"Ukupni prihodi Vira u iznosu od 106,8 milijuna kuna manji su za 21,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pali su i ukupni rashodi, i to za 27,7 posto na 90,7 milijuna kuna, a rezultat su značajnog smanjenja materijalnih troškova, unutar kojih su troškovi prodane robe niži 47,3 posto." E kad bi postojala mogucnost da prihodi narastu, a ova stavka manjih troskova od prodane robe ostane ista po jedinici proizvoda, to bi bilo super. U svakom slucaju, dobre vijesti, tako sam otprilike i ocekivao. Nek ovaj kvartal rezerviraju za dividendu, realno 70-100 mil kn na kraju godine.
Za prihode se ne bojte…rasti će sigurno…Uostalom zar šećer nije sve skuplji u dućanima…proizvodnja se povećava na dnevnoj razini….
No, pokazali su da itekako mogu racionalizirati proizvodnju…
Jedno od najboljih izvješća prezentiranih u 1Q.
Viro ostvario kvartalnu dobit od 16,85 milijuna kuna
Viro tvornica šećera ostvarila je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 16,85 milijuna kuna, što je rast u odnosu na isto razdoblje lani za 58,4 posto, pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.
Evo odgovora na sve zle jezike i odgovor zašto sam u Viri.
http://www.business.hr/hr/Kompanije/Rezultati-poslovanja/Dobit-tvornice-secera-Viro-skocila-58-4-posto
Za prihode se ne bojte…rasti će sigurno…Uostalom zar šećer nije sve skuplji u dućanima…proizvodnja se povećava na dnevnoj razini….
No, pokazali su da itekako mogu racionalizirati proizvodnju…
Jedno od najboljih izvješća prezentiranih u 1Q.
Da se ne bojimo za prihode? Rasti će zato jer je šećer sve skuplji u dućanima?Rasti će zato jer se povećava proizvodnja ?Svašta.Kakvi su to argumenti? Pa prihodi su pali 21%
Nije ovo Apple pa će smanjivati troškove prodane robe u nedogled da bi ostvarili dobit i prodavati sve skuplje da nadoknade pad prihoda. Oni prodaju bazičan proizvod.Ne znam po čemu bi obo bilo jedno od najboljih izvješća. Pad prihoda u industriji šećera od 21% je zastrašujuć.
Ako se povećava proizvodnja, to vjerojatno znači da je netko donio takvu odluku iz razloga što se povećava i potražnja, jer zašto bi povećavao proizvodnju inače ?
I to uz veću cijenu izlatzne robe znači samo jedno, a to je rast prihoda…
Odlično upravljanje troškovima unatoč padu prihoda, povećana profitabilnost tvrtke.
"Realizacija gotovih proizvoda (šećera) u promatranom razdoblju smanjena je za 33% u
odnosu na isto razdoblje prethodne godine s time da je realizacija na domaćem tržištu
smanjena za 26% dok je izvoz smanjen za gotovo 50%."
Prodaja na slovenskom tržištu je u visini 12% u odnosu na Q1.10 dok je na austrijskom i bugarskom 0.
Nadam se da dogovaraju nove narudžbe, zalihe su povećane 50 mln.
Da se ne bojimo za prihode? Rasti će zato jer je šećer sve skuplji u dućanima?Rasti će zato jer se povećava proizvodnja ?Svašta.Kakvi su to argumenti? Pa prihodi su pali 21%
Nije ovo Apple pa će smanjivati troškove prodane robe u nedogled da bi ostvarili dobit i prodavati sve skuplje da nadoknade pad prihoda. Oni prodaju bazičan proizvod.Ne znam po čemu bi obo bilo jedno od najboljih izvješća. Pad prihoda u industriji šećera od 21% je zastrašujuć.
Slažem se, 10-ak % poslovnih prihoda u 1Q u odnosu na 2010. godinu i nisu neki podatak na kojem bi se trebao graditi optimizam. Čak i ako pretpostavimo veće prihode od prodaje na domaćem tržištu u 2Q i 3Q zbog turističke sezone, malo je. Značajan pad poslovnih rashoda više pripisujem kreativnoj računovodstvenoj politici na području zaliha, pali 1 do 2Q, ali ne duže. Uz drastično smanjene proizvođačke kvote za EU, ako hitno ne pronađu alternativna tržišta za šećer ili uvedu alternativne proizvode, ne piše se dobro na duge staze.
dakle teorija je da su prihodi pali zato sta viro nema prodati kome šećer, hm, nije mi baš teorija uvjerljiva, pa nisu kvote još u opticaju
Slažem se, 10-ak % poslovnih prihoda u 1Q u odnosu na 2010. godinu i nisu neki podatak na kojem bi se trebao graditi optimizam. Čak i ako pretpostavimo veće prihode od prodaje na domaćem tržištu u 2Q i 3Q zbog turističke sezone, malo je. Značajan pad poslovnih rashoda više pripisujem kreativnoj računovodstvenoj politici na području zaliha, pali 1 do 2Q, ali ne duže. Uz drastično smanjene proizvođačke kvote za EU, ako hitno ne pronađu alternativna tržišta za šećer ili uvedu alternativne proizvode, ne piše se dobro na duge staze.
[/quote]
koliko je meni poznato na tome se vec radi…preuzimanjem sladorane i slavonije nove mislim da je tu niz novih proizvoda…u buducnosti po mojoj procijeni troskovi prodaje i rashodi ce se smanjivati…godinama ulazu u taj sektor da proizvedu secer sto jeftinije i uspijeva im…e sada prihodi…naravno da ce se povecavati stabilizacijom trzista…standardom građana…cijenom secera…turistickom sezonom koja ce ove godine biti daleko bolja u odnosu na prosle dvije…narocito po potrosnji turista koji su 2009 i 2010 zahvaceni krizom dosli u HR kampanjski…
Sve ok sve u redu dobra firma međutim na policama naj skuplji šečer ,bar bi trebali nama smanjit cijenu
Glupo mi je da u rh svagdje i večinom kad dođete u tvornicu cjena vam je skuplja nego u trgovini i to nema nigdje u svijetu samo kodnas ,,,bio sam prije par godina u Osijeku u šečerani fascinirala me cijena koja je 20 posto bila veča nego na policama u trgovini,,,,,malo si razmislite,,,,, [wink]
zašto u konzumu više nema viro šećera?
zašto u konzumu više nema viro šećera?
ne znam, al šećer opet poskupio.
prvo 7,29
pa nedugo zatim 7,59
odnedavno 7,79 kuna po kg.