statusquo, pročitajte dobro ovaj članak. urod bolji od očekivanja, cijena lošija
Možemo biti zadovoljni što se tiče sirovine i same proizvodnje šećera. Ali, na žalost, ne možemo biti zadovoljni stanjem na tržištu šećera gdje je došlo do drastičnog pada cijene šećera. Da je bilo sreće i da je zadržana cijena koja je bila do prije godinu dana, bili bismo u cijelosti zadovoljni s poslovnom 2017. godinom – kaže Ivo Rešić, član Uprave Vira i Sladorane.
Sladorana je iskoristila svoju dobru poziciju što se tiče istočnog tržišta, Bugarske i Grčke, a nakon ukidanja kvota i BiH, Makedonije, Kosova i s kupcima u bliskom okruženju napravila ugovore o prodaji šećera iz ovogodišnje proizvodnje. Ali zbog niske cijene šećera otvaranje novih tržišta za sada ne donosi puni učinak.
– Treba biti strpljiv, čekati da se riješe svi viškovi šećera koji postoje u Europi. Najveći proizvođači repe Njemačka i Francuska, povećali su proizvodne površine za 20 posto i na njima je ove godine bila rekordna proizvodnja. A u 2017. prenesene su i zalihe iz prošle godine. Konkurencija je strahovita[/b] i predviđanja su da će u europskim razmjerima doći do određenog smanjivanja površina kako bi se na neki način nivelirala ta potreba za proizvodnjom šećera. Kod nas neće doći do odstupanja i samo trebamo biti strpljivi i čekati da se tržište stabilizira – ustvrdio je Rešić.
http://www.glas-slavonije.hr/349543/4/Sladorana-preradila-470-tisuca-tona-repe
Kako je došlo do drastičnog pada ako se ovdje na forumu piše da cijena raste???
Meni ništa nije jasno
Znate kako je cijena barela bila iznad 100 dolara. Je li i sada tako.
Isto tako i šećer – ide gore, pa ide dolje, i tako ukrug. Je li sada jasnije?
[/quote]
Cijena dionice 01.08.17 388,99 zadnja
Cijena dionice 29.11.17 250,00 zadnja
Pad od 55,59%. Kolika je promjena cijene šećera na tržištu?
Odgovor:
Cijena Sugar (SB February 2018)/ XC0002272240 / ICE US
Date ISA Daily Price * 15 Day Average White Sugar Price Index **
01/08/2017 15.37 cts/lb 14.83 cts/lb 402.60 $/T 18.26 cts/lb
29/11/ 2017 15.05 cts/lb 15.13 cts/lb 390.60 $/T 17.72 cts/lb
https://www.isosugar.org/prices.php?pricerange=currentmonth
Hint: Sugar (SB February 2018)/ XC0002272240 / ICE US
Kako je došlo do drastičnog pada ako se ovdje na forumu piše da cijena raste???
Pišu oni koji ne žele ništa čuti. Ja ne znam skoro nišra o šećeru, ali kad netko iz Vira ili Ipkk nešto javno kaže, onda je za mene to mjerodavno, a ne ono što ja kao nešto mislim.
@investimir
rekao si mi da do ovih razina nece doci:), sjecas se?, ja mislim isto ko kolega da ce u ovom rasponu biti jos dosta trgovanja 200-250 kn….
poslovanje skoro nece biti bolje, i to je cinjenica, zaliha ima previse
ne sjećam se da sam to rekao, unatrag pola godine je bilo jasno da će ići dolje, ali nisam znao koliko i koliko linearno.
šećer je nepredvidljiv jer ovisi o žetvi, ali bas zbog toga ima dosta kratak ciklus, nekda 2 godine, nekad samo jedna. tako da ovo moze za 6 mjeseci vrlo brzo biti druga priča, dovoljno je da idija ili brazil dozive neku nepogodu, 5 miljuna tona nas vraća natrag u ravnotežu i cijen aopet ide gore
[/quote]
Cijena dionice 01.08.17 388,99 zadnja
Cijena dionice 29.11.17 250,00 zadnja
Pad od 55,59%. Kolika je promjena cijene šećera na tržištu?
Odgovor:
Cijena Sugar (SB February 2018)/ XC0002272240 / ICE US
Date ISA Daily Price * 15 Day Average White Sugar Price Index **
01/08/2017 15.37 cts/lb 14.83 cts/lb 402.60 $/T 18.26 cts/lb
29/11/ 2017 15.05 cts/lb 15.13 cts/lb 390.60 $/T 17.72 cts/lb
https://www.isosugar.org/prices.php?pricerange=currentmonth
Hint: Sugar (SB February 2018)/ XC0002272240 / ICE US
[/quote]
e, moj kolega, pa valja malo i iza brda gledati – jednom kad padne ili poraste cijena, onda je vec kasno, zar ne.
nije ovo fizika u skolskom laboraotriju pa povecas silu 2 puta i dobijes djelovanje 2 puta jače. nije to tako jednsotavno.
po trenutnoj cijeni šeČera,neisplati se trgovati s njime,srebro na drugu ruku je trenutno cjenovni ekvivalent šećeru,što je bolje odgovorite mi??
a što se tiče Vira,nisam gledao fin. izv. al eto igrom slučajnosti znam da proizvodnja fino teče,uloženo dosta u tehnologiju proizvodnje,radnici se ne žale.
Uprava se čini racionalna i odgovorna.
Cijena šečerne repe u HR vam je negdje oko 250-270kn/1000kg digestije 16.
Postotak šečera od tone repe je negdje 20-25%.
Sad,ako vam se da, računajte kolika je zarada na toni šećera,MPC u retailu ili ti Konzumu(hehe) je famoznim 5-6kn.
Naravno ima tu još troškova prilikom same nabave,proizvodnje itd…da bi se nakraju dobila fino upakirana vreČka od 1kg.
Ali kolika nakraju može biti prodajna cijena Vira prema maloprodajnim lancima?
Nebitno,hoću da kažem kako je posao i više nego isplativ,dugoročno pogotovo.
Sve ovisi(čest slučaj kod nas)o upravljačkim organima i nekim “nevidljivim” faktorima.
Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzz