VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.


Dolar i real se prate. Doticni valjda misli USDEUR, al svjesno zanemaruje da i EU izvozi šećer, a onaj koji uvozi je otprilike 15% europskih potreba za šećerom. S time da se taj iz trske vise koristi kao tekući, u industriji pića i sl. Ako je dolar ili Real deprecirao u posljednjih godinu dana 15 ili 20%, potrošnja šećera ostala stabilna onda je cijena tog uvoznog šećera bez taksi i carina pojeftinila za 2,25-3% i to zasigurno nije driver cijene već odnos ponude i potražnje. Lokalno, regionalno i globalno. Šećer je visokofrekventna i tarifna roba i ne trpi visoke troškove transporta. Zato se glavnina lokalnog šećera prodaje na susjednim tržištima, a tek se manji dio izvozi na udaljenija tržišta.

Ako evropi treba 15% secera, a cijena secera je 318 dolara pri tecaju eurusd 1.1 onda je to u eurima 350 eura plus uvozna carina 100E to je onda uvozna cijena 450 eura koliko ce onda bit cijena secera u eu ostalim koji prodaju secer vjerovatno 450 eura i vise nece ga sigurno prodavat za 400 eura na trzistu na kojemu manjka secera, a ne moze ga se kupit ispod cijene od 450 eura vanka, ako tecaj ojaca 15% a secer je 318 dolara na tecaju EURUSD 1.26 onda je to cijena od 400 eura bez carine s carinom ta cijena dolazi na 500 eura sta mislis da bi onda ovi u eu prodavali secer za 400 eura kako da ne, da ti znas nesto izracunat onda ne bi nabacivao brojeve kako ti padne na pamet od 2-3%, racunica ne moze bit jasnija i jednostavnija za 15% jacanja eura uvozna cijena secera raste s 450 na 500eura, a to je promjena od 11%, a ti i dalje pametuj kako si rekao bez pokrica.

Ignore : renči

Al ta carina nije linearna i dio uvoza se carini nižim tarifama ili se uopće ne carini.

http://sugarcane.org/global-policies/policies-in-the-european-union/eu-sugar-policy

Tečaj je posljedica, a ne uzrok problema. Potrošači i industrija trebaju šećer i kupovat će ga da bi zadovoljili potrebe neovisno o tečaju. I ponavljam, veliki proizvodjaci šećera iz EU povećavaju proizvodnju repe i šećera da bi izvozili šećer. Oni su veliki i kompetitivni i imaju brojne prednosti i bolju troškovnu efikasnost od naših lokalnih šećerana.

1 U.S. dollar =
0.806191551 Euros

Ako evropi treba 15% secera, a cijena secera je 318 dolara pri tecaju eurusd 1.1 onda je to u eurima 350 eura plus uvozna carina 100E to je onda uvozna cijena 450 eura koliko ce onda bit cijena secera u eu ostalim koji prodaju secer vjerovatno 450 eura i vise nece ga sigurno prodavat za 400 eura na trzistu na kojemu manjka secera, a ne moze ga se kupit ispod cijene od 450 eura vanka, ako tecaj ojaca 15% a secer je 318 dolara na tecaju EURUSD 1.26 onda je to cijena od 400 eura bez carine s carinom ta cijena dolazi na 500 eura sta mislis da bi onda ovi u eu prodavali secer za 400 eura kako da ne, da ti znas nesto izracunat onda ne bi nabacivao brojeve kako ti padne na pamet od 2-3%, racunica ne moze bit jasnija i jednostavnija za 15% jacanja eura uvozna cijena secera raste s 450 na 500eura, a to je promjena od 11%, a ti i dalje pametuj kako si rekao bez pokrica.

ovdje nesto ne bala – 318 usd ne daje 400 eura , nego 318 x 0,806 = 256

i kad na to dodašcarinu od 100, dobijes 360. tako gda je eu cijena od 400 eura MILA MAJKA

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...


1 U.S. dollar =
0.806191551 Euros

Ako evropi treba 15% secera, a cijena secera je 318 dolara pri tecaju eurusd 1.1 onda je to u eurima 350 eura plus uvozna carina 100E to je onda uvozna cijena 450 eura koliko ce onda bit cijena secera u eu ostalim koji prodaju secer vjerovatno 450 eura i vise nece ga sigurno prodavat za 400 eura na trzistu na kojemu manjka secera, a ne moze ga se kupit ispod cijene od 450 eura vanka, ako tecaj ojaca 15% a secer je 318 dolara na tecaju EURUSD 1.26 onda je to cijena od 400 eura bez carine s carinom ta cijena dolazi na 500 eura sta mislis da bi onda ovi u eu prodavali secer za 400 eura kako da ne, da ti znas nesto izracunat onda ne bi nabacivao brojeve kako ti padne na pamet od 2-3%, racunica ne moze bit jasnija i jednostavnija za 15% jacanja eura uvozna cijena secera raste s 450 na 500eura, a to je promjena od 11%, a ti i dalje pametuj kako si rekao bez pokrica.

ovdje nesto ne bala – 318 usd ne daje 400 eura , nego 318 x 0,806 = 256

i kad na to dodašcarinu od 100, dobijes 360. tako gda je eu cijena od 400 eura MILA MAJKA

Da krivo sam racunao trebao sam one brojeve dijelit ne mnozit brzo sam pisao pa nisam o tome posvetio puno paznje vise je za cilj bio pokazat koliko tecaj EURUSD tj promjena od 15% utjece na uvoznu cijenu te da nije to 2-3% kako vauvau kaze, uglavnom i kasno je za neke racunske operacije 🙂

Ignore : renči

Ta gore racunica s tecajem i cijene koje su koristene za secer je uzeto samo primjera radi nema veze s stvarnim stanjem

Ignore : renči

“Viro, tvornica šećera iz Virovitice, i Sladorana iz Županje imaju 750 kooperanata u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a u Viro grupi očekuju da će ove godine pod šećernom repom imati oko 12 tisuća hektara, istaknuto je u ponedjeljak na svečanosti u Virovitici na kojoj su dodijeljena tradicionalna priznanja Zlatna repa.

Ta je priznanja Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, dodijelio proizvođačima šećerne repe koji su 2017. ostvarili najbolje prinose te dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Viro je dodijelio šest priznanja, a ovisno o površini pod šećernom repom, najuspješniji proizvođači za Viro prošle su godine bili Belje iz Darde, Diba iz Suhopolja i Poljoprivredno poduzeće Lipik. Među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrađena su gospodarstva Šandora Sabe, Josipa Sinkovića i Dubravke Vukoje.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila vukovarski Vupik i Poljoprivredno poduzeće Lovas, a nagrađena su i gospodarstva Ante Zrne, Nikole Bure, Branislava Milovanovića i Branka Kukića.

Priznanja im je uručio predsjednik Uprave Vire Željko Zadro, koji je tom prigodom istaknuo da su prošlu godinu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, obilježili najbolji rezultati proizvodnje u povijesti tvornice. “Ukupno smo imali 12 tona šećera po hektaru, što je rezultat upornoga i uspješnog rada naše sirovinske službe u zadnjih desetak godina. Gradivo koje su propagirali je uspješno svladano pa su proizvođači imali uistinu fantastične prinose repe i odličnu digestiju”, rekao je Zadro.”

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/viro-i-sladorana-najbolje-proizvo-ace-nagradili-zlatnom-repom-8786


"Viro, tvornica šećera iz Virovitice, i Sladorana iz Županje imaju 750 kooperanata u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a u Viro grupi očekuju da će ove godine pod šećernom repom imati oko 12 tisuća hektara, istaknuto je u ponedjeljak na svečanosti u Virovitici na kojoj su dodijeljena tradicionalna priznanja Zlatna repa.

Ta je priznanja Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, dodijelio proizvođačima šećerne repe koji su 2017. ostvarili najbolje prinose te dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Viro je dodijelio šest priznanja, a ovisno o površini pod šećernom repom, najuspješniji proizvođači za Viro prošle su godine bili Belje iz Darde, Diba iz Suhopolja i Poljoprivredno poduzeće Lipik. Među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrađena su gospodarstva Šandora Sabe, Josipa Sinkovića i Dubravke Vukoje.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila vukovarski Vupik i Poljoprivredno poduzeće Lovas, a nagrađena su i gospodarstva Ante Zrne, Nikole Bure, Branislava Milovanovića i Branka Kukića.

Priznanja im je uručio predsjednik Uprave Vire Željko Zadro, koji je tom prigodom istaknuo da su prošlu godinu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, obilježili najbolji rezultati proizvodnje u povijesti tvornice. "Ukupno smo imali 12 tona šećera po hektaru, što je rezultat upornoga i uspješnog rada naše sirovinske službe u zadnjih desetak godina. Gradivo koje su propagirali je uspješno svladano pa su proizvođači imali uistinu fantastične prinose repe i odličnu digestiju", rekao je Zadro."

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/viro-i-sladorana-najbolje-proizvo-ace-nagradili-zlatnom-repom-8786

12 t po h – to je rekord svih rekorda. jako dobro

Inače – 60 tona i dig ca 16 – toliko sam ja skužio da je neki standrad – dakle 9 – 9,5 tona šećera po hektrau. a oni dobacili do 12, to je već ništ alošij eod najboljih švaba i franceza.

ovoreći o proizvodnji repe, Rešić napominje da je ovo bila izuzetno specifična godina što se tiče raspona proizvodnih rezultata. Prinosi su se kretali od 35 do 40 tona, pa do gotovo 100 tona, ili deset vagona repe po hektaru. Digestije su bile od 13,40 do iznad 20 posto, što nikada nije bilo zabilježeno, a što najbolje govori o tome kolike su mogućnosti proizvodnje i koliki je utjecaj tehnologije i vremenskih prilika

http://www.glas-slavonije.hr/349543/4/Sladorana-preradila-470-tisuca-tona-repe

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...


Al ta carina nije linearna i dio uvoza se carini nižim tarifama ili se uopće ne carini.

http://sugarcane.org/global-policies/policies-in-the-european-union/eu-sugar-policy

Tečaj je posljedica, a ne uzrok problema. Potrošači i industrija trebaju šećer i kupovat će ga da bi zadovoljili potrebe neovisno o tečaju. I ponavljam, veliki proizvodjaci šećera iz EU povećavaju proizvodnju repe i šećera da bi izvozili šećer. Oni su veliki i kompetitivni i imaju brojne prednosti i bolju troškovnu efikasnost od naših lokalnih šećerana.

to je jemajak i neke druge banan drzave, to ej enebitno i ne utječe na opću sliku, brazil ima carinu u eu i to je ono bitno, jamajka što proizvede, to se ni ne osjeti

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...


12 t po h – to je rekord svih rekorda. jako dobro

što je veća proizvodnja, to je veća ponuda i na kraju niža finalna cijena



12 t po h – to je rekord svih rekorda. jako dobro

što je veća proizvodnja, to je veća ponuda i na kraju niža finalna cijena
[/quote]

da, sjajna filozofija, što sam bolji u svom poslu, to mi lošije ide. a što sam lošiji, to mi bolje ide

i zato je tedeschi neslavno propao, a ivica lijepo sjedi u svom tornju

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...



"Viro, tvornica šećera iz Virovitice, i Sladorana iz Županje imaju 750 kooperanata u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a u Viro grupi očekuju da će ove godine pod šećernom repom imati oko 12 tisuća hektara, istaknuto je u ponedjeljak na svečanosti u Virovitici na kojoj su dodijeljena tradicionalna priznanja Zlatna repa.

Ta je priznanja Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, dodijelio proizvođačima šećerne repe koji su 2017. ostvarili najbolje prinose te dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Viro je dodijelio šest priznanja, a ovisno o površini pod šećernom repom, najuspješniji proizvođači za Viro prošle su godine bili Belje iz Darde, Diba iz Suhopolja i Poljoprivredno poduzeće Lipik. Među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrađena su gospodarstva Šandora Sabe, Josipa Sinkovića i Dubravke Vukoje.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila vukovarski Vupik i Poljoprivredno poduzeće Lovas, a nagrađena su i gospodarstva Ante Zrne, Nikole Bure, Branislava Milovanovića i Branka Kukića.

Priznanja im je uručio predsjednik Uprave Vire Željko Zadro, koji je tom prigodom istaknuo da su prošlu godinu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, obilježili najbolji rezultati proizvodnje u povijesti tvornice. "Ukupno smo imali 12 tona šećera po hektaru, što je rezultat upornoga i uspješnog rada naše sirovinske službe u zadnjih desetak godina. Gradivo koje su propagirali je uspješno svladano pa su proizvođači imali uistinu fantastične prinose repe i odličnu digestiju", rekao je Zadro."

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/viro-i-sladorana-najbolje-proizvo-ace-nagradili-zlatnom-repom-8786

12 t po h – to je rekord svih rekorda. jako dobro

Inače – 60 tona i dig ca 16 – toliko sam ja skužio da je neki standrad – dakle 9 – 9,5 tona šećera po hektrau. a oni dobacili do 12, to je već ništ alošij eod najboljih švaba i franceza.

ovoreći o proizvodnji repe, Rešić napominje da je ovo bila izuzetno specifična godina što se tiče raspona proizvodnih rezultata. Prinosi su se kretali od 35 do 40 tona, pa do gotovo 100 tona, ili deset vagona repe po hektaru. Digestije su bile od 13,40 do iznad 20 posto, što nikada nije bilo zabilježeno, a što najbolje govori o tome kolike su mogućnosti proizvodnje i koliki je utjecaj tehnologije i vremenskih prilika

http://www.glas-slavonije.hr/349543/4/Sladorana-preradila-470-tisuca-tona-repe
[/quote]

CMC nova plooča !




"Viro, tvornica šećera iz Virovitice, i Sladorana iz Županje imaju 750 kooperanata u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a u Viro grupi očekuju da će ove godine pod šećernom repom imati oko 12 tisuća hektara, istaknuto je u ponedjeljak na svečanosti u Virovitici na kojoj su dodijeljena tradicionalna priznanja Zlatna repa.

Ta je priznanja Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, dodijelio proizvođačima šećerne repe koji su 2017. ostvarili najbolje prinose te dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Viro je dodijelio šest priznanja, a ovisno o površini pod šećernom repom, najuspješniji proizvođači za Viro prošle su godine bili Belje iz Darde, Diba iz Suhopolja i Poljoprivredno poduzeće Lipik. Među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrađena su gospodarstva Šandora Sabe, Josipa Sinkovića i Dubravke Vukoje.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila vukovarski Vupik i Poljoprivredno poduzeće Lovas, a nagrađena su i gospodarstva Ante Zrne, Nikole Bure, Branislava Milovanovića i Branka Kukića.

Priznanja im je uručio predsjednik Uprave Vire Željko Zadro, koji je tom prigodom istaknuo da su prošlu godinu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, obilježili najbolji rezultati proizvodnje u povijesti tvornice. "Ukupno smo imali 12 tona šećera po hektaru, što je rezultat upornoga i uspješnog rada naše sirovinske službe u zadnjih desetak godina. Gradivo koje su propagirali je uspješno svladano pa su proizvođači imali uistinu fantastične prinose repe i odličnu digestiju", rekao je Zadro."

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/viro-i-sladorana-najbolje-proizvo-ace-nagradili-zlatnom-repom-8786

12 t po h – to je rekord svih rekorda. jako dobro

Inače – 60 tona i dig ca 16 – toliko sam ja skužio da je neki standrad – dakle 9 – 9,5 tona šećera po hektrau. a oni dobacili do 12, to je već ništ alošij eod najboljih švaba i franceza.

ovoreći o proizvodnji repe, Rešić napominje da je ovo bila izuzetno specifična godina što se tiče raspona proizvodnih rezultata. Prinosi su se kretali od 35 do 40 tona, pa do gotovo 100 tona, ili deset vagona repe po hektaru. Digestije su bile od 13,40 do iznad 20 posto, što nikada nije bilo zabilježeno, a što najbolje govori o tome kolike su mogućnosti proizvodnje i koliki je utjecaj tehnologije i vremenskih prilika

http://www.glas-slavonije.hr/349543/4/Sladorana-preradila-470-tisuca-tona-repe
[/quote]

CMC nova plooča !
[/quote]
A što ćete kada je industrija toliko volatilna

New Report

Close