ovo ne da će pasti, ovo će se strmoglaviti, bojim se da ide ključ u bravu sladorani (viri) iz 2 objektivna razloga:
1. hrvatska je zasijala u 2014. oko 25 000 hektara repe, od toga (neznam koliko na sladoranu otpada) ali neka bude 8000 hektara. ljudi moji od tih 8000 hektara ako nam stvarno isplate samo 2400 kn po vagonu, ljudi u 2015. neće zasijati više od 2000 hektara (ako će i toliko) pazite što sam rekao…. sve bi to bilo u redu za tvornicu da im se tokom iduće 3 godine ne smanjuje uvoz sirovog šećera. umjesto da tokom 3 godine dignu cijenu šećernoj repi kako bi nadomjestili manjak što se tiče sirovog šećera, oni ovim potezom gube koopearante. i ne samo to, bit će tu tužbi. ne mogu oni skinuti 600 kn po vagonu leganlo jer u ugovoru stoji da je on 3000. eto, razmislite o ovim činjenicama, možda sam ja pogriješio, možda će ljudi sijati u jednakoj količini repu,ali moja procjena je da će sladorana imati nagodinu (ako stvarno bude plaćeno 2400) ne više od 2000 hektara zasijano (ako bude i toliko)
strateški partner se još ne javlja, sada bi mogao dobiti i više od priželjkivanih 25 %
kad bi oni prodavali 25 pct isla bi i javna ponuda cinjenica je da zbog br 1 u vlasnickoj struktri br,2 pusi u ovom trenu bar 100-120 mil kuna u ondosu kaj im je nudio Suddeutchzuker krajem 2012
Puse svi oni zajedno velike pare zbog toga sta broj 2 nije bio za delistiranje kad je bilo vrijeme za partnera.
Sada nikome nisu interesantni sa ovakvom cijenom secera.
Jedino neprirodan rast (kako se secerne grupe sire po europi) na domacem trzistu je spas…..ubrzo…..
Snupy, pa ti svaki dan pišeš o šećeru kao da si izmislio telefon ili struju. Svaki tekst ti je tipa nema smisla niti izlaza ovdje ulagati. Interesira me zašto ne ulažeš negdje drugdje ako ovdje nije perspektivno??? U toliko znanje koje ovdje prosipaš o šećeru čudno mi je da će takav znalac trpiti gubitke. Naravno ovo vrjedi i za par ostalih enttuzijasta koji ovdje kao trolovi svakodnevno vise s lošima vjestima.
ja pisem samo moje misljenje koje prikupljam sa stranih portala i domacih kako ste primjetili zadnje postove su samo sukus problema u secernoj industriji premda mnogi strani analiticari govore da je secer na long termu do 2030 u bullu
zašto mravi skupljaju šećer,zato što je šećer=energija,nije nafta i plin energija,šećer može postat i gorivo i hrana..zašto je trenutno jeftin??zato da se smanji cijena rada i otkupa,i zato što ameri trzaju da bi mogli uvest dodatne poreze na šećer jer su im amerikenjci debeli…srednjoročno gledano…dobra oklada…pitanje je hoće li se izglasat u petak hoće li trezor kupovati,zadnji put su isto kupovali na 400 a prodavali na 600,koliko me pamet služi…..
ne trezor nije prodavao na 600 nego prije par godina na 1200 ali to su druga vremena,Ono sto mene zbunjuje je polugodisnje izvjesce pise 950 tisuca kuna minusa a Zadro kaze u clanku glasa slavonije 108 miliona kuna minusa u pola godine,ako je tako onda srednje rocno razdoblje cini long term jer 3-5 godina zna prilicno zamoriti firmu pa makar ona bila i VIRO.I jos nesto sta ce biti sa Sladoranom jer ona presusno treba procistac otpadnih vodaa koji kosta cca 120 mil kuna
Pogledaj konsolidirane rezultate gdje je ukljucena Sladorana & Slavonija Nova.
Tu je minus preko 100milja.
Glukozno – fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) – vrsta kukuruznog sirupa koji je mnogo jeftiniji od šećera. Zato se i koristi u mnogim proizvodima kao zamjena za šećer: gaziranim pićima, sokovima, slatkišima, pecivima, žitaricama…
Izuzetno je štetan jer povećava količinu masnih stanica blizu srca, jetre i drugih unutarnjih organa, povećava nivo triglicerida, negativno djeluje na rad bubrega, povećava krvni tlak, povezuje se s osteoporozom, anemijom, karijesom…
Visoko fruktozni kukuruzni sirup jedan je od važnih razloga zašto je sve više dijabetičara, a dobiva se dobrim dijelom iz GMO kukuruza.eto zašto pada cijena šećera,eu bi trebala zabraniti proizvode na bazi ovog gmo šećera,samo je pitanje koliko je jak gmo lobi,a proizvođačima to paše radi niske cijene…glavno je pitanje…da li viro rafinerija može napraviti glukozno-fruktozni šećer…mislim da je proces jednostavniji od proizvodnje konzumnog šećera,a kukuruza u slavoniji ko u priči…nije džabe svabo nudio milijardu za viro,no prije toga izgledna je dokapitalizacija po 400-450 kn…