Izloženost u Viru te ograničava da vidiš dalje od “vrha svog nosa”. Liberalizacijom tržišta i nestankom kvotnog režima Viro bi se kao i Tvornica šećera Osijek, mogao suočiti sa snažnom konkurencijom na koju neće imati adekvatnog ni jednostavnog odgovora. Nije slučajno pala cijena dionice. Djelomično je taj pad uvjetovan problemima vezanim na Agrokor i izlozenosti Vira, a većim dijelom zbog pogoršanja ocekivanja zbog neizvjesne budućnosti. Za proizvodnju šećera treba postići ekonomiju obujma i pokriti odnosno pokusati zaključati tržište. Uz to je izuzetno važna blizina raspoložive sirovine. Zato je Sunoko htio kupiti Crvenku i Žabalj. Zato je Viro htio kupiti svojevremeno i Tvornicu šećera Osijek, pa i srpske šećerane Hellenic Sugara. Svi se bore da se prošire i povećaju kapacitete lokalno, a ako u tome ne uspiju preostaje im jedino prodaja poslovanja ili kao prelazno rješenje ulazak pod upravu ili prenošenje djelomičnog vlasnistva na većeg strateškog partnera. To je očito špranca za šećerane i u Srbiji, ali i Hrvatskoj. I po tome su one dosta slične strateški odnosno prema modelu poslovanja i zato ih se može tretirati u značajnoj mjeri usporedivima.
Neman ni jednu dionicu vira i ne planiram imat osim ipkk samo zbog mogucnosti prodaje zbog velike ocite podcijenjensti, svjestan sam problema oko ukidanja kvota ali isto tako nikad nije sve crno, a ti kad pises rijetko kad gotovo nikad ne pises nesto u pozitivnom smislu uglavnom vidis samo probleme pa se meni cini da tebi vise fali malo objektivnosti opcenito, da bi se postigla ekonomija obujma potrebo je da to bude po pojedinoj tvornici sta bolje, kako bi viro postigao ekonomiju obujma kupnjom neke tvornice jer kad je kupi dobiva tvornicu u istom stanju kao i prijasnji vlasnik pa da bi podigao proizvodnju u toj tvornici treba ulozit a odakle mu kapital a jos se i zalozio za tu kupnju, meni se cini logicnije i bolje iskoristit kapital za povecanje proizvodnje u svojim tvornicama da bi bili konkurentniji nego da imaju tri tvornice koja ni jedna nije konkurenta i bez kapitala za napredovanje meni se cini da se tu ne igra na ekonomiju obujma vec na pretpostavku zarade kada cijena secera naraste jer onda zaradjujete jako puno pa mi se onda to pari kao kockanje a ne ulaganje, ne moze se ulagat bez kapitala.Pogledaj imovinu crvenke i zablja pa ces povezat koliko je niska ta imovina i lako je svatit da se tu nije nista ulagalo i da je radi toga zaduzenost nisza, a hellenic nije nista dokapitalizira da bi na taj nacin ulozio ocito jer nema odakle jer da se nesto ulagalo onda bi imovina rasla sta tu nije slucaj skoro cijela aktiva su zalihe a imovina je jako mala, pa mi je onda i jasno zasto je cijena mala jer kupujete jako malo imovine zapravo kupujete samo biznis u kojem treba jako puno ulozit
A tu gore ti je jos jedan od odgovora zasto crvenka i zabalj se prodaje zato sta nije ulozeno nista te u trenutnoj sitaciji ukidanja kvota kada cijene malo padnu nece bit ni malo konkurentni a vec s trenutno losim kapitalom jako brzo ce se nac u problemima, eto u tom crnilu tu postoji i prednost hrvatskih secerana jer su u boljem stanju barem sta se tice te dvije, a vrlo moguce i ostalih u srbiji barem po onome sta se pisalo u srpskim medijima izvlacili su lovu dok se moglo a nisu nista ulozili i ocito sad se zele rijesit prepustit brigu drugome
Ti uopće ne znaš sto oni točno prodaju. Firme, imovinu, pogon… tako da ta priča o kapitalu i ulaganjima ti vjerojatno ne stoji. Pogledat ću jedan dan sve detaljnije, al sjećam se još davno, u najzlatnija vremena da su se te šećerane dobro vodile i da pretpostavljam da je u njih ulagano.
Sto se tiče Tvornice šećera Osijek, tu sam još manji optimist nego za Viro. Njezina prednost je blizina sirovine i dosta se toga koliko shvacam plasira retail-u, dok je kod Vira najdominantnija industrija kao kupac. Zanemarimo sad izloženost Agrokoru pod pretpostavkom da će se to uglavnom nekako rijesiti, no po meni ostaje problem visoke zaduženosti većinskog vlasnika. Dakle, pogledaj revidirano izvješće za Žito doo da vidiš kako posluju, rast i razinu te dospjece tih dugova. A gledajuci ulaganje u samu dionicu, čak i situaciji da se proda šećerana, ja ne vidim kako bi dioničari došli do novaca. Viro tu ima čak i bolju poziciju po mojem sudu ‘Pure Sugar Player-a”. Pored dosad navedenog, te firme su dosta netransparentne odnosno bolje rečeno to su privatne firme kojima su dioničari obicno “smetala” ili ih jednostavno ne zanimaju. Ta netransparentnost odnosno nazovimo ga načelno “los” odnos prema manjinskim dioničarima je kod mene, prvi odbijajući faktor za ulaganje. Viro je kad je trebao ulagače napravio IPO, a poslije je htio delistirati dionicu s burze?! Termes nije nikad ni uvrstio jedan rod dionica kojom je dokapitalizirao Tvornicu šećera Osijek. Uvrštenje tada nije bilo ni potrebno, no sve aktivnosti, kako ja to vidim, uglavnom su podredjene većinskom vlasništvu i servisiranju njegovog sustava, a mali i ostali dioničari, pogotovo u podredjenim društvima su najčešće, tek usputni promatrači. Takvo okruženje i ponašanje meni osobno nisu poticajni za ulaganje ozbiljnijeg novca jer sa te strane očito postoji razlog zašto nesto nosi veći diskont na nekakvu procijenjenu fer vrijednost.
Pa ljepo sam ti linkao brzo se da zakljucit u kakvom su stanju, a ti dajes neka misljenja iz nekih dalekih sjecanja imovina dviju secerana sve skupa je 160 mil kuna, samo za primjer imovina, govorimo o dugotrajnoj imovini kod vira je 530 mil, dok je kod ipkk 630 mil, zasto je to tako pa normalno radi ulaganja i posljedicno vecih dugova, jer tu se sva ulaganja svode u imovinu tj tvornicu i proizvodnju, ta imovina ne moze nestat cak ni amortizacijom potrebno je desetljece za neke vece korekcije, jednostavan je zakljucak da se u proizvodnju nije ulagalo, te to ti je razlog niske cijene kupujes dvije tvornice u koje moras ulozit bar 50 mil eura da bi dosao na stanje nasih, zato je i razlog zasto su banke kod njih u zalog uzele repu ne imovinu jer imovine prakticki nema i jako je mala, kad gledas omjer aktive i kratkotrajne imovine vidis da je taj omjer 70-80% u korist te kratkotrajne imovine, pa u slucaju kada je kriza i kada nema repe onda tebi bilanca se prepolovi jer zapravo imovine nemas kao sta je bilo 2015 godine.
Zito sam pogledao brzinski ne da mi se to detaljno analizirat imaju duga ocito ali ocito da puno i ulazu kad gledas od 2013 do 2016 skoro su uduplali prihode, isto tako i dug problem bi bio da su povecali dug a nisu digli prihode ni zaradu a zarada je skocila 4 puta, prvo dolazi dug pa onda prihod i zarada da bi mogli znat u kakvom je to sve skupa stanju potrebno je malo bolje uc u problematiku, a zo to treba dosta vremena i energije.Po meni je Ipkk puno bolje vodjena kompanija pogledaj samo stanje kapitala zadnjih par godina vira i ipkk, viro je izgubio 30% kapitala dok ipkk skoro nije nista izgubio sta znaci da su dionicarima vise zaradili.Kad govoris o rodovima dionica tu si nesto pobrkao postoji samo jedan rod kod ipkk i on je izlistan na burzi tako da ne vidim sta se tu moze izlistat, drugo ako se proda ne vidis kako ce mali dionicari doc do novca pa o cemu ti pricas pa oni imaju udio u kapitalu i njima pripada srazmjerni dio tog udjela kada i ako se proda.Istina je da su vlasnici netransparentni i da mi nismo pozelni normalno to nosi odredjeni rizik ali i premiju koja je vidljiva u samoj cijeni, uostalom ovo su commodity dionice koje su inace jako rizicne svakako nisu pozeljne za one koji se ne mogu nosit s vecim rizikom, al to je na svakome da odluci kako ce ulagat ja to vodim kao rizicno ulaganje zato sta to je tako i zato neman tu kapital kojeg ne mogu otpisat tako ga i vodim ali zato i ocekujem vecu premiju u slucaju boljih razvoja dogadjaja s cijenom secera prvenstveno pa onda i prodajom.S druge strane ipkk nije samo secerana tu su i druge firme koje pridonose stabilnosti u losijim vremenima.
Polozaj tvornice šećera u Žito doo ti je otprilke kao polozaj Sarjevskog kiseljaka u Agrokoru. Pitanje je kako oni vode taj kapital i opcenito proizvodnju. Pipunic se zadužio preko svake mjere, ako cijela stvar pukne imat ćemo slavonski Agrokor. Nijemoj ti mene sto ide prije, kokos ili jaje, nego se zamisli nad tim sto ti pišem. Vidim da ti vodiš ratove o tome kako si ti u pravu, a ja se kladim da nisi i da nisi ispravno sagledao rizike. Upravo radi njih je i cijena tamo gdje je danas – nigdje. Popunic se preinvestirao s pršutima. Nema plasmana i nije povukao novac koji je planirao iz EU fondova.
Onda burza ima pogrešan podatak jer ovdje piše ovako: http://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=404
Ja znam da je išao dokap al nisam bio siguran sto je sve uvršteno i kada.
To naravno ne znaci da će sve otići niz vodu… jer banke su s njime i popeglat će se. Daleko je to od neke bas zabrinjavajuće razine. Mislim na Žito.
Ja razumijem da IPKK ne izgleda skup. I zaista ne izgleda, al ne razumijem koji je tu značaj odnosno prostor za zaradu malih dionicara. Pretpostavljam da kad mu je prišao VIRO nije ponudio odgovarajuću ponudu i nije bilo ništa od udruživanja odnosno preuzimanja. Ja se onako pitam, sam sebe, zašto postoji tolika disproporcija u procjenama kupaca i prodavatelja iz industrije i zašto se sklapaju strateška partnerstva, a nema preuzimanja. I nemam odgovor na to pitanje. Jedino sto očekujem je zaoštravanje situacije na trzistu šećera u regiji i EU.
Da rezimiramo:
1. Secer na rubu probijanja one neke razine na 15.7 koja se spominjala kao pocetak uptrenda. Izgleda da se nesto ipak zbiva dolje s tim etanolom vise negoli se pricalo.
2. Znate sto se obicno dogadja s dionicama koje drug Vauvau dodje kritikovati:-)?
Kolega serislav
Po meni secer je napravio target od hns na dugorocnom 3 y grafu na 13,xx sad se odbilo do 15 gdje ima otpora
Ako sad probije prema gore nema zaustavljanja do 19
[/quote]
Tek ako snaznije probije 16.
Al viro je sigurno u zoni kupnje od 240-250
Neka probije 270 (a ima jedva 50 komada na prodaji) ide do 330-350
Imam Vira 200 komada (247 prosjek)
Briga me oce ko kupiti ili ne.
[/quote]
Sve je receno
Sljedeći tjedan, ako probije 16, mogao bi i viro odraditi do 330-350
Po meni secer je napravio target od hns na dugorocnom 3 y grafu na 13,xx sad se odbilo do 15 gdje ima otpora
[/quote]
[/quote]
Sve je receno
[/quote]
Kakva je ovo nosens, to je za lijepu književnost. Pa ne ovisi cijena šećera o lijepim brojkama 15 i 19, nego po ponudi i potražnji. Ipsravak, o ponudi, potražnja je konstantna i ima konstan rast 1,5 do 2 % godišnje.
Kako bi bilo da prestanete baljezgati sad ce to ovdje, sad ce to tamo, i počnete pratiti malo Brazil, Indiju i Eu pa će vam možda biti jasnije malo hoće li i kada bit 19 centi po funti
Nije isto kad raste cijena sirovog šećera ili kad rast cijena bijelog šećera – New york je sirovi, London je bijeli.
A najvažnije povrh svega, jest podatak koliko šećera treba Hrvatska, koliko je za izvoz i kakav je odnos viškova i manjkova kod nas i u regiji. I naravno, da li je lokalna proizvodnja dovoljno konkurentna da se ne isplati uvoziti šećer izvan regije odnosno sirovi šećer iz dalekih destinacija.
Rumunjska i Albanija recimo uopće nemaju nijednu šećeranu – frpantan podatak, za Rumunjsku kao veliku zemlju svakako.
Imaju hrv šećerane budućnost , ali nije bez vrga da Zadro cijelo virjeme pokupšava udružiavnje s Pipuićem, evo i Sladoranu pripajaju, a i ušli su u dil sa Francuzima. Okrupnjavanje i ekonomija obujam je biti ili ne biti pitanje – prodavati iznad 400 eura sa kakvom takvom dobiti – tko to može ili bude mogao, taj je osigrao svoj opstanak.
[/quote]
[/quote]
Sve je receno
[/quote]
Kakva je ovo nosens, to je za lijepu književnost. Pa ne ovisi cijena šećera o lijepim brojkama 15 i 19, nego po ponudi i potražnji. Ipsravak, o ponudi, potražnja je konstantna i ima konstan rast 1,5 do 2 % godišnje.
Kako bi bilo da prestanete baljezgati sad ce to ovdje, sad ce to tamo, i počnete pratiti malo Brazil, Indiju i Eu pa će vam možda biti jasnije malo hoće li i kada bit 19 centi po funti
Nije isto kad raste cijena sirovog šećera ili kad rast cijena bijelog šećera – New york je sirovi, London je bijeli.
[/quote]
Radi se o tome da je cijena produkt stvari u pozadini. Koje se izgleda zbivaju, a mi smo informirani samo kolateralno.
Vidjet cemo…
Slazem se da ovisi samo i iskljucivo o fundamentima.
Dovoljno dugo diskutiramo da se razumijemo oko toga.