Kolega sisoje zahvaljujem na vasem misljenju.Malo sam pogledao velike proizvodjace i vidim da je Sudzucker u padu vec godinu dana a analiticari se slazu oko projekcije cijene od 12-13 eura sto je cak preko 20% nize nego trenutna.Jako komplicirana situacija.Nadam se da Viro nece upasti u velike problem jer kad pocne skripit onda obicno I ino lose ispliva….Hvala jos jednom.
Slazem se s misljenjem da se cijena secera ne moze tocno predvidjeti moze biti visa ali I niza za par godina.Mene zanimaju razmisljanja o bilanci Vira I laganom porastu kratkorocnih obveza, preko 500 mil, blizu kratkorocne imovine. Ako nastavi rast moglo bi Viro imati problema s likvidnosti ala Tehnika ili slicni??
Gledaj, poljoprivredna proizvodnja je ali baš doslovno tvornica na otvorenom i ovisno o prinosima, digestiji i godini, klimatološkoj situaciji, rezultati mogu biti sjajni, ali mogu biti i katastrofalni. U tom smislu, poslovanje šećerane nije kao poslovanje građevinara gdje on apriori može bolje procijeniti troškove i to čini. S druge strane, bitno je i upravljanje zalihama i donošenje odluke kada prodati gotovu robu itd. itd. Dakle, postoje brojni čimbenici koji mogu utjecati na likvidnost Vira i nije ih lako ovako jednoznačno procijeniti. K tome, Viro je lokalna firma i nema volumen poput recimo austrijske Agrane ili Njemačkih Sud i Nordzuckera, koji imaju multi-regionalno diverzificirnao poslovanje pa mogu premještati sirovinu i gotovu robu tamo gdje su trenutno više cijene i obratno. K tome je primjerice Agrana divezificirana i u proizvodnju voća, pekmeza, organskih gnojiva itd.
Ono što je ne znam i što pretpostavljam, a već sam pitao su velike potencijalne "off-balance" sheet obveze Vira. Pretpostavljam da se radi o zadužnicama, akreditivima, kojekakvim garancijama vjerojatno povezano sa ugovorima o proizvodnji s kooperantima i svime što se naslanja na to, al tu govorimo o iznosu od gotovo 1,45 milijardi kuna, pa mi nije jasno što je u sve to uključeno i u kojem djelu tog iznosa se mogu recimo u nekoj nepovoljnoj situaciji materijalizirati rizici i stvarni troškovi za Viro?
[/quote]
Ja mislim da je to točno što ste napisali. Svaka ozbiljna firma daje garancije za izvršenje posla a u slučaju Vira on se obavezuje sa proizvođačima repe da će otkupit sve stavke iz ugovora sa jedne strane , a sa druge strane koliko je znam rade dosta korektno i ako ste njihov ugovorni partner osiguravaju vam sav repromaterijal za proizvodnju repe plus savjetodavnu službu pa i za to treba ogromna količina love a većina takvih firmi taj repromatreijal uzima sa odgodom ali naravno uz garancije. Teoretski može se puno toga aktivirati ako se ne poštuju ugovori ali oni su preozbiljna firma,predugo postoje tako da u taj scenarij ne vjerujem. Druga stvar što oni kao obitelj posjeduju pored većinskog vlasništa u Viru još poneke projekte za koje se zna ( Dalmacijavino, imali su neku pivovaru u Grudama…) a moguće i za koje se nezna tako da i za te duge stvari mogu biti neke garancije…
[/quote]
imaju oni i projekat smilje u Hercegovini
samo i taj posao sa smiljem nešto šteka jer su mnogi
krenuli u sadnju a otkupa nema
tako da bi uz smilje uskoro mogli imati i BOSilje
ne mislim pri tome na Zadre oni će se nekako već prebaciti
mislim da pivovaru nemaju nego je prebačena proizvodnja
Pipi negdje u Hercegovinu
Slazem se s misljenjem da se cijena secera ne moze tocno predvidjeti moze biti visa ali I niza za par godina.Mene zanimaju razmisljanja o bilanci Vira I laganom porastu kratkorocnih obveza, preko 500 mil, blizu kratkorocne imovine. Ako nastavi rast moglo bi Viro imati problema s likvidnosti ala Tehnika ili slicni??
Gledaj, poljoprivredna proizvodnja je ali baš doslovno tvornica na otvorenom i ovisno o prinosima, digestiji i godini, klimatološkoj situaciji, rezultati mogu biti sjajni, ali mogu biti i katastrofalni. U tom smislu, poslovanje šećerane nije kao poslovanje građevinara gdje on apriori može bolje procijeniti troškove i to čini. S druge strane, bitno je i upravljanje zalihama i donošenje odluke kada prodati gotovu robu itd. itd. Dakle, postoje brojni čimbenici koji mogu utjecati na likvidnost Vira i nije ih lako ovako jednoznačno procijeniti. K tome, Viro je lokalna firma i nema volumen poput recimo austrijske Agrane ili Njemačkih Sud i Nordzuckera, koji imaju multi-regionalno diverzificirnao poslovanje pa mogu premještati sirovinu i gotovu robu tamo gdje su trenutno više cijene i obratno. K tome je primjerice Agrana divezificirana i u proizvodnju voća, pekmeza, organskih gnojiva itd.
Ono što je ne znam i što pretpostavljam, a već sam pitao su velike potencijalne "off-balance" sheet obveze Vira. Pretpostavljam da se radi o zadužnicama, akreditivima, kojekakvim garancijama vjerojatno povezano sa ugovorima o proizvodnji s kooperantima i svime što se naslanja na to, al tu govorimo o iznosu od gotovo 1,45 milijardi kuna, pa mi nije jasno što je u sve to uključeno i u kojem djelu tog iznosa se mogu recimo u nekoj nepovoljnoj situaciji materijalizirati rizici i stvarni troškovi za Viro?
[/quote]
Ja mislim da je to točno što ste napisali. Svaka ozbiljna firma daje garancije za izvršenje posla a u slučaju Vira on se obavezuje sa proizvođačima repe da će otkupit sve stavke iz ugovora sa jedne strane , a sa druge strane koliko je znam rade dosta korektno i ako ste njihov ugovorni partner osiguravaju vam sav repromaterijal za proizvodnju repe plus savjetodavnu službu pa i za to treba ogromna količina love a većina takvih firmi taj repromatreijal uzima sa odgodom ali naravno uz garancije. Teoretski može se puno toga aktivirati ako se ne poštuju ugovori ali oni su preozbiljna firma,predugo postoje tako da u taj scenarij ne vjerujem. Druga stvar što oni kao obitelj posjeduju pored većinskog vlasništa u Viru još poneke projekte za koje se zna ( Dalmacijavino, imali su neku pivovaru u Grudama…) a moguće i za koje se nezna tako da i za te duge stvari mogu biti neke garancije…
[/quote]
imaju oni i projekat smilje u Hercegovini
samo i taj posao sa smiljem nešto šteka jer su mnogi
krenuli u sadnju a otkupa nema
tako da bi uz smilje uskoro mogli imati i BOSilje
ne mislim pri tome na Zadre oni će se nekako već prebaciti
mislim da pivovaru nemaju nego je prebačena proizvodnja
Pipi negdje u Hercegovinu
[/quote]
Ma zapravo oni su postali vlasnici vrhunske imovine/brenda s jedne strane a sa druge su vrlo utjecajni i sposobni ljudi. Po mojem razmišljanju to što su zahvatili zapravo nemože propast,može radit lošije ili bolje ili vrhunski ali mislim da je opstanak neupitan.
Da žele sutra pordat Viro vjerujem da bi brzo našli kupca… Isto vrijedi i za ostatak posla,tako da …
Pozicija malog investitora je nažalost kao mali miš moraš gledat samo onu stavku dobit/gubitak a to je zapravo dugoročno pogrešno i nedaje ispravnu sliku. Samo moje mišljenje
evo za bbk – jedan tata mi proslijedio gornji članak. Portal je općepoznat, nikakvog iznenađenja tu nema, jedino izneđenje je gle čuda da treba JAAAAKO PUUNO pratiti cijenu šećera, a PUUUUNO MAAANJE cijenu dionice. Dosada su men se čini mnogi i premnogi radili baš suprotno.
i još se hvalili time.
https://www.agrimoney.com/am-sugar-news-alert/am-sugar-news-alert/sugar-price-rally-looks-rather-unlikely-says-iso-lifting-stocks-estimates-54490?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=AM%20Sugar%20email%20alert%20campaign&newsletterRef=1
evo za bbk – jedan tata mi proslijedio gornji članak. Portal je općepoznat, nikakvog iznenađenja tu nema, jedino izneđenje je gle čuda da treba JAAAAKO PUUNO pratiti cijenu šećera, a PUUUUNO MAAANJE cijenu dionice. Dosada su men se čini mnogi i premnogi radili baš suprotno.
i još se hvalili time.
I ja mogu otvorit internet stranicu na kojoj mogu napisat šta hoću. mogu registrirat i udrugu tipa zajednica ljudi oko šećerne industrije i pista šta hoću pod tom udrugom
Niste mi odgovorili od kuda crpite podatke o stanjima zaliha na cijeloj svjetskoj sceni? od kuda ISO crpi podatke?
Koliko prostora za rast u proizvodnji ima Indija? A koliko Brazil? Koliko je stara trska u Indija a koliko u Brazilu?
https://www.investopedia.com/articles/optioninvestor/investing-in-sugar.asp
“The majority of the world’s supply of sugar is not traded on the open market and sugar is highly subsidized in its country of origin. This can make it nearly impossible to figure out the true supply and demand for sugar. All governments, to some extent, intervene with the production and growth of sugar in their country.”
https://www.agrimoney.com/am-sugar-news-alert/am-sugar-news-alert/sugar-price-rally-looks-rather-unlikely-says-iso-lifting-stocks-estimates-54490?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=AM%20Sugar%20email%20alert%20campaign&newsletterRef=1
evo za bbk – jedan tata mi proslijedio gornji članak. Portal je općepoznat, nikakvog iznenađenja tu nema, jedino izneđenje je gle čuda da treba JAAAAKO PUUNO pratiti cijenu šećera, a PUUUUNO MAAANJE cijenu dionice. Dosada su men se čini mnogi i premnogi radili baš suprotno.
i još se hvalili time.
I ja mogu otvorit internet stranicu na kojoj mogu napisat šta hoću. mogu registrirat i udrugu tipa zajednica ljudi oko šećerne industrije i pista šta hoću pod tom udrugom
Niste mi odgovorili od kuda crpite podatke o stanjima zaliha na cijeloj svjetskoj sceni? od kuda ISO crpi podatke?
Koliko prostora za rast u proizvodnji ima Indija? A koliko Brazil? Koliko je stara trska u Indija a koliko u Brazilu?
[/quote]
da ja sve to znam, pa ja bih sad sjedio u new yorku i trgovao na wall streetu, a ne na grobexu.
stvar je vrlo jednostavna – otražnja je manje više ista i rast 1 do 1,5 posto godišnje. ostaje ponuda tj. brazil, indija, eu. ili je ponuda veća potražnje kao sada, ili je ponuda manja od potražnje ako lani, ravnoteže gotovo i nema – svi samo srljaju – ili sade ko ludi, ili bježe od šećera ko ludi
Najgore je to sto se vecina secera proizvodi u mocvarnim zemljama koje ne znaju nista pametnije raditi pa onda kad jedna godina secera ne ide dobro s cijenom prvi korektivni refleks bude udri jos jace s kolicinom. Sto dodatno poveca visak, smanji cijenu i poveca bijedu u doticnim zemljama. Umjesto da lijepo odustanu od toga altogether i prebace se na uzgoj povrca da si imaju doma nesto za jesti.
Kolega Investimir
Upućeniji ljudi od mene kažu da na ovoj cijeni se zapravo nikome ne isplati radit pa niti Brazilu niti Indiji. EU tržište sa proizvođačima je vrlo konkurentno na svjetskoj sceni. Nedavo je netko čini mi se iz Vira izjavio da je posljednih godina 100-tinjak šećerana ugašeno na području EU,Bliski istok, Afrika..okruženje EU . Pogledajte šečeranu u Bjeljini… Tako da kada iz ISO kažu da očekuju puno veću proizvodnju šeć. 2018/2019 moram izrazit dozu skepse jer mislim da to nije istina. Sve zemlje na svijetu imaju jako visoke zaštitne carine na uvoz tako da je ovaj zadnji potez EU vjerojatno nešto više nego se čini ovako na prvu.
BTW i moje info govore da cijena neće rasti do pred kraj 2018,ali to je toliko kompleksna tema da je zapravo sve moguće.
Brzo će i rezultati za prvi kvartal 2018 i moj neki osjećaj mi govori da će biti bolji od 4.kvartala 2017. Bez obzira što je cijena šećera u 2018 niža
Kolega Investimir
Upućeniji ljudi od mene kažu da na ovoj cijeni se zapravo nikome ne isplati radit pa niti Brazilu niti Indiji. EU tržište sa proizvođačima je vrlo konkurentno na svjetskoj sceni. Nedavo je netko čini mi se iz Vira izjavio da je posljednih godina 100-tinjak šećerana ugašeno na području EU,Bliski istok, Afrika..okruženje EU . Pogledajte šečeranu u Bjeljini… Tako da kada iz ISO kažu da očekuju puno veću proizvodnju šeć. 2018/2019 moram izrazit dozu skepse jer mislim da to nije istina. Sve zemlje na svijetu imaju jako visoke zaštitne carine na uvoz tako da je ovaj zadnji potez EU vjerojatno nešto više nego se čini ovako na prvu.
BTW i moje info govore da cijena neće rasti do pred kraj 2018,ali to je toliko kompleksna tema da je zapravo sve moguće.
Brzo će i rezultati za prvi kvartal 2018 i moj neki osjećaj mi govori da će biti bolji od 4.kvartala 2017. Bez obzira što je cijena šećera u 2018 niža
To stoji, po ovim cijenam nikome se ne isplati raditi. Ali, sad je kasno, sezona već kreće i što j etko isplanirao zasaditi ili požnjeti, nema više nazad.
Krajem 2018 nikome više neće pasti na pamet da širi ili obnavalja površine po d trskom ili repom – tada će cijena anticipirajući 2019 početi rasti.