VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

decki sad ce viro pasti na 100 kuna da se vi napunite (sa po 10-20 komada) pa da okrenete na odbijancu barem 100%

Da imam za 10-20 komada sigurno ne bi kupao Viro nego lagano u neku dividendnu dionicu i uzivao u prinosu

Zasad trziste pokazuje da zeli prodati iznad 250 al ne i ispod 240
Ko ce prvi izgubit zivce.
Ugodan vikend

Ivo Sanader je otišao jer mu je tako naredio Chuck Norris.

Evo malo usporedbe s obzirom da znamo neku okvirnu ponudjenu cijenu za srbijanske secerane crvenku i zabalj pa da malo ubacimo i njihove brojeve kad se vec zna proizvodnja pa da malo ubacimo i bilance
Znaci za crvenku 12.2016 god prevedeno u kunama radi lakse usporedb, a u zagradama je 2015 godina
link
http://www.belex.rs/trgovanje/informator/CRFS

Zaposleni 166
Aktiva/pasiva = 415 mil kuna(314 mil)
Imovina = 112 mil kuna (108 mil)
Kapital = 226 mil kuna (140 mil )
Prihodi = 451 mil kuna (476 mil)

Žabalj
http://www.belex.rs/trgovanje/informator/SJKS

Zaposleni 125
Aktiva/pasiva = 210 mil kuna (74 mil)
Imovina = 53 mil kuna (57 mil)
Kapital = 123 mil kuna (33 mil)
Prihodi = 328 mil kuna (151 mil)

Nisam naveo dobit jer na kraju stranice postoji ograda revizora u svezi priznavanja prihoda i dobiti za jednu i drugu seceranu, a za dvije ranije godine su uglavno u gubitku. Ako se gleda 2015 postoje ogromne razlike pogotovo u iskazanom kapitalu kod ove druge gdje kapital skace 4 puta te je u 2015 bila na samo 33 mil kuna kapitala.Eto malo za usporedbu kome se da moze jos to malo bolje pogledat, ali cini mi se da tu ima dosta nestabilnosti, jos da je znat u kakvom su stanju secerane.

Ignore : renči

Postoje rezultati za 2016. godinu.

Pa kliknuti na aktualno.

https://www.secerana-crvenka.rs/

http://www.secerana-zabalj.co.rs/

Nijedna ni druga šećerana nemaju dugoročnih financijskih obveza.

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/1535157/helenik-nema-para-za-otkup-secerne-repe

Izgleda da su 2014 imali velikih problema, vjerovatno je zato secerana u zablju 2015 skoro bila i bez sirovine radi problema prethodne godine, cini mi se da tamo bas i nije nesto bajno ocito je da to puno utjece i na ponudjenu cijenu ?

Vauvau pa to i jesu podaci za 2016 godinu samo uzete s beogradske burze gdje imas za zadnje tri godine poredane podatke pa je lakse neke stvari usporedit dao sam ti link klikni na njega pa ces vidit

Pa onda su ih očito dokapitalizirali. Po meni je osnovno pitanje zašto su ih Grci uopće prodavali i zašto se Kostic hoće rijesiti Sunoka. Očito oni očekuju pad profitabilnosti i sve teze poslovanje. Grci su inače kupili srbijanske šećerane jer su još davno zatvorili neke vlastite kad je njihovo subvencioniranje odnosno zatvaranje prije vise od desetak godina platila EU. Zato je zatvorena i jedina šećerana u Sloveniji koja je gubila novac i nije bila rentabilna.

Da su ih dokapitalizirali onda bi i kapital valjda narastao, 2014 ako pogledas su imali ogromne obveze iz poslovanja 50% bilance koje su pale sljedece godine zajedno sa zalihama to je ocito povezano s ovim clankom gore kad su banke blokirale pa vjerovatno nisu mogli prodat da bi namirili dospjele obaveze pa se to nakupilo ocito je to rijeseno i dovedeno u normalu kada su banke dopustili da se zalihe prodaju, ono sta vidim da ova druga plese na rubu 2015 skoro pa da nisu ni radili gledajuci po prihodima i zalihama, moguce da se radi o problemima s likvidnosti pa su radili uglavnom s jednom onda ?

U tom gornjem clanku pise da grci imaju ogromnih problema
“Situaciju im dodatno otežava i položaj njihove matične kompanije u Grčkoj, koja je u latentnom bankrotstvu i ima dugove od 160 miliona evra – tvrdi sagovornik Kurira.”

Ocito je to razlog prodaje.

A zašto je onda i Sunoko na prodaju?

Moje je mišljenje da je zlatno doba posla sa šećerom završilo. Nisu Grci u problemu, svi su u mogućem problemu. Znat će se za koji mjesec, ako ne ranije.

A najvažnije povrh svega, jest podatak koliko šećera treba Hrvatska, koliko je za izvoz i kakav je odnos viškova i manjkova kod nas i u regiji. I naravno, da li je lokalna proizvodnja dovoljno konkurentna da se ne isplati uvoziti šećer izvan regije odnosno sirovi šećer iz dalekih destinacija.

@statusquo
Računao sam danas na ovo prazno štivo vauvau u nadi dokupa.
Moje pravilo je inače da kupujem dionice samo gdje pišu vauvau i bisakovi, imaju odličan nos gdje treba kupovati jer imaju objašnjenje i da zlato je ruzinavo željezo .
Imate lijepo na stranicama Vira kao i ZSE krvnu sliku i planove. Ove usporedbe zlata i željeza kao oba metala neka vam pomognu u dokupu.
Viro izvozi 90% proizvodnje na zapadni EU, a vauvau spominje Hrvatdku

Ja sam ti nasao moguce razloge prodaje hellenica iz clanaka o problemima maticne kompanije i secerana prije koju godinu i neka razmisljanja koja sam prikazao iz brojki kroz fin izvjesca te je ocito da tu stvari ne stimaju kako treba i sad ti okrices na Sunoko, to me ne zanima ovaj dio me zanimao da donekle procijenim stanje secerana i vlasnika da bih stekao nekakvo realnije misljenje o vrijednosti tih secerana te mislim da su podcijenjene s razlogom, ako te vec zanima sad Sunoko izvoli nac neki relevantan pokazatelj o stanju tih secerana i mogucim razlozima prodaje, a ne da ispada da zato sta se prominio kvotni rezim svi trebaju prodat secerane jer tu vise nema kruva i onda gdje god netko oglasi prodaju to je radi toga, nikad prica nije tako jednostavna i uglavnom su razlozi prodaje neke druge prirode, a promjena okvira zapravo bude samo okidac nekim drugim problemima koji izadju na vidjelo.

New Report

Close