VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa kolega normalno da nije,samo strpljivo da se macani istovare……….

peyo

Evo baš gledam i,,,,kako Erikson Nikola Tesla ode zbog dividente a joj gdje bi viro zapuco da izjavi za dividendu,,,,bila bi to raketa za misec,,,,. [pray]

Pustite priče,memojte da vas prevedu žedne preko vode

Vidiš to je zanimljivo kad već spominješ ovdje ernt, zaigrajmo se pa da malo kompariramo ove dvije dionice, jer doduše imaju nekakvih strukturalnih sličnosti, iako nisu isti sektor, tako su npr obje firme izdale oko 1,3 milijuna dionica, s tim da su virine nominale 180 kuna, a ernt nominale 100 kuna. Dakle u startu je viro "više vrijedio" na tržištu.

Još zanimljivije je kad se sad znaju ovi osnovni podaci da je trenutna tržišna kapitalizacija vira tek oko 600 milijuna kuna, a ernt oko 2 100 milijuna kuna ( tj 3,5 puta veća! ).

No da ne bi pričali da je nešta skupo il jeftino usporedimo i njihove fundamente…( molim kolege koji ulažu u ernt da ne dožive ovo šta piše dalje kao kulturni šok ).

Idemo usporedit osnovne financijske podake i fundamente ovih dviju dionica head to head da vidimo u čemu leži tajna tako visoke tržišne kapitalizacije ernt, odnosno niske vira…

viro vrs. ernt u 2010.
prihodi ( mlrd kuna ): 1,1…1,2
ebit ( mil kuna ): 50…minus 15 mil
neto dobit ( mil kina ): 28…24
kapital i rez.( mlrd kuna ): 0,49…1,07
aktiva ( mlrd kuna ): 1,4…1,4
ev ( mlrd kuna): 1,1…1,6
p/s: 0,55…1,76
p/e: 21,9…89
p/b: 1,25…2
eps ( kuna ): 20,5…18,2
p/fcf ( posto ): 2,9…6,5
roe ( posto ): 5,7…2,2
roa ( posto ): 2…1,7

Hm, hm, da stvarno u čemu je tajna? Ovo su doduše samo usporedbe za prethodnu godinu, i daleko daleko su fundamenti na strani vira, no moramo uzet u obzir zbivanja u proteklim godinama i ranije zarade ernt, pa se može reći da ernt ima nekakav potencijal u narednim godinama zarađivat oko 2 do 2,5 više od vira ( a možda i nema ni 2 puta, to ćemo još vidjet ).

No ako znamo sve ove podatke i kompariramo ih s cijenom, ima li razloga da viro vrijedi samo 450 kuna po dionici a ernt čak 1620 ( gotovo 4 puta više )!? Fundamentalno po meni nikako!

Podsjećam izdan je vrlo sličan broj dionica, virine vrijede 4 puta manje iako je potencijal zarade ugrubo samo 1:2 u korist ernt, a aktualno viro ima u odnosu na ernt i rast prihoda ( koji su usput slični oko 1,1 milijarde ) i rast zarade! Nešta ovdje gadno u računici ne štima.

Ja uopće ne tvrdim da je ernt dionica skupa, dapače oni stvar spašavaju izdašnim dividendama kad lošije krene po pitanju zarade. No viro umjesto dividende i velikih zaradi zadnje 2-3 godine novce ulaže i širi se, tako da obzirom na buduće događaje, a pogotovo u komparaciji s ernt ( kolika je komparacija ovih dionica iole moguća ) dionica vira je turbo jeftina.

I ovo je samo još jedna u nizu od mnogih potvrda da dionica vrijedi daleko više. Ja kad sam rekao da neću uopće ni gledat kad ću prodavat dionice vira dok ne dođe cijena do barem 700-800 kuna, to sam i mislio, ove me razine ni najmanje ne zanimaju, to su i više nego smješne cijene. No ima ovdje i onih nestrpljivih koji očekuju rezultate već sutra, a takvima je dovoljan rast s 350 na 450 da se sad iskrcavaju, nitko im doduše ne brani, lijepa je to zarada…a tko bude strpljiv, na neke duže staze će zaradit puno više.

never surrender

Sve ok kolega eva sad ču vam reč nema bez dividente nekog značajnog rasta ulaska fondova špekulanata
itd.nažalost tako je kod nas na zse. [thumbsup]

Ajd ostavite se jalove diskusije – ove dvije dionice apsolutno je nemoguće uspoređivati. Tim više što vama i većini investitora sa ovog foruma nije poznata povijest ERNT-a tamo od 2003. pa do 2007. a što je bitno za bilo kakvo uspoređivanje. Jedino što je objema zajedničko je to da su fondovske igračke. A na vama je da između velikih riba vješto plivate i sebi priskrbite što veću dobit. Dakle obje igračke su dobre a stvar je samo tajminga : pravovremeni ulaz pa dobar izlaz i tako unedogled. Sretno i puno dobrih rezultata svim dioničarima Vira!!

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Da ok evo baš sam razgovarao sa 2,3,itd.investitora oni pitaju ,,,,,kolika je i dividenta .Meni osobno ništa ne predstavlja ,,,pa me vi uvjerite u suprotno.Pozdrav Virovcima [rolleyes]

Idemo polako ,ali sigurno,kao i od 300 pa na više,a još malo doći će i naš dan.

peyo

Svaka cast na usporedbi g. peromadjar, medjutim po meni jos treba spomenuti par bitnih stvari koje dolaze od radnicke klase u ETK-u:
1. isplata visokih dividendi ETK iako poslovni rezultati su bili ocajni,
2. Nezadovoljstvo sindikata unutar ETK, isplate dividendi na ustrb prva radnika (materijali za printanje, produzeni rokovi laptopa, ne ulaganje u infrastrukturu……itd…itd….ima toga na pretek…
3. ETK osim svoje zgrade i zgrade koju je iznajmio RTL-u, koji napusta uskoro prostore, nema nikakve imovine…..to znaci da ce prihodiove god biti manji 🙁
4. Stukrura dionicara, nam govori da svedi izvlace sav moguci kapital iz ETK, vidljivo u zadnje 3 godine.
5. ETK sve uzima na leasing, sto znaci ukoliko dodje do frke, za 20 min uprava moze pokupit papire i zbrisat…..
6. Gubitak poslova na domacem trzistu od strane kineza i NSN-a (Nokia-Siemens Networks)…..
7. Planovi globalnog Ericssona jest otpustiti oko 30000 ljudi tj. zatvoriti par design centara u svijetu
8. ETK po ocjenama je pri samom dnu.
————————————————————————-
1. Po meni jedino politickim igrama ETK moze se zadrzati na trzistu (vidljivo da je teta Gordana u precjednickom timu za gospodarstvo).
2. E-zdravstvo da se usavrsi bio bi to jedan od boljih poslova iliti branda u svijetu i to je cilj uprave, ak se ne varam.
3. Snaznijim politickim djelovanjem zauzeti sto bolju poziciju na podrucju novih tehnologija LTE-a, medjutim tu kinezi rade haos…..
4. Novom preraspodjelom globalnog Ericssona, ETK je dobio novi dio trzista, dok je neka izgubio..U ovom slucaju mislim na zapadnu Europu, dio SAD-a te cjelu Rusiju……
——————————————————————————————————-
ukoliko se neke stvari ne posloze u skoroj buducnosti, mislim da nam slijedi zatvaranje dijela diesig-a u ETK ako ne i cijelog design centra…..pffff…to uopce nece biti dobro ak mozete zamisliti 1000 inzenjerki i inzinjera na trzistu u Hrvatskoj……bolje ne misliti….

eto to su moja razmisljanja i btw, imam nesto malo ericssona u svom portfelju 😉

Ajmo iz pocetka!!!

Ovako sam se ja utrpavao mjesec dana po 300 do 310,kad krecemo kolega vidim da smo egal.

peyo

Evo iskreno imam drugih obaveza a i stalno pratim dali če mi kolege doči iz Libije i nemam booka da se igram sa vama ipak nešta uspijem i očekujte jaču potporu u ožujku ,martu.Pozdrav Virovcima,capisi amici. [wink]

22 kn dividenda [thumbsup]

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

DA 22 KUNICE

http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/dcNifjrMwKUB9WbWkWMsUA==.pdf

nije bitno dal dobis pare na racun, glavno da prikazes dobit, kuš ne!

New Report

Close