Zdravo drugari,
evo i da ja se ispovjedim pred svima. Naime u VIRU sam uletio jos 2008 kad je cijena bila na vrhuncu i to na preporuku jednog prijatelja, koji mi je rekao da je to najsjajniji biser na burzi…..I tesko zabu u vodu bilo natjerati, jos se fino vratio iz inostranstva s pozamasnom ustedjenom svotom zelembaca….i Tak ja uletio. Nisam doktor, nisam advokat, nisam ekonomista niti bilo kakav politicki duznosnik, jednostavno lik bez mozga i pameti……I nakon prve kupovine, reko da vidim sto sam ja to kupio, i tak malo po malo nalazio sam stvari koje su za mene bilo spansko selo primjerice na primjer…koeficijenti P/E, P/S, P/CF itd……i sad tu gubim vremena i vremena da to prokljuvim i pronalazim raznorazne definicije svega i svacega i na kraju skontam da se ja opterecujemsa fundamentima iliti objektivnim starima, koje na nasoj burzi klinca ne znace. Subjektivan osjecaj….hmmm…sta je to!!!??? I onda si skontam da je to bas ono sto stoki sitnog zuba treba za pokret. I tak se ja fino uclanim na ovaj forum i citam svaki dan, neka objektivna ali nadasve subjektivna razmisljanja. Odmah se zahvaljujem virtuelnim prijateljima poput Peye, ddaria, peremadjara i ostalih, kojima se odmah ispricavam ak sam im nick ispustio. Stvarno sam puno toga naucio od Vas i onda sam reko ma goni to sve, ode ja fino u Viroviticu sjest u neku birtiju gdje se okupljaju radnici iz VIRO-a i da tamo nacujem stogod. I zbilja ucinim tako vise puta. I ono sto me se najvise dojmilo jest to da su radnici zadovoljni i da vjeruju u svoju kompaniju i da daju od sebe 100% da bi ju ucinili jos boljom. Uffff to je to sto sam trazio 🙂 Odmah isti dan sam spuco sve pare na VIRU, pada je bila u slobodnom padu, reko kak su mi te pare dosle, pa znu netrebalo nek tako i odu, ko ih sisha. Ono sto sam jos zaboravio napomenuti jest to da radnici VIRA koji su godinama radili u tvornici na bilo kakvim poslovima, od pranja repe pa do managementa imaju svi isti stav…..bore se za IDEJU, koju je sposobna uprava iznjela pred njih. Kad se sjetim jos one emisije jos dok su sve 3 secerane bile u rasulu i kad je mala ekipica na celu sa Zadrom uspjela privatizirati VIRU…..hmmm…kad sam to gledao mislim si u sebi….opet neka mucka, no kak je emisija odmicala i kad je Zadro prezentirao buduci razvoj mijenjao sam sam svoje razmisljanje na pozitivu i to exponencijalno. Hocu reci da se osobno ne mogu usporediti s ni jednim ulagacem od Vas niti cu se kad usporedjivati. I sad nakon ovog rasta i ovog mizernog pada i objave izvjesca…..uopce moja naklonost VIRI nije uzdrmana ni jedan promil, zao mi je sto sam sad suh ko barut i nemam sredstava za dokup. Jednm ce doc i dividenda, dokapitalizacija, zavrsetak modernizacije i sav ostali slag…..i ja cu biti tu i nadam se vecina od Vas. Sve sto sam ulozio, nije bilo zbog love, nego zbog ideje i vizije, i cisto mi je zao sto ovakvih bisera ima malo na nasoj burzi…..Kako god bilo, sretno svima, ak nist drugo bar ce moja djeca moc praviti papirnate brodice od dionica koje ce u bliskoj buducnosti vrijediti mnogo vise nego sad…..ko ceka i doceka 😉
Prijatno!
markbili,
Uz dužno poštovanje,ako stvarno tako razmišljate kao što ste napisali bolje da s eostavite burze dok niste ostali bez gaća.
Jednu,a najvažniju stavr niste shvatili,a to je da našu burz kontrolira velik kapital stečen u famoznoj privatizaciji 90-tih godina.
To je kapital koji nije zarađen nego ukraden,
Taj kapital(čitaj mafija) diže i spušta burzu kako se njemu prohtje jer on ne može izgubiti ništa.
Prema tome pratite i ocjenjujte trend,ali za to vam treba malo više iskustva.
Napisao sam Vam prije neki dan(potražite moju poruku ako želite provjeriti,onaj dan ka dje izašlo izvješće)da ova dionica ide dolje,tako se i desilo.
Oni koji su poslušali sačuvali su nove i živce.
markbili,
Uz dužno poštovanje,ako stvarno tako razmišljate kao što ste napisali bolje da s eostavite burze dok niste ostali bez gaća.
Jednu,a najvažniju stavr niste shvatili,a to je da našu burz kontrolira velik kapital stečen u famoznoj privatizaciji 90-tih godina.
To je kapital koji nije zarađen nego ukraden,
Taj kapital(čitaj mafija) diže i spušta burzu kako se njemu prohtje jer on ne može izgubiti ništa.
Napisao sam Vam prije neki dan(potražite moju poruku ako želite provjeriti,onaj dan ka dje izašlo izvješće)da ova dionica ide dolje,tako se i desilo.
Oni koji su poslušali sačuvali su nove i živce.
Hvala na savjetu kolega, ah sta cete kad sam idealist….Na nekim dionicama zaradjujem, al ova mi je naprosto slatka i kao takva mi je zanimljiva, jednostavno je zanimljiva za promatranje ne samo kroz zaradu nego i kroz konzistenciju uprave…..rade li onako kao sto kazu? Do sad jesu….sto ne mora znacit da ce i ubuduce tako….licno se nadam da ce biti tako 😉
Ionako sav novac, koji ne zaradim s lopatom i prolivenim znojem ne smatram zaradjenim….Ovo mi je cisto za dusu.
Thx jos jednom.
[/quote]
bas u tome i je problem…u trendu…kod nas se ulaze trendovski…kao da se radi o modi…a pritom se zaboravlja da viro ostvaruje DOBIT, iz godine u godinu, NETRENDOVSKI, dok ostali grcaju u minusu, dok vlada gospodarska griza, na globalnoj i drzavnoj razini, viro iz godine u godinu ostvaruje dobit…bez ikakovih dugovanja…to je bitno…
uostalom, ljudi se hvataju na izvjesce iz 2010 (koje je po mom misljenju vise nego dobro s obzirom na okolnosti u kojoj se drzava nalazi, vremenske neprilike itd..)…a vec smo blizu treceg mjeseca u 2011 godini…danas kupujes 2011 godinu koja ce biti bolja od 2010 godine…
najveci grijeh vira, je sto se nalazi u hrvatskoj i na zse, jer budite uvjereni, situacija bi u suprotnom bila mnogo bolja…
Kakva Uprva,Jedini član uprave je Zadro,
odakle njemu novac za šećeranu,
pitanje je sad,porijeklo kapitala?
peromadjar…slazem se u potpunosti…rekao bih, uzeli ste mi rijeci iz usta…pa zamislite njihovu analizu poslovanja tvrtke…
predlazem upravi vira da u 2011 objave minus od 100 mil, pa da u 2012 objave dobit od 150 mil…zanima me dali ce tada ti isti reci da je u odnosu na proslu godinu izvjesce dobro…i dali ce tada vrijednost dionice porasti…jer kako oni kazu…u odnosu na PROSLU godinu… [lol]
ako ste me razumjeli, ovo je trik pitanje….odgovor je…ukupna dobit u 2ije godine je 50 mil…
nadam se da shvacate sad koliko su smijesni…
zivim za taj dan kada ce se zse prodat…krajnje je vrijeme da se tamo nesto promjeni…kakva drzava…takva burza…i obratno…hrpa magaraca
Hm…koliko rada i truda, kooperanata, vremenske prognoze, gnojiva, tehnologije, zivaca…za tih 50 mil kn dobiti u 2 godine, a DT sa svojim 51% udjela u HT to ima za 20 dana. Ht za 10 dana, ali DT za 20 dana. Viro svaka cast, samo ukazujem kako se sektori razlikuju i kako su informacije danas hrana i da se na tome besramno zaradjuje. kad bi se proizvodjaci hrane udruzili, placali bi mi secer i po 20 kuna kg, to je ionako cijena u npr u sad-u u ducanima Bostona.
Kakva Uprva,Jedini član uprave je Zadro,
odakle njemu novac za šećeranu,
pitanje je sad,porijeklo kapitala?
evo intervju zadre iz 2008 godine…ti imas dosta o njemu…inace godinam se bavio ovim poslom…i mnogim drugim branšama, dosta prije preuzimanja vira…
http://www.jutarnji.hr/marinko-zadro–uzasno-me-zivcira-tetosenje-gubitasa/237783/
ovo su planovi…nisu svi ostvareni…ali biti ce…iz 2006 godine…
E moj cone i tvoj i moj brod tone ,čekajmo bolje dane možda nam se i peyo vrati iz pustinje ,,,oso je negdje sa brodarima možda po šečer iliti trsku aaa vratiče se on,nemoj mi samo spominjat 20kn evo kod nas več kruh ode na 8kn.Pozdrav [yawn]
peromadjar…slazem se u potpunosti…rekao bih, uzeli ste mi rijeci iz usta…pa zamislite njihovu analizu poslovanja tvrtke…
predlazem upravi vira da u 2011 objave minus od 100 mil, pa da u 2012 objave dobit od 150 mil…zanima me dali ce tada ti isti reci da je u odnosu na proslu godinu izvjesce dobro…i dali ce tada vrijednost dionice porasti…jer kako oni kazu…u odnosu na PROSLU godinu… [lol]
ako ste me razumjeli, ovo je trik pitanje….odgovor je…ukupna dobit u 2ije godine je 50 mil…
nadam se da shvacate sad koliko su smijesni…
zivim za taj dan kada ce se zse prodat…krajnje je vrijeme da se tamo nesto promjeni…kakva drzava…takva burza…i obratno…hrpa magaraca
Hm…koliko rada i truda, kooperanata, vremenske prognoze, gnojiva, tehnologije, zivaca…za tih 50 mil kn dobiti u 2 godine, a DT sa svojim 51% udjela u HT to ima za 20 dana. Ht za 10 dana, ali DT za 20 dana. Viro svaka cast, samo ukazujem kako se sektori razlikuju i kako su informacije danas hrana i da se na tome besramno zaradjuje. kad bi se proizvodjaci hrane udruzili, placali bi mi secer i po 20 kuna kg, to je ionako cijena u npr u sad-u u ducanima Bostona.
[/quote]
cone…nisi razumio moj post…ne radi se o dobiti u 2ije godine…50 mil…ili sl…procitaj post prije…to je bio komentar na analiticare hrvatske burze…slazem se s ovim u vezi HT-a…ali mislim da ih ne treba stavljati u isti kos…a od ht-a u buducnosti mozemo samo ocekivati smanjenje dobiti…zbog razvoja interneta, tj novih oblika komunikacije, dolazak konkurencije..itd itd…al hrana je hrana…secer je dodatak gotovo svemu…npr..pa i najkvalitetnije tjesto za pizzu, je ono u koje se dodaje secer…
slazem se. tko zna kakve je dobit ddario-a, ipak su to jedne od najbolših žica za gitaru na svijetu?
Pješćani pozdrav poštovani kolege,mislim da je euforija stala i da dalje može krenuti zdravi rast,polako ali sigurno.Uspoređivao sam nas sa Beljem i situacija je jako slična,jaki praktički brutalni pad,još gore nego kod nas,a danas nakon kratkog pada up,up,i to hebački nalozi po asku.Oli ti prevedeno,ko je mislio izaći ili se splašio taj je vani i dionica na zdravim nogama može gore.Zaželio sam sreću kolegama na belju ,a bogami želim i nama,na kraju krajeva-hrana smo i jedni i drugi.