A nakon što je nedavno Istraturist najavio povlačenje dionica s tržišta, u petak je Viro najavio da će 27. prosinca održat će izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će biti predloženo da se isplati dividenda od 20 kuna po dionici te da se dionica povuče iz uvrštenja na službenom tržištu Zagrebačke burze.
Može li netko odgovoriti na ovu situaciju: kako se određuje “fer vrjednost” ako je firma delistirana i želi istiskivati male tj. ima više od 95% a ne trguje se dionicom na “uređenom tržištu”?
Po zakonu o tržištu kapitala se računa kao ponderirani prosjek zadnja tri mjeseca od kad je nastala obveza. Ako obveza nije nastala onda ponderirani prosjek zadnja 3 mjeseca od datuma kad je odluka donesena. Kako je odluka kod VIRA donesena 14.11 znači računa se od 14.8 do 14.11 prosječna cijena. Gore sam naveo prosječne cijene tih 3 mjeseca. Sad neznam da li bi trebali uzeti prosjek prosjeka cijene ili zaključne cijene. Ali opet je više od 515kn.
Evo sta piše:
Teško da će mirovince koji zajedno drže 13,91% udjela u šećerani zadovoljiti 'pravična naknada' bez premije, navodno će glasovati protiv.
Kada sam ja spominjao premiju mnogi od vas "znalaca" je reklo da nemam pojma.
Ne znam na koji će način uspjeti izboriti premiju, ako prva 3 vlasnika na sjednici osiguraju 75%.
[/quote]
Ja sam napisao da svaka poštena firma daje premiju kod delistiranja. Isto kao i kod preuzimanja. Ja nisam rekao šta je zakon ni šta oni moraju. Govorio sam što je pošteno. A onda tipovi tipa frckavi mi govore da nabrojim jednu firmu itd., a pojma nema šta je korporacijsko upravljanje.
U HRV je svrha postojanja tvrtki na burzi da Vam uzima novac kad joj ide loše a da Vas izbaci (pokupi jeftino dionice) kada joj krene dobro. Ako je tome doista tako (a to ćemo doznati iz primjera VIRO) onda ovo nije mjesto za dugoročnog investitora.
Može li netko odgovoriti na ovu situaciju: kako se određuje "fer vrjednost" ako je firma delistirana i želi istiskivati male tj. ima više od 95% a ne trguje se dionicom na "uređenom tržištu"?
Kad se dionica delistira, a vlasnik ima zadovoljavajući broj dionica, npr. preko 95%, onda mu daljnja kupnja nije zanimljiva. Dionicu možeš prodati preko oglasa zainteresiranom. Međutim, to ide znatno sporije i pitanje je po kojoj cijeni jer ne kotira na burzi. Ne znaš niti što se točno događa u tvrtci jer nema izvještaja o promjenama poslovanja koji bi mogli utjecati na cijenu dionice. Možeš se nadati da će se jednom vratiti na burzu ( a to se možda i dogodi nakon promjene vlasničke strukture)
Izvješće se lako dobije u FINI za 50tak kn ili na godišnjoj skupštini (doduše godišnje) ali to je dovoljno za uvid. Ovdje uopće nije upitan budući pozitivan smjer poslovanja jedino smanjena likvidnost ako se dionica stavi na MTP. Ali i to nije problem ako je tvrtka dobra a to sigurno jest jer ju ne bi delistirali.
Ako MF ne mogu staviti dionicu na MTP SIGURNO mogu mali ulagači.
Pokušavam rekonstruirati sudbinu u tom smjeru da se dionice zadrže. No i dalje sam mišljenja da se ne može MF samo tako izgurati iz neke dionice, posebno ako nastupe zajedno.
Šećerne tvrtke ne kotiraju za P/E manji od 10. Imatelj lako stavi na MTP VIRO za tu vrjednost i nisam baš siguran da neće biti kupaca za npr. 750 kn a to je puno više od 5xx. A dečki će zažmiriti na sitni broj dionica i kupiti od malih i za 750 jer će prodati za 1500.
Evo to je moja ideja, ako netko ima pametnije ili se ne slaži “opalite me iz svih oružja”
onda ovo nije mjesto za dugoročnog investitora.
PersJesus – ajde mi ko laiku kaži – OK, ja zadržim dionice, za godinu dana se Viro proda za dvostruku cijenu nekome.. ko mene pita za moje dionice, dobijem li ja automatski ponudu u sandučiću?