. ne idemi mi nikud dok viškovi ne planu. aviškovi su strašni – pa mi smo u rujnu imali 500 eura u eu, a u prosincu 400 eura. i to jos nije kraj – cijene ce se izjednaciti eu i svijet pa cete se opet cuditi

Dakle vrednujete VIRO kao potencijalnu dobru firmu. Ok, tu se slažemo.
Ovaj pattern u svemu podsjeca na naftu pa znamo kako je završilo. A mislili su neki kako
će na 10USD.
Govorim o cijeni nafte na 30USD i kako je ima viška pa znamo gdje je nafta otišla.
Šećer ima poljubiti 11,6 USD ili 330 Eura i to je kraj. GOTOVA PRIČA i dugoročni rast.
Bolje da tržište padom riješi višak nego da se ovdje natežemo još 6 mj.
Ovogodišnji cijeli višak INDIJE je nešto što Brazil izveze u 4-5mj i prema tome ne predstavlja
neku veliku stvar. To ionako ide za DUBAI i Južnu Koreju, a vjerovatno i Indoneziju.
Baš će oni izvozit u Europu. Izlazna taksa, ulazna taksa, cijena, prijevoz…
INDIJA rješava te zalihe kroz 4-5 mj. i gotovo. BRAZIL ide na etanol radi 55% povećanja potražnje.
Do ljeta je sve gotovo, bar nekako se nadam.
A ako u 8mj. bude EL NINO, očekujte šećer na cijenama većim od 150-200% .
Za nekih 15-20 dana bit će veliki POP UP.

[/quote]
trebam li se i ja čuditi
[/quote]

tko ti brani – svatko se može ili čuditi, ili učiti od pametnijih. ima ih na forumu, ja nisam jedan od njih, ali ih ima, prepozna ih čovjek u 2-3 posta.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

[/quote]
trebam li se i ja čuditi

tko ti brani – svatko se može ili čuditi, ili učiti od pametnijih. ima ih na forumu, ja nisam jedan od njih, ali ih ima, prepozna ih čovjek u 2-3 posta.
[/quote]
[/quote]
meni je više čudno da nitko ne prodaje kada će takva katastrofa
još se čudim da se ovi svjetski viškovi ne bacaju u more nekada se tako rješavao višak pšenice
možda da Viro prvi krene i malo zašećeri Jadran

[/quote]
trebam li se i ja čuditi

[/quote]
[/quote]
još se čudim da se ovi svjetski viškovi ne bacaju u more nekada se tako rješavao višak pšenice

[/quote]

tako su se neki čudili na 350
pa na 300
pa na 250
pa na 200
pa sad se čude na 170

kako to da nitko ne prodaje ili kako to d anetk oprodaje. neki trguju, a neki se čude.

u čuđenju je spas.

[/quote]
trebam li se i ja čuditi

[/quote]
[/quote]

tako su se neki čudili na 350
pa na 300
pa na 250
pa na 200
pa sad se čude na 170

kako to da nitko ne prodaje ili kako to d anetk oprodaje. neki trguju, a neki se čude.

u čuđenju je spas.
[/quote]
[/quote]
izgleda neće ispod 160 koliko je do sada bila najniža

Evo malo i najnovijih vijesti sa stranih portala.

Kina proizvela do kraja veljače 15% manje nego prošle godine
u isto vrijeme.
Procjena Francuske proizvodnje ipak umanjena u odnosu na prve procjene.
5 milja tona u Brazilu ide u etanol radi niskih cijena šećera.
Kuba ove godine manje proizvodi radi šteta koji je nanio uragan Irma.

Agra-Net – China – Sugar output falls 15% in February 2018
Published: 08 March 2018
China produced 2,240,000 tonnes of sugar, white value, in February 2018, down 15% from 2,617,000 in the same month last year, China Sugar Association (CSA) data showed.
France lowers sugar production view
Published: 08 March 2018
The Agriculture Ministry’s unit FranceAgriMer has lowered its beet sugar production estimate for 2017/18 to 6.096 million tonnes.

Rising costs of production squeeze Brazil’s sugar mills
SAO PAULO, March 9 (Reuters) – Brazil’s Copersucar, the world’s largest sugar merchant, expects output of the sweetener to fall by 5 million tonnes in the new center-south cane crop that starts in April, as mills earmark more cane to ethanol production instead.

Cuba likely to export 300,000 t less sugar this following Hurricane Irma damage
The damage to Cuba’s cane production in particular from Hurricane Irma last September is expected decrease sugar output by 300,000 t, according to Reuters

Evo još malo zanimljivih stvari.
1. Dijagram potrošnje šećera po stanoviku u kg po kontinentima
iz čega se može vidjeti da Asia i Afrika itekako mogu povećati potrošnju.
2. Graf potražnje iz kojeg se vidi očit trend rasta potrošnje koji naravno
i proizvodnja mora pratiti.
3. Primjeri stranih dionica šećera na 1.05-2.5 book-a i nekih 300-400% od dna.
4. Uvozna cijena šećera u EU zadnjih mjeseci raste uz silne količine šećera.
Nije jeftino Indijcima i dopremiti silne količine,a niti isplativo.

Zanimljiv je i podataka da EU ne proizvodi dovoljno šećera za svoje potrebe,
već cca 85% svojih potreba.

remorker, ti si mnogo pametan prognozer. cijeli svijet misli jedno, ti drugo. mašala

https://www.agrimoney.com/commodities/sugar-futures-tumble-as-india-output-forecast-hiked-boosting-export-ideas-54976

Pa kad šećer pada, ja bih se okrenuo industriji pića, a osobito konditorima. Imate tam Kras koji solidno radi i popravlja rezultate čak i pod Maricom i mogućnost preuzimanja i poprilične premije.

Ne kažem ja da je Viro kaputt, ali u nestabilnim vremenima bolje je birati stabilne investicije, nego se kladiti na cijeli niz čimbenika i osobito trendova koji su van domašaja vase korektne procjene.

Ne kuzim bas lokalnu logiku i inzistiranje na ulaganju kad je bilo i vise nego očito da će doći do raspada cijene (ukidanje EU kvota). To sto je danas cijena “niska” ne znaci da ne može sutra biti još niza. K tome, trendovi se ne okreću preko noći. Promjena i formiranje novog dugoročnog trenda je proces i može trajati mjesecima, čak i godinama. Možda najbolji primjer su bulk brodari koji su godinama u “sideways-u”.

New Report

Close