Dno je dosegnuto, ova godina će biti jako zanimljiva budući da će cijena šećera na svjetskom tržištu snažno porasti.
A taj zaključak temeljite na _________?
1. Futures ugovori za šećer ne daju nikakvu nadu da će cijena šećera u ovoj godini porasti, a kamoli snažno porasti. Evo, npr., pogledajte predikcije cijene do 2020. god. postavljene na sljedećoj stranici: http://www.tradingeconomics.com/commodity/sugar/forecast
2. Sljedeće godine EU ukida kvote za proizvodnju šećera. To znači da će svaka šećerana proizvoditi koliko god želi. Što se događa s cijenom nekog dobra kad ga ima previše (iliti više od potražnje) na tržištu? Isto ono što se dogodilo nafti proteklih godinu, godinu i pol dana (samo kod nafte ima više politike nego ekonomije, pa možda i nije najbolji primjer).
Dakle, niti jedan od ova dva argumenta ne ide u korist industrije šećera. No, to ne znači da nitko neće zaraditi u ovom biznisu, ali pretpostavka je da će pobjedinici tržišne borbe biti velike konsolidirane kompanije.
Na kraju, i vlasnici Vire su proteklih godina govorili kako bi trebalo doći do konsolidacije ovog biznisa u RH kako bi mogli opstati na zahtjevnom europskom tržištu. Nešto se sitno pokušalo učiniti po tom pitanju prošle godine, ali je, za sada, propalo. Također, negdje sam čitao kako su izjavili da niti strateški partner u budućnosti nije za odbaciti.
Stoga, hoće li ili neće malo porasti cijena šećera ovdje je zapravo manje bitno. Fokus treba usmjeriti na strateška povezivanja u skorijoj budućnosti.
Mislim da je velika stvar što i u ovakvim uvjetima uspijevaju držati glavu iznad vode. I neke njemačke kompanije koje su organizacijski na daleko većem nivou, prošlu su godinu bile u blagim minusima, pa već neko vrijeme dio poslovanja prebacuju na trgovinu vočem i čajevima. Glavni problem po meni čak i nije cijena šećera, nego to što u bližem okruženju nema dovoljno sirovine ! Prije par godina smo bili svjedoci “malog rata” za šećernu repu između hrvatskih šećerana i srbijanske vlade, koja je zabranila izvoz te kulture jel i kod njih tvornice muku muće sa nagovaranjem seljaka da je siju pod aktualnim uvijetima. Slična stvar je i u Slavoniji. Tvornica u Virovitici nema dovoljno sirovine pa dizanjem cijena već godinama odvozi repu iz Baranje i okolice Osijeka ! Samim tim se nabija cijena proizvodnje i čini hrvatsku šećernu industriju nekonkurentnom, i tu će jednostavno morati doći do nekakvog dogovora. Prošle godine smo imali pokušaj spajanja između dvije kompanije ali su vlasnicima apetiti očigledno bili preveliki ! Ovakvo stanje dugoročno neće biti održivo, jel će jedni drugima i dalje nabijati dodatne troškove koji uz sve ostale muke zbilja nisu potrebni. Nakon ukidanja kvotnog sustava proizvodnje cijena šećera u Europi bi se po nekim dugoročnijim prognozama trebala fluktuacijski kretati između 400 – 500 eura. Ako bi se cijena držala bliže ovoj gornjoj granici, naše šećerane ne bi smjele biti u minusima. Ali konsolidacija je nužna.
Ovo mi nije jasno… Cijene sećera na svjetskom i evropskom tržištu snažno rastu, a dionica VIRO pada.
Može li mi to netko od forumaša objasniti?!
Ovo mi nije jasno… Cijene sećera na svjetskom i evropskom tržištu snažno rastu, a dionica VIRO pada.
Da li Viro prodaje šećer na svijetskom tržištu ili prebija sa Agrokorom? 🙂
Kolega Aurelije što vam nije jasno??? Kad su bile dobre godine za Viro tada je šečer bio oko 26 do 28 dolara. 2014 godine kad su napravili onaj gubitak prosječna cijena je bila na 15-16 dolara. Zadnju godinu kad je cijena bila oko 11 su operativno izgubili oko 200 milijuna ali ih je sreća pomazila s obzirom da se secer vratio na 13 dolara pa su revalorizirali zalihe za tih 200 milijuna kuna. Danas je 16, i dalje mislim da su možda sad na nekoj pozitivnoj nuli. A ako se šečer vrati iznad 20 onda je to dobra super jeftina firma do tada……
Ipak, u ovom trenutku je šećer na Londoskoj burzi 474, a 19.02.2016 je bio 368. Dakle, u dva I pol mjeseca je skočio 30 %. Dionice VIRA kroz to vrijeme samo padaju uz mizeran promet, unatoč tome što je VIRO za 2015 pokazao pozitivno poslovanje. Jednostavno mi je nevjerojatno da to tržište nije valoriziralo.
kupujes buducnost kad kupujes dionice neke firme i bez obzira koliko VIRo ima primat u RH on je relativno mali igrac u Europi kako se sljedece godine ukidaju kvote pitanje je kako ce VIro disati za godinu dana vidi samo mljekarski sektor u Rh.Slicno ce se desiti secernom sektoru zato kod kupnje VIRA jako oprezno pogotovo sto isti ima i velikog duga
kupujes buducnost kad kupujes dionice neke firme i bez obzira koliko VIRo ima primat u RH on je relativno mali igrac u Europi kako se sljedece godine ukidaju kvote pitanje je kako ce VIro disati za godinu dana vidi samo mljekarski sektor u Rh.Slicno ce se desiti secernom sektoru zato kod kupnje VIRA jako oprezno pogotovo sto isti ima i velikog duga
To je potpuno promašena usporedba, jer mlijeka ( i proizvođača mlijeka ) ima i previse ( dok šeć. repe nema dovoljno ), a i velik je pritisak uvoznih cijena. Nakon ukidanja kvota za šećer, osim na tržišta EU i domaće tržište moći će izvoziti na tržišta u regiji. Kod šećera je problem nedostatak šećerne repe i prinos po hektaru, ali sudeći po napisima u medijima intenzivno se radi na poboljšanju otkupnih cijena I agrotehničkim mjerama . Nemojte zaboraviti da je šećer jedan od najvažnijih izvoznih artikala RH. Moram napomenuti I to da je VIRO završio s dobiti prošlu godinau, nakon izuzetno teške 2014. godine.
Pa kolega u ovoj barici to je jednostavan odgovor, kad se određeni ukrcaju a jedan veći dio je po svemu sudeći odrađen za čas ćemo gledati cijenu na 300 _350 kn
sta se desava kad svi budu mogli proizvesti koliko hoce u uvjetima oversuplaya cijena ide dole a nek se jos samo malo dignu cijene tad ce Indija i Tajland pokazati kolike su zalihe.Sretno vam bilo
Pa kolega u ovoj barici to je jednostavan odgovor, kad se određeni ukrcaju a jedan veći dio je po svemu sudeći odrađen za čas ćemo gledati cijenu na 300 _350 kn
[/quote]
Prošla su ta vremena.
Još jako rijetki purani lete bez pravog povoda, tako da čisto sumnjam ovdje na takav scenarij.