kolega dinamozg, stiže vam dividenda na račun, ako ste posjedovali dionice u ponedjeljak na dan 28.2.
Nisam detaljno citao.
22 kn
to je malo manja dividenda nego kod Ht-a…a cijena dionice VIRO-a je cca 150 kuna skuplja od HT-a [undecid]
Dobio od SKDD papir za provjeru zirca zbog vjerojatne isplate dividende!?
Zna li tko detalje?
A kaj ti je to zirac kužiš ne??
Uz veliku zaradu od solidne prodaje dobrog dijela dionica i s dividendom u džepu sa zadovoljstvom čekam daljnje poteze genijalaca iz rajfajzena, u međuvremenu, za one koji su se kasno uključili u sapunicu da mogu uhvatiti nit, kronološki je to išlo nekako ovako:
( savjetujem pročitat u cijelosti jer stvarno je komično! )
U 12. mjesecu 2010 na cijeni vira oko 310 kuna, rajfajzen se odlučuje iz nekih svojih razloga sniziti ciljanu cijenu vira s prethodnih 415 na samo 340 kuna ( ? ). Kojom su računicom došli do te brojke samo oni znaju. A interesantno je, kad su postavljali tu prethodnu cijenu od 415 kuna očekivali su "katastrofa" rezultate za 2010. zbog "nepovoljnih uvjeta proizvodnje"! Inače nitko još ne zna iz kojih razloga su rajfajzenovci maknuli zadnji cjenovni target ( prije ovog na 415 ) kojeg su postavili na 1060 kuna!
Nedugo poslije toga na 350 kuna prodaju preko 8000 komada ( kojima su pokušali valjda blokirat rast cijene dionice ). A te dionice kupuje uprava tj trezor ( koja s pravom vjeruje da dionica vrijedi više ).
I naravno, onda dolaze rezultati koji su šokirali rajfajzenovce, dobit vira porasla preko 10 puta u odnosu na 2009. i cijena dionice ode na 500 kuna.
Rajfajzenovci slažu taktiku kako opravdati prodaju po jeftinih 350 kuna, pa sredinom 2 mjeseca 2011 izdaju kratko izvješće kako dodatno planiraju snizit ( ? ) cijenu dionice vira ( dakle s 340 na niže! ), a razlog je taj da, pazi ovo, "u firmi nema planova o većim promjenama u proizvodnji za 2011" ( !??? ) Jak razlog za korekciju targeta!
Inače, da stvar bude smješnija, Zadro je baš dan ranije najavio da u 2011. očekuje porast proizvodnje šećera ( i potrošnje istog ) od 10 posto! A to u narednim intervjuima opetovano potvrđuje!
[lol] [lol] [lol]
Pa kolko moraš bit jadan da s ovakvim gluparijama izađeš u javnost! Šta nije lakše priznat svoju grešku i pokušat ispravit tako da nazad kupiš dionice pa makar i skuplje? Il da se samo poklope ušima i povuku se? Ovo šta izvode s tim promjenama targeta je samo svinjarija. Stvarno sam očekivao inteligentnije poteze od institucionalnog ulagača.
I kako to biva, dan-dva poslije, rajfajzen omf opet iskrcao par tisuća komada, i opet kupio trezor.
[tongue]
Dakle, rajfajzen, double epic fail!
Na kraju se dionica cjenovno toliko srozala, da je unatoč neočekivanoj objavi uprave da dijele dividendu u visini 5 posto cijene, sama cijena dionice pala još 10 posto!!! Naravno, pa to se na normalnim burzama ne bi moglo dogodit ni pod razno, al zato se događa kod nas i nikom ništa! Krasna slika i ogledalo burze! A mislim da je svima jasno ko je mrdao cijenom i zašto!
U međuvremenu, u zadnjem priopćenju tj danas, slijedi novi prijedlog uprave, i nove glavobolje za rajfajzenovce, a taj je da nema više uvriježenog prijedloga kupovine dionica od strane trezora po ključu da najviša plativa cijena po dionici ne prelazi 5 posto prosjeka tržišne cijene dionice tijekom 5 radnih dana. Najnovija odredba glasi da najviša plativa cijena po dionici ne prelazi 10 posto prosjeka tržišne cijene ostvarene tijekom prethodnog dana trgovanja! Plus, nova vijest, po prvi put uprava naglašava da je i bez odobrenja glavne skupštine ovlaštena povući tj poništiti svoje dionice!
[lol]
Izgleda da se ovdje tek svašta sprema. Ja tipujem na to da će sve rajfajzenove dionice jeftino pokupovat trezor, čime će imati oko 4 posto ukupnih ( od zakonski mogućih 10 posto), pa će vjerojatno iste poništit kako bi dodatno digli vrijednost firme. Respect!
Čekamo odgovor rajfajzenovaca! A i kolege oklahome, glasnogovornika.
[tongue]
Čitam prijedloge za glavnu skupštinu, pa me zanima da li sam dobro razumio da svi dioničari koji 12.4.11. budu vlasnici ove dionice dobivaju dividendu!?
Čitam prijedloge za glavnu skupštinu, pa me zanima da li sam dobro razumio da svi dioničari koji 12.4.11. budu vlasnici ove dionice dobivaju dividendu!?
dobro si razumio
Moze li mi netko objasniti koja je svrha "povlaćenja odnosno poništavanja" dionica nakon što ih trezor kupi, osim povećanja vrijednosti firme? Ili je to jedini motiv?
dobro si razumio
[/quote]
Stvarno mi nimalo ne znače ove ocjene, ali baš me zanima koji je to razlog da netko za ova dva posta daje jedinicu.
[thumbsup]
7 travanj ti je zadnji dan na koji moraš posjedovat dionice ako hoćeš dobit dividendu.
to je malo manja dividenda nego kod Ht-a…a cijena dionice VIRO-a je cca 150 kuna skuplja od HT-a [undecid]
[/quote]
vidiš to je opet puno veća dividenda nego kod ine, a cijena dionice viro je cca 3200 kuna jeftinija od ine
[undecid] [tongue]
Moze li mi netko objasniti koja je svrha "povlaćenja odnosno poništavanja" dionica nakon što ih trezor kupi, osim povećanja vrijednosti firme? Ili je to jedini motiv?
Trezor kupuje dionice iz tri razloga:
a ) smatra da su podcjenjene
b ) brani se od neprijateljskog preuzimanja
c ) planira podjelit dionice kao bonus članovima uprave/zaposlenicima
Ovaj c možeš odmah izbacit jer članovi uprave osim šta ionako imaju hrpu dionica, ama baš nikavom izjavom il postupkom do sada nisu pokazali da su željni pobrat ekstra profite na uštrb rasta i razvoja svoje firme ( nagrađuju se simbolično dividendom ), a također nije u planu davanje bonusa drugim zaposlenicima.
Dakle ostaje a ) i b ) s tim da je a ) daleko najvjerojatniji razlog.
Šta leži iza ovoga? Idealan otkup, firma ne samo da kupuje svoje dionice, nego ih kupuje u trenutku kad su izuzetno podcjenjene u odnosu na intrizičnu vrijednost, čime zapravo svim svojim ulagačima ( i sebi ) radi dvostruku korist – direktno povećava sadašnju vrijednost ( eps ) i budući cash flow.
Prava vrijednost firme leži u njenoj budućnosti i ljudi iz vira su toga svjesni. Uzmi samo procjenu budućih zarada pa ćeš vidjet koliko zapravo dionica vrijedi. Sam viro bez sladorane je kadar napravit 50 milijuna kuna dobiti neto ( vidi se po zadnjem izvješću ), a šta će tek bit kad sladorana postane bar približno profitabilna viru? Pa s tim razlogom su sladoranu i preuzeli i u nju investirali silne milijune, da bi je učinili profitabilnom.
A šta se dobiva poništavanjem dionica? Ukratko, ovaj gornji proces se može iznova ponavljat. Obzirom da trezor može imat 10 posto ukupnih dionica.
Viro i njegovi dugoročni ulagači su u win-win situaciji dok god trezor kupuje dionice po ovako niskim cijenama. Da sad kupuju dionicu po 900 il 1000 kuna onda bi se s pravom ulagači mogli zabrinut da se novac iz firme koristi radi šminkanja rezultata, al kad s ovakvim rezultatima poslovanja kupuju dionicu po 300, 400 il 500 kuna, onda znam da itekako znaju šta rade i da će im se kad tad to isplatit. Ako ne na našoj onda ubuduće na nekoj drugoj burzi. To je sva mudrost ovih kupnji.