Lider, tiskano
Konditori na domaćem tržištu plaćaju 34 posto skuplji šećer
Šećerane ne pristaju na to da im konditori plaćaju sirovinu po izvoznim cijenama.
Trenutačno traže od 4,8 do 5,5 kuna za kilogram šećera, a njegova je cijena na svjetskom tržištu 4,1 kune.
Piše Edis Felić
Alo kolege jel ovaj upao sa virtualne?Oklahoma a šta ga prećera, prijatelju smanji ribu.A onaj šta se tliko trpa na 450 je budala…………šta veli dario bez veze komentirati post.
Kolegu oklahomu je zasmetalo jer iznosim gole činjenice. To je u redu od njega da se pokušava uključit u debatu, al nema valjanih argumenata za raspravu. Kao šta kolega ddario kaže, sve su to laži i neistine. Evo kolegi još jednom točku po točku da demantiram:
a ) o dobiti Zadro ni nitko drugi iz Vira nije nikad otvoreno ni javno govorio, tako da ne vidim gdje se točno podbacilo, tim više šta je prikazana dobit ( i u konsolidiranom i u nekonsolidiranom izviješću ) višestruko veća od one u prethodne dvije godine
b ) konsolidirano izviješće prikazuje još bolje kretanje porasta dobiti u odnosu na nekonsolidirano – dobit je još više uvećana u odnosu na prethodnu godinu ( iako je relativno smanjena u apsolutnom iznosu )
c ) sve je to "očekivana" dobit obzirom da su se zadnje 2-3 godine provodile žestoke investicije i one su bile razlog smanjenim dobitima u 2008 i 2009, a one će bit razlog zašto će dobit u 2011 i 2012 bit još veća
d ) dividenda ne može bit anticipirana u rastu jer je nitko nije javno spominjao, nit je bila isplaćivana unazad par godina, a ako ju je netko očekivao ne može bit razočaran jer je prosjek sektora dividendni prinos od 2 do 2,5 posto, a Viro daje 5. To šta je netko prodavao nakon objave da će se dijelit dividenda je odraz neznanja ulaganja il špekularenja, a ne prethodna anticipacija dividende.
e ) u p/e i p/b nisu uključena visoka buduća očekivanja, da jesu p/e bi bio 40 a ne 20. A o fundamentima sam sve rekao u prethodnom izlaganju
f ) ne spominje se smanjenje izvoznih već proizvodnih kvota, i to je jedini "adut" na kojeg igraju špekulanti koji žele srušit vrijednost vira, no o tom po tom, o kvotama se još raspravlja. Najvjerojatnije je ipak da će kvote ostat takve kakve jesu il će se vrlo malo mijenjat, al i da se promjene u najgori mogući scenarij gdje će se moć prozvodit 200 000 tona godišnje, pogledajte u konačnici kako će se to odrazit na naše 3 šećerane ( 2 firme ), ako se zaista budu morali ponašat konkurentski tko će na kraju izvisit, oni pripremljeniji za EU tržište il oni lošije pripremljeni? Inače pitanje kvota je zadnje 4 godine najveći uteg dionici, jer svake godine ista priča kao da će viro propast, a zato je i cijena dionice konstantno pod nekim pritiskom. Zapravo ako se konačno odluči da kvote ostaju nepromijenjene pri ulazu u EU dionica bi morala skočit samo na tu informaciju bar 50 posto.
g ) spot cijena šećera na tržištu itekako ima veze s poslovanjem vira, i to po principu veća cijena=viši prihodi. Ako meni ne vjerujete pogledajte prilog šta su sve trigeri cijene vira; ironije li veće, to su složili reiffeisenovci.
h ) prenagli rast? pogledajte kako rastu dionice šećerana koje se razvijaju, evo u prilogu primjer jedne perspektivne poljske šećerane, a ako se nekom da tražit slobodno nek pogleda i neke druge ( suedzucker, pelwatte )…sve rastovi od 50 do 100 posto u par mjeseci…i svi prate cijenu šećera.
Jedino se slažem da ovo sve skupa ne znači da će cijena padat il rast. Svatko će se opredjelit hoće li kupit il prodat prema svojim mišljenjima i idejama. Tako da kolika će bit cijena sutra il za tjedan dana ja to ne znam, al mogu procjenit kolika će bit jednog dana. Al bez obzira na to svim kolegama pa i onima koji čekaju niže cijene od sadašnjih želim lijepu kupovinu. A ovima koji smatraju da je dionica neperspektivna il skupa savjetujem neku dobru knjigu o tome gdje i kako investirati pri kupnji dionica, sigurno će više naučit nego šta gube dane čitajući i komentirajući napamet po forumima.
Kolega vi niste uračunali pdv .I po vašem i Liser pres novinama koji su prvi objavili da IGH ide u Crnu Goru,,,vidljivo je da bi mi svi iz RH mogli uvozit sve a ništa ne radit zato što je negdje nešta jeftinije ,,,o Viri ne ovisi samo burza ,radnici seljaci autoprevoznici a i Đuro Đakovič je pisao da mu je strateški partner pa se vi malo zamislite na šta vas upučuju pojedini novinski izvori,,,,, [sad]
Evo cone se naljutio ,,,,viro mu pao vjerovatno nije htio prodat po 500 ,,,kol.viro če kupovat repu ,nemora davat seljacima repro materijal jel isti ti su prodavali nama gnoivo od repe pa kod nekih repa bude ko mrkva a i država im mora davat poticaje,,,ovako je bolje kupit repu i preradit a ugovore podjelit ljudima koji imaju prinos.Evo baš i sebe našo na Googlu zanimljivo kako oni znaju,,,, [lol] ds potječem iz bosne,,,,da možda za Osmanskog carstva. [wink] [lol] [lol]
prodao na 470 sve, a pola vratio na 455-442, a usput idem po dividendu. dokup kap po kap, paketine od 3 komada.
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na niže sa ove cjenovne razine:
-prenagli rast u nepunih dva mjeseca od čak 50%
-rast je bio na očekivanjima odličnih poslovnih rezultata koji se nisu ostvarili. Rezultati su bili prosječni i zadnji kvartal je podbacio.
-katastrofalan kosnolidirani rezultat. Ovdje se drukalo o dobiti od 100 mil kn, a ispalo 20 mil.
-previsoke trenutne valuacije (P/E, P/B) u koje su trenutno uključena vrlo visoka očekivanja, a njihova realizacija je upitna. U nedavni rast cijene dionice anticipirana je i dividenda od 22 kune što dokazuje i izvedba na tržištu (cijena je niža nakon objave dividende). Nadalje.. Ovdje se drukalo da je kapital Vira 600+ mil kn, a nije nego je svega 400+ mil.
-najavljeno smanjenje izvoznih kvota za zemlje u regiji (uključujući i RH) od strane vodećih zemalja EU. Ovo će direktno negativno utjecati na poslovni rezultat Vira u budućnosti.
-činjenica da spot cijena šećera na međunarodnom tržištu nema nikakve veze sa poslovanjem Vira kao niti jedne šećerane u Europi. Šećer južnoameričkih zemalja bi potupno uništio sve šećerane u Eurozoni da one umjetno ne reguliraju ponudu u Eurozoni i na taj način štite ovu industriju. Zato i postoje kvote. Pitanje do kad.
– otkup dionica mirovinskog fonda sa novcima dioničara (novcima iz trezora) po visokim valuacijama, kako bi te dionice podijelili međusobno uprava i managment kroz program nagrađivanja. Te će se dionice u određenom trenutku opet prodavati po burzi, kao što je to uprava napravila i u 2007.godini. A to se sve financira sa novcem dioničara. Bilo bi pošteno da se te dionice nakon otkupa ponište. Ili podijele dioničarima (primjer ATPL), ali poznavajući praksu ove uprave to se neće dogoditi.
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na više sa ove cjenovne razine:
-nema
napomena: ovo sve skupa ne znači da će cijena nužno padati, ili da ne može rasti. Samo što za jedno postoje opravdani razlozi. Za drugo ne.
zasto pises lazi i neistine….radje nemoj pisat nista, jer ljudi koji prate ovu dionicu, znaju da svaku tocku koju si naveo, je neistina…kazes da je druk bio dobit od 100 mil…to nitko nije govorio…dobit nije 20…vec 43…ma neda mi se uopce komentirat sve ovo ostalo…svakako ne posjedujes ovu dionicu…nadam se da ju neces ni kupiti
[/quote]
ja sam komentirao da bi moglo uskoro biti 100 mil kn, ne za 2010 ali uskoro. nisam drukao, jer nisam informiran vec pokusavam sam procjenjivati stvari. viro ne placa porez na dobit, to je isto lijepa stavka zar ne. svaka dionica se moze dici bez problema, dovoljan je dogovor da nitko ne prodaje, ali dionicari ionako nisu jedan um, a zamislite da se tako ponasamo. Evo, nema prodaje do 1.5.2012.? kud bi cijena isla? Dakle, sve je na burzi ponasanje.
danas nema bon-tona na burzi,
danas je jos jedan los dan a i kisa vani pada,
valjda ce poslje kise sunce
http://www.seebiz.eu/hr/valute-i-robe/rogers-robna-trzista-su-i-dalje-najbolja-prilika-za-investitore,106305.html
Pročitati obavezno,pa onda prosuditi tko to "pametan" prodaje dionice VIRA [shocked]
NEW YORK – Legendarni investitor Jim Rogers izjavio je kako je bikovsko raspoloženje na tržištu roba "još uvijek pristuno" i bit će tako još dugo vremena.
"Najbolji sektor u svjetskom gospodarstvu će i dalje biti roba", rekao je Rogers za CNBC.
"Imamo ogromne nestašice svih roba. Činjenica je da smo na izmaku rezervi svega i nestašice će biti sve gore." rekao je on.
Najbolji sektor u svjetskom gospodarstvu će i dalje biti roba…samo bih dodao: al ne i u hrvatskom gopodarstvu!
Pa valjda Rajfajzenovci znaju koje dionice vrijede, a koje ne vrijede. Sad lijepo krcaju upravi i malim dioničarima svoje dionice kojima su se uzgred rečeno nemilice nakrcavali po cjenama od 1200 do 1400 kuna. Doduše, čak im je bila i solidna ova prodaja po 450 u odnosu na onu na 350!
Mislim da i amateri bolje trguju na burzi.
Epic fail!
[bye]
Još kad vidim da novcem od vira kupuju po ovim cijenama ernt i blsc mrak mi pada na oči! Odmah bi mjenjao omf da vidim da mi ovako fušare s novcem za mirovinu.
Srećom, koliko god se oni trudili omalovažit vrijednost virine dionice, pa viro i dalje daje veći prinos svojom dividendom nego ono šta nam oni nude svojim kamatama na oročenu štednju!
[tongue]
p.s. ne mogu tolko nisko srušit cijenu koliko smo recimo peyo i ja nisko kupovali, a para za dokup se uvijek ima!
Inače, obzirom da već ekipa zdušno potiče korekciju, guranjem nekih "velikih" naloga na asku, ukoliko se ona i dalje nastavi tehnički target je na oko 390 do 400 kuna. Međutim osobno izbjegavam šortanje na ovoj dionici jer vas lako može izbacit iz sedla pa da uopće ostanete bez dionica. A ionako je prilično podcjenjena.
Stoga dobronamjerno savjetujem svima koji nemaju ovu dionicu a žele je imat i pri tom igrat na sigurno ( tj da će najjeftinije moguće ući ) da se pokušaju dobro nafutrat na ovim vrijednostima.
Eto da malo pomognem i s tehničke a ne samo s fundamentalne strane!