Pa u tom grmu i leži zec – ako je to potrazivanje utemeljeno u robi ili uslugama, onda ce ga vjeorjatno i uprava ramljakova priznati. robe i usluge su temelj svakog odnosa sa dobavlhačem.
ali ako je to neka izmisljena trazbina, neki penali i slične glupostio , to je čista ludost – ako je bilo nekih podbacaja i kasnjenja, pa vlajda se zna zasto se to dogodilo. tko normalan ce ici klati vola za jeadn odrezak. onda bi apsolutno svi mogli traziti penale – jer 10 travnja je svima sve stalo.
Robu (repu) su dobili ali ne u ugovorenim rokovima. I sad je lov u mutnom….secer je bio 500, nismo znali s cim raspolazemo pa nismo mogli ugovarati….dobili smo repu kad je secer bio 350 pa sad trazimo penale za razliku
Kreativno hahaha….penali, mislim da je Investimir spomenuo kao da banke traze zatezne kamate. Nije cudo da je odbijeno
Naravno ne znaci da je stvarno bilo tako
Ima Viro vec nekoliko takvih procesa…kvote i sl….
Mislim nemaju sto izgubiti
Koliko ja shvacam, trazbine za isporucenu robu nikome nisu osporene tako ni Viru. Znaci ovo ako prode prode…pa makar trajalo godinama
Investimir
U Jutranjem nije pisalo ništa po kojoj osnovi je to.
Također, u Q3 FI nema niti jedne stavke (potraživanja) koja bi ukazivala na ovu situaciju.
Postoje potraživanja od kupaca, ali Belje i ostali PIKO-ovi nosu kupci već kooperanti.
Obrtni kapital je pozitivan za 120 mil kn.
Znači može istrpjeti par godina žestokih gubitaka do dolaska boljih vremena. Kojih može i ne mora biti, vidjet ćemo već na proljeće razvoj situacije u Brazilu.
Tako da stvar treba sagledati u totalu i perspektivi, jer ništa nije fiksno.
Viro danas najgori od najboljih, nekada sam kupio na 23x,xx možda se opet posreći
Ne znam, bedasto je jer ako će se svi tako ponašati i banke i drugi dobavljači, onda odmah možemo proglasiti stečaji kraj priče. Valjda je poanta da viro i dalje ima od koga kupiti repu i kome prodati šećer, a ne kamatariti. Možda oni imaju pravni osnov, ali realno gledajući to je nenaplativo i što koristi nešto ganjati kad čak i ako dobiješ pravomočnu presudu, to je nnaplativo.
Na atpl temi redoviro se ubacuju linkovi cijeloig svijeta o stanju brodarstva itd., ovdje bi to sito trebalo – šećer je globalna roba i što više doznamo od struke i finacijaša što oni predviđaju, to bolje.
Viro danas najgori od najboljih, nekada sam kupio na 23x,xx možda se opet posreći
Jos jednom……Gap iz prošle godine je na cca 225……
Valjda me neće opet obrisati…..:)
Jos jednom……Gap iz prošle godine je na cca 225……
Valjda me neće opet obrisati…..:)
[/quote]
Morate uzeti u obzir trenutak kada je nastupilo dno – u lanjskom slučaju dno je bilo nastupilo nakon dvogodišnjeg uzastopnog viška šečera u svijetu. I onda je u drugoj polovic 2016 bilo došlo do manjka jer je indija podbacila – manjak 5-6 miljuna tona
Mi sad imamo višak jer je indija opet povratila stare razine – ca 25 milijuna tona, brazil je takoder malo podigao gore, a i eu je zasadila repe i za hasu i za musu što je riječ.
U pravilu, povijesno iskutvo uči da je za raščišćavanje zaliha treba ne 1, nego 2 godine tj. ako je vjerovati povijesti ove gdoine ove niske cijene neće obeshrabriti proizvođače. to bi se trebalo dogoditi tel dogdoine u ovo vrijeme. Ali, ako naide suša u Indiji ili urgan u Brazilu i pohara usjeve, sve ovo što pišem možeš okačiti mačku o rep. Tako da more bit bidne more bit ne bidne.
možda u međuvremenu dođe do prodaje tvornice, mislim da Zadro može biti zadovoljan, prodao je Francuzima i sada opet može sakupljati 20% jeftinije, nekada je redovno popunjavao bid na 300, sada se i njemu očito čini skupo preko 250, jer uvijek ima prodavača, koji idu na takmičenje u todex
Prikljucujem se imaocima Viro na 250
nije puno al za pocetak 31 komad
vidim da je tu negdje vec bio a koliko sam savladao tehnicku analizu tu je negdje i dno.
dakle tradicionalno otpor.
uzeo bih jos ako bas dodje na dno no ovdje je bilo ok a da ne gledam u ekran cijeli dan
Na atpl temi redoviro se ubacuju linkovi cijeloig svijeta o stanju brodarstva itd., ovdje bi to sito trebalo – šećer je globalna roba i što više doznamo od struke i finacijaša što oni predviđaju, to bolje.
Secer probio $15:
https://www.investing.com/commodities/us-sugar-no11-historical-data
Veliki igraci optimisti sto se tice globalne cijene secera:
.. ali koliko to znaci za EU trziste i nase secerane..
erste i zaba prodaju, stručnjaci -_-
Velim ti, to su tipovi kojima je posao zamlatiti cijenu i tu nema milosti.
Da se njihovi prijatelji ukrcaju jeftinije.
Prije ovog, što je postao kolega gore:
Tu svakako ima elemenata za kaznenu prijavu.