Ok ,ja sam za zapad ali sve ove nepravde od rata možemo pametno iskoristit kupovinom sirovina itd.Da vam nepričam da se u 91,92 trgovalo svim i svačim….meni i svima nama je interes profit,a uz to dođe
zabava putovanje žene ,,,itd.Mi smo već u prednosti kod ulaska u Eu.Dali če kasnije uprava šefovi odlučit o prodaji i preuzimanju tu bi sigurno udruženi bili jači,,,,,sjetite se samo gdje su sad nekadašnji giganti.Opet to vrijeme je daleko pred nama treba puno toga riješit da ne politiziram . [wink]
Nije li 2007 bila priča da će se ukinuti jdd kotacija?
Pa ukinuta je 😀
Ok ,ja sam za zapad ali sve ove nepravde od rata možemo pametno iskoristit kupovinom sirovina itd.Da vam nepričam da se u 91,92 trgovalo svim i svačim….meni i svima nama je interes profit,a uz to dođe
zabava putovanje žene ,,,itd.Mi smo već u prednosti kod ulaska u Eu.Dali če kasnije uprava šefovi odlučit o prodaji i preuzimanju tu bi sigurno udruženi bili jači,,,,,sjetite se samo gdje su sad nekadašnji giganti.Opet to vrijeme je daleko pred nama treba puno toga riješit da ne politiziram . [wink]
budu li oni lideri…ostat cemo bez gaca….svakako sam za suradnju sa svima…ali da je viro lider…a tako ce i biti
Dragi moji Virani evo upravo su me potjerali sa foruma na LKPC,samo da Vas pozdravim.Ovo šta je malo palo ,pa to nije ništa,jer neko se tovari na 450,i to na sitno ali brutalno.U ovoj godini će na vidjelo izlaziti malo po malo novine iz Vire, i tako će i dionica rasti.A dividenda je ok,sjetite se kad su nas pljuvali-kakva dividenda,priče za malu djecu,druk………………A gle sad čuda se dešavaju.SRETNO POŠTOVANI KOLEGE.
dali se zna tko je ovaj i prosli tjedan kupovao pakete po 50 kom
na 450 kn do objave dividende i tako ga odrzavao, sad kad ga nema
lagano dolje
Kolega nema sumnje da če viro biti lider a samim ulaskom u eu moči čemo nametnut kvote ,,,i povuči sredstva iz fondova zato je dobro da se uveze što više sirovina i preradi u šečer .Neče viru još puno pasti,,,, [wink]
dali se zna tko je ovaj i prosli tjedan kupovao pakete po 50 kom
na 450 kn do objave dividende i tako ga odrzavao, sad kad ga nema
lagano dolje
Ima,ima kolega.Kupovao je većinom trezor,nakon ovih 2131 kom, kupio je još 771 kom.
Ja sumnjam da će ostali mirovinci izlazit na ovim cijenama iz ove zlatne koke.
Raiffeisenovih 14000 kom većinom je kupio trezor,vjerovatno dogovorene transakcije
kao one po 3000 kom.
Peyo legendo,kupova i ja po 31x ,samo puno manje od tebe,a i prodavat ću na tvom targetu,
nadam se vrlo brzo [cool]
Kako je to interesantno…koju god dirnete dionicu koja ima imalo veze sa šećerom susrećete se sa grafom koji il je na ATH il je cijena u kratkom periodu rasla 50-100 posto, pogotovo kod ovih šećerana koje se razvijaju i šire…i naravno, za razliku od vira uopće se ne korigiraju cijene zadnjih dana, dapače…u petak ludnica na većini, samo suedzucker i agrana skočile 3 posto, ponovo na najvišim razinama u zadnjim mjesecima…jedino se značajnije korigirala dionica pelwatte s 50 na 38 rupija ( s tim da je u dva mjeseca narasla preko 100 posto, s 24 rupije na 50 )
A viro, koji se s nedavnog vrha korigirao čak 15 posto, i dalje je među podcjenjenijim izdanjima burze ( većina ima pad dobiti il čak ni nema dobiti ), i pogotovo u usporedbi s dionicama iste branše na europskim i svjetskim burzama, a pogotovo je podcjenjenja kad se uzme u obzir virina buduća dobit koja će značajno porast u odnosu na dosadašnja izvješća i dosta izmjenit sadašnje multiple i to će se već osjetit do kraja godine…
prosjek: sektora..industrije..suedzucker..viro
p/e…….. 17,1……21,4…….18,5……21.4
p/s………1,75……1,24…….0,63……0,54
p/b………1,35……0,94…….1,61……1,23
roe………4,6……..3,2……..9,9……..5,7
npm 5y-av..6,5…….5,2……..2,1…….5,9
dividenda…1,85…..1,79…….2,21……5,0
Dakle viro ima komparativno vrlo nisku cijenu dionice u odnosu na uk.prihode ( p/s ), vrlo nisku cijenu dionice obzirom na book value ( p/b ), povrat na uložen kapital viši od prosjeka ( roe ), petogodišnju prosječnu neto profitnu maržu u razini prosjeka, vrlo visok dividendi prinos od 5 posto, a cash flow je za prste polizat.
Ukalkulirajte u ove brojčice buduću dobit i dobit ćete nešta posebno. Jedini koji prodaju ovih dana su špekulanti koji se nadaju da će cijena dionice još niže pa da mogu povoljnije ući, al svatko tko kaže da je ova dionica skupa obzirom na fundamente taj laže.
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na niže sa ove cjenovne razine:
-prenagli rast u nepunih dva mjeseca od čak 50%
-rast je bio na očekivanjima odličnih poslovnih rezultata koji se nisu ostvarili. Rezultati su bili prosječni i zadnji kvartal je podbacio.
-katastrofalan kosnolidirani rezultat. Ovdje se drukalo o dobiti od 100 mil kn, a ispalo 20 mil.
-previsoke trenutne valuacije (P/E, P/B) u koje su trenutno uključena vrlo visoka očekivanja, a njihova realizacija je upitna. U nedavni rast cijene dionice anticipirana je i dividenda od 22 kune što dokazuje i izvedba na tržištu (cijena je niža nakon objave dividende). Nadalje.. Ovdje se drukalo da je kapital Vira 600+ mil kn, a nije nego je svega 400+ mil.
-najavljeno smanjenje izvoznih kvota za zemlje u regiji (uključujući i RH) od strane vodećih zemalja EU. Ovo će direktno negativno utjecati na poslovni rezultat Vira u budućnosti.
-činjenica da spot cijena šećera na međunarodnom tržištu nema nikakve veze sa poslovanjem Vira kao niti jedne šećerane u Europi. Šećer južnoameričkih zemalja bi potupno uništio sve šećerane u Eurozoni da one umjetno ne reguliraju ponudu u Eurozoni i na taj način štite ovu industriju. Zato i postoje kvote. Pitanje do kad.
– otkup dionica mirovinskog fonda sa novcima dioničara (novcima iz trezora) po visokim valuacijama, kako bi te dionice podijelili međusobno uprava i managment kroz program nagrađivanja. Te će se dionice u određenom trenutku opet prodavati po burzi, kao što je to uprava napravila i u 2007.godini. A to se sve financira sa novcem dioničara. Bilo bi pošteno da se te dionice nakon otkupa ponište. Ili podijele dioničarima (primjer ATPL), ali poznavajući praksu ove uprave to se neće dogoditi.
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na više sa ove cjenovne razine:
-nema
napomena: ovo sve skupa ne znači da će cijena nužno padati, ili da ne može rasti. Samo što za jedno postoje opravdani razlozi. Za drugo ne.
Kakve veze je sa cijenom imala objava dividenta,,,,,,,kol. gdje ste vi pratili burzu,,,i kad če to eu zona dopustit uvoz šečera tj dali vi mislite da bi šečerna industrija to dozvolila,pa bilo bi šečera odmah po cestama u Francuskoj naprimjer,,,,kol. pogledajte ROE od vire.Dajte malo više argumenata,,,,, [angry]
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na niže sa ove cjenovne razine:
-prenagli rast u nepunih dva mjeseca od čak 50%
-rast je bio na očekivanjima odličnih poslovnih rezultata koji se nisu ostvarili. Rezultati su bili prosječni i zadnji kvartal je podbacio.
-katastrofalan kosnolidirani rezultat. Ovdje se drukalo o dobiti od 100 mil kn, a ispalo 20 mil.
-previsoke trenutne valuacije (P/E, P/B) u koje su trenutno uključena vrlo visoka očekivanja, a njihova realizacija je upitna. U nedavni rast cijene dionice anticipirana je i dividenda od 22 kune što dokazuje i izvedba na tržištu (cijena je niža nakon objave dividende). Nadalje.. Ovdje se drukalo da je kapital Vira 600+ mil kn, a nije nego je svega 400+ mil.
-najavljeno smanjenje izvoznih kvota za zemlje u regiji (uključujući i RH) od strane vodećih zemalja EU. Ovo će direktno negativno utjecati na poslovni rezultat Vira u budućnosti.
-činjenica da spot cijena šećera na međunarodnom tržištu nema nikakve veze sa poslovanjem Vira kao niti jedne šećerane u Europi. Šećer južnoameričkih zemalja bi potupno uništio sve šećerane u Eurozoni da one umjetno ne reguliraju ponudu u Eurozoni i na taj način štite ovu industriju. Zato i postoje kvote. Pitanje do kad.
– otkup dionica mirovinskog fonda sa novcima dioničara (novcima iz trezora) po visokim valuacijama, kako bi te dionice podijelili međusobno uprava i managment kroz program nagrađivanja. Te će se dionice u određenom trenutku opet prodavati po burzi, kao što je to uprava napravila i u 2007.godini. A to se sve financira sa novcem dioničara. Bilo bi pošteno da se te dionice nakon otkupa ponište. Ili podijele dioničarima (primjer ATPL), ali poznavajući praksu ove uprave to se neće dogoditi.
razlozi za korekciju cijene dionice VIRO R-A na više sa ove cjenovne razine:
-nema
napomena: ovo sve skupa ne znači da će cijena nužno padati, ili da ne može rasti. Samo što za jedno postoje opravdani razlozi. Za drugo ne.
zasto pises lazi i neistine….radje nemoj pisat nista, jer ljudi koji prate ovu dionicu, znaju da svaku tocku koju si naveo, je neistina…kazes da je druk bio dobit od 100 mil…to nitko nije govorio…dobit nije 20…vec 43…ma neda mi se uopce komentirat sve ovo ostalo…svakako ne posjedujes ovu dionicu…nadam se da ju neces ni kupiti