onda ok, sve jasno zasto sada tako navijas…a iskrcao se nisi s dobitkom to znam…
pusti nas ostale da uzivamo
ps. i nebi rekao da je bas davno bilo, tocnije negdje prije 6-8 mjeseci
treba što više vijesti sas vih strana prikupljati i ovdje postati. i onda može svatko z asebe odlučiti, ali ne po baab vangi , nego po nekim relevantnim i tekućim podacima.
Npr. cijen ašećera po eu sugar observatory za zadnji dostupan mjesec – ovdje to već odavno nije postao.n nije nikakva umjetnost, svi znamo guglati, ali kladim se da neki još uvijek ne znaju za to.
za 12 mj to je oko 400 eura – ABILI SMO PRIJE 6 MJESECI N A500 EURA – AKO TO NJE ŠOK, NE ZNAM ŠTO JEST – TROP 20 %
J ane znam koji je prag Viru ili Ipkk, ali po 400 eura sasvim sigurno niti jedan niti drugi ne mogu poslovati niti profitabilno, niti , što j ejoš važnije, dugoročno održivo – ja bih rekao da je oko 440-450 neka podnošliva razina. što kažu drugi drugari
Tu je jedno pitanje za dobre majstore – po koliko je viro u q4 2016 prodavala da natuče 60 mija DOBITI, a koliko u q4 2017 da natuče 60 milja GUBITKA.
vIRO IZGLEDA PRODAJE ZA ONOLKO NIZE ISPOD CIEN PROIZVODNJE, ZA KOLIKO IZNAD JE PRDAVAO PRIEJ GODINU I KOJI MJESEC – dakle iznad 500 nekada, a sad oko 400 – na pol aput asmo oko 44-460. Ovo ovako napamet, ako ima to iz t eindustrije da nam napiše preciznije.
Ovdje trenutno vecu negativnost ima kretanje tecaja nego secer, dovoljno da to promjeni smijer i situacija bi se brzo popravila na stabilnije trenutno je to po meni veci uteg.
Ovo je Graf potrošnje šećera procjene buduće potrošnje u EU do 2026. godine
https://www.statista.com/statistics/549753/sugar-consumption-volume-european-union-28/
A u 2016./2017. je u Europi proizvedeno 16,84 milijuna tona. To znaci da Europa može zadovoljiti 88% vlastite potrošnje. Iz šećerne repe se ipak ne zadovolji 88% vlastite potrošnje, jer se oko 8% šećera iz repe izvozi. Razlika do onih 19-20 milijuna tona potrošnje se pretpostavljam uvozi.
Znaci ako Europa zadovoljava 2/3 do 3/4 vlastite potrošnje sa svojih polja, kako to tečaj može presudno djelovati na cijenu?
Tecaj eura s obzirom na dolar je u zadnjih godinu dana ojacao 15%, dok je u odnosu na brazilski real ojacao 20% te i dalje raste znaci trend zadnjih godinu dana je jacanje eura sta znaci da je samo na osnovu jacanja eura cijena secera manja jer cijena na svjetskom trzistu se vodi u dolarima, ako iz toga osnovnog ne mozes zakljucit kako to ima utjecaja ja ti tu ne mogu pomoc, s druge strane tecaj dolara ima velik utjecaj na sve commoditije jer se sve vodi u dolarima, a dolar u zadnjih godinu dana vecinom slabi kod svih valuta tako da je i s te strane tecaj odigrao veliku ulogu na cijenu secera u eu ne samo svjetska proizvodnja, carina za uvoz je 98 e/t pa onda racunaj koliko moze bit uvozna cijena secera jer nitko nece uvest secer ako mu je cijena u eu manja od one koju on uveze zato tecaj ima veliki utjecaj na cijenu secera u eu kao i svugdje drugdje, a ta promjena od 15% trenutno znaci razliku izmedju poslovat s nulom ili gubitkom.
12 mjesec 400 eura za tonu
kako ne , čak je bio i komentara da neznam pročitat cijenu od jednog cjenjenog kolege. 1 i 2/2018 pada sa 400 prema 370e/t
ja sam se iskracao davno , pretpostavio sam što će biti – i nisam pogrjiješio. dapače.
neki su mi s smijali, sad se ja smješkam.
Danas pred kraj trgovanja mi je malo upalo u košaru,
najavio sam da ću kupovati između 140 – 150 kn ali sam se ipak predomislio,
i ovo su za mene odlične razine, tako da nastavljam pomalo s dokupom,
sve dok ne skupim 15% portfelja u Viru. (i taj cilj sam digao s prijašnjih 9%)
Za godinu – dvije ćemo vidjeti tko će se smješkati. (ako ne i prije)
Lp
Ja mislim da ti brljas bezveze. Jer vanjskotrgovinske bilanca nije tako jednostavna jednadžba, al okriviti tečaj vise od odnosa ponude i potražnje za sirovinom je po meni bedasto. Pogotovo na trzistu koje uglavnom zadovoljava vlastitom proizvodnjom glavninu potražnje. I zvuci mi kao izmišljanje nekog sporednog razloga za rješavanje osnovnog problema. Ono sto bi rekli, pametovanje bez pokrića.
Da, da tako si mi rekao i za hupz kad sam objasnio zasto ne postoji zajednicko djelovanje pa si mi rekao da mlatim praznu slamu pa ti je onda isti dan izaslo priopcenje da adris ne djeluje zajednicki, toliko o tome ko mlati praznu slamu, tako da prvo reguliraj svoj ego trip sve znajuci.
Ja nisam rekao da cijena sirovine nije bitna samo da trenutnu vecu negativnost vidim u tecaju, a ti ako ne znas kako svijet funkcionira onda nauci nesto novo pa mozda i naucis ako se potrudis, s ovim pristupom samo degradiras samog sebe s pametnim izjavama u kojima nista ne dokazujes ni ne objasnjavas ali pritom degradiras drugoga samo na temelju bahatog stava ja mislim ispravno i drugi misle krivo bas si nam objasnio kako si ti pametan ali nista nisi objasnio bitno da si drugog spustio.Gore sam ukratko rekao sta mislim onaj koji je pametan i kojimu doseg nije samo zse svatit ce kako tecaj utjece i koliko tecaj ima utjecaj, a ti se drzi svoga ega i dalje jer bilo sta protivno tvojem stajalistu je krivo odma u startu i treba odma skresat krila, neman namjeru ispravljat krivu drinu, vec je bilo dovoljno tih situacija.
treba što više vijesti sas vih strana prikupljati i ovdje postati. i onda može svatko z asebe odlučiti, ali ne po baab vangi , nego po nekim relevantnim i tekućim podacima.
Npr. cijen ašećera po eu sugar observatory za zadnji dostupan mjesec – ovdje to već odavno nije postao.n nije nikakva umjetnost, svi znamo guglati, ali kladim se da neki još uvijek ne znaju za to.
za 12 mj to je oko 400 eura – ABILI SMO PRIJE 6 MJESECI N A500 EURA – AKO TO NJE ŠOK, NE ZNAM ŠTO JEST – TROP 20 %
J ane znam koji je prag Viru ili Ipkk, ali po 400 eura sasvim sigurno niti jedan niti drugi ne mogu poslovati niti profitabilno, niti , što j ejoš važnije, dugoročno održivo – ja bih rekao da je oko 440-450 neka podnošliva razina. što kažu drugi drugari
Tu je jedno pitanje za dobre majstore – po koliko je viro u q4 2016 prodavala da natuče 60 mija DOBITI, a koliko u q4 2017 da natuče 60 milja GUBITKA.
vIRO IZGLEDA PRODAJE ZA ONOLKO NIZE ISPOD CIEN PROIZVODNJE, ZA KOLIKO IZNAD JE PRDAVAO PRIEJ GODINU I KOJI MJESEC – dakle iznad 500 nekada, a sad oko 400 – na pol aput asmo oko 44-460. Ovo ovako napamet, ako ima to iz t eindustrije da nam napiše preciznije.
ako su zalihe Ipkk cca450 mil onda je vrlo jednostavno izraćunati da bi to
morali prodati po 20-22% većoj cijeni da bi anulirali ovaj gubitak od 100mil
a to znači da cijena treba biti 480-500€uropskih novaca ako je sada 400 da bi poslovanje bilo na 0
sve iznad toga bi dalo nekakav + ne računajući ostale djelatnosti
onda bi i za Viro mogla vrijediti takva računica 500€=pozitivna 0
Ovdje trenutno vecu negativnost ima kretanje tecaja nego secer, dovoljno da to promjeni smijer i situacija bi se brzo popravila na stabilnije trenutno je to po meni veci uteg.
koje valute – dolara ili reala.
koje valute – dolara ili reala.
[/quote]
Dolar i real se prate. Doticni valjda misli USDEUR, al svjesno zanemaruje da i EU izvozi šećer, a onaj koji uvozi je otprilike 15% europskih potreba za šećerom. S time da se taj iz trske vise koristi kao tekući, u industriji pića i sl. Ako je dolar ili Real deprecirao u posljednjih godinu dana 15 ili 20%, potrošnja šećera ostala stabilna onda je cijena tog uvoznog šećera bez taksi i carina pojeftinila za 2,25-3% i to zasigurno nije driver cijene već odnos ponude i potražnje. Lokalno, regionalno i globalno. Šećer je visokofrekventna i tarifna roba i ne trpi visoke troškove transporta. Zato se glavnina lokalnog šećera prodaje na susjednim tržištima, a tek se manji dio izvozi na udaljenija tržišta.