I ovaj tekst u kojem savjetnik Miroslav Božić stručno i maksimalno informirano iznosi sve činjenice o trenutnom stanju u šećernoj industriji, dovoljno govori o kompleksnosti teme. Previše je tu riječi tipa “kada i ako” da bi se moglo nešto konkretnije zaključiti. Čak imam osjećaj da što ih više slušam i razmišljam.. sve manje znam ! Ali opći dojam se jednostavno sam nameće. A to je da im neće biti nimalo lako opstati na tržištu nakon 2017 ! Uz sve te njihove dobro uvježbane fraze kako je to povijesna šansa i mogučnost za napredak, istina je da ovakvo stanje kakvo je trenutno u hrvatskim šećeranama teško može proći bez ozbiljnije konsolidacije tvorničkih kapaciteta i pogotovo sirovinske baze. Uz sve probleme koje je spomenuo, ovako razijedinjene tvrtke same sebi stvaraju i dodatne muke. Kostić je u Srbiji to davno shvatio, bio efikasan i konkretan u stvaranju nečega održivog i sada pobire vrhnje. Pozitivno je to što su se u zadnji čas odlučili na iskorištavanje EU fondova za izgradnju ekološke infrastrukture u Osijeku i Županji i što je sezonska cijena šećera probila granice na kojima piše “isplativo”. I rezultat je tu: VIRO 17 % dionica prodaje velikom igraču. Budimo realni to im je i krajnji cilj. Za sada su ih Francuzi samo zakaparili i vjerovatno prate razvoj situacije, a za prodaju večinskog paketa će se morati dodatno dokazati u naredne 2-3 godine. Sve bi im bilo puno jednostavnije da nema tog upornog Pipunića..hehe..
Evo, izvolite pa čitajte. Ne znam što Francuzima predstavlja manje od 1% europskog tržišta šećera jer sve tri domaće šećerane proizvode manje od 1% potrošnje EU.
http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/europsko-trziste-secera-ususret-ukidanju-proizvodnih-kvota-530
Ne znam niti ja što im to znači. A da pogledamo malo širi kontekst? Tko je najveći EU/svjetski proizvođač i što radi?
(proizvodnja u mil.t)
Südzucker DE 5,65
AB Sugar UK 5,4
Tereos FR 4,74
Nordzucker DE 3,5
Cristal Union FR 1,75
Südzucker – nisu li oni slučajno prije 3 mjeseca "kupili Srbiju"?
http://www.suedzucker.de/en/Presse/Aktuelle_Meldungen/Archiv_2016/2016/IR-28_06_2016/
A evo i Cristal Union na 5.mjestu EU igrača, među top 10/15 u svijetu. Da nije počela neka konsolidacija tržišta u međuvremenu? Mislim da se uopće ne radi o 1% tržišta, nego o tome da se formiraju karteli, i da će u tom svjetlu biti sve manje neovisnih igrača, i sve više cijene (koje će platiti potrošači), Ne zaboravite koliko je šećerana zatvoreno u EU zadnjih 10ak godina, tih kapaciteta više nema, tko je preživio ima puno širi prostor.
[/quote]
Prostor za sto?
Nema vise zaštitnih carina. Od konca sljedeće godine ja i ti mozemo uvoziti trscani šećer odakle god želimo! Da bi ostali konkurentni, domaći ce proizvođači jos trebati podići prinose i produktivnost. Mislim da bilo koje povezivanje nije samo prednost nego i odredjeni trošak. I da je to dugogodišnji proces.
SudZucker odnosno točnije Agrana nije kupila Srbiju nego je ušla u partnerstvo s Miodragom Kosticem odnosno Sunocom. Isto kao sto je Viro ušao s Francuzima, ili barem slično. Al Sunoco sam proizvodi 50% vise šećera nego sve tri hrvatske šećerane zajedno. A u Srbiji postoji jos šećerana.
Želim reci, za godinu dana EU ce se otvoriti svjetskom tržištu šećera i sama ta cinjenica snažno ce utjecati na profitabilnost te kulture i šećerana na prostoru EU. Ovo o čemu ti pises vrijedi za velike, a samo u manjoj mjeri za manje šećerane poput hrvatskih. Zato se one i nastoje sakriti pod kišobran velikih. Veliki igrači vec su izgradili brend i danas na temelju istog ostvaruju natprosječnu cijenu na prodajnoj polici. U nas jos to nije tako, jer u nas je šećer šećer, i ne razlikuje se bas na polici. Bojim se da ce u tom smislu vise koristi od povezivanja imati Crystal Union nego Viro. Viru je to nužan uvjet, a Crystal Unionu dovoljan. Dakle, rast cijene secera i dobra ratarska sezona, pogoduju domaćim šećeranama i one ce vjerojatno ove i sljedeće godine ostvariti bolje poslovne rezultate nego lani. Ali daljnjom liberalizacijom tržišta, one ce se suočiti sa pojačanom konkurencijom i mnogo oštrijom tržišnom utakmicom pa je na dulji rok (od jedne godine) teško procijeniti kako ce uistinu izgledati njihov račun dobiti i gubitka. Zasad toliko.
@fahrudin
možete li Vi nama koji ne znamo, objasniti; što rade naše šećerana kada imaju žutu kampanju, zašto su povisili cijenu otkupa sirovine za 17%, kakav može biti utjecaj fondova na cijenu (bez obzira na sve pokazatelje koje navodite), zašto su francuzi tako g.upavi pa kupili 25% i ako nemate ove dionice, a ne želite ih niti kupiti, zašto ih želite u ovo kišno vrijeme oblatiti, kada jedva i dovoljno blatnu repu izvlačimo s polja, bez obzira što ima nisku digestiju
@fahrudin
možete li Vi nama koji ne znamo, objasniti; što rade naše šećerana kada imaju žutu kampanju, zašto su povisili cijenu otkupa sirovine za 17%, kakav može biti utjecaj fondova na cijenu (bez obzira na sve pokazatelje koje navodite), zašto su francuzi tako g.upavi pa kupili 25% i ako nemate ove dionice, a ne želite ih niti kupiti, zašto ih želite u ovo kišno vrijeme oblatiti, kada jedva i dovoljno blatnu repu izvlačimo s polja, bez obzira što ima nisku digestiju
Koliko se sjecam fondovi su mjesecima bili zabetonirani na 510-520kn nakon pokusaja preuzimanja i nakon sto je cijena kratko dosegnula 660kn. Ponudjena cijena pri pokusaju delistiranja je bila 430kn.
@fahrudin
možete li Vi nama koji ne znamo, objasniti; što rade naše šećerana kada imaju žutu kampanju, zašto su povisili cijenu otkupa sirovine za 17%, kakav može biti utjecaj fondova na cijenu (bez obzira na sve pokazatelje koje navodite), zašto su francuzi tako g.upavi pa kupili 25% i ako nemate ove dionice, a ne želite ih niti kupiti, zašto ih želite u ovo kišno vrijeme oblatiti, kada jedva i dovoljno blatnu repu izvlačimo s polja, bez obzira što ima nisku digestiju
Ja da nekog blatim? U kojoj to izjavi ili rečenici?
Ja komuniciram javno kakav je status domaćih šećerana u EU, koliki je njihov komparativni udjel, kretanje zaštitne carine, ukidanje kvota i konkurentnost domaćih šećerana naspram velikih europskih. Kao i njihovu efikasnost odnosno stupanj iskorištenja pogona, digestiju te prinos po ha.To su bitne stvari koje utječu na produktivnost i vrednovanje domaćih šećerana. Svakako da je cijena sirovine bitna, ali za ispravno vrednovanje tog biznisa, sve je to bitno. Ne vidim sto je tu sporno.
nije tocno u to sam vrijeme imao Viro i bio na skupstini cijena je bila 520 kn po dionici
Tocno je. Imam Viru i sada a u pismenom pozivu na Skupstinu tada stajala je ponuda 430Kn. Pokazi dokument gdje stoji iznos od 520kn!
gledaj ja sam bio na skupstini a ti kako hoces i po svom nelazem a ti sad trazi po forumima kad je bila ta skupstina i kad i tko je protiv koga glasovao ako ti je tesko ja cu naci
http://prntscr.com/cwqsq7 stranica 382 ovoga foruma ima vise postova a ti sada vidi kad i po kojoj su cijeni nudili za preuzimanje tada sam ima 670 kom Vira i glasovao protiv delistiranja ja ne navlacim a najmanje lazem
http://prntscr.com/cwqsq7 stranica 382 ovoga foruma ima vise postova a ti sada vidi kad i po kojoj su cijeni nudili za preuzimanje tada sam ima 670 kom Vira i glasovao protiv delistiranja ja ne navlacim a najmanje lazem
i ja sam bio na skupštini, ali mislim da niste u pravu što se tiče cijene, da je bila tolika, mislim da bi nešto i dobili, ne mogu se točno sjetiti, a ne da mi se vrtiti arhivu, ali bila je bliže ovoj cijeni koju Andy spominje, ja mislim negdje 450-460, ali možda je i njegova točna, 520 nije bila ponuđena sigurno
@fahrudin
možete li Vi nama koji ne znamo, objasniti; što rade naše šećerana kada imaju žutu kampanju, zašto su povisili cijenu otkupa sirovine za 17%, kakav može biti utjecaj fondova na cijenu (bez obzira na sve pokazatelje koje navodite), zašto su francuzi tako g.upavi pa kupili 25% i ako nemate ove dionice, a ne želite ih niti kupiti, zašto ih želite u ovo kišno vrijeme oblatiti, kada jedva i dovoljno blatnu repu izvlačimo s polja, bez obzira što ima nisku digestiju
Ja da nekog blatim? U kojoj to izjavi ili rečenici?
Ja komuniciram javno kakav je status domaćih šećerana u EU, koliki je njihov komparativni udjel, kretanje zaštitne carine, ukidanje kvota i konkurentnost domaćih šećerana naspram velikih europskih. Kao i njihovu efikasnost odnosno stupanj iskorištenja pogona, digestiju te prinos po ha.To su bitne stvari koje utječu na produktivnost i vrednovanje domaćih šećerana. Svakako da je cijena sirovine bitna, ali za ispravno vrednovanje tog biznisa, sve je to bitno. Ne vidim sto je tu sporno.
[/quote]
visoki prinosi i digestija zahtjevaju puno veće količine gnojiva i zaštitnih sredstava i to zapadni kupci znaju, a oni ipak misle na svoje zdravlje i zato