Ma žao mi prijatelju ko cucku,ja znam da Viro ide u nebo,ali stvarno sam mislio da je to danas.Tako je lijepo krenulo,i na konto čega su se ljudi splašili,na konto zarađenih miliona.Evo sad i Sladorana vozi debelo u plusu,čega se sad bojati.Dok se drugi vesele šta im je gubitak do 100 milja,hebiga mi roknemo.A tako lijepo je počelo.Ali kao malo jači investitor, treba preskočiti današnji dan i krenut na sutra,preksutra……………Šta ti veliš, i šta ja znam kako je došla do 500,tako će i dalje.
SRETNO VIROVCI.
Kol.peromadjar ja sam reko 700kn + ostalo ,veseli vlak kreće i sat otkucava tik tak. [wink]
Evo, iz perspektive mene mladog i neiskusnog s niskim IQ-om: ne kužim ja nikakve tu kratice i simbole, samo znam pročitati taj neki broj od xy milja kuna uz ono što piše "dobit". Neto. Nevezano uz temu, navodno je u RH jako puno nezaposlenih. I stalno se neka recesija spominje. (recesija?) A ovoj katastrofi dobit raste 18 puta? Mislim, kupio sam samo zato što sam tu na forumu pročitao da je to ok, ako je dobit u plusu…
[/b].
Vidim da koristite stare brojke, kapital i rezerve po konsolidiranom iznose 622,9 a ne 487,6 milijuna kuna.
Molim sad elaborat koji je dio izviješća točno loš jer ga ja očito ne vidim.
Uh, pa vi ni bilancu ne gledate kako treba.
Dakle, ukupna kapital jest 622 mil.kn ali manjinski interes je 135 mil.kn, dakle kapital je 487 mil.kn!!!!!!!
Viro ima udio u sladorani 59% a tih 41 % je manjinski udio od 135 mil.kn.
p.s.prije par dana sam vam govorio da BVPS neće rasti jer je Viro metodom udjela vodio Sladoranu u bilanci kao dugotrajna finan.imovina.
Hm, upravu je kolega Nino, ali trebalo bi istaknuti i druge stvari , naprimjer ROE i ROA bolji u 2010 ,EPS je dosta bolji nego u 2009, veća knjigovodstvena vrijednost, smanjen dugotrani dug, nakraju i dobit je znatno veća. Dakle nije baš toliko loše za recesijsku godinu koju je i unekakvim intervjuima i Zadro spominjao kao najlošiju za proizvođače ili slično nešto.
Tehnički danas je dionica pogodila otpor i korigirala se do popunjenja gapa na 470 kn.
Kolega nino malo si posložite brojke p/b je oko 1,02, a bvps oko 459 kuna.
Konsolidirani prihodi daleko veći od nekonsolidiranih, a i u odnosu na ove preračunate iz izviješća za 2009 veći za 18 posto.
Poštovani,
malo sam reagirao burno i stavio par uskličnika, hoću reći da nikad ne pišem nešto prije nego dobro provjerim.
Dakle, konsolidirana dobit 28 mil.kn, nekon. dobit 42 mil.kn, iz ovoga se vidi da sladorana posluje sa brutalnim gubitkom koji iznosi (59% udio u gubitku oko 14 mil.kn) a ukupni gubitak sladorana oko 23 mil.kn.
Dalje, dobit raste u odnosu na lošu 2009.godinu ali će trebat vremena da se posloži sladorana.
Da bi posložili stvari kad netku tvrtku preuzmete(viro preuzeo većinski udio u sladorani) te da bi je iz gubitaša pretvorili u pozitivno poslovanje treba 3-5 godina /faza restrukturiranja/ te nekad ne uspijete ali većina tvrtki u tom periodu "ozdravi" i postaje profitabilna.
Nemam dionice Viro-r-a, imam tvrtku(dionice chag-r-a) koja posluje sa virom(partner, dobavljač) i u interesu mi je da Viro bude profitabilan ali treba vremena da se stvari poslože i u sladorani.
Hm, upravu je kolega Nino, ali trebalo bi istaknuti i druge stvari , naprimjer ROE i ROA bolji u 2010 ,EPS je dosta bolji nego u 2009, veća knjigovodstvena vrijednost, smanjen dugotrani dug, nakraju i dobit je znatno veća. Dakle nije baš toliko loše za recesijsku godinu koju je i unekakvim intervjuima i Zadro spominjao kao najlošiju za proizvođače ili slično nešto.
Tehnički danas je dionica pogodila otpor i korigirala se do popunjenja gapa na 470 kn.
danas objavljeno; 334.000 nezaposlenih!
kad krene sutra pad neće ni VIRO biti imun, 400 kn ponovo se smiješi (ako ne i niže)
Kolega nino malo si posložite brojke p/b je oko 1,02, a bvps oko 459 kuna.
Konsolidirani prihodi daleko veći od nekonsolidiranih, a i u odnosu na ove preračunate iz izviješća za 2009 veći za 18 posto.
Poštovani,
malo sam reagirao burno i stavio par uskličnika, hoću reći da nikad ne pišem nešto prije nego dobro provjerim.
Dakle, konsolidirana dobit 28 mil.kn, nekon. dobit 42 mil.kn, iz ovoga se vidi da sladorana posluje sa brutalnim gubitkom koji iznosi (59% udio u gubitku oko 14 mil.kn) a ukupni gubitak sladorana oko 23 mil.kn.
Dalje, dobit raste u odnosu na lošu 2009.godinu ali će trebat vremena da se posloži sladorana.
Da bi posložili stvari kad netku tvrtku preuzmete(viro preuzeo većinski udio u sladorani) te da bi je iz gubitaša pretvorili u pozitivno poslovanje treba 3-5 godina /faza restrukturiranja/ te nekad ne uspijete ali većina tvrtki u tom periodu "ozdravi" i postaje profitabilna.
Nemam dionice Viro-r-a, imam tvrtku(dionice chag-r-a) koja posluje sa virom(partner, dobavljač) i u interesu mi je da Viro bude profitabilan ali treba vremena da se stvari poslože i u sladorani.
[/quote]
Hvala na ispravku, iskreno uopće nisam vidio da je sladorana knjižena pod dugotrajnu fin. imovinu, izviješća sam nabrzaka preletio.
No ništa ne mjenja na stvari da je dionica i dalje podcjenjena.
P/B je samo jedan od pokazatelja, neću ni spominjat recimo značenja vrlo niskih P/FCF odnosno EV/FCF koji kažu da je ova dionica turbojeftina. P/E od 22 iako uopće nije previsok može dat iskrivljenu sliku tako da se valja poslužit i ovim dodatnim pokazateljima.
Sladorana je zaista ove godine iskazala gubitak, al to ne umanjuje sve do sad rečeno. Obzirom da su virovci ozbiljnije ovdje počeli ulagat zadnje dvije godine, a pogotovo tijekom 2010, rezultati mogu bit jedino bolji u narednim izviješćima. Uostalom 2010 im nije išla posve na ruku, al općenito obzirom na dionice na burzi i njihova izviješća, ovo zaslužuje bit u vrhu.
Jako mi je drago da su se napokon u rasprave uključile i malo stručnije kolege.Mislim da nikom nije u cilju da pik zibneri ruše cijenu,a pošto ja isto ko i moj kolega gore čitam Vaše postove poštovani kolege ko da ste pisali kineski,jer sam dibidus za takve ekonomske stvari.Ja znam da kad neka firma zarađuje da je i red da dionica ide gore.Stvarno poštujem Vaše stručne izraze,ali po meni čim neko malo jače odere po asku Viro leti u nebo,a šta je logično jer i ima zašto.
Nažalost moram na službeni put i neću Vas daviti iduća dva tjedna,daleko je Sirija,a i nije baš poželjno igrat se sa dionicama na tuđem terenu.Lijepo Vas sve pozdravljam i dajte dok se vratim napravite nešto spektakularno.Ali nadam se da ću makar virnuti i na burzu i na poslovni.SRETNO.
Kolega raster evo nje i na 150,a još nisam ni krenuo.A kad se probudiš………dodaš 1 ispred 400.Au kakvih će lijepih drukova biti dok me ne bude a neću se moć prepucavati i braniti VIRU.
@peromadjar,
samo sam Vas ispravio u vezi BVPS i ne gledam tvrtku "kroz jedan pokazatelj". Slažem se sa vama,evo stavit ću druge pokazatelje i ja tvrdim da Viro može bolje samo velim da kosnolidirani izvještaj je puno lošiji(sa 42 mil.kn dobiti su pali na 28 mil.kn) te da stanje u sladorani treba popraviti a za to treba vremena.
Pokazatelji likvidnosti
K. tekuće likv. 2,01 4/10
Novac/share 139,44 4/10
Ovo je vrlo dobro, Viro ima kratk.finan.imovine + cash oko 140 kn po dionici!
Dug/kapital 138,87% 4/10
Nije dobro, radili su velike investicije te su se dodatno zadužili te je poželjno da ovaj pokazatelj ne prelazi 80% odnosno maksimalno 100%.
EV/EBITDA 10,94 4/10
P/EBITDA 6,20 4/10
Ovo je dobro, u krizi vrlo bitan pokazatelj, čak bi rekao vrlo dobro.
P/CF 2,15 4/10
P/FCF 3,02 4/10
Ovo je odlično, kad je prosperitet teško je imati ovakve dobre pokazatelje.
CF-označava operativni tok novca a FCF(slobodni novčani tijek) je novac koji ostaje na raspolaganju dioničarima, kreditorima, dobavljačima…
FCF predstavlja novčani tok koji je na raspolaganju svim ulagačima (investitorima i kreditorima),nakon što se podmire izdaci za neto kapitalne investicije.