Peromadjar, hvala ti puno na iscrpnom odgovoru!
energija je energija… vidiš da se i francuzi guraju
[thumbsup]
Moze li mi netko objasniti koja je svrha "povlaćenja odnosno poništavanja" dionica nakon što ih trezor kupi, osim povećanja vrijednosti firme? Ili je to jedini motiv?
Trezor kupuje dionice iz tri razloga:
a ) smatra da su podcjenjene
b ) brani se od neprijateljskog preuzimanja
c ) planira podjelit dionice kao bonus članovima uprave/zaposlenicima
Ovaj c možeš odmah izbacit jer članovi uprave osim šta ionako imaju hrpu dionica, ama baš nikavom izjavom il postupkom do sada nisu pokazali da su željni pobrat ekstra profite na uštrb rasta i razvoja svoje firme ( nagrađuju se simbolično dividendom ), a također nije u planu davanje bonusa drugim zaposlenicima.
Dakle ostaje a ) i b ) s tim da je a ) daleko najvjerojatniji razlog.
Šta leži iza ovoga? Idealan otkup, firma ne samo da kupuje svoje dionice, nego ih kupuje u trenutku kad su izuzetno podcjenjene u odnosu na intrizičnu vrijednost, čime zapravo svim svojim ulagačima ( i sebi ) radi dvostruku korist – direktno povećava sadašnju vrijednost ( eps ) i budući cash flow.
Prava vrijednost firme leži u njenoj budućnosti i ljudi iz vira su toga svjesni. Uzmi samo procjenu budućih zarada pa ćeš vidjet koliko zapravo dionica vrijedi. Sam viro bez sladorane je kadar napravit 50 milijuna kuna dobiti neto ( vidi se po zadnjem izvješću ), a šta će tek bit kad sladorana postane bar približno profitabilna viru? Pa s tim razlogom su sladoranu i preuzeli i u nju investirali silne milijune, da bi je učinili profitabilnom.
A šta se dobiva poništavanjem dionica? Ukratko, ovaj gornji proces se može iznova ponavljat. Obzirom da trezor može imat 10 posto ukupnih dionica.
Viro i njegovi dugoročni ulagači su u win-win situaciji dok god trezor kupuje dionice po ovako niskim cijenama. Da sad kupuju dionicu po 900 il 1000 kuna onda bi se s pravom ulagači mogli zabrinut da se novac iz firme koristi radi šminkanja rezultata, al kad s ovakvim rezultatima poslovanja kupuju dionicu po 300, 400 il 500 kuna, onda znam da itekako znaju šta rade i da će im se kad tad to isplatit. Ako ne na našoj onda ubuduće na nekoj drugoj burzi. To je sva mudrost ovih kupnji.
[/quote]
ja bih kao dionicar bas volio da se podijele dionice iz trezora samo upravi i samo radnicima, to bi me jako veselilo jer bi se uklopilo u savrsene zakone RH. Ili mozda da i moje dionice poklonim radnicima, a mozda i upravi. Postoje place, sto to nije dovoljno. Koliko ce eos i robic d.o.o. primiti divdende, 27 tis kn dnevno na 22 kn div po dionici???
tocnije, eos, robic i zadro marinko ce na racun dividende primiti 20 i nesto mil kn…a oni su to sve zasluzili jer da nema njih ne bismo znali proizvesti i prodati secer u RH. Nekome je poslo za rukom dovesti u stecaj ovu tvrtku, a eto nekome je poslo za rukom dignuti je jer zna, zna, zna…to moze samo onaj koji zna…kako me to podjeca ne tekst jacquesa houdeka.57 tis kn ova tri dionicara ce povuci dnevno ako bismo dividendu podijeli na godinu dana, to je 10 tona secera dnevno. solidno. Jos me vise fascinira RH kada ne zna upravljati svojim brodogradilistima, a onda proda tri brodogradilista ili koncesiju sto vec jednom covjeku. Znaci da je on 12 milijuna sposobniji od prosjecnog rvata…bravo koncar, i ja bi tri brodogradilista.
Sad kad sam se debelo dotakao teme, da vidimo šta je u proteklom razdoblju rajfajzen omf kupovao ( nakon šta je slavodobitno prodao preko 10000 dionica vira ).
Oni valjda dobro znaju kako se taj dcf računa, nadam se da nisu nekom mladom menađeru dali da ove brojke računa.
Evo šta su rajfajzenovci omf kupovali kešom u zadnje vrijeme:
– HT još 20000 komada, nek se nađe, koga briga šta je dionici suđeno u narednim godinama, tu su se fino utabali na drugom mjestu, i tu su 2 do 5 puta više izloženi nego bilo koji drugi omf.
– ERNT jedno 1500 komada, dok svi ostali prodaju zbog dramatičnog pada prihoda i dobiti ( zaba, pbz, az omf, čak i sama firma ), ovi kupuju. A već enormno izloženi na 2. mjestu ( 9 posto udjela ). A fundamenti – pusti me da vrisnem. Valjda se koriste onom računicom: drž – nedaj.
– BLSC, par stotina komada nek se nađe. Isto enormno izloženi na 2. mjestu ( 8 posto udjela ). Fundamenti – ne zovi mama doktora. Kad je zadnji put blsc imao cijenu u skladu s fundamentima? Kad je zapravo uopće imao ikakvu solidnu dobit? Bez komentara.
– HUPZ, stotinjak komada, nek se nađe. Isto enormno izloženi na 2. mjestu. Ovdje soliraju kad drugih fondova ni nema, dakle fondovska igračka. Fundamenti – što dalje sve gori, padaju prihodi i dobit, al sve u svemu, iako je cijena dionice nafutrana, još fundamenti i pristojno izgledaju ( bar postoji nekakva dobit ).
– RIVP, 750 komada, za podebljanje 2. mjesta. Ova dionica mi je super, šta su veći prihodi dobit je sve manja ( iako nikad nije bila izdašna koliko se cijeni dionica ). Po zadnjem izviješću u 2010 su čak su uspjeli nakrcat minus od 70 milijuna kuna. Prava stvar za omf kad treba ulagat! To je dionica za budućnost, al onu daleku, 50-60 godina odavdje.
—–
Neću dalje, bitno je reći da su ovi u našem mirovinskom fondu vrlo dobro pazarili kad su procjenili da dionica vira sa sadašnjim ( i budućim multiplama ) vrijedi 350 il 400 kuna i kad su te novce investirali u ovo gore navedeno. I šta onda drugo reći nego da su u omf-u obični špekulanti? Kod njih izgleda vrijedi ona uzrečica da cilj ne bira sredstvo, kad je očito da se novci koriste za frizeraj, a ne za investiranje.
Očekujem zato da će ostat dosljedni i rasprodat ostatak vira. Zašto? Pa ne trebaju nam takvi "ulagači"!
i dok se neki bakću s procjenama vrijednosti dionice vira i kockanjem, da vidimo šta se zbiva na tržištu…
U Mađarskoj cijena kg šećera skočila na 1,5 euro, a u Srbiji je cijena došla do čak 1,25 eura ( 9,25 kn ) za kg. Da bi se sprječila nestašica šećera intervenira se iz državnih robnih rezervi, nova cijena 0,99 eura. Kod nas je šećer oko 7,30 kuna.
Na zapadu, u Suedzuckeru trljaju ruke, opet podižu očekivanja u prodaji i zaradama, a sve glasnije su vijesti o priremi za nove akvizicije.
DJ Suedzucker Eyes Acquisitions, Latest EU Sugar Quota -Report
Vaš link
Obzirom da druga njemačka šećerna firma Nordzucker već ima udjele u srpskim šećeranama, ne bi me uopće čudilo da Suedzucker baci oko na Viro, koji se čak i za europske prilike sasvim dobro razvija. Mislim da bi im bio taman investicija, tim više jer se na burzi viro trži ultrajeftino.
Mislim da Vam je ono rušanje do 400 bilo dovoljno,jer je bilo neuspješno.Upar sekundi bid popunjeniji nego šta je bio.Ova dionica nije za trejding nego za dugoročno ulaganje,šta je sa debljim portfeljom danas najisplativije,s obzirom u kakvom su stanju svi ostali.Trejderi otišli na luke,a ija sa njima,ali mog Viru ne diram.On mi dođe kao privatna banka.Sretno moji virani.
Prodaje se udio u Sladorani, dražba 15.3. za nominalnu vrijednost od 100kn, paket od 17% oko 58 mil.kn. Viro ima oko 59% a kad bi kupio ovaj paket prešao bi ključni prag od 75% udjela u sladorani a plaćali su prije oko 111 kn po dionici kad su stjecali sladoranu, ovo oko 111 kn je po sjećanju(nisam siguran).
Prodaje se udio u Sladorani, dražba 15.3. za nominalnu vrijednost od 100kn, paket od 17% oko 58 mil.kn. Viro ima oko 59% a kad bi kupio ovaj paket prešao bi ključni prag od 75% udjela u sladorani a plaćali su prije oko 111 kn po dionici kad su stjecali sladoranu, ovo oko 111 kn je po sjećanju(nisam siguran).
dali je viro predao ponudu ili…