VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da mirovinski fondovi ne mogu imati dionice u MTP!!

Ako niste u stanju otici na stranicu Hanfe i sami za sebe pogledati pravilnik o kriterijima ulaganja mirovinskih fondova, onda ste i zasluzili ovdje izgubiti novce.

Svaki dioničar može podnijeti zahtjev da se njegovom dionicom (koju ima u vlasništvu)trguje na MTP. Za to treba imati brokera koji dionicu stavlja na MTP. Broker je obvezan dostaviti ZSE godišnje izvješće, ev. promjene u temeljnom kapitalu i promjene statuta. Ako je dionica interesantna pogodite hoće li biti ovakvih zahtjeva?! Izvješće o poslovanju možete dobiti od FINE za manju naknadu ili kao dioničar na godišnjoj skupštini.
Meni je jednino bitno da imam uvid u izvješće. A dionicu mi ne pada na pamet prodavati.

zakon koji je na snazi od 2007godine kaze da Mirovinski fondovi smiju kupovati dionice na Mpt-u ak je njihova trzisna kapitalizacija veca od 750mil.kn tj smiju posijedovati iste do trzisne kapitalizacije od 650mil.kn.Procitajte clanak 4

Svaki dioničar može podnijeti zahtjev da se njegovom dionicom (koju ima u vlasništvu)trguje na MTP. Za to treba imati brokera koji dionicu stavlja na MTP. Broker je obvezan dostaviti ZSE godišnje izvješće, ev. promjene u temeljnom kapitalu i promjene statuta. Ako je dionica interesantna pogodite hoće li biti ovakvih zahtjeva?! Izvješće o poslovanju možete dobiti od FINE za manju naknadu ili kao dioničar na godišnjoj skupštini.
Meni je jednino bitno da imam uvid u izvješće. A dionicu mi ne pada na pamet prodavati.

Želim biti na čisto s automatskim prebacivanjem na MTP ili s time da dioničar može podnijeti zahtjev da se nekom dionicom koju ima u vlasništvu trguje na MTP, prije nego odlučim što ću s dionicama koje imam.

Ovo što piše na ZSE ne zvuči mi tako:
Instrumenti mogu biti primljeni u trgovinu na Domaći MTP na zahtjev izdavatelja, Član Burze ili odlukom Burze.
Članovi Burze su investicijska društva i kreditne institucije s ovlastima za trgovanje na Uređenom tržištu i MTPu Zagrebačke burze.
Tamo je također i popis banaka i brokera koji su trenutni članovi burze.

Dionica ne ide “automatski” na MTP. Zahtjev podnosi u našem slučaju (mali ulagač, a isto vrjedi i za MF) ovlašteni broker-svaka Broker kuća ima barem jednog(Vidi popis na stranici HANFE)
MF mogu trgovati na MTP:
“(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u ostale kotacije, a izvan službene kotacije na burzi u Republici Hrvatskoj, dozvoljeno je ulagati:
a) u dionice koje u trenutku stjecanja imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 750milijuna kuna. Ukoliko se zbog promjene tržišnih cijena vrijednost tržišne kapitalizacije dionice spusti ispod vrijednosti od 650 milijuna kuna primijeniti će se odredbe članka 73. Zakona počevši od datuma nastanka promjene.
b) u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 20% izdanja ako je tržišnakapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 200 milijuna kuna”

Prevedeno : MF su dosegnuli 541kn (ili Mcap 750M). S tim mogu kupovati čak i da cijena padne do 470 kn (Mcap 650M) i oni to čine. Po meni MF će sami inicirati MTP i nastojati pokupovati od “malih”.
Ulazak na MTP je odličan za pravedno vrednovanje cijene dionice. [emo_palacg]

Da bi mirovinci mogli drzati dionicu ona mora biti uvrstena na uredjeno trziste. Nemam sad pravilnik ispred sebe, ali cini mi se da to pise u prvom clanku.
MTP nije uredjeno trziste.
http://zse.hr/default.aspx?id=36768

Osnovne informacije čija je dostava propisana za izdavatelje na MTP-u (Multilateralna trgovinska platforma):

• poziv za skupštinu društva
• godišnji financijski izvještaj
• informacije o smanjenju ili povećanju temeljnog kapitala
• statusne promjene izdavatelja.

Evo koji je razlog povlačenja http://zse.hr/userdocsimages/novosti/aAJrV9Pz0RJk1xuM8MX72Q==.pdf

Znači jer ne trebaju dokapitalizaciju i da smanje nepotrebne troškove. Ne treba to prodavati

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

Evo koji je razlog povlačenja http://zse.hr/userdocsimages/novosti/aAJrV9Pz0RJk1xuM8MX72Q==.pdf

Znači jer ne trebaju dokapitalizaciju i da smanje nepotrebne troškove. Ne treba to prodavati

možeš misliti što je trošak pravi razlog. Bolje reći da žele od Vira napraviti tvrtku za sebe (budući doo), a ne za male dioničare.

Znači jer ne trebaju dokapitalizaciju i da smanje nepotrebne troškove. Ne treba to prodavati.

Poduzeće na PE 4 s dobrom perspektivom koje će, samo pitanje vremena, postati preuzimačka meta Austrijanaca (Agrana) tj. Nijemaca (Sudzucker)?

obrazloženje u stilu; mi imamo jahtu, ali nemamo za gorivo i ne možemo Vas povesti [emo_smijeh][emo_smijeh],

pa takva obrazloženja nisam čuo još od poslovanja “orjentališe virme Matan und Jaranen”

New Report

Close