Sve Vi to kolega dobro kužite ali kako sada Viro, zar niste dublje u problemu na IPKK ? 🙂
[/quote]
sigurno da da, najveći mi je problem da li da prodam na 125 ili da čekam 150-180, imam ja i Vire da mogu kupiti tri puta više IPKK
[/quote]
Bravo pa to su onda slatke brige. Ja ništa ne prodajem,samo dokupljujem i čekam u bunkeru:)
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=SGG
manje pratim pa pitam … jel ovaj rast sezonskog karaktera ili se moguće radi o trendu
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=SGG
manje pratim pa pitam … jel ovaj rast sezonskog karaktera ili se moguće radi o trendu
Commodity ciklusi su jako rijetko sezonki, unutar godine. Pogledaj malo pa ćeš uočiti jako zanimljiv trend, pogotovo šećera.
http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=SB&p=w1
@ kravaipile
da trend je dobar posebice ako nije sezonski 🙂
vodit ću se idejom usporedbe koliki je bilo viro prije krize kad je vrijednost šećera bila na ovim današnjim vrijednostima 23-24
Još sjajnih vijesti za domaće proizvođače, kod nas se očekuje rekordna godina ikada, a najveći svjetski izvoznici će zbog loše sezone postati uvoznici!
Još dobrih vijesti za VIRO! Očekuje se najlošija žetva u Francuskoj u zadnjih 6 godina (najveći proizvođač u EU!), dakle ponuda sve manja, cijena valjda veća…
Heh, smiješno je kako su se svi nakacili isključivo na cijenu i nju nastoje preslikati lokalno?!
A nitko ne piše o produktivnosti proizvodnje i prinosu po hektaru? Digestiji?
Primjerice u Nizozemskoj je prinos po ha dvostruko veći nego u RH uz 40% visu digestiju!
I nije istina da su ovo rekordne cijene šećera. Naše su šećerane godinama izvozile šećer u EU po zaštitnim cijenama od oko 630 eura po toni bijelog i 520 eur po toni sirovog šećera. To su bila zlatna vremena šećerne industrije koja se vjerojatno vise nikad neće ponoviti. Zastitne carine su smanjene na oko 400 EUR po toni do njihovog ukidanja i ukidanja kvotnog režima u listopadu sljedeće godine. Trenutno je cijena tone šećera na svjetskom tržištu oko 450 EUR i to ce biti vjerojatno dovoljno za profitabilnu proizvodnju, ali ne i rekordne rezultate. Zasto investitori ne reagiraju, zato sto se ne vjeruje da ce te cijene biti održive na dug rok. Kako od 2018. vise nema kvotnog režima ni zaštitnih carina, sve se seli na tržište. A naše šećerane na tom tržištu nisu samostalno konkurentne zbog znatno manjih prinosa po ha nego u EU i relativno viših troškova proizvodnje. Ali i zato sto su skupe jer prerađuju malo sirovine i imaju visoke fiksne troškove.
Ove stvari istražujte i o tome pišite, a ne o cijeni šećera. Ona jest bitna, ali su bitni i produktivnost i prinosi i strategija. I jos mnogo toga. Sve su to inputi koji ce utjecati na profitabilnost šećerana.
A nitko ne piše o produktivnosti proizvodnje i prinosu po hektaru? Digestiji?
Ove stvari istražujte i o tome pišite, a ne o cijeni šećera. Ona jest bitna, ali su bitni i produktivnost i prinosi i strategija. I jos mnogo toga. Sve su to inputi koji ce utjecati na profitabilnost šećerana.
Zar vi vjerujete da su Francuzi kupovali postojeću produktivnos kada su kupili značajan udio u kompaniji? Investirali u prošlo ili postojeće stanje? Pa svima je jasno da je novu tehnologiju u svakoj kompaniji najlakše kupiti, a sve ostalo (čitaj market share) najteže. I svima je jasno da su sada stigla vremena za nove investicije (čitaj povećanje produktivnosti i snižavanje fiksnog troška po jedinici), sada kada je pozitivna konjunktura. Pa tko će ulagati kada padaju cijene na svjetskom tržištu ???
do kraja tjedna 400 vrlo izgledno, fondovi pojačavaju ulaz
A nitko ne piše o produktivnosti proizvodnje i prinosu po hektaru? Digestiji?
Ove stvari istražujte i o tome pišite, a ne o cijeni šećera. Ona jest bitna, ali su bitni i produktivnost i prinosi i strategija. I jos mnogo toga. Sve su to inputi koji ce utjecati na profitabilnost šećerana.
Zar vi vjerujete da su Francuzi kupovali postojeću produktivnos kada su kupili značajan udio u kompaniji? Investirali u prošlo ili postojeće stanje? Pa svima je jasno da je novu tehnologiju u svakoj kompaniji najlakše kupiti, a sve ostalo (čitaj market share) najteže. I svima je jasno da su sada stigla vremena za nove investicije (čitaj povećanje produktivnosti i snižavanje fiksnog troška po jedinici), sada kada je pozitivna konjunktura. Pa tko će ulagati kada padaju cijene na svjetskom tržištu ???
[/quote]
Evo, izvolite pa čitajte. Ne znam što Francuzima predstavlja manje od 1% europskog tržišta šećera jer sve tri domaće šećerane proizvode manje od 1% potrošnje EU.
http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/europsko-trziste-secera-ususret-ukidanju-proizvodnih-kvota-530
Evo, izvolite pa čitajte. Ne znam što Francuzima predstavlja manje od 1% europskog tržišta šećera jer sve tri domaće šećerane proizvode manje od 1% potrošnje EU.
http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/europsko-trziste-secera-ususret-ukidanju-proizvodnih-kvota-530
Ne znam niti ja što im to znači. A da pogledamo malo širi kontekst? Tko je najveći EU/svjetski proizvođač i što radi?
(proizvodnja u mil.t)
Südzucker DE 5,65
AB Sugar UK 5,4
Tereos FR 4,74
Nordzucker DE 3,5
Cristal Union FR 1,75
Südzucker – nisu li oni slučajno prije 3 mjeseca “kupili Srbiju”?
http://www.suedzucker.de/en/Presse/Aktuelle_Meldungen/Archiv_2016/2016/IR-28_06_2016/
A evo i Cristal Union na 5.mjestu EU igrača, među top 10/15 u svijetu. Da nije počela neka konsolidacija tržišta u međuvremenu? Mislim da se uopće ne radi o 1% tržišta, nego o tome da se formiraju karteli, i da će u tom svjetlu biti sve manje neovisnih igrača, i sve više cijene (koje će platiti potrošači), Ne zaboravite koliko je šećerana zatvoreno u EU zadnjih 10ak godina, tih kapaciteta više nema, tko je preživio ima puno širi prostor.